|070020048|0886151184|sales@ioncomputers.bg|b2b@ioncomputers.bg| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Най-мощния компютър който съм правил

Най-мощния компютър който съм правил

Здравейте, хора,

последните две седмици на годината ще я завършим подобаващо като ви покажа, как сглобих и после как тествах най-якото РС, което съм правил до този момент. Видеокартите и процесора, които ще видите са от върховия потребителски клас на производителя AMD, а и останалата част от компонентите са съизмерими като качество.

 

 

 

 

Фокус на днешната и на следващата статия ще бъдат двете най-нови карти на AMD от най-висок клас - това са Radeon RX 7900 XTX и нейната по-малка сестра RX 7900 XT. Много съм щастлив, че за този билд и тест имаме предоставени референтните карти на AMD.

 

 

 

 

 Може да видите, ънбоксинг усещането е страхотно, като при XTX, дори има механизъм, който повдига картата. 

 

 

 

 

Няколко думи за най-важните характеристики на тези карти. Те са първите по RDNA 3 архитектурата на AMD. При тях от компанията са приложили новата чиплет технология. Чиплет от английски е умалена форма на думата “Чип”. Иначе казано - “Чипче”. Това означава, че самият графичен чип се състои от модули, които са направени по различна технология.

 

 

 

 

Графичният ускорител е по най-новата 5 нанометрова производствена архитектура и развива най-високи тактови честоти, докато друга част от чипа - отговорна за инфините кеша, контролера на паметта и други по-малко натоварващи задачи е направена по по-евтината 6 нанометрова архитектура, която също така работи на по-нски тактови честоти. Това позволява по-ниска производствена цена и също икономия на енергията. 

 

 

 

 

Самите карти като форма и размери, са от едричките, но в никакъв случай нямат чудовищните размери на новите творения на Nvidia - RTX 4090 и RTX 4080. Тези карти изглеждат и се усещат масивни, но все пак са не-повече от два и половина слота дебелина, а дължината им също е в рамките на това, което сме свикнали да виждаме.

 

 

 

 

И двете карти се захранват с два по осем пинови стандартни конектрои, което означава, че няма някакви особени изсквания за захранването, за разлика от новите карти на Nvidia. 

XTX има максимална консумация от 335W и препоръчителното системно захранване е от 800W, а ХТ има консумация от 315W и още по-скромното изискване от 750W захранване.

 

 

 

 

Това значително контрастира с RTX 4090, която до колкото помня изискваше минимум 1000W захранване. Още една важна разлика е, че двете карти идват на значително по-ниска цена от конурентите на Nvidia.  MSRP-то  е 1000$ за по-скъпата 7900XTX и 900$ за 7900ХТ-то. Не само, че са по-евтини от новото поколение на Nvidia, но новите карти на AMD идват на намалена цена в сравнение със собственото им предишното поколение.  Radeon 6950XT, която беше върховата карта от предишното поколение стартира на 1100$, а 6900 ХТ на 1000$. 

 

Външно между двете карти почти няма разлика, XTX е видимо малко по-голяма.

 

 

 

 

Освен това тя има логото на радеон разположено над средния вентилатор и също разполага с тези две LED светещи арки.

 

 

 

 

От своя страна по-малката 7900XT има логото разположено  малко по-различно и няма светещи елементи.

 

 

 

 

Картите разполагат с по два дисплей порта, един HDMI порт и един USB Tipe-C порт.

 

 

 

 

Поддържа се Display Port 2,1. Тук може да видите разликата в поддържаните честоти на опресняване на монитора при различните резолюции на новото поколение Display Port в сравнение със старото.

 

 

 

 

Например при 4К имаме увеличение от досегашните 240Hz на цели 480Hz. А на 8К можем да поддържаме не както до сега само 60Hz, a цели 165Hz. До колко картите могат да поддържат FPS, който да има смисъл за такива честоти е нещо, което ще разберем следващата седмица като тестваме картите. 

 

Картите имат колосално количество памет - 24GB GDDR6 за 7900ХТХ и 20GB за ХТ. Повече ще си говорим за спецификациите и представянето в следващия клип, когато ще представя тестовете. 

 

А сега нека видим хардуера, който е достоен да си партнира в една конфигурация с тези две невероятни карти.

 

Процесорът е върховият в потребителския клас на AMD - Ryzen 9 7950X, който разлгедахме и тествахме преди няколко месеца, когато беше неговата премиера.

 

 

 

 

Този процесор с 16 ядра и 32 треда изисква задължително DDR5. Днес ще използвам познатия от предишния тест комплект от супер бърза памет - две по шестнадесет гигабайта Trident Z5 Neo на G.Skill работеща на 6000MHz.

 

 

 

 

Дъното също ни е познато от тестването на седем-хилядната серия Ryzen процесори това е невероятното Х670Е Aorus Master. Това дъно е почти изцяло обковано от метал. Виждаме гигантските охлаждания на VRM-мите.

 

 

 

 

Имаме невероятно голямо охлаждане на основното NVMe SSD и по-ниска, но широка плочка покриваща допълнителните M.2 скотове. Охлаждането на чипсета също има размерите на средно статистическо софийско паве. 

 

Отварям шината. Както знаете новият AM5 сокет на AMD е вече LGA тоест нямаме ги пиначетата на процесорите, те са гладки, което прави механизма на затваряне на процесора по-различен от досегашния и наподобяващ този на Intel.

 

 

 

 

Поставям нашата памет в слотовете А2 и В2.

 

 

 

 

Общо 32 GB DDR5 памет. Нейната 6000MHz скорост, която се настройва от EXPO профила в BIOS-a ще осигури оптимална работа на процесора и на цялата конфигурация.

Следващата ми стъпка е да инсталирам нашето NVMe SSD.

 

 

 

 

То е с обем от един терабайт. Kingston KC 3000, едно PCI 4.0 SSD, което поддържа скорости от 7000MB/S скорост на четене и до 6000MB/S скорост на запис. ВИЖ ТУК

То ще бъде скрито под ето това масивно охлаждане.

 

 

 

 

 

Време е да ви представя нашата кутия, която е достойна за невероятния хардуер който ще поберем в нея. Тя  е на производителя Fractal Design - модел Pop Air. ВИЖ ТУК

 

 

 

 

Кутията е в ценовия диапазон от около 200лв, което е обичайна цена, ако искаме наистина добро изпълнение. Разликата между евтината и скъпата кутия идва често пъти в малки неща, които не се забелязват на пръв поглед. Като например факта, че болтчетата са направени така, че да не изпадат от двата панела на кутията.

 

 

 

 

В горната част имаме един стандартен магнитен филтър, но в долната част, където това е неприложимо, имаме добре изработена система за закрепяне и премахване на филтъра на захранването.

 

 

 

 

В предната част имаме тази малка вратичка,

 

 

 

 

която се държи на магнити и като се отвори ни дава достъп до скрито чекмедженце, в което можем да си държим разни неща.

 

 

 

 

 Една от разликите между евтините и скъпите кутии е, че при по-скъпите предния панел се премахва по-лесно и по този начин сме улеснени при почистването от прах.

 

 

 

 

Кутията идва с три бели вентилатора, които имат Addressable RGB подсветка. Тя може да бъде включена към дъното, но тук горе под панела с бутоните и буксите имаме контролер за RGB, към който можем да включим вентилаторите.

 

 

 

 

Интересно е, че този път кутията идва с доста малко кабели. От класическите малки кабелчета имаме само един, който е за Power бутона.

 

 

 

 

 Нямаме за Hard disk LED, нямаме Power LED, нямаме и рестарт бутон. Имаме кабел за USB 3.0. Нямаме за 2.0 и имаме класическия кабел за аудио буксите. Имаме още един SATA захранващ кабел, който е за контролера и подсветката на вентилаторите.

 

Без особени затруднения поставям дънната платка и завитвам винтчетата. 

 

 

 

 

Следва да представим нашето захранване. То е 850W Seasonic G12 с 5 години гаранция и златен сертификат.  Със сигурност, това захранване ще задоволи нуждите на нашата конфигурация. ВИЖ ТУК

 

 

 

 

Идва ред на водното охлаждане. Правя бърз ънбоксинг. Може да видите всичките неща, които се съдържат в кутията.

 

 

 

 

Естествено то идва с няколко различни типа болтчета и монтажни планки в зависимост от поколението и производителя на процесора и дъното, където ще се инсталира. Като цяло устройството и монтажа на това охлаждане много напомня охлаждането на EVGA, което ви показах при предишната конфигурация, но има известни различия, които ще видите след малко.

 

ВИЖ ТУК

 

Монтирам вентилаторите в такава ориентация, че да издухват въздуха от кутията през радиатора навън.

 

 

 

 

Интересно е решението вентилаторите да се включват в ето тези пинове тук, като цялото нещо, заедно с водната помпа се захранват от един единствен кабел, който ще се включи в дъното.

 

 

 

 

 Като цяло, това доста улеснява окабеляването и е една от разликите с познатото охлаждане на EVGA. 

 В нашия случай ще е необходимо да заменим този крепежен ринг, предназначен за Intel

 

 

 

 

 с ето този за АМ4 и АМ5 сокетите на AMD.

 

 

 

 

Може би забелязахте и фабрично нанесената термопаста.

Поставям, ето тези болтове на тяхно място.

 

 

 

 

 После монтирам самото охлаждане, може да видите как водния блок си пасна точно върху тях.

 

 

 

 

 Накрая е време да затегнем с ето тези големи гайки. Навивам ги една по една на ръка и след това дозатягам с отвертка.

 

 

 

 

Тук е хубаво да не се прекалява със затягането, за да не се пренавие резбата. 

Остана да закрепя радиатора към тавана на кутията, където си има доста добре издълбани релси, които позволяват монтажа да се извърши без затруднения в напасването.

 

 

 

 

 Цели осем винтчета служат, за да закрепят радиатора. 

 

Остана единствено да инсталираме една от двете видео карти. Развинтвам две пластинки в задната част на кутията.

 

 

 

 Още нещо, което отличава по-скъпите кутии от евтините е, че всички пластинки се закрепват с винт, а не трябва да се чупят. 

Поставям видео картата в слота. Естествено избрах да сложа първо по мощната Radeon RX 7900 XTX.

 

 

 

 

Отново ще отбележа, картата е големичка, но нищо извън нормата. За възможностите си това е една доста елегантна карта, която без проблеми се вмества в кутията. Поставям и двата осем пинови накрайника на захранването и сме готови за нашия първи тестов буут.

 

 

 

 

 И така вече е официално. Това е най-мощното РС, което съм сглобявал някога.

 

 

 

 

Може би най-добрия начин да изпратим 2022-ра година е като тестваме на максимум това невероятно РС, което ще направим следващата седмица в последното видео за годината.

 

 

 

 

А пък ако искате винаги да сте добре информирани за новостите в областта на компютърния хардуер, следете редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    В днешното видео ще засегна една операционна система и една гама продукти, на които никога досега не съм се спирал - именно Ма...
    Днес ще си поговорим малко за Андроид смартфоните и как можем да оптимизираме тяхната работа така, че да работят максимално бъ...
    Последните две седмици на годината ще я завършим подобаващо като ви покажа, как сглобих и после как тествах най-якото РС, коет...
    В последната статия за 2022г. ще завършим годината подобаващо, с тест на най-мощното РС, което аз лично съм сглобявал! Припомн...
    Ако имате РС което е на доста годинки и едвам крета или ако компютъра ви е последен писък на хардуерната мощ, но ви се струва...
    Днес ще ви покажа 11 полезни съвета и трикове така, че да подобрите работата си с Windows 11.

Отзиви и ревюта (359)