|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Страхотно PC за гейминг и създаване на съдържание

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Здравейте хора,

време е да ви покажа това, което правим най-добре, а именно сглобяване на геймърска компютърна конфигурация с части от доста висок клас.

Започваме с процесора. Той е на производителя AMD от тяхната 5000 серия Ryzen процесори. Говоря за Ryzen 7 5700G. - ВИЖ ТУК

 

 

 

 

Буквичката “G” в края на името показва, че процесорът има вградена “Вега” графика, която би му позволила да се справя с определени графични задачи, дори без наличието на външна видео карта. Такава обаче ще имаме в днешния билд, както ще се види по-късно. 

За да започнем нашия билд имаме нужда и от дъно.

 

 

 

 

То, както и голяма част от компонентите днес, ще бъде на производителя MSI. По-конкретно модела MPG X570 Gaming Plus. - ВИЖ ТУК

 

 

 

 

 Както е видно от името, това дъно е с чипсет X570, който е най-високият клас за 5000-та серия процесори на AMD. 

Отварям сокета и внимателно поставям нашия процесор. 

 

 

 

 

Много хора на този етап биха монтирали охладителя. Аз също съм го правил. Но според мен по-добра идея е първо да инсталираме оперативната памет, защото е възможно охлаждането да ни пречи, ако го сложим първо него. 

За днешния билд сме се спряли на две по 16 GB DDR4 памет на производителя XPG, работещи на 3200MHz. -  Adata 32GB(2X16GB) DDR4 3200MHz XPG D55 - AX4U320016GA-DB55 - ВИЖ ТУК

 

 

 

 

Това прави общо 32GB оперативна памет. Идеално ако ще използвае РС-то не само за гейминг но също и за създаване на съдържание. Плочките RAM също така са с Addressable RGB подсветка, която може да се регулира със съответния софтуер на дъното. 

След консултация с упътването на дъното поставям двете плочки в А2 и В2 слотовете. 

 

 

 

 

Време е да монтираме нашето охлаждане. То е модел CR-1000GT. Доста добро въздушно охлаждане с масивен метален радиатор и 120 милиметров вентилатор.

 

 

 

 

Комплектът части дава възможност да се инсталира както на Intel така и на AMD процесори. Нас разбира се ни интересува в момента инсталация на AM4 сокет и взимам съответните метални скоби. 

 

 

 

 

Поставям термопастата върху охладителя и я разнасям равномерно с шпатулата. Има вариант, да я нанесете и върху процесора, според мен няма голямо значение. 

 

 

 

 

Внимателно поставям охлаждането и затягам четирите болта на кръст, като първоначално ги затягам лекичко, а после ги дозатягам.

 

 

 

 

Връщам вентилатора, като го прикрепям с металните скоби. Ориентирам го така , че да насочва въздушния поток към задната част на кутията, откъдето задния вентилатор ще изхвърля въздуха навън. 

 

 

 

 

Свързвам кабелите на вентилатора. Те са един четири-пинов, който е за захранване и контрол на оборотите и един три пинов, който е за Addressable RGB подсветката. За щастие дъното ни притежава съответния хедър. 

 

 

 

 

Последното нещо, което ще инсталираме върху дъното, преди да преминем към кутията е нашето MVMe SSD. То като всичко в този билд е с големи възможности. SSD-то на LEGEND 840 на производителя ADATA e с обемо от 1ТВ и което е по-забележително скоростта на четене е цели 5000МВ/S, а тази на запис е 4500MB/S. - SSD диск Adata 1TB LEGEND 840 M.2 2280 - ALEG-840-1TCS - ВИЖ ТУК

 

 

 

 

Тези феноменални скорости са възможни благодарение на PCIe 4.0 стандарта, който за щастие се поддържа от нашето дъно и процесор. В следствие на това можем да разчитаме на наистина бърза работа на компютъра. Поставям SSD-то в съответния m.2 слот и затягам винтчето, което го придържа.

 

 

 

 

С това може да се каже, че приключихме с асемблирането на дъното.

 

 

 

 

Време е да поставим всичко в нашата кутия. А тя също не отстъпва по качество и възможности. 

 

 

 

 

Моделът MSI MPG GUNGNIR 110M - 306-7G10M21-W57 - (ВИЖ ТУК) на производителя MSI впечатлява не само с външния си вид, но също и с факта, че идва с четири предварително инсталирани вентилатори. Предните три имат Addressable RGB подсветка.

 

 

 

 

Поставяме задната пластина, а след нея и дъното. То се смества отлично в кутията и само трябва да завинтим няколко винтчета. 

 

 

 

 

Следващият важен компонент в нашето РС е захранването. То отново е от MPG серията на MSI, модел А750GF с мощност 750W - ВИЖ ТУК . Захранването е с Gold сертификат и освен това е модлулно, което ще ни помогне с кабелния мениджмънт.

 

 

 

 

Избирам необходимите кабели и ги свързвам към захранването.

 

 

 

 

 Останалите ги прибирам в тази предвидена в комплекта чантичка.

 

 

 

 

Монтирам захранването, което се държи с 4 болта за кутията.

 

 

 

 

Свързвам всичките кабели предвидени за дънната платка, както от захранването така и от кутията. 

 

 

 

 

Остава може би най-важната част от всяка геймърска конфигурация - видео картата. Тя е

AMD Radeon RX 6750XT в изпълнение на производителя Sapphire. ВИЖ ТУК

 

 

 

 

Невероятна видео карта с 12GB видео памет, RDNA2 технология и PCI 4.0. Картата също така е доста масивна с три вентилатора и дебелина от 3 слота. 

 

 

 

 

Поставям картата в слота и свързвам цели два кабела по осем пина за захранването. 

 

 

 

 

Сега вече остава само да направя едно тестово буутване. Конфигурацията буутна нормално.

 

 

 

 

Може да видите колко яко изглежда.

 

 

 

 

Компютърът (ВИЖ ТУК) е не само много добре изглеждащ, но също и със страхотни възможности, които нямам търпение да тествам.

 

 

 

 

Не пропускайте статията в блога на Йон Компютърс, следващата седмица, когато ще споделя с вас резултатите от хардуерните тестове. 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Знаете ли, коя е най-известната компютърна кутия в света? Веднага ви отговарям, това е кутията на Lian Li, модел 011 Dynamic и...
    Здравейте хора, дойде моментът, в който ще тестваме страхотната конфигурация, която сглобихме миналия път. 
    Започваме с процесора. Той е на производителя AMD от тяхната 5000 серия Ryzen процесори. Говоря за Ryzen 7 5700G.
    Въпроси и отговори с Ели, управителката на Йон Компютърс.
    Миналата седмица ви показах актуализирана версия на бюджетното РС с процесор Ryzen 5 5600G. Основната идея зад този билд беше,...
    Днес ще демонстрираме точно това. За целта ще използвам същия процесор, с който преди около година направих Ултра-бюджетното Р...