|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Защо MSI Oculux NXG253Rr e монитор за про-геймъри

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Здравейте, хора,

както ви обещах, днес за първи път ще разгледаме монитор поддържащ 360Hz. Ако не ме лъже паметта, най-бързия монитор, който съм тествал беше 240Hz, сега с MSI OCULUS NXG 253 R достигаме до нови висини.

 

 

 

 

Преди да се впуснем в разискване на всичките технически функции и детайли на монитора MSI OCULUS NXG 253 R бих искал да се спра на най-важния въпрос и да обясня философията зад този монитор. Всичките му характеристики са опитимизирани в посока нуждите на е-спорт играчите, превръщайки го в един ултимативен про-геймърски монитор.

 

 

 

 

Започваме с нещо толкова просто като размера. Той е 24,5 инча. Счита се, че размер между 24-25 инча е оптималния за електронен спорт. Причината е, че когато гледате монитора от разстояние, на което хората нормално се намират стоейки на бюро, при размер около 24-25 инча вие достатъчно добре виждате всички детайли на картината, като едновременно успявате да обхванете цялата картина с погледа си. Ако монитора ви е по-голям, ще се наложи много повече да местите погледа си, за да обхванете детайли намиращи се в единия или другия край на картината и това би ви поставило в неизгодна позиция, би забавило времето ви за реакция в игрите.

 

 

 

 

Ето защо 24 инча е предпочитаният стандарт, който се ползва на повечето турнири и преобладаващата част от про-геймърите тренират на монитори с такъв размер. Заслужава си да се отбележи, че в последните години се наблюдава засилваща се популярност на 27 инчовите дисплеи, особено що се отнася до 2К гейминг. 24 инча се счита за златният стандарт, най-оптималния размер за резолюция FULL HD, докато за по-високи резолюции вече има смисъл от по-големи монитори. 

 

 

 

 

В тази връзка, да MSI OCULUS NXG 253 R е FULL HD монитор. Някои хора биха казали:  “Добре, това не е ли малко ниско към днешна дата”? Отново ви връщам към основната философия на монитора, той е оптимизиран за е-спорт. Там където повече от FULL HD и по-голям размер на екрана не ви е нужен.

 

 

 

 

Скоростта на монитора 360Hz при една милисекунда време за опресняване е възможно да се постигне само, ако използвате

дисплей порт кабел. Ако ползвате HDMI кабела, който също е предоставен в комплекта, опресняването ви е ограничено до 240Hz. Какво ви говори това? Че потокът от информация, дори само при FULL HD резолюция е толкова голям, че при 360Hz не може да се поеме от HDMI кабела. Значи представете си ако е 2К или 4К резолюция и също така си представете колко мощна трябва да е машината ви, за да може да изкара тези кадри за секунда, които да имат смисъл за такъв монитор. С две думи тук е постигната една оптимизация на скорост на опресняване за сметка на по-голям размер и резолюция. 

 

 

 

 

Монитора поддържа Nvidia G-Sync нещо, което дори е изписано на гърба на монитора. Тази функция допълнително елиминира нежелани артефакти като screen tearing. Screen tearing-ът се получава, когато опресняването на монитора и фреймрейта на графичната карта не са синхронизирани и се изразява в една или повече хоризонтални линии, които разцепват картината и тя се разминава. Специалният G-sync e-sport режим на монитора, гарантира оптималното представяне по време на игри. 

 

 

 

 

Монитора има USB кабел, с който се свързва към РС–то. Освен, че така получавате троен USB хъб има и друга цел. Единият от USB портовете поддържа свързване на мишка и позволява използването на Nvidia Reflex Latency Analyzer.

 

 

 

 

 Това е специален хардуер в най-новите G-sync монитори, който позволява в реално време да се следи системния лаг, включително и този специален USB порт даващ възможност за анализ на латенцията при кликане с мишката, за да имате максимално точна информация до колко машината ви е добре оптимизирана за гейминг. 

Към оптимизациите на монитора за е-спорт гейминг трябва да причислим и Ultra-low monitor blur функцията, която допринася за гладкото представяне на движението на екрана. 

Няколко думи за самата конструкция на монитора. Като 24 инчов монитор логично, той е относително компактен и няма да заема супер голямо пространство на бюрото ви. Ако страдате от липса на пространство и искате да поместите например два монитора, този размер ще е подходящ за вас. Стойката се монтира по сравнително познат начин. Тя притежава премиум функции като възможността височината на монитора да се наглася чрез релсов механизъм с ход от 130 милиметра.

 

 

 

 

Странично монитора може да се завърта на 45°.

 

 

 

 

 

 В двете посоки, наклона може да бъде 5° надолу и 20° нагоре.

 

 

 

 

Друга премиум функция е възможността за обръщане на монитора в портретен режим.

 

 

 

 

 Ако издигнете достатъчно стойката тя разкрива и характерен отвор за прокарване на кабелите.

 

 

 

 

Мониторът има тънка рамка и цялостно съм доволен от външния му вид. Като изключим логото на надписите и логото в задната част няма нищо кой знае колко крещящо, външният вид е изчистен и семпъл, особено отпред. 

 

 

 

 

В долната част може да открием два HDMI порта, един Display port, букса за слушалки, буксата за захранването и USB Type-B. От лявата страна се намират трите USB порта, за които вече споменахме. 

 

 

 

 

Захранването е с външен адаптер, което лично за мен не е предпочитания вариант, защото малко затруднява кабелния мениджмънт, понеже трябва да намерите място и за него.

 

 

 

 

 Същевременно монитора е доста дебел в дълбочина и има сериозни вентилационни отвори. Това предполагам се дължи на високата честота на опресняване, която изисква по-сериозно охлаждане в сравнение с повечето обикновени монитори. 

 

 

 

 

За да завършим външната обиколка на монитора трябва да обърнем внимание и на този джойкстик, който има четири посоки плюс кликаща функция. Чрез него се извършва цялата навигация през вътрешните менюта на монитора. Чрез тези менюта може да изберете различен предварителен набор от настройки взависимост от типа игра, която играете.

 

 

 

 

Да активирате някои дисплейни функции, като например да се показва стойността на опресняването или различните видове мерници. Може да контролирате степента на Dark Boost-a. Това е още една типично геймърска функция позволяваща ви да виждате по-добре в тъмното. Тя има три степени. Същото е в сила и за времето за реакция.

 

 

 

 

Като цяло давам отлична оценка на MSI за вграденото меню и джойстика за управление. Прави работата изключително лесна и интуитивна за разлика от други монитори, където навигирането през менютата е истинска мъка. Четирите позиции на джойстика, дори ви дават достъп до някои бързи менюта, така например без никакви усилия може да смените режимът, като превключвате от различни игри или пък лесно да си сложите мерник. Фактът, че достъпа до тези функции e толкова интуитивен и улеснен, всъщност ви мотивира, като потребител да ги ползвате по-често и по този начин да се наслаждавате в по-пълна степен на това, което монитора може да ви предложи. 

Най-важното за един такъв монитор обаче е начинът, по който той се чувства по време на игра. Говорили сме и друг път за това как мониторите с високо опресняване карат картината да оживее пред очите ви. 360 херцовия монитор качва това изживяване на следващото ниво. Тествах го на богат спектър от заглавия, започвайки с няколко калсически е-спорт игри като CS:GO и Fortnite, но също така разцъках и трипъл А заглавия като Forza Horizon 5, Ace Combat 7, Horizon Zero Dawn, Rise of The Tomb Raider и други, които имат прекрасна графика.

 

 

 

 

 Заключението ми е, че играенето на този монитор е невероятно удоволствие. Движението на картината е изключително гладко, което я кара до оживее и допринася много за реализма, засилвайки цялостното преживяване от играта. В този смисъл се радвам, че резолюцията е FULL HD, защото това позволи на машината ми, която е с видео карта GTX 1070 да поддържа достатъчно висок FPS така, че да можем да се възползвам от това, което монитора може да предложи. 

 

 

 

 

Матрицата е бърза с опресняване от една милисекунда, но въпреки това е IPS. Което ще рече, че има богата цветова гама с 10 битови sRGB цветове. Тук не са направени компромиси между скоростта на монитора и качеството на самото изображение. Ъглите на виждане от 178°,по хоризонтала и вертикала го правят много удобен за гледане на филми например от повече от един човек. Качественото изображение и богатата цветова гама освен, че помагат за цялостното визуално преживяване, независимо дали ползваме монитора за игри или за филми и видео-клипове, също така го прави подходящ за създатели на съдържание, които могат да го използват при видео или фото-обработка. 

 

 

 

 

Дисплеят има матова анти-отражателна повърхност, което е добре особено ако в стаята ви влиза силна слънчева светлина през деня. 

 

 

 

 

В заключение MSI OCULUS NXG 253 R е най-бързият и най-добрият геймърски монитор, който някога съм тествал. Той е насочен главно към хората занимаващи се с е-спорт, но също така е страхотен за общ гейминг, филми и други. Размерът от 24 инча и FULL HD резолюцията може да се сторят недостатъчни за потребители, чиито фокус не е е-спорта. За общ гейминг някои потребители биха предпочели резолюция от 2К или 4К и размер от 27 инча или по-голям, като такива потребители биха били напълно ОК и със 144 или 240 херца. 

 

 

 

 

Аз лично съм много доволен, че имах възможността да тествам монитора. Честно казано замислям се за нещо подобно като втори монитор, защото основният ми дисплей е пълна противоположност. Той е дизайнерски насочен към цветова точност и е доста бавен с 60Hz честота. Така че ако имам втори дисплей, като MSI OCULUS NXG 253 R мога да ползвам него за гейминг, а другият за видео-обработка. 

Ако искате да винаги да бъдете на гребена на вълната по отношение на геймърския хардуер и периферия, следете редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще видим, колко добре се справя това РС с игрите и бенчмарковете.Това е най-евтиното РС с външна видео карта, което съм п...
    Първо няколко думи за новата видео карта. Тя е нещо като допълнително развитие от страна на AMD на идеята за ултра-бюджетни ви...
    Мониторът често пъти е подценяван и хората гледат да спестя пари от него, което е разбираемо. Но не забравяйте, че колкото и я...
    Здравейте хора, днес ще ви представя геймърската клавиатура от ASUS TUF сериите, носеща простото название К1.
    Преди да се впуснем в разискване на всичките технически функции и детайли на монитора MSI OCULUS NXG 253 R бих искал да се спр...
    Днешната кутия - Cooler Master TD300 MESH отговаря на все по-засиленото търсене от страна на геймърите към по-малки и компактн...