|070020048|0886151184|sale[email protected]|[email protected]| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

За първи път RTX 4060! Тествам 2K звяр.

За първи път RTX 4060! Тествам 2K звяр.

Здравейте хора,

както може би сте чули тази седмица на 13-ти април беше премиерата на видеокартата RTX 4070 на Nvidia във версията за десктоп. Днес обаче ще имаме ексклузивен поглед върху една карта, която може би дори предизвиква по-голям интерес сред повечето геймъри – GeForce RTX 4060 – макар, че в нашия случай става дума за нейната мобилна версия идваща заедно с ето тази машина. 

 

 

 

 

Това е лаптоп Acer Nitro 17 със 17 инчов 165Hz монитор, две по шестнадесет GB - общо 32GB оперативна памет, процесор Intel Core i7 13700H и 2TB NVMe SSD.

Нека кажем малко за най-важната характеристика на този геймърски лаптоп - видеокартата. Тя има 8GB GDDR6 памет, самият чип е направен по 4 нанометровата Ada Lovelace архитектура на Nvidia. По начало това е видео карта, която би трябвало комфортно да може да ни осигури безпроблемен гейминг на резолюция 1440р или казано още 2К.  Тъй като ние сме хардуерни маниаци обаче, аз проведох тестовете както на 2К, така също и на 4К резолюция използвайки външен монитор. 

 

Процесорът, както казахме, е Core i7 13700H на Intel. Резултатите на Cinebench R23 бяха горе долу-същите каквито получихме и с лаптопа на MSI преди няколко седмици -  20 261 точки на Multi-core и  1633 на Single-core. 

 

 

 

 

Нещо, от което получавам често като въпрос какво означават буквите в края на означението на всеки процесор при лаптопите. Например в случая 13700H - какво означава това H? “H” серията са процесори с базова мощност от 45W, което ги поставя на върха, отстъпвайки единствено на HX сериите, имащи 55W базова мощност. Това означава, че когато видите “H” в края на названието, значи става дума за високо-производителен процесор.    

Процесорите, които имат буквата “P” в края на означението са предназначени за тънки и леки лаптопи и съответно са оптимизирани повече за нисък разход на енергия. Те са само 28W.
Доста разпространените процесори с буквата “U” накрая пък са още по-икономични използват се за ултра-леки лаптопи и тяхната базова мощност е само 15W. 

С тези важни уточнения нека разгледаме външните характеристики на лаптопа, пред да преминем към тестването му на краен предел.

 

Още в горната му повърхност се забелязват тези сини и розови линии, както и логото на Acer Nitro, които веднага подсказват за геймърския характер на машината. 

 

 

 

Отвътре, клавиатурата е светеща с индивидуално адресирана RGB подсветка. Клавиатурата e с 4 зони и имате контрол над скритите функции на лаптопа чрез специализирания клавиш NitroSense. С него може да контролирате скоростите на вентилаторите, осветлението и други.

 

 

 

 

 Бутоните са приятни за натискане и издават добро качество на изработката. Говорителите от 2 W с DTS:X® Ultra се намират в горната част и звука излиза от ето тази решетка.

 

 

 

 

Дисплеят както казахме е 17 инча, 165Hz и е изключително приятен за работа и игра. 

 

 

 

 

От дясната страна имаме два USB порта както и вентилационен отвор.

 

 

 

 

В задната част също може да видим интересно оформените изпускателни вентилационни отвори.

 

 

Там също се намира буксата за захранване, един HDMI порт за свързване с външен монитор и два USB Tipe-C портове. Единият, от които става за зареждане на батерията. 

 

 

 

 

В лявата част се намира порта за LAN кабела – RJ45, още един USB порт и нещо, което е доста приятно, ако се занимавате с видео или фотография - слот за microSD карта. Жалко само, че не е за стандартна SD карта. До нея виждаме комбинирана букса за микрофон и слушалки. 

 

 

Отдолу може да си дадем сметка за мощното охлаждане, което е предвидено за този лаптоп.

 

 

 

 

 В края на видеото ще обърнем внимание на температурите и ще ви покажа един малък трик, който приложих, така че значително да подобря термалното представяне на компютъра.

Захранващият блок за този мощен хардуер идва под формата на ето тази тухличка с мощност от 330 вата. 

 

 

 

 

Сега е време да разберем, колко добре може да се справи тази машина с игрите. Направих тестовете по два начина, първо на резолюцията на вградения екран 1440р и след това използвах моя външен 4К монитор, за да видим как ще се справи и на тази резолюция.

Започваме с леката E-sport игра CS:GO. На максимални настройки и 2К резолюция получихме впечатляващите 333 средни кадри за секунда.

 

 

 

 

На по-високата резолюция 4К вече имахме двойно по-нисък резултат 155 средни кадри за секунда. Определено този лаптоп е подходящ за леки E-sport заглавия не само заради високия FPS, но също и заради монитора с високо опреснение.

Нека видим как се представи на друга важна E-sport игра - Fortnite. Настройките бяха на Competitive - всичко на минимум освен зрителната дистанция.

 

 

 

 

На 2К получихме 93 средни кадри за секунда, което е доста добре. На 4К обаче вече паднахме под 60 средни кадри за секунда. Помните какво казах в началото RTX 4060 и особено нейната лаптопска версия е карта главно фокусирана върху 2К резолюцията и тук това вече си пролича. На 4К дори при минимални настройки сме под 60 средни. 

Следващата игра, която опитах беше Shadow of The Tomb Raider. И там нещата стояха по подобен начин.

 

 

 

 

 На 2К Highest preset с изключен DLSS имахме 88 средни кадри за секунда без Ray Tracing, което си е един доста приличен резултат. Даже с включен Ray Tracing изкарахме 55 средни кадри за секунда, което макар и да не е 60 е близо до оптимума.

На 4К обаче при същите настройки изкарахме едва 45 средни кадри за секунда без Ray Tracing - което е на границата да може да се играе, а включим ли Ray Tracing-a вече падаме до 26 средни кадри за секунда. 

 

На старата, но златна GTA V, на 2К изкарахме между 130 и 150 средни кадри за секунда на петте сцени при максимални настройки без Anti-Aliasing.

 

 

 

 

При същите настройки на 4К FPS-a се държеше в рамките на малко над 60. Т.е. Имаме близо два пъти спадане в производителността при увеличаване на резолюцията. 

 

На Forza Horizon 5 направих общо три теста. Първият беше на 2К EXTREME присет. Получиха се 75 средни кадри за секунда.

 

 

 

 

Имайки предвид, че това е най-високият присет, резултата не е лош. На 4К обаче ударихме 50 FPS. Ето защо направих и трети тест, отново на 4К, този път обаче на Ultra присет, където вече получихме точно 59 средни кадри за секунда. Не е толкова зле, играта може да се играе гладко и на 4К макар и не на максимални настройки. 

При Horizon Zero Dawn тествах на Ultimate Quality присет, на 1440р и получихме 81 средни кадри за секунда, което на този присет никак не е зле.

 

 

 

 

На 4К обаче средния FPS падна на 45. Все още плейъбъл, но под оптималните 60 кадъра за секунда. 

Нямаше как да не тествам и на една от любимите ми игри - Call of Duty: Modern Warfare 2 от 2022-ра година.

 

 

 

 

Използвах EXTREME графичният присет. На 2К се получиха чудесните 120 средни кадъра за секунда, а на 4К също не беше зле със среден FPS от 77.

Последната игра, която тествах беше Cyberpunk 2077. Проведох общо 4 теста, на двете резолюции използвайки Ultra присет, съответно с и без Ray Tracing. За да се получат автентични резултати, задължително DLSS и Fidelity FX са изключени. Ето и резултатите:

 

 


 

Интересен тест, който е приложим само, когато говорим за лаптопи - исках да видя, колко ще издържи 90 ват-часовата, литиево-йонна батерия при гейминг натоварване. За това използвах играта Cyberpunk 2077 на Ultra настройки и 2К резолюция.

 

 

 

 

Батерията се справи учудващо добре издържайки цели час и 26 минути. През последните 30% от батерията обаче представянето в играта значително намаля. 

Малко за температурите. При игра, когато видео картата се натоварваше на 100%, тя държеше температури от порядъка на 85-87°С. В редки случаи температурите удряха и по-високи градуси, максимума, от които беше 90. Процесорът, който не се натоварваше на 100% логично държеше с няколко градуса по-ниски температури около 83-85°С. Както при този, така и при миналия лаптоп на MSI извърших всички тестове с поставен на масата лаптоп, без да използвам никакви допълнителни методи за охлаждане. Не знам дали сте наясно, но принципа на действие на латопските охлаждания е, че те смучат през долните вентилационни отвори свеж въздух и изкарват горещия въздух през задните и странични отвори. Ето защо, в името на експеримента, аз приложих една проста техника при която значително подобрих въздушния поток на лаптопа, като го повдигнах на няколко сантиметра над масата, с помощта на тези малки шишенца, които имах подръка.

 

 

 

 

Интересно ми беше, осигурявайки по-лесен достъп на свеж въздух до долната част на лаптопа, до колко това ще подобри температурното представяне. И резултатите всъщност бяха доста впечатляващи, при игра и 100% натоварване, видео картата държеше между 73 и 77°С. Това са 10-15° разлика, което е значително. Много хора са ме питали, дали има смисъл от тези лаптопски стойки и подложки, които горе-долу имат за цел да постигнат същото нещо и отговора е - очевидно да. С цел компактност, крачетата на повечето лаптопи са доста малки и оставят един съвсем тънък процеп, през който машината да си поема въздух. Дори без допълнително активно охлаждане, само да го повдигнете малко е достатъчно, за да постигнете огромна разлика в ефективността на охлаждането. 

 

Всички охладителни поставки виж ТУК.

 

С този полезен съвет, мисля да не забравяте да посещавате редовно блогът на Йон Компютърс, където ще откриете още много полезни съвети, ревюта и тестове на продукти.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще ви покажа пет идеи, които чудесно биха намерили своето място под геймърската коледна елха и освен всичко друго няма да...
    Днес ще ви покажа,  как лесно може да имаме достъп до файловете си на всяко едно устройство, вътре и извън локалната си м...
    днес ще ви покажа как да си направите домашен сървър и локална мрежа. Звучи просто, но всъщност никак не е лесна задача и с та...
    Днес ще разгледаме най-малкото геймърско рс, на което съм попадал някога - ASUS ROG ALLY
    Днес ще обърнем внимание на бъдещето на компютърните чипове и по-конкретно на така наречения субстрат и материалът, от който т...
    Днес ще ви покажа 10 супер полезни функции и приложения, които са част от вашата операционна система, ако тя е Windows 10 или...