|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Филтри

Акордеонни катагории

Ryzen 3 вече са тук!

Дата: 27 Юли 2017

Точно така хора, Ryzen 3 процесорите вече са тук! Днес на 27-ми Юли е тяхната официална премиера и аз ще представя пред вас сглобяването на първата ми конфигурация с най-новите процесори на АМД!

 

Процесор AMD Ryzen 3

 

Първо обаче, нека кажем няколко думи за новите процесори. Ryzen 3 серията е бюджетният вариант на най-новото поколение процесори на AMD създадени по “Zen” микро-архитектурата. Както знаем преди това излязоха по-високите класове, Ryzen 7 и Ryzen 5. Характерно за най-новите процесори е по-ниската им цена, която веднага ги превръща в сериозен претендент за най-масовите бюджетни геймърски РС-та, които до този момент бяха доминирани от Интелските Core i3 и Pentium сериите. И действително Ryzen 3 серията има какво да предложи, като процесорите притежават четири физически и четири логически ядра (или треда). Така броя на физическите ядра двойно надхвърля тези на прекия конкурент Core i3. Същевременно обаче за разлика от по-високите класове на Ryzen процесорите, тези от 3-тата серия не притежават мулти-трединг, така че броя на физическите ядра е равен на този на логическите. В момента на пазара излизат два модела от Ryzen 3 серията това са Ryzen 3 1200, с който ще сглобим днешната конфигурация и Ryzen 3 1300x. И двата процесора имат равен брой ядра, 8МB кеш, работят на 65W и имат малка разлика в тактовата честота. Ryzen 3  1300x има базова честота от 3,4 GHz, с бустова честота от 3,6 GHz на всички ядра и 3,7 GHz само на две от ядрата. Ryzen 3 1200 от своя страна има базова честота от 3,1 GHz и бустова честота само на две от ядрата на 3,4 GHz.

Както знаем, всички AMD процесори са отключени и могат да се овърклокват. Не си мислете обаче, че това може да се случи на всяка конфигурация. За новите процесори на AMD има три чипсета:

-А320 това са чипсетите за бюджетните дъна. Именно такова дъно ще използваме и за днешният билд. За съжаление за сметка на цената те не са отключени и не притежават възможността за овърклок.

-В350 с този чипсет са по-високият клас дънни платки, които позволяват овърклок

-И Х370 е най-високият клас, предназначен за ентусиасти овърклокъри.

И така време е да преминем към асемблирането на нашата първа конфигурация с Ryzen 3!

 

Конфигурация с процесор AMD Ryzen 3 и видео карта RX560 2GB

 

Започваме с ънбоксинг на дъното. Asrok А320М-DGS. Целта на днешния билд е да създадем максимално ценово-оптимизирана конфигурация на АМД, така че избираме тази бюджетна дънна платка.

 

Процесор AMD Ryzen 3

 

С най-голямо удоволствие разопаковам процесора Ryzen 3 1200. Другата седмица, когато направя теста на конфигурацията ще я тествам и с другият процесор 1300х, за да видим каква ще е разликата. Поставяме процесора, както знаем сокетът на всички Ryzen-и е AM4.

 

Монтиране на процесор AMD Ryzen 3

 

Поставяме една плочка от 8GB рам на Kingston Hyper x Fury на един от двата слота.

 

RAM памет 8GB

 

Ако нямате намерение един ден да ъпгрейтнете на 16 GB може да се замислите дали не е по-добре да сложите две плочки по 4 GB, за да се възползвате от дуъл ченъла, като така ще покачите пърформънса конфигурацията.

Време е да поставим боксовото охлаждане, с което идва процесора. Новите охлаждания на AMD изглеждат наистина яко.

 

Боксово охлаждане на AMD Ryzen 3

 

Премахваме пластмасовите крепежни елементи от дънната платка, които не са ни нужни за този вид охлаждане и го завинтваме за втулките на планката, намираща се под дъното.

 

Монтиране на втулки за монтаж на охлаждане

 

Обиковено тя е здраво закрепена, но на това дъно започна да пада след като развинтих пластмасите, така че се налагаше да си я подпирам с ръка отдолу. Завинтвам винтовете на кръст, като първо ги завинтвам леко, а след това ги достягам. Включваме захранването на вентилатора.

Сега е време да представим кутията на днешния билд.

 

Кутия Segotep Blade

 

Това е моделът Blade на любимата ми бюджетна марка Segotep. Идва окомплектована с преден 120мм вентилатор светещ в червено и заден  обикновен 120мм вентилатор, което ви решава проблема с циркулацията на въздух.

Започваме с инсталиране на захранването. То е 530W на Deep Cool. Едно захранване, което често пъти сме ползвали при нашите бюджетни машини.

 

Захранване 530W DeepCool

 

Поставяме харддискът. Това е 1ТВ на Seagate. Този път кутията не притежава специални шасита за харддискове, така че го закрепяме по класическия начин с винтчета.

 

1TB хард диск Seagate Barracuda

 

И накрая идва ред за видеокартата. За този бюджетен компютър сме избрали Radeon RX 560 версията с 2 GB на Gigabyte. Целта беше общия бюджет на това геймърско РС да бъде около 1000 лв. 

 

Видео карта Gigabyte AMD Radeon RX560 2GB

 

Ами това беше сглобяването на конфигурацията с най-новия процесор на AMD - Ryzen 3 1200.

Не пропускайте другата седмица, когато ще тествам възможностите на машината с различни игри и бенчмаркове! И не само че ще тествам тази конфигурация, но след това ще сменя процесора и ще я тествам отново този път с по-скъпия Ryzen 3 1300x, така че да видим разликата между двата. Ще бъде интересно.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе