Знаете ли, че:
Под цената на всеки продукт има статус за наличност!
Кликнете върху него за да видите времето за доставка.
|070020048|0886151184|sales@ioncomputers.bg|b2b@ioncomputers.bg| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

4K и 2K гейминг на FHD видеокарта? Тест на RX 6650XT?

4K и 2K гейминг на FHD видеокарта? Тест на RX 6650XT?

Здравейте, хора,

в днешното видео ще направя обещаните тестове на конфигурацията с процесор Ryzen 5600 и видео картата Radeon RX 6650XT. И двете са съвсем нови издания на компанията AMD и е интересно да видим как тази конфигурация би се справила с игрите и бенчмарковете. Самият компютър идва на цена от около 2500лв. и за тези пари ви дава доста добър баланс, както ще видим в следващите тестове машината има широки възможности и на трите резолюции.

 

 

 

 

Както споменах в предишното видео цялата серия на Radeon 6600, това са трите карти RX 6600, 6600XT и най-новата 6650ХТ, са класифицирани от самата компания като FULL HD карти. Това е малко странно, защото по-ниския клас 6500 и 6400 също се водят FULL HD карти и те се справят доста добре с игрите на тази резолюция. Което още миналата седмица ме накара да се замисля, че най-вероятно 6650ХТ би се справила повече от добре и на по-високи резолюции като 2К, а защо не и 4К. Дали това е така ще разберем след малко. Но първо нека видим как се представи нашия процесор Ryzen 5600 на Cinebench R23. Той е класическа Ryzen 5-чка с шест ядра и дванадесет треда. Тактовата му честота е 3.5GHz, а буустовата достига до 4.4GHz. 

 

 

 

 

Процесорът постигна доста добри резултати на Cinebench R23. 10369 точки на Multy-core и 1460 точки на Single-core. За да дам някакво сравнение на тези резултати, последния процесор, който тествах, по-ниския клас Ryzen 5 4500, който също е шест ядрен с дванадесет треда, но по-ниски тактови честоти,  даде резултат от 9286 точки на Multi-core и 1223 точки на Single-core. 

 

 

 

 

За едно от нещата, които казах в предишната статия, че не очаквам процесорът с боксовото охлаждане да вдигне високи температури, защото е с TDP от 65W, ще се наложи да си върна думите назад. Може би ако боксовото охлаждане беше от по-големия размер, както знаете AMD имат няколко размера на радиаторите, това щеше да е така.

 

 

 

 

Но в нашия случай, при по-продължително натоварване по време на игра процесорът държеше температури над 80°С, като най-високи бяха достигнати при CyberPunk 2077-ма, където виждате при натовареност от 80% процесора държи към 88°С. Това все още е в безопасната температура, но аз лично, ако това беше моя компютър бих добавил едно по-сериозно било въздушно, било водно охлаждане. 

 

Иначе, аз лично останах със страхотно впечатление от тази конфигурация, защото пак казвам, това са компоненти от среден клас, но в много отношения бих казал, че няма какво повече да се желае. Чудесен пример за това е играта Forza Horizon V. Нарочно почвам с нея, а не с леките Е-спорт заглавия точно, за да демонстрирам от самото начало как се справя конфигурацията с една “Трипъл А” игра на четирите резолюции. Останах очарован от факта, че без никакъв проблем можех да играя Forza Horizon V на Ultra присет, на резолюция 4К без да почувствам какъвто и да било дискомфорт. И да, тъй като Forza Horizon V в момента ми е една от любимите игри, аз наистина отделих времето да поиграя продължително на компютъра и впечатлението ми беше, че играта се държеше на около 60 кадъра за секунда и вървеше гладко. Резултата от самия бенчмарк показва средни FPS 48, но пак ви казвам има значение не само колко са кадрите, но също дали тези кадри са равномерни, или имаме резки спадове и насичане.

 

 

 

 

В моя случай спокойно мога да кажа, че играта вървеше напълно гладко, пак казвам на 4К на Ultra присет. Ultra не е най-високият присет, имаме и Extreme, но все пак мисля че това е достатъчно впечатляващ резултат. 

От там нататък, реших да пусна бенчмарка и на другите резолюции, за да видим колко кадри ще изкараме на тях. На 2К  същия присет имаме 67 FPS.

 

 

 

 

Тоест вече стабилно над 60.

 На FHD имаме 79 средни FPS. 

 

 

 

 

За карта, класифицирана като FHD мисля, че резултатът е повече от добър. 

Интересен беше тестът на друга “Трипъл А” игра, макар и от последните няколко години - Shadow of the Tomb Raider. При нея тестовете бяха два пъти повече, защото това е една от игрите поддържащи Ray Tracing. 

На резолюция 4К, максимален присет без Ray Tracing на сенките изкарахме 40 средни кадри за секунда. Отново, може да звучи малко, но бенчмаркът връвеше гладко, без засичане и това е един напълно плейъбъл фреймрейт. Вече при включване на Ray Tracing-ът, нещата не стоят по този начин. Изкарахме незавидните 20 средни кадри за секунда.

 

 

 

 

 Общо взето както ще видите и при тестовете на другите две резолюции наблюдава се тенденцията резултата с включен Ray Tracing да е почти точно два пъти по-малък от този без.

На 2К с максимален присет получихме 80 кадри за секунда, които спаднаха на 43 при включване на Ray Tracing-а. 

 

 

 

 

На FHD имахме цели 120 средни кадри за секунда без Ray Tracing и почти два пъти по-малко 65 с Ray Tracing. 

 

 

 

 

Horizon Zero Dawn е друга “Трипъл А” игра от последните години, която се представи малко по-слабо от Shadow of the Tomb Raider. На 4К Ultimate Quality - това е най-високия графичен присет изкарахме 39 средни кадри за секунда. Независимо, че резултата в цифри е почти идентичен с този на Tomb Raider, самото усещане при рендърването на кадрите беше доста по-насечено, не съм убеден, че бих могъл да го играя по този начин. Кадрите, които гледате в момента са заснети на по-ниска резолюция за това изглеждат по-добре. Не забравяйте обаче, че тук говорим за максималния графичен присет, ако например го сложим на “Original”, тогава вероятно без проблеми бихме могли да си цъкаме играта дори на 4К.   

 

 

 

 

На другите две резолюции, Хорайзъна вече се справи много добре, дори на максимални настройки. На 2К имаме резултат от 75 средни кадри за секунда. На FHD те вече са 101fps. Всичко това разбира се само може да ни радва. 

Нека продължим с едно класическо заглавие, което знам, че продължава да интересува много хора. Говоря разбира се за GTA V. Настройките са както обикновено, на максимум, но без различните видове Anti-aliasing, които присъстват в играта. Интересно ми е някой ден трябва да тествам с включен Anti-aliasing. Как мислите, дали след толкова години, технологията е напреднала достатъчно, за да може например картата RTX 3090 да подкара GTA V с включен Anti-aliasing с повече от 60 кадъра за секунда? Дали това изобщо е физически постижимо? Някой ден може би. 

И така, на 4к на петте сцени може да видите конфигурацията ни поддържаше около 60-70 кадри за секунда.

 

 

 

 

Вече на 2К имахме между 114 и 140.

 

 

 

 

И на Full HD се държахме стабилно над 140 до към 160 кадри за секунда. 

 

 

 

 

Следващата игра е дори още по-голяма класика - CS:GO, но за разлика от GTAV тя винаги е била лека, което е важно, защото тук се целим във възможно най-високия FPS. На 4К, при максимални настройки получихме средни 237 кадри за секунда. Много добро начало. На 2К вече достигаме до близо 400 с резултат от средни 385 кадри за секунда. И накрая на FHD получих 449 средни кадри за секунда, на бенчмарк картата на CS:GO.

 

 

 

 

Тези резултати следва да покажат, че ако имате сериозни Е-спорт амбиции и искате да играете играта, дори на 4К вие ще имате необходимите кадри за секунда. 

Продължавам с е-спорт заглавията и тук честно казано, леко се изненадах. Точно тази игра не очаквах да препъне нашата видео карта на резолюция 4К. Говоря за Fortnite. Първоначално реших да проведа тестовете на EPIC настройки, което се оказа твърде оптимистично, особено за 4К. Средният резултат беше 30, с минимални спадащи до 5 кадри за секунда. Самата игра беше невъзможна на тези настройки. 

 

 

 

 

Вече на 2К получихме по-нормалните 73 средни кадри за секунда, но виждате минималните са 21.

 

 

 

 

Помните какво ви казах в началото. Понякога сравнително нисък среден FPS около или малко над 30 може всъщност да се усеща доста добре, ако кадрите са равномерни и без насичане. Тук не беше точно така и въпреки относително високия среден FPS, играта от време на време насичаше, не се чувстваше гладко и като цяло създаваше дискомфорт и усещане за съпротива. 

Едва на FHD може да се каже, че бях доволен със средни 108 кадри за секунда и минимални от 56.

 

 

 


Като цяло не бях доволен от резултатите на този тест и реших да направя още един пълен тест на Fortnite на трите резолюции, но този път използвайки Competitive настройките. Това означава всичко на Low с изключение на зрителната дистанция, която е максимална. Този вид настройка гарантира максимално добро представяне както на машината така и на играча. Тук вече нещата си дойдоха на мястото дори на 4К. Средните кадри за секунда бяха 124 при 40 минимални.

 

 

 

 

 Играта вървеше гладко и в нито един момент не усетих машината да ми “пречи” да постигна най-доброто, на което съм способен. Дори успях да постигна Victory Royal. На 2К нещата изглеждаха дори по-добре с 203 средни кадри за секунда.

 

 

 

 

 А на FHD те достигнаха до 248. 

 

 

 

 

Изобщо, Fortnite е много странна игра, на ниски настройки може да се играе достатъчно добре, дори на вградено видео, но на високи настройки е в състояние да препъне доста сериозни видео карти, както видяхме днес. 

И за накрая оставям достойният наследник на GTA V, живото наказание за всяка видео карта, играта, която би накарала, дори компютър на NASA да крашне, разбира се говоря за Cyberpunk 2077-ма. 

И тук бях оптимист и реших да опитам на 4К Ултра присет с включен Ray Tracing. Имайки предвид играта, за която става дума, на тези настройки нашата карта изкара достойния резултат от два и половина кадъра за секунда. Не може искаме повече от хардуера, вината не е негова. 

На 4К Ултра присет, но без Ray Tracing-ът, който иначе не се забелязва, но за сметка на това унищожава пърформънса ни, получихме вече впечатляващите 15 средни кадри за секунда. 

 

 

 

 

Реших да свалям настройките и да видя дали мога да получа плейъбъл резултат на 4К. При Medium присет се получиха 30 средни кадри, но отново играта не вървеше достатъчно гладко. 

Най-сетне на Low присет се получиха 50 средни кадри, при 46 минимални, и може да се каже, че играта вървеше нормално. 

Продължих с експериментите на 2К резолюция. Тук нещата изглеждаха по-добре. На Ultra присет с включен Ray Tracing изкарахме цели 7.1 средни кадри за секунда, а при изключен Ray Tracing вече имахме 33 средни. 

 

 

 

 

Нормален за игра фреймрейт беше постигнат на 2К Medium с 69 средни кадри за секунда при 60 минимални. 

И накрая идваме до FHD резолюцията. Все пак тук би трябвало да постигнем нормален резултат дори и с включен Ray Tracing, нали така? Ами… не съвсем. Освен ако не броим 15 средни кадри за секунда за нормален резултат. На FHD Ултра присет без Ray Tracing вече изкарахме 54 средни кадри за секунда, при 47 минимални, един вече приемлив за игра резултат.

 

 

 

 

И на Medium настройки вече имаме даже силно представяне с 96 средни кадри за секунда. 

Всичко това следва да покаже, колко тежка и не оптимизирана е играта на CD Project Red, а не това, че конфигурацията ни не се справя. Както видяхте тя се справи на широк спектър от заглавия и на трите резолюции, включително и на доста “Трипъл А” заглавия. Така че ако си търсите машина в ценовия диапазон около 2500лв. Определено бих препоръчал тази машина.

 

 

 

 

 Ако сте пропуснали да видите как я сглобявам и описание на хардуерните подробности може да видите предишната статия. А пък, за да сте винаги в течение на новостите свързани с компютърния хардуер, посещавайте редовно блога на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще ви покажа, как сглобих едно от най-яките РС-та, които съм правил в този канал. То включва два основни компонента, за к...
    Кои процесори си заслужават най-много в днешния пазар на хардуера? Основния акцент на препоръката е от гледната точка на гейми...
    Какво лично аз бих препоръчал, в условно казано, трите категории - бюджетен, среден и висок клас?
    Първо какво е Screen Tearing и защо се получава. Това е явление, при което изглежда така сякаш кадрите се наслагват един върху...
    Какви са първите стъпки, които аз лично бих предприел в този случай? Хубаво е да имате един списък със задачи, които да знаете...
    Често пъти получавам въпроса защо независимо, дали става дума за обем на флашка, на SD карта, на хард диск или на SSD, обемът,...