|070020048|0886151184|sale[email protected]|[email protected]| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Опитах 4К гейминг на новото бюджетно PC

Опитах 4К гейминг на новото бюджетно PC

Здравейте, хора,

за тези от вас които са пропуснали, миналата седмица ви показах как избирам частите и как сглобявам моето предложение за бюджетно РС 2023г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 И по традиция тази седмица ще ви покажа колко добре се справя това РС с игрите. До сега винаги съм тествал бюджетните машини само на резолюция FULL HD, защото се предполага, че трябва да сме доволни, ако хардуер от такъв ценови клас се справи на тази резолюция. Дори на опаковката на самата видео карта пише 1080 FullHD Gaming.

 

 

 

 

 

 

Но все пак сме 2023-та година, може би можем да изискаме малко повече от нашата бюджетна машина и да видим, колко добро би било представянето и на другите резолюции. От сега ще ви кажа, че останах приятно изненадан. 

Преди да се впуснем в гейминг тестовете, трябва да опитаме новия Intel Core i3 13100F процесор на тестът Cinebench R23. На Multi-core този четириядрен процесор с осем логически ядра изкара 8928 точки.

 

 

 

 

Преди почти точно една година бях тествал Core i3 12100F с бюджетното РС от миналата година и тогава резултатът на Multi-core беше около 8500 точки. Знаете 13-то поколение е развитие на същата производствена технология, по която е и 12-тото поколение, така че разликата в представянето не е шокиращо голяма.

На Single-core процесора изкара 1735 точки, докато миналогодишното издание на Core i3 беше изкарало 1650 точки. 

Традиционна територия на бюджетните РС-та са леките е-спорт заглавия каквото е CS:GO. Тук може да очакваме страхотно представяне на FULL HD, но как ли би се справило нашето РС на другите резолюции. Може да видите резултата за средния FPS на бенчмарк картата използвайки максимални графични настройки.

 

 

 

 

Радвам се да отбележа, че на резолюция 4К имаме цели 203 средни кадри за секунда, това би ни позволило да играем без проблем състезателно и дори да се възползваме от монитор с високо опресняване.

Може би най-подходящата за гейминг съвременна резолюция 2К изкара над 350 средни кадри за секунда. Т.е. никакъв проблем за 2К.

И на FULL HD имаме вече почти 500 кадъра - 485 средни, което е много повече от достатъчното. 

 

 

 

 

Но да кажем, че CS:GO е ниска летва. Да видим как би се справило нашето РС на малко по-тежко заглавие каквото е GTAV. Макар и стара, тази игра продължава да бъде графично предизвикателство. На тази графика се виждат резултатите от общо петте сцени на трите резолюции.

На резолюция 4К при настройки на максимум, но без Anti-aliasing, получихме между 50 и 60 средни кадри за секунда, на 2К имаме между 125 и 110, а на Full HD имахме между 150 и 180 средни fps. Имайте предвид, че на FULL HD засякох няколко пъти бенчмарка да достига до своя максимум от 187 кадри за секунда, така че това е повлияло на резултата на тази резолюция и принципно резултатите биха били и по-високи. Но в общи линии съм много доволен. 

Нека сега покажем едно по-ново заглавие, това е играта Call of Duty: Modern Warfare 2, която излезе октомври месец миналата година. На тази графика съм показал три колони с резултати за трите резолюции, като с различните цветове са показани средните, минималните и максималните кадри.

 

 

 

 

Особено съм щастлив, че на 4К държим средни 76 кадри за секунда. Играта беше напълно playable и то на Extreme Preset. Вече на 2К имаме 127 средни кадри за секунда, а на FULL HD с 10 повече 137. Прави впечатление, че минималните кадри не падат много под средните, което е добре за стабилността на геймплея и липсата на насичане. 

 

По подобен начин стояха нещата и на Fortnite. Тук настройките, които ползвах бяха Competitive - всичко на минимум с изключение на зрителната дистанция.

 

 

 

 

На 4К играта вадеше 118 средни кадри за секунда, минималните 77. На 2К нещата бяха съвсем ок с близо 200 средни кадри за секунда, а на FHD имахме 282 средни кадри за секунда. 

 

Следващите три игри, са по изискващи от към графика и при тях на резолюция 4К като че ли се видя лимита на нашата видео карта. Сега ще ви покажа резултатите, но преди това може да ударите един палец нагоре на видеото и да се абонирате, ако още не сте.

Yutube канал: https://www.youtube.com/@AndroVlogVideos

Discord сървър: https://discord.gg/mqWtQ7qa8t

Twitch стрийм: https://www.twitch.tv/andro_stream

Инстаграм профил: https://www.instagram.com/androvlog/

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/AndroVlog

 

Започвам с Shadow of the Tomb Raider. На Highest Preset получих 33 средни кадри за секунда.

 

 

 

 

Нямаше големи спадове и бенчмаркът се движеше плавно. Все пак аз по-скоро не бих играл на тези настройки или на тази резолюция, защото ми се струва твърде ниско. На 2К играта беше съвсем ок с 69 средни кадри за секунда, а на FULL HD както може да очакваме получихме съвсем доволният резултат от 107 средни кадри за секунда. Т.е. извода е, че с тази машина спокойно можем да играем Shadow of the Tomb Raider на максимални настройки дори на 2К резолюция, което не е малко.

 

Следващата игра е Forza Horizon 5. Тук на Extreme preset имахме 35 средни кадри за 4К.

 

 

 

 

Отново, по-скоро не бих препоръчал играта на тези настройки въпреки, че не се движеше толкова зле. Вече на 2К имахме нормалните за игра 54 средни кадри за секунда и на FULL HD изкарахме цели 67 средни кадри. И тук както при Shadow of the Tomb Raider, на 2К и FHD няма проблем. Имайте предвид, че това са максимални настройки, при по-ниски/ High най-вероятно и на 4К няма да имаме проблем. 

И накрая пуснах бенчмаркът на Horizon Zero Dawn с Ultimate Quality Preset. Резултатите бяха подобни на предните две игри.

 

 

 

 

Около 30 кадъра за секунда на 4К. Вече на 2К имаме над 60 средни кадри за секунда и на FHD сме много убедителни с 84. 

 

Изводите от днешния тест. За първи път тествам бюджетно РС и на трите резолюции. Бих казал, че останах приятно изненадан от резултатите. На много от най-популярните игри, включително Fortnite, включително Call of Duty можем без проблем да играем дори на 4К. На най-тежките заглавия при максимални настройки, 4К вече върви по-скоро само на теория, но спокойно можем да си цъкаме на 2К и естествено на FULL HD. Така че аз лично съм доста доволен.

 

 

 

 

Може би най-труден беше избора на процесор за  тази конфигурация. Поради наличието на доста процесори от по-стари поколения, които към днешна дата идват на сравнително ниски цени, избора е доста широк и оспорван. Например може да си вземете 12100F, който както видяхме и от бенчмаркът има представяне, което не е драстично по-лошо от това на 13100F, но спестявате около 50лв. Също така, ако сте склонни да дадете малко повече пари може да си вземете познатия Ryzen 5600, който има две ядра повече и е малко по-добър процесор като цяло. Това са все валидни избори. Но понеже бяхме ограничени до конкретен бюджет, а също така и защото няма смисъл да правя Бюджетно РС 2023 само с части, които съм показвал вече през последните две години, за това се спрях на най-новия Core i3 13100f.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще ви покажа пет идеи, които чудесно биха намерили своето място под геймърската коледна елха и освен всичко друго няма да...
    Днес ще ви покажа,  как лесно може да имаме достъп до файловете си на всяко едно устройство, вътре и извън локалната си м...
    днес ще ви покажа как да си направите домашен сървър и локална мрежа. Звучи просто, но всъщност никак не е лесна задача и с та...
    Днес ще разгледаме най-малкото геймърско рс, на което съм попадал някога - ASUS ROG ALLY
    Днес ще обърнем внимание на бъдещето на компютърните чипове и по-конкретно на така наречения субстрат и материалът, от който т...
    Днес ще ви покажа 10 супер полезни функции и приложения, които са част от вашата операционна система, ако тя е Windows 10 или...