|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Това е най–известната компютърна кутия в света

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Знаете ли, коя е най-известната компютърна кутия в света? Веднага ви отговарям, това е кутията на Lian Li, модел 011 Dynamic и сега нейната последна версия 011 Dynamic EVO.

 

 

 

 

Една от причините Lian Li Dynamic EVO да не е чак толкова разпространена в България се крие в цената. Стандартната версия, която ще разгледаме днес идва на стойност от близо 360лв. Бялата версия е близо 390, а GUN Metal варианта е почти 500лв. 

У нас малко хора биха дали толкова пари за кутия, дори при билдове от висок клас.

 

 

 


На пръв поглед Dynamic EVO не изглежда чак толкова различно. Това, което прави впечатление е нейната допълнителна широчина в сравнение с повечето стандартни кутии, което и придава формата на аквариум с рибки заради сходното съотношение ширина-дължина-височина. 

Причината обаче, Dynamic EVO да бъде толкова обичана от РС билдъри по целия свят е нейната модуларност и големите възможности да развихрите въображението си при сглобяването на една компютърна конфигурация. Абсолютно всичките компоненти на кутията, а те никак не са малко могат да се разглобяват, някои могат да се местят на различни позиции. Продават се дори допълнителни комплекти, с части, като например предна решетка, в случай че желаете да замените стъклото или специален кит за повдигнато вертикално монтиране на видео-картата. 

 

 

 

 

Може би най-уникалната функция на Dynamic EVO, е възможността всичките части от долната част на кутията да отидат отгоре и обратното, горните панели и елементи да бъдат монтирани долу, като по този начин обръщате ориентацията на кутията и стъкления страничен прозорец вече ще ви се пада от лявата страна, а не от дясно както е стандартно.

 

 

 

 

 Това е много полезно в случай, че искате компютъра да стои от ляво на бюрото ви вместо отдясно и ви дава допълнителна гъвкавост при подреждането на вашия сетъп. Дори само заради това според мен много хора биха избрали тази кутия, защото доста малко са тези на пазара, които предлагат ляво позициониране. 

Както видяхте двата стъклени панела се отстраняват много лесно. Част от многофункционалността на дизайна е дори бутонът за включване, който се намира на ъгълчето и е направен така, че да може лесно да се натисне, както отпред така и странично.

 

 

 

 

 Под него се намира очаквания рестарт бутон както и два бутона за контрол на Addresable RGB подсветката на кутията. Премахваме другият страничен капак и виждаме, че той има мрежеста структура на две места, защото именно тук по подразбиране трябва да се намират част от вентилаторите, понеже предната част се заема от стъкло и и друг непропусклив панел, освен ако не си купите споменатия вече преден решетъчен панел.

 

 

 

 

С отвинтването на две винтчета се премахва лесно и горният мрежест панел. Там, както е видно, има място за инсталиране на вентилатори, може и радиатор.

 

 

 

 

 Малкият непропусклив панел също може да бъде премахнат, което е очаквано имайки се предвид, че кутията може изцяло да се преориентира. 

 

 

 

 

Нека разгледаме малко вътрешността на кутията. Ето тук се предполага, че може да се поставят основните входящи вентилатори или радиатор на водното охлаждане, за да може предния панел да остане стъклен и прозрачен. С натискането на това пинче, металната рамка за поставяне на вентилаторите се освобождава. Може да монтирате вентилаторите върху нея извън кутията за по-лесно и след това да ги сложите заедно с едно щракване на рамката.

 

 

 

 

Тя също така може да бъде поставена на обратно в зависимост от това, дали искате вентилаторите да ви се паднат от вътрешната или от външната страна на кутията. Това също така би имало значение, ако от едната страна имаме радиатор на водно охлаждане. 

Кутията разполага с доволно количество процепи за окабеляване с гумени уплътнения. 

 

 

 

 

Харесва ми вниманието към детайла, включително и дебелите предназначени за ръчно завинтване болтчета придържащи пластинките за слотовете, където ще се монтира видеокартата.

 

 

 

 

Такива дреболии показват високото качество на изработката. 

В долната част виждаме още една част, представляваща рамка за поставяне на вентилатори.

 

 

 

 

Отново можете да я извадите, да монтирате за по-удобно върху нея вентилаторите и след това заедно да ги монтирате на мястото. Тази рамка може да се замести от тези две идващи в комплекта пластини, които служат за монтаж на хард дискове.

 

 

 

 

Ако подобно на мен се занимавате със създаване на съдържание и имате нужда от много хард дискове, знаете, че често пъти критикувам съвременния  дизайна на кутии с това, че оставят твърде малко място за този тип устройства. Lian Li са решили този проблем и ви дават възможност да монтирате, колко ви душа иска хард драйвове. 

Ако се преместим отново от задната част на кутията, виждаме една характерна за този модел пластинка минаваща през средата.

 

 

 

 

 Тя се държи на два ръчно завиващи се болта. Пластинката има място за монтаж на два 2.5 инчови SATA SSD-та и съответните отвори за преминаване на кабелите.

 

 

 

 

Зад нея се разкрива най-дълбокия и широк канал за прокарване на кабели в историята на компютърните кутии. Виждате, че успявам да поместя цялата си китка вътре така, че със сигурност няма да имате проблем в това отношение. 

 

 

 

 

Ако се преместим към дясната страна, виждаме мястото за монтаж на захранването, което е долно и имаме тази част която подпира, за да има къде да легне захранващия блок.

 

 

 

 

Това своеобразно “столче” може да бъде премахнато и монтирано на друго място в случай, че искаме да обърнем ориентацията на кутията. 

Над захранването се намира тази клетка, която е “официалното” място за монтаж на две 3,5 инчови хард диска. 

 

 

 

 

Най-лесно може да придобием представа поглеждайки кутията в гръб. Виждаме пространството за захранването. Над него тази решетка, която е заключена с ръчно-навиващ болт се намират двете гнезда за хард дискове. 

 

 

 

 

Ако се чудите какъв е този голям продълговат отвор до решетката за хард-дисковете, това е мястото за задната пластина и изходящата част на дънната платка. Да, знам поради допълнителната дебелина на кутията изглежда не на мястото си. 

 

 

 

 

Може би се чудите какъв е този гумиран отвор за кабел най-отгоре.

 

 

 

 

Както казах след закупуване на допълнителен комплект Dynamic EVO позволява изправено монтиране на видео картата. В този случай HDMI или Display кабелите трябва да се прекарат през този отвор, за да може да се свържат със съответните портове на видео картата. Откачена работа.

В стандартния идващ заедно с кутията комплект откриваме и тази плоскост.

 

 

 

 

Тя може да се постави на мястото на рамката за вентилатори и на нея могат да се монтират хард-дискове или SSD-та. 

Йеййй, още места за хард дискове. Направо тази кутия все едно за мен е измислена!

Накрая нека обърнем внимание на долната част на кутията. Тя също е изцяло разглобяема и модуларна. Имаме магнитен филтър за прах от външната страна.

 

 

 

 

Също така това малко магнитно филтърче, което застава в определена вдлъбнатина от вътрешната част. 

 

 

 

 

Имаме здрави гумирани крачета, които могат да се отстранят и да се монтират на покрива на кутията в случай, че решим да обърнем конфигурацията.

 

 

 

 

Това тук е модулът, който съдържа два USB 3.0 порта, един USB Tipe-C и една комбинирана букса за звук.

 

 

 

 

В момента е сложен странично, но има още две гнезда за монтиране отпред или от другата страна. Виждаме и кабела, който е закрепен с винтче и крепежен елемент, които могат също да се местят в зависимост от позицията. Може да видите как преместваме модула от една позиция на друга без проблеми.

 

 

 

 

 Ако дънната платка има повече слотове, може дори да се закупи допълнителен модул с USB-та и да имате два например. 

 

И така, какво е в крайна сметка мнението ми за кутията Dynamic EVO на Lian li? Нека започнем с предимствата, а те са безспорни.

 

 

 

 

Огромната мисъл, която е вложена в проектирането на тази кутия така, че да бъде удобна и да дава максимални възможности да създадете вашето РС по начин, по който искате са несравними с никоя друга кутия, с която съм се сблъсквал. Всичко е направено с фокус върху потребителя, който е не просто ползвател на компютъра, но и хардуерен ентусиаст, който сам си сглобява машината.

 

 

 

 

Качеството на материалите и факта, че от нищо не е пестено също прави добро впечатление. Уникалната функция за обръщане на ориентацията на кутията е нещо, което би зарадвало много хора. 

Огромен плюс лично за мен е възможността за монтаж на достатъчно хард дискове.

Недостатъците до колкото има такива са по-скоро чисто субективни. На първо място това е външния вид на Dynamic EVO. За някои изчистения дизайн и прозрачния преден панел може да са предимство. На мен лично дизайнът е малко постен и не впечатляващ с нищо.

 

 

 

 

Една от причините да съм такъв фен на Cooler Master кутиите е просто, че ме кефи как изглеждат. За цена от близо 400лв, колкото е Dynamic EVO-то мога да си взема флагманската кутия на Cooler Master - Master Case H500P, която чисто като външен вид за мен изглежда много по-впечатляващо. 

Пак казвам - това е субективна преценка. 

Нещо по-обективно са размерите на кутията. Аз лично нямам против тя да е висока, но когато става дума за ширина, това вече е проблем защото така взима повече площ на бюрото. Общо взето до тук е нормалния размер на една РС кутия.

 

 

 

 

А тази допълнителна част прави Dynamic EVO по широка и също така ѝ създава характерния “аквариумен вид”. 

 

 

 

 

И накрая за мен е леко странно решението да се сложи комбинирана букса на предния панел. Такъв тип букса е обясним при мобилни устройства, но при десктоп не разбирам наистина, защо не са си две отделни букси за микрофон и слушалки.

 

Ами хора, това беше моето ревю на Lian Li - 011 Dynamic EVO, най-известната компютърна кутия в света. Посещавайте редовно блогът на Йон Компютърс за още интересни статии и ревюта от света на хардуера и геймърската периферия.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Знаете ли, коя е най-известната компютърна кутия в света? Веднага ви отговарям, това е кутията на Lian Li, модел 011 Dynamic и...
    Здравейте хора, дойде моментът, в който ще тестваме страхотната конфигурация, която сглобихме миналия път. 
    Започваме с процесора. Той е на производителя AMD от тяхната 5000 серия Ryzen процесори. Говоря за Ryzen 7 5700G.
    Въпроси и отговори с Ели, управителката на Йон Компютърс.
    Миналата седмица ви показах актуализирана версия на бюджетното РС с процесор Ryzen 5 5600G. Основната идея зад този билд беше,...
    Днес ще демонстрираме точно това. За целта ще използвам същия процесор, с който преди около година направих Ултра-бюджетното Р...