Знаете ли, че:
Под цената на всеки продукт има статус за наличност!
Кликнете върху него за да видите времето за доставка.
|070020048|0886151184|sales@ioncomputers.bg|b2b@ioncomputers.bg| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Може ли A.I. Бот да ни сглоби PC? Питам Chat GTP за съвети

Може ли A.I. Бот да ни сглоби PC? Питам Chat GTP за съвети

Здравейте, хора,

няма съмнение, че навлизаме в една нова ера на дигиталния свят, ерата на изкуствения интелект. В последната една година слушахме много за различните ботове, които вече са достатъчно умни, за да пишат текстове, да рисуват почти като опитни художници и дори да програмират.

Особено популярен в последно време е чат ботът на Open AI наречен Chat GTP. Аз сам и до този момент само бях чел и слушал за тези ботове, не бях имал времето да се занимавам с тях и да ги пробвам. Но днес, за да тествам възможностите на изкуствения интелект ще го накарам да ми даде съвет за нещо, в което смятам, че съм експерт - избор на компютърен хардуер. Дали Chat GTP ботът ще може да ни посъветва какъв хардуер да си вземем за даден бюджет? За да може задачата да е още по-трудна, ще се радвам, ако получа отговор, който да е за бюджет в български лева и съобразен с българския хардуерен пазар. Дали ботът ще се справи?

Последния път ви дадох моето предложение за Бюджетно РС 2023г.  Бюджета за РС-то беше определен до 1500лв. Сега ще бъде интересно да видим какво би ни препоръчал ботът, ако се обърнем към него с молба за същата препоръка. 

 

 

 

 

Първото нещо, което питам Chat GTP е дали може да говори български. Защото за целите на това видео мисля, че би било по-удобно ако можем да си говорим на нашия език. За щастие отговорът е утвърдителен и нататък разговорът тече на български. 

 

 

 

 

Следващият въпрос към Chat GTP е дали може да ми направи препоръка за избор на компютърен хардуер. Бях доста приятно изненадан от списъка с адекватни уточняващи въпроси които ми бяха зададени. Горе долу това питам  и аз всеки път, когато някой иска да му препоръчам РС.

 

  1. За какви цели ще се ползва компютъра. Гейминг, работа, учене или нещо друго.
  2. Вторият много важен въпрос е, какъв ни е бюджета за това РС.
  3. Третият въпрос за размера на дисплея в случая не ни интересува, но бота няма как да знае дали компютъра ни включва и покупка на дисплей или не.
  4. И четвъртият въпрос също е нещо, което аз питам хората, дали имат предпочитания към някой от производителите. Например дали предпочитат процесора им да е на Intel или на AMD и дали предпочитат видео картата им да е на Nvidia или на Radeon.

 

Моят отговор е доста конкретен и отстранява според мен възможностите за объркване. Уточнявам, че става дума за геймърски настолен компютър с бюджет до 1500лв, който не включва монитор или периферия. Също така правя уточнението, че се интересувам от части, които са налични в България, за да не ми ползва като референции сайтове като Amazon, Best Buy и т.н. 

 

И ето какъв отговор ми даде ботът:

 

 

 

 

Трябва да кажа, че съм впечатлен поне що се отнася до това, че частите са съвместими и адекватно подбрани. Дали се вместват в конкретния бюджет, това вече е малко по-съмнително, но сега предстои да проверим.

 

Дадени са ни варианти както за процесори на AMD така и на Intel и също варианти на двата производителя на видео карти. 

 

Тъй като наскоро правих именно компютър за 1500лв. От сега ви казвам, че Ryzen 5600X е прекалено скъп за бюджета, който зададохме особено, ако ще се комбинира с дадените видеокарти RTX 3060 или RX 6600XT. Също така изпитвам известно съмнение, че дъната, които са препоръчани са най-ценово оптимизираните. 

 

Нека да започнем ще се опитам да подбера части за конфигурация от сайта на Йон Компютърс използвайки препоръките на Chat GTP и да видим какво ще стане. 

 

Както казах процесора Ryzen 5600X според мен с неговата цена от над 400лв ни вкарва в преразход още от самото начало, но нека видим как ще се развият нещата. Ботът е решил да ни даде конкретни модели на дъното, което не важи за останалите части, които са по-скоро препоръки към спецификациите, отколкото да ни се дават конкретни модели. Това дъно Asus TUF B550 PLUS WIFI 2 е доста скъпичко 375лв. Ботът определено се изхвърля ненужно с този избор. Ако от филтъра в сайта изберем същият чипсет B550 виждаме, че има налични доста дъна и можем да спестим спокойно едни 160-170лв. само от дъното. Но ще оставим нещата за сега така ще съберем частите, както ни е препоръчал бота и после ще видим какви корекции бих направил аз.Видео картите са ни дадени като RTX 3060 или Radeon RX 6600XT. Без да са ни препоръчани конкретни изпълнения. Това ни дава свободата да изберем нещо възможно най-евтино. Решавам да се спра на Radeon RX 6600XT и избирам  модел на Asrock за 715лв. Вече сме запълнили бюджета си от 1500лв, а сме купили само процесора, дъното и видеокартата. Да видим с колко ще го надвишим до края.Като памет ни е препоръчано 16GB във вариант с две по осем, с тактова честота не по-малка от 3200MHz. Тук съм напълно съгласен с нашия виртуален приятел, даже съм впечатлен, че се е сетил не само за размера на паметта, но дори препоръчва да са две плочки по осем, за да може се ползва дуъл ченъла. Много добре.

 

Тъй като вече сме в преразход избирам най-евтиния комплект, който е наличен за 90лв на Silicon Power.За твърд диск ни е препоръчано 512GB NVMe SSD. Харесва ми ,че е уточнено че SSD-то трябва да бъде NVMe. В моето бюджетно РС, аз се спрях също на обем от 512GB. 

 


За съжаление тук обаче сме вече доста притиснати откъм бюджета. За това ще избера най-евтиното NVMe със съответния обем, което ми изскочи. Спирам се на модел на Lexar, което даже е в промоция и струва 68лв. Скоростите са 3300MB/S за четене и 2400MB/S скорост на запис. Със сигурност има значително по-бързи NVMe SSD-та, но пък това е евтино и независимо от всичко е по-бързо от SATA SSD-тата, които са ограничени до около 500MB/S.До тук сме около 160лв над бюджета, а ни остава да изберем захранване и кутия. За захранване ни е препоръчано 600W без да се уточнява нищо друго. Ще бъда пестелив и ще избера  600 ватово захранване на DeepCool на цена от 88лв.

 

Един от най-омразните ми въпроси е, когато някой ме попита да му препоръчам кутия, защото това си е въпрос на личен вкус. И ми харесва, че бота също не се е занимавал да ни препоръчва нищо, просто ни казва харесайте си някаква кутия от интернет и не ме занимавайте с глупости. Уважавам това! 

 

Тъй като вече сме в масивен преразход спрямо бюджета от 1500лв, нямам избор освен да се спра на първата най-евтина кутия, която ми се струва приемлива. Избирам моделът 1stPlayer F4 GREEN за 69лв, защото изглежда има три вентилатора, които идват в комплекта и това ще е добре за охлаждането. 

 

Крайната стойност на тази конфигурация надхвърли 1800лв. Дори, когато добавя кодът за отстъпка AndroVlog, тя пак си остава доста над това, което искахме.  На всичкото отгоре избрахме възможно най-евтините части, които не са дъното, процесора и видео картата.

 

Как бих поправил това? На първо място бих разкарал нелепо скъпата дънна платка и бих купил нещо, което е със същия чипсет, но на цена около 200лв. По този начин с кода за отстъпка цената вече е около 1600лв. 

 

Ако обаче реша да последвам другата възможна препоръка за видео карта и сложа RTX 3060 вместо RX 6600XT, цената отново набъбва на близо 1700лв.

 

Какъв би бил моят избор за процесор и видео карта, за да се вместим в бюджета:

 

Вместо 5600Х можем да изберем само Ryzen 5600. Така цената ни става почти точно 1600лв. И ако вместо RX 6600XT изберем картата от бюджетното РС - RX 6600 (без ХТ), се получава цена от 1440лв. Това ни дава малко въздух, така че да може да изберем част от другите ни компоненти да не са възможно най-евтините. Например ако искаме можем да си изберем малко по-добра кутия, или SSD или захранване. Също така можем да си добавим услугата “Сглобяване на компютърна конфигурация”. И с кода за отстъпка AndroVlog цената стъпва точно на 1500лв. 

 

Съвсем набързо ще проследя, какво се случва ако вместо процесор на AMD сложим предложения вариант на Intel от 11-тото поколение Core i5 11400F. Дъното, което е предложено не може да се намери в сайта, но използвам такова също с В560М чипсет и едната от предложените видео карти RX 6600XT горе долу успяваме да се вместим в бюджета, като го надвишаваме съвсем малко.  Ако сложим видео картата RTX 3060, обаче вече стъпваме на 1600лв. Отново правя уточнението, че това е само, ако използваме най-евтините части за останалите неща. 

 

Заключението ми е, Chat GTP определено разбира от хардуер и дава адекватни  конфигурации. Ако искате обаче да направите добре балансиран избор откъм цени според мен няма как да не трябва да помислите малко и със собствената си глава. Според мен много потребители не биха били съгласни да си вземат възможно най-евтината кутия, захранване, памет, SSD и т.н. само, за да може да си позволят възможно най-високия клас процесор или видео карта.

 

Накрая исках да подложа на тест хардуерните познания и на другия може би най-известен изкуствен интелект в света, ботът MidJourney. Той се ползва в дискорд и имате ограничен достъп до него в тестова версия преди да трябва да си платите, за да може да го ползвате неограничено. За нуждите на този тест  обаче, пробната версия ми беше достатъчна. При този бот използвайки ключови думи трябва да опишем какво искаме ботът да ни нарисува. Естествено аз исках да ми нарисува геймърско РС. Първото ми предложение беше за геймърски десктоп, който има къстъм водно охлаждане с твърди тръби и зелена течност.Ето какво се получи.

 

 

 

 

Резултатите са визуално впечатляващи. Мисля, че ботът не ме е разбрал за зелената течност и компютрите изглеждат като аквариуми. Тук дори се виждат водорасли. 

 

 

 

 

Направих още няколко опита за компютър с водно охлаждане и виждате, всичките изглеждат яко, но са изключително неправилни.

 

 

 

 

Нищо от това няма смисъл и не отговаря на реалното разположение на компонентите в едно РС. 

 

 

 

 

Следващата ми молба беше Midjourney да нарисува геймърски сетъп с RGB. Този път не съм споменавал водно охлаждане. Тук резултатите, като че ли са малко по-реалистични и на някои картини поне разположението на основните компоненти - видеокарта и процесор изглеждат грубо казано на местата си.

 

 

 

 

Явно тръбите на водното наистина объркват бота. 

 

Правят впечатление клавиатурите със стотици бутони. И дори тази мишка ОМГ!

 

 

 

 

Последния ми опит беше отново за геймърски десктоп с RGB осветление, но без да споменавам за водно охлаждане. Някои от резултатите изглеждаха сравнително ОК, ако не се вглеждаме много в детайлите. 

 

 

 

 

Като цяло извода ми е, че Chat GTP разбира много повече от хардуер в сравнение с Midjourney. 

 

 

 

 

А пък ако вие все още не искате да се доверявате на ботове за избор на хардуер може да прегледате моята статия за „Бюджетно РС 2023“ или другите статии в блога посветени на избор на компютърен хардуер.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    За целта съм ви приготвил един необичаен екземпляр - MSI Vector GP77 13VG, който идва със заявката да бъде абсолютно безкомпро...
    В днешно време обеми от порядъка на 512GB до 1TB идват на достъпна цена и е нещо като стандарта, който аз препоръчвам за съвре...
    Няма съмнение, че навлизаме в една нова ера на дигиталния свят, ерата на изкуствения интелект. В последната една година слушах...
    За тези от вас които са пропуснали, миналата седмица ви показах как избирам частите и как сглобявам моето предложение за бюдже...
    Време е за една традиция, която правя всяка  година в блога на Йон Компютърс - да ви представя моето предложение за бюдже...
    В последните години технологията на SSD-тата значително напредна и ние станахме свидетели на едновременното прогресивно увелич...