|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Правя геймърско PC от висок клас за приятел

Правя геймърско PC от висок клас за приятел

Здравейте, хора,

това ще е един от онези случаи, в които избирам частите и сглобявам РС по молба на мой приятел. Какви бяха условията за този билд? Сглобяваме геймърско РС, чиято основна функция ще бъде да се ползва за игри. Интересното е, че моят приятел вече си беше купил видео карта - това е Radeon RX 6800.

 

 

 

 

Една карта от висок клас, макар и от предпоследното поколение на AMD. Тя е направена по RDNA2 архитектурата и идва с 16GB GDDR6 памет. Това я прави идеална за сглобяване на яка геймърска машина от висок клас. Конкретната карта е в изпълнение на производителя Biostar - с който аз лично се сблъсквам за първи път.

 

 

 

 

Охлаждането е с три вентилатора. Качеството на изработката изглежда ОК и сравнимо с тези на по-популярните марки. Видео картата както виждате ще бъде захранена с два по осем пинови накрайника за захранване. 

 

 

 

 

 

 

И така остатъка от билда ни ще бъде съобразен с тази видео карта. Моят приятел имаше още едно изискване - кутията на компютъра да е бяла.

 

Моят избор за процесор, който да работи добре с нашата видео карта и да е оптимален за гейминг беше  Ryzen 7 5800X 3D.

 

 

 

 

Известен до скоро като най-бързия геймърски процесор, заради неговата уникална 3D-V кеш. Сега вече след като излязоха новите поколения на Ryzen и на Intel (с DDR5) не съм сигурен дали няма процесор, който да дава малко по-добри резултати на гейминг, но пък цената на тези по-нови процесори е по-висока.

 

 

 

 

 

 

Така че Ryzen 5800X-3D е най-добрия като съотношение цена качество. Той може да се намери на цена под 800лв. Което го прави изключително конкурентен. 

 

Както вече се досещате това няма да е DDR5 конфигурация, защото там цените, както на паметите, така и на дъната,  според мен все още не са прекалено високи, за да ги препоръчам на приятел.

 

Дъното, което избрахме е с чипсет B550 на производителя Asrock. Нека започнем със сглобяването и ще разкрия останалите части в процеса на работа.

 

 

 

 

 

Поставям процесора в шината. С навлизането на новите поколения процесори на AMD ще виждаме тази гледка все по-рядко, защото както знаете новите поколения са от типа LGA както Интел и се затварят в шина, а не по този начин.

 

 

 

 

За момента няма да слагам нищо повече, защото ще бъдем с водно охлаждане. 

Паметта са две по 16 гигабайта DDR4 памет на Corsair Vengeance, работещи на 3600Mhz.

 

 

 

 

 

 

 Избрах плочките специално, защото са бели на цвят и имат LED подсветка, иначе имаше и по-евтини модели със същите спецификации. 

 

Поставям плочките памет в два от слотовете. Според инструкциите това трябва да бъдат A2 и B2. 

 

 

 

 

SSD-то което ще използваме днес е познатото ви KC 3000.

 

 

 

 

 

 

Същия модел сме ползвали и в други билдове. Много добро SSD, което ще е достатъчно като обем. Същевременно имаме до 7000 GB/S скорост на четене и 6000 GB/S скорост на запис. Тези умопомрачителни трансфери на информация могат да се достигнат при PCI-Express 4.0.

 

 

 

 

За щастие както процесора, така и дъното ни поддържат този стандарт и за това SSD-то ще може да използва пълния си потенциал.

Следва да ви представя нашата кутия. Тя е на производителя Fractal Design PoP Air XL.

 

 

 

 

 

 

Характерно за нея е, че има прозорец от закалено стъкло. Харесва ми, че идва с четири бели, Addresable RGB вентилатори. Което общо взето ни решава проблема с охлаждането и с естетиката на кутията.

 

 

 

 

Отгоре има солиден магнитен филтър.

 

 

 

 

В горната част, точно както на предишната кутия имаме контролер за RGB-то,  от който смятам да се възползвам. 

 

 

 

 

В предната част има това малко капаче и чекмедже, в което можем да си държим разни неща.

 

 

 

 

Пластинките за слотовете се държат на хубави винтове и не е необходимо да се чупят.

 

 

 

 

Поставям задната пластина на дъното и след това самото дъно. Внимателно затягам множеството винтчета.

 

 

 

 

 Време да инсталираме водното охлаждане. То също е модел в чиято ефективност съм се убедил от предишни билдове. Fractal Design Celsius S24.

 

 

 

 

 

 

 Започвам с премахване на прикрепящия ринг, предназначен за Intel и поставям идващия в комплекта ринг за процесори на AMD.

 

 

 

 

След това е време да монтирам вентилаторите в такава ориентация, че да издухват въздуха навън през радиатора, тъй като предните три вентилатора на кутията ще са вкарващи.

 

 

 

 

 Отново оставам възхитен от практичността на това охлаждане, конекторите за включване на двата вентилатора се намират на самия радиатор, заедно с конектора на водната помпа, който е вече включен.

 

 

 

 

Трите общо се свързват към дъното с един единствен кабел излизащ от водния блок, което прави инсталацията на водното охлаждане значително по опростена. 

Премахвам идващите с дъното пластмасови крепежни елементи. Подпирам вече освободената пластина отзад.

 

 

 

 

 

 

Затягам я с тези интересно изглеждащи винтове със стърчащи шпилки от тях. 

 

 

 

 

Поставям радиатора в горната част на кутията, където имаме достатъчно място. Завинтването на крепежните винтове не е никакъв проблем.

 

 

 

 

Белия цвят на перките е много подходящ за нашия билд. 

 

 

 

 

Използвам термопастата MX-4 на Arctic.

 

 

 

 

 Правя една дълга черта и я размазвам равномерно с шпатулка. Това за мен лично е най-добрия метод.

 

 

 

 

Поставям нашия воден блок на мястото му.

 

 

 

 

Остава да го затегна с тези четири големи гайки, които се навиват върху шпилките.

 

 

 

 

 Първоначално ги навивам ръчно една по една на кръст. После ги дозатягам с отвертка. 

 

 

 

 

Преди да поставя захранването искам да направя малко кабелен мениджмънт на кутията, защото с тези четири вентилатори са доста нещата. 

Вентилаторите имат по два кабела - единия за моторите на самите вентилатори втория за RGB-то. Навързвам трите предни един за друг и после включвам последния в дъното.

 

 

 

 

 Задния вентилатор го свързвам отделно в дъното. RGB кабелите и на четирите вентилатора са свързани заедно един за друг и накрая в RGB контролера на кутията.

 

 

 

 

Аз предпочитам този начин, защото ми се струва по-лесно, отколкото да се ползва някакво специално приложение на компютъра за контрол на подсветката.

 

 

 

 

Разбира се, ако моя човек предпочита, може лесно да ги бодне и в дъното. 

Свързвам USB 3.0 кабела и Audio кабела на кутията. За предния панел има само един кабел - този на Power бутона.

 

 

 

 

Време е да представим захранването. То също ви е познато това е 850 ватовото захранване на Seasonic G12 с бронзов сертификат.

 

 

 

 

 

 

Монтирам го и започвам с кабелите на процесора. Тук трябва да се свърже един осем пинов кабел и един четири пинов. 

 

 

 

 

Свързвам и 24 пиновия кабел на дъното. 

 

 

 

 

Накрая остана да инсталирам видео картата. Премахвам първите две пластинки от слотовете и внимателно вкарвам видео картата в слота.

 

 

 

 

След това я затягам с двата винта, за да е стабилна.

 

 

 

 

Остана единствено да включа двата осем пинови захранващи кабела към видео картата.

 

 

 

 

 Може да видите как изглежда готовата конфигурация отпред и отзад.

 

 

 

 

 Кабелният мениджмънт според мен се получи добре. 

 

 

 

 

Готови сме за тестов буут. Всичко тръгва нормално. По подразбиране вентилаторите са настроени да светят бяло, но с помощта на контролера мога да избера от богата гама режими на светене. 

 

 

 

 

Като цяло съм много доволен от начина по който се получи това геймърско РС от висок клас.

 

 

 

 

Тъй като това не е обичайния билд за канала и конфигурацията няма да стои в мен две седмици нямаше как да направя подробни тестове. Все пак обаче пуснах един Cinebench R23, за да видя как процесора Ryzen 5800X 3D ще се справи.

 

 

 

 

Изкара 14 773 точки на Multi-core теста и 1449 точки на Single- core. Тези резултати са сравними с други процесори в същия клас, но силата на 5800X 3D е в неговата 3D-V кеш, откъдето идва и предимството в гейминга.

 

 

 

 

И така хора, надявам се, че тази малко по-различна статия ви е харесала. Може да очаквате и други подобни материали с практична насоченост тук в блогът на Йон компютърс. 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Когато през далечната 1985г. Microsoft Windows се появява за първи път, той представлява истинска революция за начина по който...
    Здравейте, хора и добре дошли в това видео, в което ще ви дам порция от полезни съвети и трикове, които ще улеснят и подобрят...
    Наскоро помогнах на нашата приятелка Дара да сглоби своето супер яко геймърско РС, с видеокартата RTX 4070 и процесора Intel C...
    Кои са най-добрите видео карти, които можем да си купим днес в края на 2023-та началото на 2024-та година в различните категор...
Здравейте, хора намираме се буквално в края на годината и е време да дам моята оценка за най-добрия хардуер в края на 2023-та началото на 2024-та...
    Видео картите - може би са най-важният компонент, който касае нас геймърите и заедно с процесора, съставляват голяма част от б...