|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Тествам PC с бюджет под 1400лв. Колко добро е за гейминг?

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Здравейте хора,

 в миналата статия ви показах как сглобих РС с едни от най-новите части на AMD - процесора Ryzen 5 4500.

 

 

 

 

 Той беше един от последната порция процесори за AM4 сокета, който AMD пуснаха миналия месец. Видеокартата е също съвсем нова, това е най-бюджетната карта от 6000-та серия на Radeon - RX 6400.

 

 

 

 

Днес ще видим, колко добре се справя това РС с игрите и бенчмарковете.Това е най-евтиното РС с външна видео карта, което съм правил за тази година и идва на цена около 1370лв.

 

 

 

 

 За да получим малко контекст и и да има с какво да сравним резултатите, днес ще тествам същото РС с добре познатата бюджетна карта от Nvidia GTX 1650. Двете карти имат много общи неща. И двете са 4 гигабайтови карти. И двете се захранват само от слота на дъното. И двете идват на едни от най-ниските цени към днешна дата макар, че ако погледнем моделите, повечето 1650-ки са по-скоро около 500лв, докато RX 6400 имат модели, които са около 400, включително и този на Asrock, който тествам днес. 

 

 

Преди да се впуснем в тестване на това, което най-много интересува повечето от нас  - игрите, редно е да тествам новия процесор на Cinebench R23. Ryzen 5 4500, който има шест ядра и дванадесет треда изкара на Multi-core теста 9286 точки. Ако го сравним с последния процесор, който тествах Core i3 - 12100f, който е четириядрен, при него получихме около 8500 точки. 

 

 

 

 

На Single-core представянето нещата леко се обръщат. Там Ryzen 4500 изкара 1229 точки, докато Core i3 12100f - 1650. Интел традиционно имат преимущество в single-core представянето и тук не е изключение. 

 

 

 

 

Нека сега видим как новия бюджетен хардуер се справи с една от основополагащите игри, за всяко бюджетно РС - CS:GO. На високи настройки при резолюция FULL HD получихме 229 средни кадри за секунда на бенчмарка на играта. За сравнение на същия компютър, но с GTX 1650, нашата контролна карта, получихме почти същи, но малко по-нисък резултат от средни 217 кадри за секунда.

 

 

 

 

Следващата игра също е леко е-спорт заглавие, става дума за Rocket League. Тук на максимално качество на графиката и резолюция Full HD получих 192 средни кадри за секунда с RX 6400 и 181 с GTX 1650.

 

 

 

 

Впрочем излишно е да го казвам, но всичките тестове са направени на резолюция FULL HD. Тези карти не са предназначени за други резолюции. И при Rocket League виждаме картата на Radeon има леко предимство пред 1650-ката. 

 

Fortnite е една много популярна е-спорт игрица, но за разлика от първите две, не е толкова лекичка. Тествах я на Competitive настройки, което ще рече всичко на минимални настройки освен зрителната дистанция, която е на макс. С RX 6400 се получиха не лоши резултати средни 110 кадри за секунда. Прави впечатление, че минималните са паднали до 25 на моменти. Тук 1650-ката се справя малко по-добре със 130 средни кадри за секунда, а минималните не са падали под 30.

 

 

 

 

 Като цяло и с двете карти играта се държеше много гладко и стабилно, не съм усетил някакви сериозни насичания или проблеми. С две думи вървеше си мазно, мазно при тези настройки. 

 

Продължаваме с още една класика - GTA V. Тук се вижда съществено предимство за картата на Radeon пред тази на Nvidia. В единия случай средните кадри на петте сцени са над или около 90, докато тези с GTX 1650 са по-скоро около 80.

 

 

 

 

 Настройките на играта бяха на максимум с изключение на Anti-aliasing-a, който беше изключен във всички настройки. 

 

Време е да видим как се справя нашата машинка с малко трипъл-А заглавия. Първото от тях е Horizon Zero Dawn. Тестът беше направен на Original настройки, което отговаря на средни. Шокиращо, се получиха напълно еднакви средни кадри за секунда в края на бенчмарка 53 срещу 53 при двете видео карти.

 

 

 

 

Доста изравнени сили бих казал. 

 

Нека видим и как се получиха нещата при кака Лара Крофт и Shadow of The Tomb Raider. Тук съм използвал Highest preset при изключен Anti-aliasing. Имаме леко преимущество за картата на Nvidia. 47 средни кадри за секунда при GTX 1650 срещу 44 при RX 6400.

 

 

 

 

 Но отново силите са много изравнени, тук става дума за няколко кадъра разлика. 

 

Последната игра, която тествах, но за сметка на това доста обстойно ползвайки общо четири присета е новата Forza Horizon 5. Това е и заглавието където RX 6400 изостана най-съществено от GTX 1650. 

 

 

 

 

Започваме с най-ниската настройка Low присет. Тук получихме 77 средни кадри за секунда с RX 6400 срещу 85 с GTX 1650.

 Това е и единствения присет, където картата на Radeon изобщо успя да поддържа над 60 кадъра. Както ще видите, навсякъде след това те са под 60, докато с другата карта не е така.
При Medium присет - средни настройки - изкарахме 55 средни кадри за секунда с RX 6400, докато GTX 1650  успя да постигне резултат от 68 средни.

 

 

 

 

Вече на високи настройки - high присет - се получиха 51 средни кадри за секунда с картата на Radeon, докато тази на Nvidia успя да закове точно на 60. 

 

 

 

 

Накрая на Ultra присет и двете карти паднаха под 60. 26 средни за RX 6400 срещу 28 за GTX 1650.

 

 

 

 

Тук според мен съществен лимитиращ фактор е паметта от 4 гигабайта, която всяка от картите има и това им пречи да се представят добре, за това и резултатите на тази настройка са почти еднакви. 

Forza Horizon 5 има и Extreme присет, но не мисля, че има смисъл да го тестваме при това положение. 

И така какви са изводите ми. Пред нас имаме едно РС, което идва на цена под или малко над 1400лв, в зависимост от това коя от двете карти изберем. При всички положения това е едно много способно РС, което ще ви позволи без никакви проблеми да играете на резолюция FULL HD дори и Трипъл–А заглавия.

 

 

 

 

С тези карти не съм избрал най-евтиния процесор, нито най-евтиното дъно и съм сложил две плочки оперативна памет по осем. Да, ако сложите само една от осем, ако сложите по-евтино дъно с А 520 чипсет например, ако сложите процесор Ryzen 3 4100, който има 4 ядра, а не 6, тогава цената може да ви спадне с още около 200лв. Но целта ми не беше това.

 

Ами хора, надявам се че това ревю и тест на тази примерна конфигурация е било интересно и полезно за вас. Ако е така не пропускайте да посещавате редовно блогът на Йон Компютърс за да сте винаги в течение с новостите в областта на хардуера. 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Ако сте пропуснали, в миналата статия обясних всичко за това как да свържем и инсталираме дисплейчето към компютъра, а днес ще...
    В тази статия ще разберете как да си инсталирате такъв системен дисплей и на вашата конфигурация.
    В днешното видео ще направя обещаните тестове на конфигурацията с процесор Ryzen 5600 и видео картата Radeon RX 6650XT.
    Днес ще ви покажа как сглобявам конфигурация с едни от най-новите компоненти на АМД говоря за процесора Ryzen 5 5600, който за...
    Днес ще видим, колко добре се справя това РС с игрите и бенчмарковете.Това е най-евтиното РС с външна видео карта, което съм п...
    Първо няколко думи за новата видео карта. Тя е нещо като допълнително развитие от страна на AMD на идеята за ултра-бюджетни ви...