Знаете ли, че:
Под цената на всеки продукт има статус за наличност!
Кликнете върху него за да видите времето за доставка.
|070020048|0886151184|sales@ioncomputers.bg|b2b@ioncomputers.bg| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Asus TUF K1 – идеалната клавиатура за гейминг и стрийминг

Asus TUF K1 – идеалната клавиатура за гейминг и стрийминг

Здравейте хора,

днес ще ви представя геймърската клавиатура от ASUS TUF сериите, носеща простото название К1.

 

 

 

 

Нека направим бърз ънбоксинг и да видим какво има в кутията. Естествено първо вадим самата клавиатура, а под нея се намира тази продълговата плоскост, която е подложката за ръце.

 

 

 

 

Виждате пластинките, с които подложката трябва да се закрепи. Тя не е с магнити както при някои други модели, които познаваме.

 

 

 

 

Виждаме, че самата подложка има общо шест гумирани крачета за добър контакт с масата. Обръщаме отдолу клавиатурата и монтираме подложката. Самата клавиатура има стандартните четири гумирани крачета и повдигащи задни крачета. Има и две пролуки, които са дренажни отвори в случай, че я залеете с течност.

 

 

 

 

Клавиатурата е сертифицирана да издържи до 300 милилитра заливане с течност.  Това е повече от обикновена чаша.

K1 e пълноразмерна геймърска клавиатура, която въпреки всичко изглежда доста компактна.

 

 

 

 

Това се дължи на тънката рамка и на отсъствието на каквито и да е било бутони различни от стандартните, като изключим това кръгло копче тук за което ще поговорим след малко. 

Веднага ще кажа, че естетиката на клавиатурата изключително много ми допада. Създава подчертано геймърско усещане без да е прекалено крещяща. Най-отгоре, виждаме логото на TUF GAMIG, а по-надолу това на ASUS.

 

 

 

 

Цялото усещане е като за качествена изработка, както и може да очакваме от производител като ASUS. 

К1 е мембранна клавиатура с анти-гоустинг за 19 клавиша. Тук веднага бързам да кажа, че мембраната, когато е качествена, не отстъпва по нищо на механичните суичове. Аз лично винаги съм ползвал мембранни клавиатури с години и никога не съм имал проблем както с издръжливостта, така и с представянето.

 

 

 

 

 Мембранните клавиши на К1 дават добро тактилно усещане, т.е. добра физическа обратна връзка и чувство за натискането също както това би било при механични суичове. Същевременно едно от качествата на клавиатурата е, че тя е доста тиха, както може да очакваме от мембранна клавиатура.

 

 

 

 

Това я прави подходяща за геймъри, които се занимават със стрийминг или запис на геймплей, защото няма да има шумно щракане, което да разваля качеството на вашето аудио, докато играете. 

Говорейки си за аудио - горе в дясно имате този голям кръгъл бутон, който служи за да контролирате нивото на звука на компютъра ви.

 

 

 

 

 Това се оказа изключително удобно. Аз обикновено използвам бутона на студийните ми колонки, който обаче е далече и трябва да се протягам, за да го завъртя. Останалите опции за контрол на звука просто не са ми удобни. Но с този мултимедиен бутон точно пред мен на клавиатурата това е изключително удобно. Самият бутон е със стъпково завъртане и създава приятно усещане при използването му. 

Същото важи и за натискането на бутоните като цяло. Понеже клавиатурата не е безрамкова и също така има тази подложка, за която вече споменахме, на мен лично това ми е по-удобно.

 

 

 

 

Разбира се тук всеки си има предпочитания, на мен лично ултра-компактните безрамкови клавиатури не са ми толкова удобни, за това предпочитам модели точно като K1. 

Няколко думи за подсветката. Тя е пет зонова RGB подсветка, като освен клавишите имаме и тези две светещи лайсни от двете страни.

 

 

 

 

Много интересно са поставени и тези три светещи индикатори за Caps Lock, Num Lock, и когато Windows бутона ви е заключен.

 

 

 

 

Тъй като клавиатурата е на Asus тя поддържа и съвместимост с Aura Sync. Тоест ако дъното ви е на Asus и имате други компоненти, които поддържат Aura Sync можете да направите цялостна синхронизация на RGB-то на вашия сетъп. Също така чрез Asus Armory Crate-а можете да програмирате бутоните и да задавате макроси. Последното трябва може да го правите и без специалния софтуер. Клавиатурата има собствена памет, така че настройките ще ви се запазят дори да я прехвърлите на друго РС. 

Хубавото е, че без необходимостта от какъвто и да е софтуер може да контролирате подстветката с бутоноа FN и стрелките наляво и надясно може да сменяте режимите, а с FN и стрелките надолу - нагоре можете да контролирате интензивността на светене. 

 

 

 

 

Тук е редно да се отбележи, че дори на максимум интензивност подсветката не е супер ярка. На кадрите, които първоначално заснех с включено студийно осветление почти не може да се каже, кога подсветката е включена. За да се види се наложи напълно да изключа осветлението. Това не означава обаче, че подсветката не се вижда на живо. Тя нормално е направена така, че да не ви свети в очите и да не ви разсейва, докато играете. 

Както казахме, К1 не притежава специални бутони за макроси. Може да програмирате обаче бутоните от F1 до F8 те носят допълнително обозначение от M1 до М8 именно с тази цел.

 

 

 

 

Очаквано за геймърска клавиатура можем да заключим Windows бутона като го натиснем заедно с FN бутона. 

Също нещо, което можем да очакваме от висок клас геймърска клавиатура е USB репорт рейта, който е 1000Hz. Това е предполагам същото, което някои други производители наричат полинг рейт. 

Най-важното обаче за една клавиатура е как тя се чувстваше по време на игра и работа. Беше ли ми удобна. Това както казах е доста индивидуално, на мен лично клавиатурата ми беше много удобна. Харесва ми самото усещане при натискане на клавишите, както и тихият, но отчетлив звук, който създават. Тествах К1 по време на игра и нямам никакви забележки.

 

 

 

 

Ползвах я също и за продължително писане на текст. Както знаете аз освен всичко друго съм и автор на книгата “Звездни Асове” и в момента работя по второто преработено издание на книгата ми и по продължението. Благодарение на разположението на бутоните, тяхната форма и подложката за китки, писането с нея беше истинско удоволствие и не доведе до натоварване в китките ми, както това би станало, ако има голяма разлика между височината на клавиатурата и мястото, където китките ми се подпират. За това аз лично предпочитам клавиатури с подложки. 

 

 

 

 

Кефи ме, че К1 е пълноразмерна, тоест има си всичките стандартни клавиши включително и нъмпада, който аз ползвам постоянно същевременно има доста компактни размери, така че да не взима излишно място на бюрото. 

Надявам се че това ревю е било интересно и полезно за вас. Ако искате да научавате още интересни новини от областта на геймърската периферия, следете редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще ви покажа, как сглобих едно от най-яките РС-та, които съм правил в този канал. То включва два основни компонента, за к...
    Кои процесори си заслужават най-много в днешния пазар на хардуера? Основния акцент на препоръката е от гледната точка на гейми...
    Какво лично аз бих препоръчал, в условно казано, трите категории - бюджетен, среден и висок клас?
    Първо какво е Screen Tearing и защо се получава. Това е явление, при което изглежда така сякаш кадрите се наслагват един върху...
    Какви са първите стъпки, които аз лично бих предприел в този случай? Хубаво е да имате един списък със задачи, които да знаете...
    Често пъти получавам въпроса защо независимо, дали става дума за обем на флашка, на SD карта, на хард диск или на SSD, обемът,...