|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Първи ъпгрейт на стаята ми - подвижна стойка за монитор

Здравейте, днес ще направя ревю и ще ви покажа как инсталирах стойката за монитор от Makki, модел GL 501 Black. 

 

 

 

 

 

Самото начинание се оказа по-предизвикателно отколкото подозирах.

 

Стойките за монитор са една тема, която не сме засягали до момента, въпреки че отдавна мислех да си взема такава. Едно от нещата, които ме спираха беше факта, че само единия ми монитор има резби за монтаж, другият както може да видите няма подобна възможност.

 

 

 

 

 

Ето защо предвиждах първо да си сменя мониторите, а после да си взема една от онези двойни стойки. 

Сега обаче си промених мнението, защото има много готини стойки, като тази която ще ви покажа днес, които стават за един монитор, и ако след време си взема втори мога просто да използвам втора единична стойка, така даже ще имам повече възможности за разполагане на мониторите, отколкото ако са свързани към една стойка. 


 

Продуктът на който се спрях е Makki GL501 Black. Тя струва около 80лв. и може да понесе от два до девет килограма тежест на монитора. Също така идва с пет години гаранция.

 

 

 

 

Нека отворим кутията и видим какво има вътре. Разбира се там се намира самата стойка и купища крепежни елементи и части с които тя може да се монтира на бюрото. Разопаковам стойката и премахвам предпазното фолио.

 

 

 

 

Тук може да видите целия комплект. Основното са двата вида монтажни механизми. Единият е класическа стяга за маса.

 

 

 

 

Монтирате я за стойката с и след това я стягате към плота на масата или бюрото. Имаме гумени повърхности които се слагат допълнително за да не израним повърхността на масата. Доста добре.

 

 

 

 

Едната идва с лепенки и добре приляга в основата на стойката. Другата гумичка се нахлузва на кръглата част от стягата.

 

 

 

 

Другият механизъм, който няма да използваме, но го показвам информативно е също стяга, но тя разчита на дупка пробита в плота на бюрото. Чрез ето този дълъг болт и с две метални плоскости, едната от които се закрепя за стойката, другата остава от долната страна, можем да притегнем стойката за плота.

 

 

 

 

 

Аз лично нямам намерение да си дупча плотовете, така че това го оставяме на страна. 

 

Сега идва по-трудната част, инсталирането на самия монитор. Както ще видите това се оказа доста по-голямо предизвикателство отколкото подозирах. 

Започнах с премахване на фабричната стойка на монитора.

 

 

 

 

 

Махнах нейната основа, но не и подвижното рамо. Вероятно и то може да се махне, но за момента реших да не си играя и да не рискувам да го счупя. 

Монтажното място с четирите резби се намира в горната част на монитора. Всъщност LED лентата, която залепих преди няколко седмици минава през две от резбите и ще се наложи да я преместя леко.

 

 

 

 

 

Тук обаче се сблъсках с основната изненада. 

 

Стойката е  предвидена да става за монитори със 100 и със 75 милиметрови монтажни гнезда. Моят монитор е от по-малкия тип със 75 милиметрово гнездо.

 

 

 

 

Лошото е че тази издатина точно до резбите, пречи на малко по-широката пластина на стойката, която както казахме е предвидена да става и за двата типа.

 

 

 

 

Доста нелепа ситуация, честно казано, която нямаше как да предвидя. 

В този момент трябваше или да се откажа от стойката или да проявя креативност. Реших да използвам ето това парче ПДЧ останало от ремонта на стаята ми. То идеално щеше да се смести на мястото на монтажното гнездо и да го повдигне с необходимите сантиметри, така че да се издигне над естествената издатина на монитора.

 

 

 

 

Трябваше само да се пробият четири дупки, които да съвпадат с тези на монитора.

За да избегна изпадането в сложни изчисления и чертане, реших отново да проявя креативност и да използвам листче хартия. Наложих го върху гнездото на монитора и пробих дупки в хартията с химикалка, които съвпадат с резбите.

 

 

 

 

 

След това внимателно наложих хартията върху парчето ПДЧ и отбелязах дупките с молив.

Оставаше само да се пробият четирите дупки и за целта си приготвих относително тънка бургия.

 

 

 

 

Отиваме на балкона, където вече се намира гигантското менгеме. То беше достатъчно за да захапе парчето ПДЧ. Поставих хартия в двата края за да предпазя от нараняване при стягането с челюстите. От тук нататък без проблеми пробих четирите дупки.

 

 

 

 

Преди да монтираме стойката се налага да заменим винтчетата идващи в комплекта с такива имащи същата резба, но по-дълги. 

 

 

 

 

Идеята ми проработи. Както може да видите, без особени проблеми завинтих стойката и здраво я закрепих за монитора, чрез този своеобразен преходник, който сам си направих.

 

 

 

 

Искам да покажа, колко лесно се движи рамото на стойката и същевременно колко стабилно застава в избраната от вас позиция. 

 

 

 

 

Всяка една става си има реглажни болтове. Например ето тук имаме болт който отговаря за страничното движение на монитора.

 

 

 

 

Може да се затегне с шестограм, включен в комплекта. Ако премахнем малката пластмасова капачка откриваме друг болт, отговарящ за вертикалното наклоняване на монитора.

 

 

 

 

В основата на рамото имаме ето тази капачка и в нея имаме два болта. Единият, който може да се регулира с кръстата отверка, отговаря за страничното въртене на рамото, а големият регулира силата на затягане на рамото, което понася основната тежест на монитора и отговаря за повдигането нагоре надолу.

 

 

 

 

 

Чисто новата стойка нямаше нужда от никакво притягане, тъй като си заставаше без проблеми в позицията в която я поставях. Но ако след време някоя става се разхлаби и почне свободно да се лашка, тогава хубавото е че винаги може да я затегнете.

Стойката е много удобна, виждате колко лесно мога да поставя монитора в каквато позиция преценя. Особено ме радва възможността с едно движение да обърнете монитора във вертикална конфигурация.

 

 

 

 

 

Това много стриймъри го ползват на техния втори монитор с цел да виждат повече от чата. Тъй като за мен това е основния ми монитор, аз няма да го ползвам с тази цел, но би ми било много удобно, когато например обработвам снимки във вертикален формат. 

           

Финалните ми заключения са че стойката на Маки, е качествено изработена, здрава и солидна. Наистина няма какво да се оплачем. Единственото затруднение, което ми създаде беше при монтажа, но там проблема беше по-скоро в особеностите на монитора ми. Tя притежава много възможности да се конфигурира по различен начин и аз лесно успях да я наглася така, че да ми е удобна. 

 

Препоръчвам ви да следите редовно блогът на Йон Компютърс, където винаги има актуални ревюта на периферия и хардуерни тестове и съвети.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, днес ще направя ревю и ще ви покажа как инсталирах стойката за монитор от Makki, модел GL 501 Black.
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах как сглобявам едно супер РС с процесора Ryzen 9 5950X - върховия процесор от...
    Здравейте, хора, Първо Честита Нова 2021 Година. Какъв по-добър начин да навлезем в новата година от това да тестваме най...
    Здравейте хора, време е нивото на хардуерен ентусиазъм да се повиши, защото днес ще ви покажа, как сглобих едно много, мн...
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах първите ми тестове на новия процесор на AMD Ryzen 5 5600x. За целта трябваше...
    Здравейте, хора, на 5-ти Ноември тази година AMD пуснаха първите няколко процесора, от най-новата си 5000 серия на Ryzen. К...