Знаете ли, че:
Под цената на всеки продукт има статус за наличност!
Кликнете върху него за да видите времето за доставка.
|070020048|0886151184|sales@ioncomputers.bg|b2b@ioncomputers.bg| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Ултра–бюджетно PC – Reborn

Ултра–бюджетно PC – Reborn

Здравейте хора,

напоследък получавам все повече запитвания от вас за РС с бюджет 1000лв.  Днес ще се опитам да помогна на тези от вас, които се стремят да придобият геймърска машина на тънка цена.

Както отговорих и на въпроса миналата седмица - препоръчвам при бюджет около 1000лв да се насочим към конфигурация с добро вградено видео, която има добри перспективи за бъдещ ъпгрейт чрез добавяне на външна видео карта. Днес ще демонстрираме точно това. За целта ще използвам същия процесор, с който преди около година направих Ултра-бюджетното РС за 2021г. Това е добре познатия Ryzen 5 5600G.

 

 

 

 

 За това днешната конфигурация е нещо като УЛТРА–БЮДЖЕТНО РС – REBORN, нека така го кръстим.

Ключова за днешната конфигурация с цел да постигнем едновременно ценова ефективност и геймърска естетика е нашата кутия.

 

 

 

 

Тя идва от нов непознат до момента за България бранд “1st Player”, който аз лично мисля да държа под око, защото е доста обещаващ. Разгледайте сайта на новия бранд има някои хардуерни предложения, като кутии за компютри и захранвания и също периферия и геймърски столове. Ще се радвам в бъдеще да имам възможността да пробвам още от техните продукти. 

Самата кутия, която сме избрали днес е, както казах, ключова поради две причини. Нейната компактност и ниска цена ще ни помогнат с тънкия бюджет, с който разполагаме. Тя идва с четири вградени светещи вентилатори, с което си решаваме проблема с охлаждането без допълнителна инвестиция.

 

 

 

 

Втората ключова причина е, че кутията идва със захранване, така за 150лв имаме два основни компонента на цената на един. Захранването от 500 вата ще ни бъде напълно достатъчно включително и за да захраним някои по бюджетни видео карти в бъдеще. 

 

 

 

 

Страничният прозрачен капак е от плексиглас. Това е единственото нещо, за което трябва да внимавате, защото плексигласовите капаци се надраскват по-лесно от стъклените, но иначе визуално не се различават от тях. 

Кутията има добра вентилация с предна решетка пропускаща въздух и допълнителна странична вентилация.

 

 

 

 

 Панелът с бутоните, буксите и портовете е отпред, а не отгоре. 

 

 

 

 

Като цяло кутията е относително малка така, че ако разполагате с ограничено пространство на бюрото си е подходяща за вас.

 

Ето и останалите компоненти, които ще завършат нашето ултра-бюджетно РС.

 

 

 

 

Без захранване и видеокарта купчината части изглежда доста мъничка. Освен процесора, който вече споменахме имаме дъно на Asrock с чипсет B450.

 

 

 

 

 Имаме 512GB SSD на Lexar с 3300MB/S скорост за четене.

 

 

 

 

Две по осем, общо шестнадесет гигабайта оперативна памет на Kingston Fury, с RGB подсветка и 3200MHz тактова честота. Общо взето това е целия хардуер, който ни остава да инсталираме, освен ако… не решим да добавим ето това.

 

 

 

 

Външна видео карта GTX 1660ti. Днес няма да разглеждаме видео картата, но тя е пример за това как много лесно може да ъпгрейтнем това РС от бюджетен клас геймърско РС с вградена графика към вече доста по-сериозна машина, отиваща към среден клас. Следващата седмица ще направя тест за това, как се представя РС-то в оригиналния му вид с вградената графика, а също така ще тествам и варианта с видеокартата GTX 1660Ti. 

Да видим сега как подходихме със сглобяването на конфигурацията. Нашето дънце е доста добро.

 

 

 

 

Tо е всъщност сравнително висок клас, но към момента идва на по-ниска цена, защото е с B450 чипсет, който е едно поколение по-старичък, но идеално ще ни свърши работа, защото след  BIOS ъпдейт тези дъна поддържат петото поколение Ryzen процесори. Първо поставих нашия процесор Ryzen 5 5600G. 

 

 

 

 

Инсталирах и двете плочки по осем гигабайта памет на Fury в слотовете А2 и В2, както пишеше в инструкциите.

 

 

 

 

Развинтих и премахнах двете пластмасови планки, защото те се използват за друг тип охлаждане от това, което ще ползваме.

 

 

 

 

След това монтирах боксовото охлаждане идващо с процесора.

 

 

 

 

Другата седмица, когато тествам РС-то ще ви информирам, как охлаждането се справи с температурните предизвикателства при върхово натоварване на процесора.

Поставям и нашето 512 гигабайтово MVMe SSD на Lexar. Завинтвам винтчето, за да го прикрепя към М.2 слота. 

 

 

Практически това е целият ни компютър! Остава да го монтирам в кутията и да свържа кабелите. 

Поставям задната пластина на дъното.

 

 

 

 

Както виждате дизайна на задната част на кутията е малко по-странен заради горния монтаж на захранването, а задният вентилатор се пада горе долу по средата. Това наложи да го демонтирам, тъй като не можех да сложа пластината.

 

 

 

 

Не е кой знае какво неудобство, монтирах си пластината и след това върнах вентилатора на мястото му. 

Поставих нашето дъно, което общо взето изпълни цялото пространство от горе до долу. Както казах кутията е компактна. 

 

 

 

 

Свързах кабелите на кутията и на захранването и бяхме готови за тестов буут. 

 

 

 

 

Интересно е да се отбележи, че комплекта вентилатори са първите, които аз лично виждам, които захранваха едновременно моторите и подсветката от пиновете на дъното.

 

 

 

 

 Нямаше допълнителни молекси за захранване на лед диодите, нямаше контролер за смяна на режима, само свързвам кабелите в дъното и това е. 

Нашето РС е готово за геймърски преживявания. Изглежда страхотно и идва на една много щадяща джоба цена, което е от значение за доста геймъри.

 

 

 

 

Но, нека не забравяме и видео-картата GTX 1660Ti. Сега ще ви покажа, колко лесно е да ъпгрейднем нашето РС с вградено видео и да го превърнем вече в сериозна геймърска машина. 

 

 

 

 

Не пропускайте следващата статия, когато ще тествам тази конфигурация, както във вида ѝ с вграденото видео, така и с допълнителна видео карта GTX 1660Ti. За тази цел следете редовно блогът на Йон Компютърс. 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще ви покажа, как сглобих едно от най-яките РС-та, които съм правил в този канал. То включва два основни компонента, за к...
    Кои процесори си заслужават най-много в днешния пазар на хардуера? Основния акцент на препоръката е от гледната точка на гейми...
    Какво лично аз бих препоръчал, в условно казано, трите категории - бюджетен, среден и висок клас?
    Първо какво е Screen Tearing и защо се получава. Това е явление, при което изглежда така сякаш кадрите се наслагват един върху...
    Какви са първите стъпки, които аз лично бих предприел в този случай? Хубаво е да имате един списък със задачи, които да знаете...
    Често пъти получавам въпроса защо независимо, дали става дума за обем на флашка, на SD карта, на хард диск или на SSD, обемът,...