|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

PC за 600лв. През 2021г. Възможно ли е?

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Здравейте хора,

преди около три месеца направих видео за ултра-бюджетно РС 2021г. Очаквано то беше без външна видео карта и залагаше на новият процесор от AMD - Ryzen 5600G. Самият процесор е доста добър за парите си и неговата вградена графика ни даде не лоши възможности за гейминг на резолюция FULL HD. 

Аз все още смятам, че РС-то, което тогава направих и идва на цена от около 1200лв е много добра оферта, включително и дава възможност за бъдещ ъпгрейт с добавяне на видео карта. 

Днес, обаче реших да приема едно друго предизвикателство и да направим наистина евтино РС с бюджет 600 и 800лв с процесори, които не съм тествал до сега и да видим какво ще се получи.

           

И така днес при себе си имам два процесора от Pro серията на Ryzen. За тези от вас, които не са запознати, Pro- серията са процесори предназначени специално за хардуерни асемблатори и за разлика от нормалните потребителски процесори, идват в трейове без опаковка и дори нямат боксови охлаждания. 

Първият процесор, който ще тестваме днес е Ryzen 5 PRO 3350GE.

 

 

 

 

 

Той е от третото поколение Ryzen процесори направен по 12 нанометрова транзисторна технология. Има четири физически ядра и четири треда, тоест няма мулти-трединг, което мен лично ме изненада. Базовата тактова честота е 3.3GHz, като може да достигне до буустова от 3.9GHz. Вградената Vega графика има десет графични ядра. Цената на процесора е около 340лв.

Вторият още по-бюджетен процесор, който ще използваме днес се оказа лека мистерия, защото не успях да открия информация за него на официалния сайт на AMD. За момент си помислих да не е станала някаква грешка и наистина съществува ли Ryzen 3 Pro 2100GE?

 

 

 

 

 

Само, че го държах в ръцете си и на него със сигурност пишеше точно това. От трети сайтове, успях да сглобя информацията, че става дума за процесор с две физически ядра и четири треда, който работи на 3.2 GHz и е направен по 14 нанометрова архитектура. Според някои информации процесора работи с Vega 8 графика. 


 

За да тествам двата процесора разбира се трябваше да сглобя останалата част от конфигурацията.

 

 

 

 

 

Реших да съм максимално пестелив в избора си, все пак се стараем да се вместим в едни много ограничени бюджети.


 

Дъното е на Gigabyte - B450M S2H. Поставям процесора по познатата процедура и след това добавям плочка от 8GB DDR4 памет. 

 

 

 

 

 

Естествено съществува опцията да добавим втора, но за момента с цел съблюдаване на бюджета, ще караме само с една плочка и ще видим какво ще стане. 

Интересно е, че двата процесора, както казах идват без охлаждане, това е характерно, ако ще си купувате процесор от PRO сериите, трябва да си предвидите бюджет за охлаждане. 

Спрях се на този малък охладител от DeepCool.

 

 

 

 

 

Някои може да възразят, че е твърде малък, но всъщност не е. Капацитетът му е 65 вата, докато двата процесора, които ще тестваме днес са с TDP от само 35 вата, така че сме доста добре. 

За първи път от доста време на сам имам възможност да ползвам алтернативната система на AMD за закрепване на охлаждане, чрез тези бракети.

 

 

 

 

Както може би се досещате, кутията ползвана за днешния билд също е супер бюджетна, тя идва на цена от едва 62лв. 

 

 

 

 

За тези пари ние получаваме два светещи вентилатора.

 

 

 

 

Предният е 120 милиметров, задният е осем. 

 

 

 

 

 

Отдавна не бях виждал осем милиметрови вентилатори. Кутията също така разполага с допълнителна RGB LED подсветка в предната част, която ще можем да демонстрираме като стартираме РС-то. Има и прозрачен плексигласов капак. 

Един от очакваните недостатъци на толкова евтина кутия е, че няма отделна дупчица за промушване на захранващия кабел за процесора.

 

 

 

 

Ето защо, ако искам да го сложа, така че да не се вижда много, трябва да го промуша отдолу преди да инсталирам дъното. Така че използвам един от старите си трикове и първо монтирам захранването, а след това дъното.

 

 

 

 

Може да видите как свързах кабелите и на кутията.

 

 

 

 

За настоящия билд използвам стандартното 480 гигабайтово SSD.

 

 

 

 

РС-то ни стартира нормално и даже има доста добра геймърска естетика бих казал.

 

 

 

 

 

Предната светеща декорация се контролира от бутон в страничната част на кутията. 

Направих нова инсталация на Windows 10 и всички драйвери и нека видим как машината се справи с някои игри.

 

 

 

 

Ще ви представя паралелно резултатите с двата процесора. Всички тестове са направени на резолюция FULL HD при минимални графични настройки, единствено на играта League of Legends настройките бяха на Medium.


Започваме с класиката CS:GO. Подобен вид заглавия са логичен избор, ако ще сглобяваме РС с бюджет 600 и 800лв. Версията с 3350GE успя да изкара 56 средни кадри за секунда, което е близо до 60. 

 

 

 

 

 

Не е идеално за е-спорт, където е препоръчително кадрите да са над 120, но поне играта може да се играе гладко и безпроблемно. Във варианта с 2100GE имаме 46 кадри за секунда, което се отдалечава от заветната цифра 60, но все пак играта е playable. 


 

Следваща е също много популярната е-спорт игра League of Legends икакто казах е единствената игра, която пуснах на средни настройки.

 

 

 

 

 

При нея изкарахме 75 средни кадри за секунда прио 3350GE и 60 при 2100GE. За разлика от CS:GO, тук този резултат е повече от задоволителен. 


 

Реших да тествам още една е-спорт игра, която до момента не бях пробвал - Rocket League. Също много популярна лека игричка, в която автомобилчета играят футбол на голяма арена. Получиха се резултати от 49 средни кадри за секунда при по-силния процесор и 41 при по-слабия. 

 

 

 

 

 

Тук е редено да отбележа, че при минимални настройки качеството на графиката осезаемо намаляваше. Това не при всички игри е така, примерно на CS:GO почти не може да се усети разлика между минимални и максимални. 


 

За подобен билд интересно е да се види как би вървяла и Euro Truck Simulator 2. На минимални настройки имахме 52 средни кадри за секунда при 3350GE и 48 при 2100GE. 

 

 

 

 

 

Тук например при минимални графиката не изглежда толкова зле. 


 

Нека вдигнем малко летвата и да видим как нашите процесори биха се справили с малко по-тежки игри. 

Първата от тях е GTA V. На минимални получихме следните резултати за различните сцени от бенчмаркът.

 

 

 

 

 

За 3350GE виждате те са около 30 кадъра за секунда, докато при 2100GE средните кадри гравитират по-скоро около 25, което е под минимума за нормална игра. 


 

Fortnite с всички настройки на минимум освен зрителната дистанция, имахме средни 37 кадри за секунда при 3350GE и 26 при 2100GE.

 

 

 

 

 

И в двата случая обаче може да се каже, че играта вървеше трудно. Не е въпросът в малкото кадри за секунда, по-големият проблем беше, че се случваше често пъти играта насича и то точно в най-решаващите моменти. Тъй че аз лично не бих разчитал да играя Fortnite, дори неангажиращо. 


 

С чисто научна цел пуснах и бенчмаркът на Shadow of The Tomb Raider, не че имах амбицията наистина да играя „кака Лара“ на този хардуер.

 

 

 

 

 

На минимални настройки получих 18 средни кадри за секунда при 3350GE и 12 средни кадри за секунда при 2100GE. 


 

И така какъв е изводът ми. Направих две конфигурации едната на цена малко над 600лв, другата малко над 800. Тоест на въпроса възможно ли е да се направят конфигурации с такива цени - възможно е, даже може да се играят някои игри. За да може да играете добре на тях, за рождения ви ден може да помолите за видео карта GTX 1650 или за по-евтината GTX 1050ti или RX560 4GB и резултатите рязко ще се променят, но  ако трябва да дам препоръка все пак бих препоръчал бюджетното РС с процесор Ryzen 5 5600G, което сглобих преди няколко месеца. Вярно е, че то е малко по-скъпо, но идва с наистина хубав процесор, който би понесъл в последствие една добра видео карта от сорта на RX 6600 или GTX 3060 и аналогични, а и дори без видео карта, възможностите му не са малки.

 

А пък ако искате винаги да сте добре информирани за новостите в областта на геймърския хардуер, мога да ви препоръчам да следвате редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

Конфигурацията с

Ryzen 3 PRO 2100GE
 

Конфигурацията с

Ryzen 5 PRO 3350GE

 

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес, обаче реших да приема едно друго предизвикателство и да направим наистина евтино РС с бюджет 600 и 800лв с процесори, ко...
    Знаете, че в този канал, често пъти правим ревюта на периферия, но отдавна не сме си говорили за любимата на мен и толкова мно...
    Вече сме почти на края на годината и видео картата, на която ще се спрем днес - новата Radeon RX 6600, e може би най-близкото...
    Една от основните критики към Windows 11 са системните изисквания. Новата операционна система изисква поддръжка на UEFI Secure...
    Здравейте, хора, учебната година започна и тези от вас, които са все още в училище трябва да бъдат добре подготвени. И под доб...
    Здравейте хора, в днешната статия ще се спра на два основни въпроса. Първият очевидно е видео картата на AMD – Radeon RX 66...