|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Тествам най-мощната видео карта на AMD - Radeon RX 6900XT

Здравейте, хора,

Първо Честита Нова 2021 Година. Какъв по-добър начин да навлезем в новата година от това да тестваме най-мощния геймърски компютър, който съм сглобявал някога. То се базира на процесора Ryzen 9 5950X и тази седмица към него ще добавим видео картата Radeon RX 6900XT.

 

 

 

 

Radeon RX 6900XT e най-силната до момента от новата 6000 серия на AMD. Характерно за нея е, че има 16GB GDDR6 RAM, които използват 256 битова шина. 6000-та серия на Radeon е първата, която има хардуерна поддръжка на Ray Tracing. Radeon все още нямат технология аналогична на DLSS-а на Nvidia - за който говорихме миналия път, макар че работят по такава, но за сметка на това имат така наречената Smart Access Memory технология, която позволява много по-бърз достъп на процесора до видео паметта на картата.

 

 

 

 

 

Тази технология обаче работи само с най-новото поколение процесори на Ryzen от 5000-та серия. Какво щастие, че днес ще тестваме именно с такъв процесор. Още нещо важно за тази технология тя не е включена по подразбиране. За да се възползвате от нея трябва да отидете в BIOS-а на вашето дъно и да я активирате. Разбира се, ако дъното ви я поддържа. Понякога това може да изисква BIOS ъпдейт, както в моя случай с дънната платка на Asrock X570 Phantom Gaming 4S. Но активирането на тази технология се предполага, че трябва да увеличи резултатите при някои игри между 6 и 10%. Какво се случи при мен, бих казал, направих всичките тестове със и без Smart Access Memory, което като се има предвид ,че тествах и на 3 резолюции си беше един колосален труд. Но в крайна сметка мога да кажа, че при повечето игри разликата беше в рамките на няколко 2-3 средни кадри за секунда. При Unigine Superposition разлика практически нямаше, а на GTAV дори резултатите бяха с няколко кадъра по-ниски. Най-значително беше преимуществото на Smart Access Memory при най-новата игра Cyberpunk. Така че в представянето на резултатите ще дам сравнение само за тази игра, докато при останалите просто ще покажа резултатите със Smar Access Memory, които са почти същите както без.


 

Започваме с много обсъжданата игра Cyberpunk 2077. За разлика от RTX 3070, странно защо с RX 6900XT не ми позволи да включа Ray Tracing настройката? Може би за тази игра няма поддръжка. Единствено, както ще видите след малко на Shadow of the Tomb Raider успях да тествам с включен Ray Tracing. 

И така ето какви са резултатите за трите резолюции с и без активиран Smart Acceess Memory.

 

 

 

 

Имаме може би десетина фрейма разлика.

 

 

 

 

Особено според мен е важно това при 4К, защото не е все тая дали играем с 41 или с 35 средни кадри.

 

 

 

 

 

Имайте предвид, че всичко е на максимален Ultra присет на настройките. И все пак, тестваме на най-мощната карта на AMD, на един от най-мощните процесори, значи можете да си представите колко тежка и не-оптимизирана е тази игра. Дори с тази чудовищна машина едва, едва кретаме на 4К.


 

Говорейки си за тежка и не-оптимизирана игра, време е за GTA V. С всички настройки на максимум и без АА ще ви покажа резултатите за трите резолюции отново на една диаграма. Прави ни впечатление, отсъствието на каквато и да е разлика между резултатите на FULL HD и 2К.

 

 

 

 

 

Те са практически еднакви - около 160 средни кадри за секунда. Впрочем, резултатите са изненадващи и с друго, а именно, че са по-слаби от тези получени с RTX 3070, миналата седмица, където на тези резолюции имахме около 180 кадри за секунда. 

На 4К вече имаме спад и  средните кадри за секунда бяха около 120. 

Следващата игра отново е творение на RockStar Games. Говоря, разбира се за Red Dead Redemtnion 2. На максимален присет имаме резултати над 100 средни кадри за секунда при FULL HD и 2К.

 

 

 

 

Доста добър резултат. Със своите 69 средни кадри за секунда на 4К играта е сигурно над 60 кадъра, което е много радващо. 


 

Време е за първи тест с Ray Tracing на Radeon видеокарта. За Кака Лара Крофт и Shadow Of The Tomb Raider това означава общо шест теста по два за всяка резолюция съответно може да видите резултатите с и без Ray Tracing.

 

 

 

 

Разликата е доста солидна. Настройките са на максимален присет. Имаме 192 кадри за секунда на FULL HD без Ray Tracing и 126, когато тази опция е включена. Доста сериозен спад, но това не ни изненадва. При Nvidia положението също е подобно. 

На 2К виждате 169 средни кадри за секунда без Ray Tracing, доста силен резултат и спадат на 92 с включен. 

И при 4К имаме 94 средни кадри за секунда без Ray Tracing и тук единствено при теста с тази опция падаме под 60 кадъра със средни 50. 

 

И накрая новина от последната минута. Току що ми беше съобщено, че след предишното ми видео, където показах как CS:GO върви на FULL HD с близо 500 кадъра за секунда, хиляди геймъри са ме послушали и са си взели видео картата RTX 3070, но са много разочаровани, защото въпреки това продължават да ги убиват на CS:GO. Което за мен е необяснимо. Ето защо направих тест на играта този път с видеокартата Radeon RX6900XT, най-мощната карта на AMD и на резолюция FULL HD получихме средно 645, кадъра се секунда.

 

 

 

 

Нещо повече за тези, които искат да играят на 2К, там резултата е почти същия - 636 средни кадри за секунда. Невероятно наистина. И на 4К имаме 473, среден FPS, което, нека бъдем честни за игра като CS:GO си е малко. Така че съвета ми е да не играете на 4К, с такъв нищожен FPS, защото има шанс да ви убият. Моят съвет е, изчакайте да излязат още 2-3 поколения видео карти и тогава си купете, най-скъпата, за да можете да играете CS:GO на приемлив FPS. 


 

Ами хора, с това приключвам моя тест на невероятната карта Radeon RX 6900XT. Още веднъж, Честита Нова 2021г. Дано тя да е по-добра от предишната. Аз, за себе си мога да кажа, че със сигурност ще се постарая да направя дори още по-яко съдържание през предстоящата година и се надявам да сме заедно и нашата общност да продължи да расте. Нека не забравим да благодарим и на хората, без които всички тези хардуерни клипове нямаше да са възможни - моите партньори от Йон Компютърс. Не забравяйте редовно да посещавате блога им за повече интересна информация от областта на гейминга и хардуера.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, днес ще направя ревю и ще ви покажа как инсталирах стойката за монитор от Makki, модел GL 501 Black.
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах как сглобявам едно супер РС с процесора Ryzen 9 5950X - върховия процесор от...
    Здравейте, хора, Първо Честита Нова 2021 Година. Какъв по-добър начин да навлезем в новата година от това да тестваме най...
    Здравейте хора, време е нивото на хардуерен ентусиазъм да се повиши, защото днес ще ви покажа, как сглобих едно много, мн...
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах първите ми тестове на новия процесор на AMD Ryzen 5 5600x. За целта трябваше...
    Здравейте, хора, на 5-ти Ноември тази година AMD пуснаха първите няколко процесора, от най-новата си 5000 серия на Ryzen. К...