|070020048|0886151184|sale[email protected]|[email protected]| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Джобното геймърско PC - Asus ROG Ally

Джобното геймърско PC - Asus ROG Ally

Днес ще разгледаме най-малкото геймърско рс, на което съм попадал някога - ASUS ROG ALLY.

 

 

 

 

На пръв поглед то много прилича на портативната конзола Steam Deck. За разлика от конзолата на Valve, която работи със Steam OS - операционна система базирана на Линукс, Ally e Windows 11 устройство, което го прави много по-близко до стандартно РС. 

Няколко думи за хардуера. Сърцето на Asus ROG Ally e процесорът на AMD - Ryzen Z1 Extreme направен по Zen 4 архитектурата. Той има осем физически ядра и шестнадесет треда, както и вградена Radeon графика. Устройството също притежава 16GB DDR5 памет ползваща дуъл ченъл, както и 512GB, PCIe 4.0 NVMe SSD.

 

 

 

 

Портативната гейминг машина има 7” FULL HD  екран с опресняване от 120Hz, което е напълно достатъчно за този размер. Екранът също така е с достатъчна яркост - до 500 нита, а IPS матрицата доставя жива картина и цветове. Дисплеят също притежава тъч функция, което дава още един начин за работа с устройството. Бутоните, с които разполага устройството са тези, които може  да очаквате от съвременен геймпад. Имаме четирите бутона от дясно, заедно с един джойстик

 

 

 

 

 и падът със стреличките от ляво заедно с още един джойстик.

 

 

 

 

Отгоре имаме по два спусъчни бутона от двете страни, а на гърба имаме два допълнителни къстъмизиращи се бутона.

 

 

 

 

Това като цяло осигурява повече от достатъчен контрол в игрите. Приятно впечатление ми правят светещите RGB рингове около джойстиците. 

ROG Ally има собствен звук, който е достатъчно силен, така че не е задължително да ползвате слушалки, ако не искате. 

 

Устройството е удобно за захващане и леко като тежест.

 

 

 

 

Благодарение на иновативния дизайн на охлаждащата система, то не се нагрява в ръцете, дори при силно натоварване. В задната част може да видите входящите вентилационни отвори,

 

 

 

 

 а в горната част изходящите откъдето може да се усети доста топлия въздух, който излиза.

 

 

 

 

 Вентилаторите обаче никога не стават прекалено шумни. 

Освен споменатите вече гейминг бутони и вентилационните отвори в горната част на устройството се намира бутона за включване с вграден сензор за пръстов отпечатък, което е много удобно. Имаме бутони за контрол на звука, USB Type-C, a до него специалния характерен за Asus XG Mobile порт, чрез който може да свържете външна видео карта.

 

 

 

 

До тях се намира слота за SD карта, а до нея комбинирана аудио букса. 

 

Седем инчовия 120 херцов екран е също така тъчскрийн така, че може да използвате, както джойстика така и тъч функцията, за да навигирате в него. 

 

 

 

 

Натискайки този малък бутон пред вас се явява специалното контролно меню, откъдето можете да задавате редица настройки, за да оптимизирате работата на устройството според вашите нужди.

 

 

 

 

Например имаме три основни режима - тих, Performance, както и Turbo режим. От тук може да задавате неща като опресняването на екрана, да задавате FPS ограничение и така нататък.

 

От дясно имаме подобен бутон само, че той отваря armory crate-a на Asus.

 

 

 

 

Тук имате шорткъти към всичките си инсталирани игри, независимо дали са от Steam, Epic или друга платфомра, а също може да правите настройки на игрите, да къстъмизирате контролите за тях и т.н. 

Важно е да споменем, че в комплекта на устройството идва тази малка картонена поставчица, която е много удобна.

 

 

 

 

Много хора не знаят какво е и я изхвърлят понеже е от картон и си мислят, че е боклук. 

 

 

 

 

В зависимост от режима на натоварване, който изберете, батерията на устройството може да ви осигури различно време на автономна игра. Ако използвате най-натоварващия режим - Turbo и държите опресняването на екрана да е 120Hz, както и броя на кадри в секунда, тогава нашите тестове показват, че на игра като Fortnite може да изкарате около час и половина.

 

Ако обаче намалите опресняването на 60Hz и заключите кадрите в секунда също на 60, това значително облекчава натоварването и батерията може да издържи значително по-дълго.

 

 

 

 

Накрая, макар това да не е най-важния аспект на Asus ROG ALLY, устройството  работи с Windows 11, което означава, че на практика си е миниатюрно РС и може да се използва като десктоп компютър. Единственото, което ви е необходимо е докинг станция. Тук може да видите как сме свързали цял стриймърски сетъп, включително външен монитор, аудио - интерфейс, мишка, клавиатура, слушалки към устройството и всичко работи без проблем. 

 

 

 

 

В заключение Asus ROG Ally e може би най-доброто портативно гейминг решение, на което може да играете трипъл А игри и други заглавия предназначени за компютър.

 

 

 

 

 То е най-лесния начин да останете свързани със света на гейминга, когато сте на път или навън сред природата. 

А пък ако вие искате да продължите да бъдете свързани със света на хардуера и геймърската периферия не пропускайте да следите блогът на Йон Компютърс!

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще ви покажа пет идеи, които чудесно биха намерили своето място под геймърската коледна елха и освен всичко друго няма да...
    Днес ще ви покажа,  как лесно може да имаме достъп до файловете си на всяко едно устройство, вътре и извън локалната си м...
    днес ще ви покажа как да си направите домашен сървър и локална мрежа. Звучи просто, но всъщност никак не е лесна задача и с та...
    Днес ще разгледаме най-малкото геймърско рс, на което съм попадал някога - ASUS ROG ALLY
    Днес ще обърнем внимание на бъдещето на компютърните чипове и по-конкретно на така наречения субстрат и материалът, от който т...
    Днес ще ви покажа 10 супер полезни функции и приложения, които са част от вашата операционна система, ако тя е Windows 10 или...