Как да изберем правилната видео карта за компютъра си
Как да изберем правилната видео карта за компютъра си

Как да изберем правилната видео карта за компютъра си

May 14, 2024 Home , Хардуер , Андро влог 0 Comments

Здравейте, хора,

днес ще засегнем една от може би най-горещите теми, когато става дума избор на хардуер за геймърско РС, а именно каква видео карта да изберем. Темата продължава да причинява объркване, въпроси и дори паника сред много от потребителите и с тази статия искам да дам малко яснота по въпроса.

 

 

Първият ограничаващ фактор, който определя избора ни на видео карта е разбира се бюджетът, с който разполагаме. Картите като продукти обхващат разнообразен диапазон от цени започвайки от едва няколко-стотин лева до над 4000лв. Съвета ми е, когато определяте бюджета за видео карта съобразете така, че останалата част от компютъра ви да не изостава твърде много. Особено процесорът трябва да е съобразен с избраната видео карта, за да може тя да достигне до представянето, което очаквате.

 

 

Често пъти хора ми пишат с въпроси от типа - купих си RTX 4060 (примерно) и не ми вади толкова FPS, колкото съм гледал в youtube, че трябва да вади. Когато го попитам, какъв му е процесорът, се оказва, че е бюджетна i5-чка, която е 3-4 поколения по-стара и очевидно изостава от видео-картата, което води до по-ниско представяне в игрите от очакваното. 

Ако бюджетът е основният ви ограничаващ фактор ето няколко примера за бюджетни видео карти, които същевременно ще ви позволят да играете безпроблемно на резолюция FULL HD и ще могат да се съчетаят със сравнително евтини процесори също. 

На първо място това са Radeon RX 6600, също Geforce RTX 3050

 

 

Това са най-евтините осем-гигабайтови видео карти на пазара на цени под или около 500лв. Бих добавил също малко по-скъпите Radeon RX 7600 и Nvidia RTX 3060 8GB, които могат да се намерят за малко над 600лв. 

От там нататък е ясно - колкото по-скъпа е картата, толкова по-добро ще е представянето, но оправдано ли е винаги да купуваме най-скъпото, което можем да си позволим? Това ще видим в следващите фактори при избор на видео карта, които ще разгледаме. 

Може би най-определящия фактор, за избора ни на подходяща видео карта е резолюцията на която смятаме да играем. В момента популярни са три основни резолюции - FULL HD, 1440p известно като 2К и 2160р известно като 4К.

 

 

Имаме и свръх широки екрани, които може да са например 1080 пиксела на височина, т.е. Колкото на Full HD-то, но на ширина са повече и реално се равняват по брой пиксели на 2К и т.н. 

Това какъв монитор имате и дали планирате скоро да го смените или не, до голяма степен определя и каква видео карта си заслужава да си вземете. FULL HD продължава да е най-популярната резолюция за гейминг, което означава че ако сте се спрели на нея може да избирате измежду доста добри видео карти, които ще дойдат на разумна цена. 

Например цялото семейство на RTX 4060 видеокартите са предназначени за безкомпромисен FULL HD гейминг и идват на цени между малко под 700лв за базовата 4060-ка до около 1000лв за 4060Ti. 

 

От страна на АМД имате споменатата вече RX 7600 която е 8ГБ или 7600ХТ, която вече е 16 гигабайтова карта и обичайно цената ѝ е малко под 800лв. Това са чудесни варианти за FULL HD гейминг и отиването към по-висок клас видео карта, ако нямате намерение да ъпгрейдвате и монитора с по-висока резолюция просто няма смисъл. 

Вече за 1440р или 2К добър избор би било цялото семейство на RTX 4070, картите, наскоро тествах базовата 4070-ка  в началото на годината, а малко по-късно тествахме и новите попълнения 4070 Super и 4070Ti Super, заедно с новата карта на Radeon RX 7900GRE.

 

 

И като стана дума, в рамките на 2К резолюцията подходящи карти от червения отбор са RX 7700XT, виж ТУК и ТУК и споменатата вече 7900GRE. Всички тези карти са в началото на високия клас и с изключение на 7700ХТ са над 1000лв като цена и могат да ви предложат безкомпромисен 2К гейминг. 

Ако сте от маниаците, които искат да цъкат безкомпромисно на 4К резолюция, тогава за вас е запазен най-високия клас, това са RTX 4080 семейството от карти на Nvidia, и RX 7900XT или 7900 XTX на AMD.

 

 

Има обаче и друг фактор, който може да преобърне всичко, което казахме до момента и това е предназначението на картата или какви игри всеки от вас като потребител възнамерява да играе най-вече на компютъра си. Защото, когато казваме, че например дадена карта е предназначена за дадена резолюция се има предвид най-тежкия сценарии. Трипъл-А заглавия, които са тежки и се играят на максимални настройки. Вашият случай обаче не е такъв. Както знаете в блога на Йон Компютърс сме тествали страшно много видео карти през годините, като ползваме смесица от по-нови и по-стари игри, по-тежки трипъл-А заглавия и по-леки Е-спорт такива и това, което се наблюдава е, че картите като цяло се представят доста добре на по-високата резолюция от тази, за която са официално предназначени на широк спектър от заглавията. Така че, ако например планирате да си вземете конфигурация с 27 инчов 144 херцов 2К монитор, обаче ще го ползвате за леки е-спорт заглавия, тогава една от споменатите карти за безкомпромисен FULL HD гейминг би ви вършела перфектна работа, дори на тази резолюция. Има игри, като Forza Horizon 5 например, които съм забелязал, че се представят доста добре на по-високи резолюции, дори при по-ниските класове карти, така че всичко зависи от вашия конкретен потребителски случай. 

 

 

Има хора например, които играят само на Fortnite или само на CS. В техния случай те трябва да си проучат коя карта поддържа нужния им FPS на дадена резолюция и повече от това няма да им бъде необходимо. 

 

 

И докато сме на темата за предназначението, какво ако то не е гейминг? Другият най-популярен вариант, при който ви трябва силна видео карта е, ако се занимавате с 3D дизайн. Програми като Blender, Maya и ZBrush. В този случай купуването на някоя от популярните геймърски видео карти, може би не е най-разумната инвестиция. И двете компании - AMD и Nvidia имат професионални серии видео карти предназначени точно за 3D дизайн. При Nvidia,  това са Quadro картите, а при AMD се наричат Radeon Pro.

 

 

И така, обърнахме внимание на три от най-важните фактори при избор на видеокарта и те са цената, резолюцията и предназначението, и как всичко това се отнася към представянето на дадена видео карта. Но има ли фактори извън представянето, които могат да се вземат предвид и да наклонят везните в посока на една или друга карта? 

Съществуват десетки модели от една и съща карта, идващи от различни производители. Не е рядкост дори един и същ производител да има множество вариации на една и съща карта. Всички те имат сходно представяне макар, че цената им може да варира значително. Какво тогава би могло да наведе везните в полза на една или друга карта? 

Вярвате или не, един от основните фактори при този избор може да бъде външния вид на продукта. Например, когато сглобявахме конфигурацията на нашата приятелка Дара в началото на годината, това беше едно от най-страхотно изглеждащите РС-та, които съм правил някога.

 

 

Част от предизвикателството беше, че искахме бяла конфигурация. И когато се стигна до избор на видео карта, нямаше чак толкова много бели варианти на RTX 4070, така че взехме каквото имаше налично.

 

 

Все по-популярни стават билдовете, в които видео-картата стои изправена, за да се вижда по-добре. Така че в този случай естетиката е дори от още по-голямо значение. 

И тука чувам вече коментарите - “Не ми пука за естетиката, за мен е от значение представянето, как да избера между толкова различни производители и модели на една и съща видео карта”?

Както казах, съществена разлика в представянето няма да откриете. По-принцип, по-скъпите изпълнения на една и съща карта, са направени с чипове, които при тестовете от фабриката са се представили по-добре. Както знаете, чиповете не са напълно еднакви, така наречената силиконова лотария. По-висококачествените чипове попадат в по-скъпите варианти. Те също така получават по-мощно охлаждане, което до голяма степен определя и по-високата цена.

 

 

Това им позволява да поддържат малко по-ниски температури при натоварване и съответно малко по-висок максимален клок. В реални игри, разликата ще е минимална. По-голямо значение ще има, ако възнамерявате да се занимавате със сериозен овърклок. Тогава качеството на чипа и на охлаждането вече има по-голямо значение, включително има върхови модели идващи с водно охлаждане.

За повечето от нас обаче има нещо, което ви съветвам да не пренебрегвате и то е гаранцията, с която идват картите. Повечето производители, включително вече наблюдавам и Palit и Power Color, които минаваха за евтини, предлагат 3 години гаранция. Все пак се срещат производители, които дават само 2 години гаранция нещо, което според мен не крещи увереност в качеството, така че аз бих го избягвал. 


И накрая няколко думи за захранването на картите, разбира се, когато избирате видео карта тя трябва да бъде подсигурена с нужното ви захранване.

 

 

Официално препоръчаното захранване лесно се открива в Гугъл като напишете модела на видео картата и power supply requirements. Общото правило е, че виждате каква е цифрата и си вземете със 100 вата отгоре за всеки случай. 

Надявам се, че тази статия изясни голяма част от неяснотите и притесненията относно избора на подходяща видео карта за вашия потребителски случай.  Не забравяйте редовно да посещавате блога на Йон Компютърс за още полезни съвети и ревюта. 

 

 

Leave a Reply

*
*
Site url with http://
*
* Captcha