|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Ултра-бюджетно PC – До краен предел

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Здравейте, хора миналата седмица ви показах актуализирана версия на бюджетното РС с процесор Ryzen 5 5600G. Основната идея зад този билд беше, че ако разполагате с бюджет около 1000лв., то към днешна дата е по-добре да инвестирате в стабилна конфигурация без външна видео карта, която да има потенциала за сериозен ъпгрейт в бъдеще. Моето предложение срещна някои възражения в коментарите, които също ще разгледаме днес. 

И така припомням РС-то което сглобих миналата седмица, освен процесорyът Ryzen 5600G, имаше също дънната платка Asrock B450 Gaming K4 - доста добро дъно, SSD-to на LEXAR от 512МВ беше MVMe със скорост на четене от 3300MB/S, а и компютърът дойде с две по осем гигабайта оперативна памет на Kingston Fury работещи на 3200Mhz. 

 

 

 

 

Едно от възраженията, които получих в коментарите беше, че ако бях ползвал по-евтини части, например по-евтино дъно за около 90лв. SATA, a не MVMe SSD и по-евтин процесор, можеха да се спестят около 400-450лв, които биха стигнали за една външна видео карта каквато е RX 6400 или дори GTX 1650. Които обективно погледнато биха се справили по-добре в игрите от вградената графика на 5600G. 

Това разбира се си е валидно мнение, но идеята на тази конфигурация беше да покрие нуждите на тези хора, които нямат възможност да дадат повече от 1000лв на куп, но имат амбицията в бъдеще да направят една по-сериозна конфигурация. Защото, за да успеем да се вместим в бюджета и да включим и външна карта, то ние ще трябва да остържем всичко останало така че в бъдеще няма да имаме никаква възможност за ъпгрейд без да сменяме някоя от вече купените части, което ще означава загуба на пари.

 

 

 

 

Например ако искаме след време да си сложим по-сериозна видео карта не само, че ще трябва да махнем вече купената и примерно да я продадем със загуба, но ще трябва да сменим и по-евтиния процесор, който ще ботълнеква новата ни карта. 

Специално проверих в ботълек калкулатора и резултата беше, че при нашия процесор 5600G няма да има ботълнек дори с видеокарта RTX 3060Ti. Може да видите - 0% ботълнек.
Също така особено не съм съгласен с жертването на NVMe SSD-то за обикновено SATA SSD като тези, които преди ползвах. Ако погледнем спецификациите това, което използвам има скорост на четене от 3300MB/S и скорост на запис от 2400MB/S. За сравнение обикновеното SATA SSD поддържа едва 520MB/S скорост на четене и 450 на запис. Това е доста съществена разлика, особено е важна скоростта на четене, защото тя реално се отразява на начина, по който вашето РС работи.  

Другото възражение, което честно казано и мен ме притесняваше беше захранването. Планирах да покажа, колко лесно РС-то може да се ъпгрейтне с добавяне на външна видео карта GTX 1660Ti.  Дали нашето захранване, което идва заедно с кутията ще се окаже достатъчно. И сега след като тествах РС-то под сериозно натоварване мога да потвърдя, че захранването е ОК. 

 

 

 

 

И така нека видим как се справи РС-то едновременно в оригиналния му вид с вградената графика, а също и с видеокартата GTX 1660Ti. Всички тестове са направени на резолюция FULL HD. Също така имайте предвид, че всички кадри (скрийншотове), с които илюстрирам тестовете са заснети с помощта на Shadowplay, докато компютъра е работил с външната видео карта. 

Започвам първо с традиционната CS:GO. С вградената графика тествах първоначално на минимални графики, тъй като това е логичния избор. На бенчмар картата се получиха 152 средни кадри за секунда, което никак не е лошо.

 

 

 

 

 Просто в името на експеримента, реших да тествам още веднъж този път на максимални графични настройки и получихме около два пъти по-малко кадри за секунда 75 средни, което обаче пак е добър резултат.

 

 

 

 

Макар, че конкретно за CS:GO е по-хубаво да са над 120-140 особено, ако ще се ползва с монитор, който има високо опресняване.
Вече с видеокартата GTX 1660Ti на максимални настройки получихме резултат то 356 среден FPS. 

 

 

 

 

Продължаваме с шутърите, следващата игра е Fortnite. С вграденото видео я тествах разбира се на Competitive настройки и получих 57 средни FPS при 31 минимални и 82 максимални.

 

 

 

 

Играта вървеше гладко и без засичания и нито за момент не усетих, че компютърът по някакъв начин ми пречи. 

С външната видеокарта вече използвах EPIC настройки и постигнахме 75 средни кадри за секунда при 59 минимални и 101 максимални.

 

 

 

 

 Значи винаги съм казвал, че на максимални настройки Fortinite си става доста тежичка. 

Следващата игра отново се е превърнала в класика за тестване на хардуер, вече от много години - Shadow of the Tomb Raider.

На Low присет вграденото видео изкара 32 средни кадри за секунда.

 

 

 

 

Бенчмаркът се движеше гладко и без насичане и за такъв тип игра, това е приемлив резултат. В името на експеримента реших да пробвам и на High присет, където вече се получиха неприемливите за игра 21 средни кадри за секунда.

 

 

 

 

Вече ъпгрейтнатата версия на компютъра ни изкара 82 средни кадри за секунда на максимален присет. 

 

 

 

 

Продължаваме с още една класика GTA V. При нея на минимални настройки с вградената графика постигнахме не лошите между 65 и 76 средни кадри за секунда на различните сцени. 

 

 

 

 

С видеокартата GTX 1660Ti на максимални настройки без Anti-Aliasing се получиха между 90 и 115 средни кадри за секунда. 

 

 

 

 

Следващата игра е съвсем нова и към настоящия момент е играта, която аз лично цъкам най-много. Говоря за Forza Horizon 5. С вградената графика на Low присет получихме 42 средни кадри за секунда.

 

 

 

 

 Бих казал, че е впечатляващо, че игра като Форцата може да върви толкова добре без външна видео карта. Кадрите за секунда не са много, графиката е на минимални, но играта вървеше гладко и се усещаше стабилно. 

Вече добавяйки GTX1660ti, промених присета на Ultra и се получиха 62 средни кадри за секунда. 

 

 

 

 

Последната и може би най-тежка игра, която тествах с тази конфигурация беше Horizon Zero Dawn. Това е и единствената игра, която дори на минимален присет не можа да тръгне по приемлив начин с нашата вградена графика. Получихме незадоволителните 23 средни кадри за секунда на бенчмарка на играта.

 

 

 

 

За сметка на това с GTX 1660Ti на Ultimate Quality се получиха 68 средни кадри за секунда, което е добре. 

 

 

 

 

Нещо, което напоследък обръщам внимание и ви държа информирани е как се справи конфигурацията с температурните предизвикателства. Особено е под въпрос процесора, който е с боксово охлаждане. В повечето случай процесора се държеше на около 75-76°С по време на игра. Което не е идеално, но е напълно приемливо и е далеч от зоната, която трябва да ни притеснява. Естествено, ако след време се добави едно водно или друго охлаждане от висок клас, нещата могат да се подобрят, но дори в момента охлаждането се справя. Нека не забравяме и това ,че кутията ни идва с четири вентилатора, които помагат за добрия въздушен поток и също че тестовете бяха проведени в един от най-топлите дни в годината.

Надявам, се че тази статия ви е дала дорби идеи за бюджетен билд, ако това е, от което имате нужда. Не забравяйте редовно да посещавате блогът на Йон Компютърс за още полезни съвети и ревюта.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Миналата седмица ви показах актуализирана версия на бюджетното РС с процесор Ryzen 5 5600G. Основната идея зад този билд беше,...
    Днес ще демонстрираме точно това. За целта ще използвам същия процесор, с който преди около година направих Ултра-бюджетното Р...
    Ако сте пропуснали, в миналата статия обясних всичко за това как да свържем и инсталираме дисплейчето към компютъра, а днес ще...
    В тази статия ще разберете как да си инсталирате такъв системен дисплей и на вашата конфигурация.
    В днешното видео ще направя обещаните тестове на конфигурацията с процесор Ryzen 5600 и видео картата Radeon RX 6650XT.
    Днес ще ви покажа как сглобявам конфигурация с едни от най-новите компоненти на АМД говоря за процесора Ryzen 5 5600, който за...