РС С ТРИ ОТ ВОДЕЩИТЕ НОВИ ВИДЕО КАРТИ RTX 4070 Super, RTX 4070 Ti Super, RX 7900 GRE
РС С ТРИ ОТ ВОДЕЩИТЕ НОВИ ВИДЕО КАРТИ RTX 4070 Super, RTX 4070 Ti Super, RX 7900 GRE

РС С ТРИ ОТ ВОДЕЩИТЕ НОВИ ВИДЕО КАРТИ RTX 4070 Super, RTX 4070 Ti Super, RX 7900 GRE

Apr 16, 2024 Home 0 Comments

Здравейте, хора,
в днешната и във следващата статия ще имаме възможността да сглобим и респективно тестваме, едно наистина яко геймърско РС. Ще имаме уникалната възможност да прегледаме и да тестваме три от водещите нови, видео карти от високия клас.

В началото на годината направих статия, в която обобщих новите видео карти анонсирани от Nvidia, като специално за мен от висок интерес, бяха новите RTX 4070 Super
и 4070 Ti Super.
Едната е 12, другата е 16 гигабайтова карта. Едната е ъпгрейт на класическата RTX 4070, другата е по-скоро олекотена версия на RTX 4080. Днес те са тук при нас, готови да бъдат сглобени в конфигурация и подложени на гейминг тестове. В добавка при нас е също най-новата карта от същия клас на AMD RADEON, това е RX 7900 GRE - 16GB с 256 битова шина.
Картата предизвика любопитство, защото за първи път виждаме такова означение GRE. В собствения асортимент на Radeon, тя попада между RX 7800 XT, която също е 16 гигабайтова с 256 битова шина и RX 7900XT, която вече е 20GB.
За характеристиките и цените на тези карти ще поговорим в по-големи подробности следващият път, когато ще ги подложим на тестове. А днес ще създадем уникалното РС, което ще е нашата тестова платформа за тези три карти.
Процесорът, който избрах да бъде достоен партньор на трите видео карти е един от най-добрите процесори за гейминг на пазара в момента. Това е Ryzen 7 7800 X3D.
Процесорът има класическите 8 ядра и 16 треда. Означението X3D, означава, че той притежава известната 3D-V Cash на AMD разработена специално за тази серия геймърски процесори.
Дъното, което е използвам за днешния билд е сравнително скромно, то е с В650 чипсет на производителя Gigabyte.
Сравнително малко дънце. Може да видите новия начин, по който се отваря АМ5 сокета, той е LGA и много напомня на сокетите на Intel.
Поставяме нашия процесор и щракваме шината.
Мисля, че новият дизайн на процесорите на АМД изглежда супер яко, макар че ако съм честен термопастата се чисти по-трудно, защото има навика да застава между увеличения брой ръбове.

Паметта, която сме избрали за днешната конфигурация може би ви е позната от предишни билдове. Това е Lancer RGB на производителя XPG. 2х16GB DDR5 памет работеща на 5200MHz при активиране на ЕХРО профила, общо 32GB RAM.
И тъй като дъното ни има само два слота за памет, този път няма нужда да проверяваме в кои слотове да я сложим.

Специално заслужава внимание SSD-то за днешният билд. То е представител на нова марка високо производителни SSD-та и памети DYNAC Rebel. В случая става дума за един терабайт PCIe 4.0 NVMe SSD. То поддържа до 7000 MB/s скорост на четене и до 6400 MB/S скорост на запис, което го поставя сред най-добрите които сме използвали.
Характерно е, че има едно тънко предпазно фолио, което трябва да се премахне, но иначе основния стикер не бива да се сваля.

Монтажът на SSD-то на нашето дъно също е интересно, срещали сме го и друг път макар и рядко. Има това пластмасово щифтче, което трябва да се извади.
След това поставяме SSD-то в слота и забиваме обратно щифтчето, за да задържи SSD-то.
Нямаме винт и не ни трябват инструменти за монтажа.

За момента сме готови с инсталирането на компоненти върху дъното преди поставянето му в кутията. Тъй като ще монтирам водно охлаждане, охладителя ще бъде монтиран по-късно.

Време е да ви представя кутията, която също има своите уникални особености, някои, от които срещам за първи път. Започвам със страничния панел от закалено стъкло, който е превърнат във вратичка държаща се на панти.
Има тази симпатично изглеждаща дръжчица, която се прибира.
С нейна помощ лесно отваряме и затваряме вратичката. Това ни дава лесен достъп до вътрешността на компютъра, ако трябва да свършим някаква дребна работа или да почистим от прах. При самото асемблиране на конфигурацията обаче, ще демонтираме вратичката, което става лесно, като дръпнем нагоре и я извадим от пантите.
Кутията има възможност за изправен монтаж на видео картата, както и по нормалния начин. Вътре откриваме този уникален крепежен елемент имащ за цел да подпира видео картата, намалявайки по този начин стреса оказван върху слота на видео картата.
Това е особено важно, при съвременните видео карти от върхов клас, които както знаем могат да имат колосални размери. Нито една от нашите три карти, които ще ползваме днес не е чак толкова огромна, но все пак може да се възползваме и да демонстрираме как това устройство на кутията работи.

Друго нещо, което ми харесва, кутията идва с 4 на брой Addressable RGB вентилатори с размер 140мм.
Това е повече от стандартните 120мм-ви вентилатори, с които идват повечето кутии. Изключително бях облекчен като видях, че кутията идва със свой собствен контролер за вентилаторите.
Това е важно понеже нашето дъно имаше само един хедър за Addressable RGB, а ние имаме 4 вентилатора на кутията и както ще видите по-късно още три за водното охлаждане. Ако нямахме този контролер, щях да съм в изключително затруднена ситуация.
Виждате и симпатичната кутия с разделители, където са поставени всички винтчета и консумативи за кутията.
И така монтираме дъното в кутията, както си му е реда.
Свързвам може да видите, кабелите на кутията с дъното, сега е най-удобния момент това да се случи, преди всичко останало.
Следващата ми стъпка е да разопаковам и монтирам нашето страхотно захранване.
Това е Core Reactor II от XPG. 850W модулно захранване. Виждате чантичката, в която е поместен комплекта от кабели.
Задължителните кабели, които трябва да включа са 24 пиновото захранване за дъното, осем пиновия кабел за процесора и имаме един SATA захранващ кабел за контролера на вентилаторите.
Ще се наложи обаче да включим малко повече кабели от нормалното заради нашата особена ситуация с трите видеокарти. В комплекта имаме новия 600 ватов 12 VH POWER кабел, който ще използваме с двете карти на Nvidia.
Имаме си обаче и карта на Radeon, която ще тестваме и за нея ще ни трябват два от класическите осем пинови кабели. Така че инсталирам общо три кабела за видео картите.
Монтирам захранването и за сега включвам само захранването на дъното и на процесора.

Следващата ни стъпка е може би най-сложната и гарантирано с някакви специфични особености - монтажа на водното охлаждане. Модел MAG CORELIQUID M360, на производителя MSI.
Един модел, който до сега не съм инсталирал и мисля, че това ще е първото ми 360 милиметрово водно охлаждане с 3 вентилатора, което ще инсталирам.
Разбира се, то идва с един куп крепежни елементи, защото е предназначено да може да се инсталира на практически всички съвременни сокети.
Аз обаче лесно отделям пластинката и винтовете, които ми трябват за нашия АМ5 сокет, защото те са удобно означени на пакетчетата. Всичко останало не ни трябва.
Все пак се консултирам с упътването как точно да инсталирам водния блок. Поставям пластинката и я затягам с тези 4 винтчета.
След това премахвам пластмасовите планки, идващи с дъното и монтирам на тяхно място тези особено изглеждащи болтове.
Те се закрепят в гнездата на идващата с дъното стандартна задна планка на АМД.

Преди това обаче счетох, че ще ми е по-удобно да монтирам радиатора. Подреждам трите 120 милиметрови вентилатори и ги завинтвам с тези стандартни дълги болтове, каквито сме виждали при много други водни охлаждания.
С помощта на къси винтчета монтирам този голям радиатор в горната част на кутията.
Най-трудни са първите две винтчета сложени в диагонално-противоположните краища. Следващите вече са по-лесни.
Връщайки се към водния блок, първо нанасям идващата в комплекта термопаста.
Премахвам предпазното фолио на контактната повърхност и поставям внимателно водния блок.
Завинтвам го здраво за дъното с помощта на тези винтчета, които първоначално се затягат на ръка, но после се дозатягат с отвертка.
Свързвам водната помпа към единствения пин на дъното предназначен за охлаждане на процесора, а трите вентилатора ги обединявам с идващ в комплекта сплитер. След това ги свързвам към друг пин за системно охлаждане на дъното.
За щастие Addressable RGB подсветката на трите вентилатора и на водния блок, идва с разклоняващи се кабели, което ми позволи да ги сдвоя с тези от кутията и да ги свържа към съществуващия контролер.
Самата кутия има LED бутон за смяна на режимите.
И така, след монтажа на водното, като че ли ни остана само да сложим видео карта. А ние имаме цели три. Ироничното в случая е, че най-малката, като размери карта е RTX 4070 Ti Super.
Тя е в изпълнение на MSI. По-ниския модел RTX 4070 Super, в изпълнение на Gigabyte идва с три вентилатора и по-голямо охлаждане.
A определено най-голяма като размери е RX 7900 GRE, от червения отбор.
Ще ви покажа как изглежда конфигурацията и с трите карти. Ето как изглежда с картата на АМД.
https://www.ioncomputers.bg/product/49598/geymarski-kompyutar-ion-s-protsesor-amd-ryzen-7-7800x3d-i-video-karta-rx-7900-gre-16gb-32gb-ddr5-ram-i-ssd-1tb.html
Виждат се характерните два захранващи кабела и тъй като това е най-голямата карта се възползвах да сложа подпиращата система, за да добиете представа и за нея. Конфигурацията наистина изглежда уникално.

Ето я и с инсталирана картата на Gigabyte RTX 4070 Super.
https://www.ioncomputers.bg/product/49599/geymarski-kompyutar-ion-s-protsesor-amd-ryzen-7-7800x3d-i-video-karta-rtx-4070-super-12gb-32gb-ddr5-ram-i-ssd-1tb.html


Виждаме единичният 12 VH Power адаптер.
И накрая ето как изглежда конфигурацията с картата на MSI RTX 4070 Ti Super, най-малката от трите карти, но не и по възможности.
https://www.ioncomputers.bg/product/49597/geymarski-kompyutar-ion-s-protsesor-amd-ryzen-7-7800x3d-i-video-karta-rtx-4070-ti-super-16gb-32gb-ddr5-ram-i-ssd-1tb.html
Като цяло се получи конфигурация, която ми е много на сърце. Много ми харесва голямото водно охлаждане с три вентилатора. Нямам търпение да тествам тази машина в нейните три версии и да видим как се представят тези три видео карти. Ако искате да станете свидетели на това, не пропускайте статията, която ще излезе следващата седмица в блога на Йон Компютърс.

Leave a Reply

*
*
Site url with http://
*
* Captcha