Знаете ли, че:
Под цената на всеки продукт има статус за наличност!
Кликнете върху него за да видите времето за доставка.
|070020048|0886151184|sales@ioncomputers.bg|b2b@ioncomputers.bg| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Може ли този лаптоп да бъде геймърско PC? MSI Vector GP77 13VG

Може ли този лаптоп да бъде геймърско PC? MSI Vector GP77 13VG

Днес ще отговорим на въпроса до колко един лаптоп може да бъде пълноценно геймърско РС?

За целта съм ви приготвил един необичаен екземпляр - MSI Vector GP77 13VG, който идва със заявката да бъде абсолютно безкомпромисна геймърска машина.

 

 

 

 

Нека видим спецификациите, с които идва. Процесорът е от 13-тото поколение на Intel, говорим за Core i7 13700H. Нормално като за мобилен процесор базовата тактова честота е малко нисичка 2.4 GHz, но силовите ядра могат да се буустват до 5GHz. Самият процесор има шест силови и осем икономични ядра. Силовите ядра имат хайпер-трединг, което прави 20 общо на брой тредове. 

 

 

 

 

13-тото поколение процесори на Intel означава още и поддръжка на DDR5 памет и тук лаптопа не разочарова, той идва с две по 8 общо 16GB DDR5 памет работеща на 5200MHz. 

В преносимия компютър са сложили NVMe SSD с обем от 1TB, което е чудесно. Малко ме е яд, че повечето лаптопи идват с много малко пространство, а добавянето на допълнително е не чак толкова проста работа, колкото това е при настолните компютри. Така че тук е чудесно, че още от самото начало имаме пространство, което би било достатъчно за нуждите на повечето потребители. 

 

 

 

 

И за да завършим с класическите хардуерни компоненти, нашата машина е оборудвана с RTX 4070 8GB - осем гигабайтова видео карта от последното поколение на Nvidia, която подозирах още преди да съм направил тестовете, че ще се представи страхотно на игрите и бенчмарковете.

 

 

 

 

Когато разглеждаме лаптоп, трябва да обърнем внимание и на други неща освен видео карта, процесор и памет. Може би най-важното от тях е 17,3 инчовия IPS дисплей с честота на опресняване от 240Hz и резолюция 2К или още казано 1440р. Аз сам се убедих в качествата на дисплея. Освен страхотните цветове, бързото опресняване се усеща веднага, още с първото преместване на мишката. 

 

 

 

 

Корпусът на лаптопа е направен от черна пластмаса, дизайнът е сравнително консервативен. Машината би се чувствала еднакво добре на мястото си както работна среда в някой офис, така и като част от геймърски сетъп. Няма кой знае какви своеволия на дизайнерите в опит да се правят на оригинални.

 

 

 

 

 Единственото, което издава геймърската природа на лаптопа е  светещата клавиатура, която е дело на Steelseries. 

 

 

 

 

Тя разполага с деликатна RGB подсветка, която има независимо адресиране на всеки бутон. С помощта на приложението Steelseries GG може да контролирате тази подсветка, ако разбира се, имате такова желание. Като цяло подсветката има мека и приятна светлина, която придава геймърска естетика на иначе класическия дизайн. Клавиатурата също е много приятна за натискане, а тъй като е произведена от Steelseries вероятно ще издържи на по-интензивна употреба.

 

 

 

 

По отношение на функционалността от дясната страна имаме отвори на десния говорител с мощност от два вата, и два USB 3.0 порта.

 

 

 

 

След това имаме един от вентилационните отвори, който продължава отзад. Там откриваме мини дисплей порт, порт за лан кабел, HDMI порт и буксата за захранване, която в първия момент може да се сбърка с друг USB порт.

 

 

 

 

Нататък виждаме другия вентилационен отвор, какъвто имаме и от лявата страна на лаптопа. Там се намира още едно USB 3.0 и също USB Type-C, което обаче идва от видео картата и може да се използва като дисплей порт, ако имате такъв кабел и монитор, който го поддържа. Накрая имаме една комбинирана букса за слушалки и микрофон и отворите на другия двуватов говорител. 

 

 

 

 

Ако обърнем лаптопа отдолу можем да разберем повече за доста сериозните усилия, които са положени в посока охлаждане.

 

 

 

 

Имаме два турбинни охладителя както и широки вентилационни отвори. Прозират също и сериозните медни тръби, предназначени да отвеждат топлината от горещите компоненти. И няма как да е иначе, ако искаме да имаме висока производителност на процесора и видео картата е необходимо да им бъде осигурено максимално добро охлаждане. 

Лаптопът е оборудван с последно поколение Wi-fi, което може да се възползва от 6GHz мрежи. Моя домашен Wi-fi е само 2.4GHz, но въпреки това бях в състояние да свалям игрите от Steam с 20МB/s, което е същата скорост, с която ги свалям и по кабела.

Последното нещо което отличава един лаптоп от настолния компютър и няма как да не се спомене е батерията. Vector GP 77 13VG разполага с четири клетъчна 65 ват-часова  батерия. Първият гейминг тест, за който ще ви говоря днес беше именно на батерията, като играх Cyberpunk 2077 на резолюцията на екрана1440р и High настройки. Батерията издържа точно 50 минути. При по-нормална работа, която не включва нон-стоп интензивен гейминг, батерията би издържала много повече. 

Едва ли някой обаче очаква да може да играе само на батерия продължително време, за това предполагам, че повечето от вас искат да разберат резултатите при стандартните гейминг тестове, които бяха проведени с включване на 240 ватовото захранване.

 

 

 

 

Преди да видим игрите първият тест по традиция е този на процесора. Колко добре се справи Core i7 13700H със Cinebench R23. Ами доста впечатляващо всъщност. На студено, тоест при току що включен компютър се постигнаха най-добри резултати от малко над 20 000 точки на Multy-core теста. При вече загрял компютър, резултатите паднаха малко под 20 000 до 19 887 и в този диапазон. Това е резултат съпоставим с този на Ryzen 7700X  - от последното десктоп поколение на Ryzen. 

 

 

 

 

На Single-core теста получихме 1691 точки, което също е доста добре. 

При продължително натоварване на всички ядра на 100% с тротъл тестът на Cinebench R23 процесорът достигна температури от около 94-95°С. При повечето игри обаче, както ще видите, той стоеше в рамките на шейсет и няколко градуса. 

И така време е най-сетне да видим как нашият лаптоп се представи на игрите. Извърших тестовете по два начина. На стандартната за монитора резолюция от 2К използвайки дисплея на самия лаптоп и също свързвайки чрез HDMI лаптопа към моя 4К монитор и тогава тествах как машината се справя на по-високата резолюция. На FULL HD не съм правил тестове, понеже не смятам, че има смисъл. 

 

 

 

 

Ако се замисляте за лаптоп-сетъп с външен монитор това е много добра идея. Външният монитор може да се използва като втори екран или може да затворите лаптопа и да си цъкате само на големия монитор точно, както това би било на настолен компютър. Само че с хардуер, който ще ви заема в пъти по-малко пространство. 

 

 

 

 

Първата игра, която тествах беше CS:GO на максимални настройки. О, колко гладко изглеждаше геймплея на тези 240 херца с оригиналния монитор.

 

 

 

 

На 2К резолюция получихме средни 305 кадри за секунда, което е точно това, което искаме при опресняването на монитора. На 4К получихме също чудесния резултат от 161 средни кадри за секунда. 


Продължаваме с класическите заглавия - GTAV. На максимални настройки първоначално реших да съм оптимист и включих Anti-aliasing-а, също на максимум на 2К резолюция.

 

 

 

 

 Машината се държа геройски с около 50-60 средни кадри за секунда. Реших да съм справедлив и проведох теста отново този път без Anti-aliasing и тогава получихме очаквания резултат от над 160 средни кадри за секунда на повечето сцени. И накрая повторих теста само, че на 4К и там получихме между 70 и 80 средни кадри за секунда. 

 

Следващата игра, която тествах на EXTREME присет беше Forza Horizon 5.

 

 

 

 

 На 2К получихме добър резултат от 78 средни кадри за секунда. На 4К обаче кадрите паднаха под 60 за това реших да проведа трети тест само че на Ultra, вместо на EXTREME присет и тогава нещата си дойдоха на мястото с 62 средни кадри за секунда. 

 

Само да вметна, че на всички игри в температурно отношение видео картата ни държеше около 67-68°С, което си е направо добре имайки се предвид, че е лаптоп и видео картата се натоварва на 100%. Процесора също се държеше в рамките на малко над 60 градуса.

Следващата игра, която разцъках е една от любимите ми - Call of Duty: Modern Warfare 2.

 

 

 

 

 Използвах максималният Ultra присет и постигнах 139 средни кадри за секунда на 2К при 116 минимални и 174 максимални. Много добре наистина. На 4К кадрите спаднаха почти на половина с 81 средни, 64 минимални и 100 максимални. 

 

Нямаше как да не тествам и Horizon Zero Dawn.

 

 

 

 

Тук получихме 93 средни кадри за секунда на 2К и 50 на 4К при Ultimate Quality присет. Значи определено, ако ще играем тази игра на 4К, ще намалим настройките още малко. 

 

Още една игра, в която главната героиня е бойна мацка, разбира се говоря за Shadow of the Tomb Raider.

 

 

 

 

Тук освен на двете резолюции по традиция трябва да се тества също с и без Ray Tracing. На 2К с Ray Tracing и Highest preset получихме не лошия резултат от 66 средни кадри за секунда. При същите настройки, но без Ray tracing кадрите скочиха до 101. Наблюдава се, че при третото поколение карти на Nvidia с Ray Tracing поддръжка, тази опция вече не намалява 50% от FPS-а, а само около 35%. 

На 4к с Ray Tracing играта едвам се крепеше в рамките на допустимите 30 кадри за секунда. Без Ray Tracing вече постигнахме малко по-нормалните 47. 

Направих и доста тестове на Cyberpunk 2077-ма.

 

 

 

 

Тук трябваше да се изключи DLSS и AMD Fidelity FX, за да получим обективни резултати. На 2К реших да съм оптимист и да включа Ray Tracing-a на Ultra присет и се получиха доста слабите резултати от 25 средни кадри. На 2К Ultra, но без Ray Tracing вече се получиха по-нормални за игра резултати от почти 60 средни кадри. При същите настройки на 4К имахме около 24 средни кадри за секунда. Реших да намаля малко настройките и да пробвам на High присет където на 2К вече имахме средни 62 кадри, а на 4к те бяха 27. 

Накрая тествах и популярната игра Fortnite на Competitive настройки.

 

 

 

 

На 2к се получи страхотен резултат от 250 средни кадри за секунда, докато на 4К те бяха също абсолютно достатъчно със 175. Забелязва се, че на 2К реално сме ударили по-ниски минимални кадри - едва 28, това вероятно е било някакво моментно насичане. 

 

В заключение мога да кажа, че лаптопът на MSI се справя завидно добре с игрите и спокойно може да го използвате като основно геймърско РС, ако приоритизирате малкия размер и преносимостта. Лаптопът предлага и не лоши възможности за ъпгрейт, като дънната платка притежава два слота за памет и може да замените съществуващите с до общо 64GB RAM. Имаме също и два M.2 слота поддържащи NVMe SSD-та от четвъртото PCI поколение, ако случайно имате нужда от повече пространство. 

 

 

 

 

Очаквайте скоро и други ревюта на геймърски лаптопи. За да не ги пропуснете следете редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Кои процесори си заслужават най-много в днешния пазар на хардуера? Основния акцент на препоръката е от гледната точка на гейми...
    Какво лично аз бих препоръчал, в условно казано, трите категории - бюджетен, среден и висок клас?
    Първо какво е Screen Tearing и защо се получава. Това е явление, при което изглежда така сякаш кадрите се наслагват един върху...
    Какви са първите стъпки, които аз лично бих предприел в този случай? Хубаво е да имате един списък със задачи, които да знаете...
    Често пъти получавам въпроса защо независимо, дали става дума за обем на флашка, на SD карта, на хард диск или на SSD, обемът,...
    Днес обаче ще имаме ексклузивен поглед върху една карта, която може би дори предизвиква по-голям интерес сред повечето геймъри...