|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

CoolerMaster TD300 Mesh едно добро mini/micro ATX решение

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Здравейте, хора,

 в днешната статия ще направя ревю на една малко по-различна компютърна кутия и също ще се възползвам от случая, за да коментирам какво по принцип гледам при покупката на кутия, какво ми прави впечатление и какво е важно имайки се предвид опита ми в сглобяване на конфигурации.

Днешната кутия - Cooler Master TD300 MESH отговаря на все по-засиленото търсене от страна на геймърите към по-малки и компактни конфигурации, които не отстъпват по производителност на по-големите си събратя.

 

 

 

 

 Всъщност какво е нужно, за да имаме по-малка чисто като размери конфигурация. Най-вече трябва да имаме компактно дъно mATX. Малките дъна не е задължително да са бюджетни и от нисък клас. Има доста дъна от висок клас, които са с по-малък форм фактор. Това, което се жертва с по-малкия размер обикновено са по-малко на брой PCI слотове и друго, което е по-важно, М.2 слотове. Някои биха добавили и по-малко слотове за RAM памет, но това не е задължително, тъй като има доста малки дъна с по 4 слота.

 

Като оставим на страна това, малките дъна с нищо не се отличават от големите. Веднъж избрали малко дъно, за да постигнем компактност на конфигурацията трябва да се спрем и на съответната кутия. 

Може би сте забелязали, но аз съм доста голям фен на Cooler Master кутиите, така че ще погледна днешния екземпляр с едно доста опитно око. Първото което ми прави впечатление е, че предния панел, който се намира под ъгъл около 45° е в типичния за толкова много Cooler Master кутии стил, включително и като моята. Така че тук се чувствам като у дома си. 

 

 

 

 

По-различното в дизайна на този конкретен модел е многоъгълната форма както на предната решетка така и на цялата предница, което ѝ придава интересен вид. 

 

 

 

 

Още нещо необичайно е, че частта, където се намира отделението за хард дисковете и захранването е покрито с метал от външната част, а свалящият се панел от закалено стъкло покрива само горното отделение. 

 

 

 

 

В горната част на кутията имаме вече почти задължителната магнитна мрежа, която покрива вентилационните отвори за два броя вентилатори. Те могат да бъдат с размер 120 или 140 милиметра. 

 

 

 

 

В долната част на кутията имаме характерната за Cooler Master кутиите мрежичка против прах там, където е входящият отвор за охлаждане на захранването. Целта на тези мрежички, както се досещате е да улавят част от прахта. 

 

 

 

 

Крачетата на кутията имат приятни гумирани подложки. 

В задната част единственото, което си заслужава да се отбележи е, че кутията няма предвиден вариант за вертикален монтаж на видео картата. 

 

 

 

 

Нека отворим кутията. Въпреки, че този тип винтове са направени с идеята за ръчен монтаж, в 90% от случаите, когато кутията е чисто нова, те са яко затегнати и ви трябва отвертка, за да ги отвиете за първи път. 

 

 

 

 

Още една характерна особеност на повечето кутии на Cooler Master, винтовете на страничните панели се правят по такъв начин, че да остават закрепени след отвиване. Така е по-малък шанса да ги затриете някъде.

 

 

 

 

Отвътре първото нещо, което ни прави впечатление са двата предни 120 милиметрови вентилатори.

 

 

 

 

 Те са Addressable RGB и са от познатия тип, който сме срещали при други Cooler Master кутии, най-пресният пример беше Master Box 520, която ползвахме при теста на RX 6900XT Ultimate. Вентилаторите тук са от същия тип. Кутията не случайно има думата Mesh в името си. Предната решетка позволява много добър въздушен поток, който ще бъде улеснен от предните два вентилатора или каквито други решим да сложим.

Приятно впечатление правят тези гумирани отвори, през които трябва да се прекарат кабелите. 

 

 

 

 

В горната и задна част на кутията виждаме отворът за прокарване на кабела за захранване на процесора.

 

 

 

 

 Отворът е удобно сложен и е достатъчно широк, за да може без проблеми да прекараме кабела, когато дъното вече е завинтено. При по-евтини и зле проектирани кутии ми се е случвало кабела да не може да се провре и да трябва да развинтвам дъното, за да го прекарам и тогава да го завинтя пак. 

Тук ясно се вижда, че покрива на кутията има достатъчно разстояние спрямо мястото, където ще се монтира дъното, което би ни позволило спокойно да сложим не само вентилатори, но също и радиатор за водно охлаждане. Кутията допуска монтирането на от 120 до 240 милиметрови радиатори, както в горната част така и отпред. Задният вентилационен отвор е единственият, който позволява само 120 милиметров вентилатор.

Отпред на мястото на двата 120 милиметрови могат да се сложат три 120 милиметрови, два 140 милиметрови или споменатите вече като размер водни охлаждания. 

Втулките за монтаж на дъното са оцветени в черно, за по-добра естетика. Не че ще се виждат след като монтирате дъното, но все пак оценяваме отношението към детайла. 

 

 

 

 

В задната част имаме място за четири слота на два, от които пластинките се премахват с винт, останалите две трябва да се счупят. Все пак първите две пластинки са най-вероятните при монтаж на видео карта. 

 

 

 

 

Говорейки си за нея, максималният размер на видео картата може да бъде 344 милиметра, което би побрало повечето съществуващи видео карти. Максималната височина на охлаждането на процесора, в случай че сложите въздушно може да бъде 166 милиметра. 

Накрая в долната част върху отделението за захранване виждаме монтажни гнезда за двe SATA 3 SSD-та. Отворите са доста широки, което предполага, че в комплекта може би има някакви втулки, след малко ще видим.

 

 

 

 

Отиваме на гърба на кутията. Освен стандартните кабели, виждаме че вентилаторите предварително са свързани за някаква платка.

 

 

 

 

Тя играе ролята едновременно на сплитер и Addressable RGB контролер. Виждаме, че от вентилаторите излизат два типа кабели, едните, четири пинови са за захранване на моторите на вентилаторите.

 

 

 

 

Другите три пинови са за Addressable RGB-то.

 

 

 

 

Виждаме че контролера разполага с още два свободни хедъра за захранване на вентилатори и още три хедъра за RGB. Може би идеята е да се свържат още два допълнителни вентилатора плюс RGB подсветка на охлаждането примерно. Целият контролер се захранва чрез ето този кабел, който се свързва със захранването.

 

 

 

 

Самото RGB може да бъде управлявано по два начина. Чрез самия контролер. Това става като се свърже прекъсвача на рестарт бутона на кутията ето тук.

 

 

 

 

 Тази тенденция се вижда при все повече нови кутии и недостатъкът е, че по този начин нямате рестарт бутон, а вместо това той служи за управление на подсветката. Вариант е да го свържете колкото да изберете желания от вас режим и после да си сложите кабела към рестарт пина на дъното, където му е мястото. 

Има разбира се и друг по-препоръчителен вариант. От контролера излиза, ето този три пинов кабел.

 

 

 

 

Той може да се свърже към Addressable RGB хедър на дъното, ако имате такъв. Тогава подсветката ще се контролира от дъното, а нашият контролер само ще играе ролята на сплитер. Което пак е добре, защото неимоверно много улеснява кабелния мениджмънт. 

Нека обърнем внимание и на аксесоарите, които идват с кутията. Те, както е обичайно, идват в малко пликче.

 

 

 

 

Виждаме тези четири на брой монтажни пластини. Те служат за инсталиране на два броя хард дискове в отделението, предназначено за това. 

Освен тях от Cooler Master са дали щедро количество свински опашки, които в действителност биха били достатъчно. 

Кръглите черни неща са гумираните втулки, с чиято помощ могат да се закрепят SATA SSD-тата на местата, които споменах по-рано. 

И накрая стандартния пакет от винтчета. През опаковката мога да забележа, че от Cooler Master са включили инструментче за завиване на втулки към дъното, нещо наистина удобно, ако ви се наложи да ги пренареждате или да добавяте нови. 

 

Ако всичко, което видяхме до тук ви харесва, но все пак не сте привърженик на малките кутии и искате да сложите ATX или Extended ATX дъно може да имате предвид и TD-500, която е Middle Tower по-голямата сестра на кутията, която разгледахме днес. 

В заключение Cooler Master TD-300 Mesh е една много симпатична и практична кутия за Mini или Micro ATX билд. Тя предлага оптимален въздушен поток, дава възможност за инсталация на широк спектър от охлаждания и има приятна геймърска естетика. Идва с добър вентилаторен и RGB контролер, който дори ви позволява да свържете допълнителни вентилатори освен включените.

 

 

 

 

Цената от около 200лв я поставя по-скоро в горната категория на бюджета, но в крайна сметка кутията е нещото, което виждате най-много от вашето РС и е интегрална част от дизайна на геймърския ви сетъп, така че в някои случай си заслужава да инвестираме малко повече.

Надявам се, че тази статия е хвърлила светлина върху един от вариантите да направите добре изглеждащ и функционален Mini/Micro ATX геймърски билд. Следете блогът на Йон Компютърс за още добри идеи.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще видим, колко добре се справя това РС с игрите и бенчмарковете.Това е най-евтиното РС с външна видео карта, което съм п...
    Първо няколко думи за новата видео карта. Тя е нещо като допълнително развитие от страна на AMD на идеята за ултра-бюджетни ви...
    Мониторът често пъти е подценяван и хората гледат да спестя пари от него, което е разбираемо. Но не забравяйте, че колкото и я...
    Здравейте хора, днес ще ви представя геймърската клавиатура от ASUS TUF сериите, носеща простото название К1.
    Преди да се впуснем в разискване на всичките технически функции и детайли на монитора MSI OCULUS NXG 253 R бих искал да се спр...
    Днешната кутия - Cooler Master TD300 MESH отговаря на все по-засиленото търсене от страна на геймърите към по-малки и компактн...