|070020048|0886151184|sale[email protected]|[email protected]| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Колко живот остава на SSD-то ни? Как да разберем?

Колко живот остава на SSD-то ни? Как да разберем?

В последните години технологията на SSD-тата значително напредна и ние станахме свидетели на едновременното прогресивно увеличаване. както на обемите идващи на достъпни цени, така също и на скоростите на SSD-тата. Като най-новите NVMe SSD-та, които се възползват от PCI Express 4.0 вече достигат до умопомрачителни скорости на четене и запис. Като това SSD на Kingston, което инсталирах в конфигурацията на един мой приятел миналата седмица, което има скорост на четене от 7000 MB/S и скорост на запис от 6000 MB/S при използване на PCI Express 4.0. 

 

 

 

 

Общо взето като стандарт за едно РС, аз бих препоръчал обем от 1ТВ, което в повечето потребителски случаи би било напълно достатъчно, както ако инсталирате игри, така и за други дейности. 

Единствено в редки случай като моя, където трябва да се съхраняват много файлове с големи размери е оправдано ползването на добрите стари механични хард дискове и то такива с големи обеми от по 6 или 8 TB. 

SSD-тата въпреки всичките си предимства, обаче имат един малък недостатък. Известно е, че те имат ограничен брой записи, които могат да бъдат направени върху тях. Така ли е наистина? Всъщност SSD-тата са разделени на участъци, като на всеки един участък може да бъде записана определена информация под формата на нули и единици. За разлика от хард дисковете, където механичната магнитна глава трябва да прескача по пистите на дисковете и да чете различните участъци, при SSD-тата всеки участък може да бъде достъпен по всяко едно време.

 

 

 

 

Това е причината те да са толкова по-бързи. Когато се записва информация SSD-тата се стремят да разпределят данните върху различни участъци  равномерно така че, ако триете и записвате да не се хабят винаги само едни и същи участъци. Това е направено с цел равномерно амортизиране на SSD-то, тъй като участъците действително имат ограничен брой пъти, в които могат да бъдат презаписвани. 

Това логично води до извода, че по-голямо като обем SSD би имало по-дълъг живот, при еднакво натоварване, просто, защото данните могат да бъдат разпределяни върху повече участъци. 

Но колко всъщност е лимита на презаписвания, които SSD-тата имат и трябва ли това да ни притеснява? Краткият отговор е, че SSD-тата имат доста голям капацитет в това отношение и на мен до сега никога не ми се е случвало да трябва да си изхвърля SSD-то. Но ако искаме да дадем конкретен отговор, в спецификациите на всяко SSD има характеристика наречена TBW - Total Bytes Writen, която обикновено е дадена в терабайти. Това е размера на данните, за които производителят дава гаранция, че продукта ще може да презапише, преди да настъпят процеси на деградация на участъците. Ето спецификациите на последното SSD, което инсталирах KC 3000 на официалния сайт на Kingston.

 

 

 

 

 Виждате спецификациите и ето тук имаме Total Bytes Writen за четирите варианта, в които SSD-то се продава. Вариантът с един терабайт, който използвахме в предишното видео има възможност да презапише 800 ТВ. Виждате 512 гигабайтовата версия може да презапише 400 ТВ и т.н. 

Тази информация е дадена и може да се провери за всеки един модел SSD. Но тук се задава въпроса - ОК, знам колко е общото количество данни, което моето SSD може да презапише преди да почне да се скапва, но как да разбера колко съм записал и колко ми остава. Добрата новина е, че вашето SSD пази тази информация и вие може да я разберете с подходящата програма. 

Програмата, която аз лично използвам се нарича Crystal Disk Info и е безплатна Open Source програма, която даже поддържа български език.

След като я стартирате може да видите информация за всичките си дискове, включително и за механичните, ако както в моя случай имате такива. Но нас първо ни интересува SSD-то отивам на него, може да видите температурата е показана.

 

 

 

 

 Едно от първите неща в списъка е “Общо Записи” 5170 GB, което както се досещате е много, много далече от лимита 400 ТЕРА байта, колкото е в случая на моето 512GB-ово SSD на Silicon Power. Това не ме изненадва, както виждате остава ми още много от оперативния капацитет на SSD-то, а го ползвам като системен диск вече малко повече от една година. 

Горе над записаните гигабайти може да видите и колко са били прочетени.

 

 

 

 

Тази цифра, честно казано няма голямо значение, защото броя прочитания на даден участък не се отразяват на неговия живот и няма от какво да се притесняваме. Може да видите програмата ни дава още интересна информация, като колко пъти е било включвано SSD-то и колко часове е отработило. 

Ако погледнем някои от механичните хард дискове, с които разполагам, виждаме, че при тях информацията е подобна макар, че тук не се запазват данни за колко гигабайта са записани и прочетени.

 

 

 

 

Отново обаче имаме статистика с отработените часове, като може да видите най-стария ми хард диск е натрупал над 20 000 часа, следващия над 15 000, а докато този, който купих заедно с новото SSD, има същия брой часове като него около 3400. 

Отстрани може да видите оценка на състоянието на всеки един от дисковете, като за мой късмет е добро. Това се прави на база на оценката на системата за само-наблюдение S.M.A.R.T. Това е абревиатура за Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology. Когато оценката тук се промени и спре да бъде добра, това означава, че вашият хард диск или SSD вече е натрупал доста амортизация и трябва да го смените, за да избегнете ситуацията, в която може да загубите данните си. Другият вариант е да си следите натрупаните часове работа и също колко данни са били записани, което вече показахме и когато дискът достигне зададените от производителя стойности, може да помислите за неговата замяна, просто, за да сте сигурни. 

 

 

 

 

Друг вариант, ако SSD-то достигне стойности близки до тези гарантирани от производителя, може да го използвате за съхранение на не толкова отговорни неща, като например може да качите игрите на него, защото те лесно може да бъдат възстановени. Не е задължително SSD-то да се скапе изведнъж, нещо, което може да се наблюдава е участъците един по един да започнат да излизат от строя, което ще наложи пре-локация на данни върху здравите участъци. Така постепенно обема на SSD-то може да започне да се смалява, буквално да губите свободно пространство. 

 

След всичко казано до тук мисля, че сега може да сте спокойни за бъдещето на вашите SSD-та, да знаете как да ги следите и приблизително колко живот им остава. Въпреки всичко специалистите съветват, редовно да бекъпвате тези данни, които са ви от голямо значение, защото човек никога не знае, всяко устройство, било то SSD или Хард диск, може просто да спре да работи и за тази цел винаги е важно да имаме бекъп. 

 

Не забравяйте да следвате редовно блогът на Йон Компютърс за още полезни съвети и ревюта.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще ви покажа пет идеи, които чудесно биха намерили своето място под геймърската коледна елха и освен всичко друго няма да...
    Днес ще ви покажа,  как лесно може да имаме достъп до файловете си на всяко едно устройство, вътре и извън локалната си м...
    днес ще ви покажа как да си направите домашен сървър и локална мрежа. Звучи просто, но всъщност никак не е лесна задача и с та...
    Днес ще разгледаме най-малкото геймърско рс, на което съм попадал някога - ASUS ROG ALLY
    Днес ще обърнем внимание на бъдещето на компютърните чипове и по-конкретно на така наречения субстрат и материалът, от който т...
    Днес ще ви покажа 10 супер полезни функции и приложения, които са част от вашата операционна система, ако тя е Windows 10 или...