|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Как да изберем монитор

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Здравейте, хора,

в този блог освен, че правя ревюта на конкретни продукти и на хардуер, също така понякога се опитвам да дам изчерпателен отговор на въпроса - какво да гледаме и как да избираме даден продукт. Спирал съм се на теми как да изберем лаптоп, нещо, което често пъти ме питат или как да изберме дънна платка за компютъра си. Днес ще засегна нещо не по-малко важно - как да изберем монитор за компютъра си.

 

Мониторът често пъти е подценяван и хората гледат да спестя пари от него, което е разбираемо. Но не забравяйте, че колкото и яка видеокарта да имате, в крайна сметка ще се наслаждавате на картината гледайки монитора си.

           

Един от най-трудните въпроси, които постоянно получавам е “Андро ще ми препоръчаш ли монитор за еди-колко си лева?”. Проблемът е, че за да дам такава препоръка аз трябва да имам отговор на куп въпроси, които да дадат контекст за това, от какво точно има нужда този човек, освен бюджета, с който разполага.

Днес ще се спрем на всички тези въпроси и така надявам се ще помогна на повечето от вас сами да намерят монитора, който е подходящ за тях.

 

 

 

 

Започваме с най-очевидната характеристика на всеки монитор - неговия размер и разделителна способност. Както казах в ревюто на последния монитор, което направих, ако приоритет са ви е-спорт игрите, такива като CS:GO, League of legends, Fortnite, Apex Legends, Valorant и други. Игри, в които се изисква максимално бързи реакции и същевременно максимално добра ориентираност в обстановката, преобладаващото мнение сред е-спорт играчите е, че най-подходящия размер е 24 инча. Такива са и мониторите използвани на повечето турнири. Причината е, че 24 инчовия дисплей едновременно е достатъчно голям за да може лесно да виждате всички детайли, но е и достатъчно малък, че да може да го обхванете с погледа си без да трябва да си местите очите много много, давайки ви по този начин оптимална ориентация в игрите. И действително, понеже моя монитор е 27 инча, аз самия мога да потвърдя, че понякога за да видя от единия до другия край на дисплея трябва да си местя главата, нещо, което всъщност може да ви попречи в игрите. Това разбира се при стандартно разстояние на монитора от вас в случай, че седите на бюро.

 

 

 

 

24 инча се счита също така за оптималния размер при резолюция FULL HD. Това разбира се не означава, че не може да ползвате и по-висока резолюция например 1440р известна още като 2К. 4К за 24 инчов монитор ми се струва безсмислено. Тук обаче трябва да имате предвид и друго, при по-висока резолюция трябва да имате съответната мощна машина, която да поддържа висок FPS. Високия FPS е нещо, към което професионалните играчи се стремят и ако хардуера ви не може да го осигури в този случай ще се наложи да намалите резолюцията на FULL HD така или иначе. Ето защо много от про-геймърските 24 инчови монитори все още се правят с FULL HD резолюция, като MSI OCULUX, на който направих ревю наскоро. https://youtu.be/emDSJB6XJvY

 

 

 

 

От друга страна, ако фокусът на вашия избор не е стриктно е-спорта, а искате да се наслаждавате на общ гейминг и да ползвате монитра си за други цели, като гледане на филми или още повече, ако ще го ползвате за професионални цели като видео и фото обработка, тогава съвсем разумно е да се насочите към по-голям дисплей например с размер 27 инча и също с по-големи резолюции, като например 2К или 4К. Ако просто искате да играете трипъл А заглавия и да се наслаждавате на яката графика по-големия дисплей с по-висока резолюция със сигурност ще е предимство. Тук супер висок FPS не е чак толкова голям приоритет както при компетитив гейминга. В много от случаите ще сте доволни и на 60 кадъра в секунда.

            В тази връзка все по-популярни стават ултра-широките и извити дисплей. Те често пъти може да са с 2К резолюция. Такива гигантски дисплей дори може да заместят необходимостта от втори монитор. Ултра широките дисплей са много подходящи и за видео обработка, където е полезно да имате широчината, на която да разпънете времевата линия на видеото ви и да може по-лесно да го редактирате. Поради тази причина много професионални монтажисти използват именно ултра-широки дисплей.

            И последно за размера на монитора, той често пъти може да е определен и от мястото, с което разполагате. Колко пространство имате на работното си място и дали искате да съберете само един или два монитора.

 

 

 

 

Друго нещо което често пъти хората забравят да вземат предвид е частта от монитора, която не включва самия дисплей. Говоря за стойката и нейните функции. По-скъпите монитори притежават големи възможности за регулиране на височината и ъгъла на виждане и някои дори дават възможност за обръщане от панорамен в портретен режим. Последното може да се използва от стриймъри за техния чат монитор или от фотографи при обработка на снимки в портретна ориентация. Разбира се винаги съществува опцията да си добавите универсална стойка за монитор. Аз съм правил ревю на една такава. Продават се както единични, така стойки за два монитора. Те обикновено предлагат разширени възможности за регулиране позицията на монитора. Хубаво е, че съществува вариана с един такъв допълнителен продукт да ъпгрейтнете - така да се каже - вашия монитор.

 

 

 

           

След като разгледахме характеристики като размер, форма и резолюция на мониторите и как те се отнасят към нуждите на всеки потребител нека поговорим малко и за качествата на самите дисплей и какво трябва да гледаме там в зависимост от нуждите ни. Основно правило е, че колкото по-скъп е монитора толкова по-малко компромиси прави той по отношение на различните качества и обратното, колкото по-евтин е толкова повече той отговаря само на една конкретна нужда и пренебрегва останалите.

Така например по-евтините геймърски монитори, които имат бърз рефрешрейт и бърза TN матрица, отговарят на базовите нужди на геймърите, които са за монитор с бързо опресняване, но правят сериозни компромиси по отношение на цялостното качество на изображението, цветовете, а пък ъглите на виждане често пъти са доста малки.

Ако сте геймър и едновременно с това създател на съдържание и искате монитор, който да ви върши работа и за двете, в този случай няма да е лесно.

В по-високия клас обаче, като разгледания от мен наскоро MSI OCULUX имаме IPS матрица, която е същевременно много бърза, опреснение от 360Hz, добри ъгли на виждане и добра цветова акуратност. Не колкото на професионален дизайнерски монитор, но все пак достатъчно добра за базовите нужди на един създател на съдържание. Линк към ревюто на този монитор ще намерите в описанието.

 

Ако имате особено високи критерии, тогава винаги се прави известен компромис между цветовата акуратност от една страна и бързината на дисплея от друга, така че тряба да изберете кое е по-важно за вас. Например, когато аз избирах своя монитор - това е 27 инчов 4К монитор от Benq аз избрах модела PD2700U, който е известен със своите цветови качества и е подходящ за професионалните нужди на дизайнери, видео-монтажисти и фотографи. Това е защото поддържа 10 битови цветове и покрива 100% от sRGB спектъра.  Линк към ревюто на моя монитор  също ще намерите в описанието, където подробно се спирам на причините да го избера. https://youtu.be/SbvhAwdYJME

 

 

 

 

Този монитор прави известни компромиси по отношение на геймърските си качества. Той е само 60Hz  и има време за реакция от цели 5ms, но в моя потребителски случай аз съм приоритизирал професионалните си нужди пред гейминга. Впрочем, ако говорим за общ гейминг, мониторът се справя чудесно, защото цветовете изглеждат невероятно, картината е много качествена, единствено в е-спорт сценария, за игри като CS:GO, Valorant, Apex Legends, там по-бърз и по-малък като размер монитор всъщност биха дали предимство.

 

И така хора, мисля, че в това видео се спрях на основните неща, които трябва да се гледат при избор на монитор. На първо място неговите размери и резолюция и форма. Дали ще е нормален или ултра-широк. След като определите това решавате какви качества на дисплея ще приоритизирате и какви компромиси сте готови да направите. И не забравяйте да видите с какви кабели идва и дали имате подходящ, с който да го свържете с компютъра ви. Колкото по-висок е бюджета ви, толкова по-малки ще са компромисите макар, че винаги ще има известна нужда от приоритизиране между бързината на реакция и цветовите качества.

 

Надявам се, че с тази статия съм ви помогнал. В описанието ще оставя линкове с видеото към статията.

Не збравяйте да следите блога на Йон компютърс! До скоро.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще видим, колко добре се справя това РС с игрите и бенчмарковете.Това е най-евтиното РС с външна видео карта, което съм п...
    Първо няколко думи за новата видео карта. Тя е нещо като допълнително развитие от страна на AMD на идеята за ултра-бюджетни ви...
    Мониторът често пъти е подценяван и хората гледат да спестя пари от него, което е разбираемо. Но не забравяйте, че колкото и я...
    Здравейте хора, днес ще ви представя геймърската клавиатура от ASUS TUF сериите, носеща простото название К1.
    Преди да се впуснем в разискване на всичките технически функции и детайли на монитора MSI OCULUS NXG 253 R бих искал да се спр...
    Днешната кутия - Cooler Master TD300 MESH отговаря на все по-засиленото търсене от страна на геймърите към по-малки и компактн...