|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Невероятно PC с Ryzen 9 5950X и RTX 3070/RX 6900XT

Здравейте хора,

време е нивото на хардуерен ентусиазъм да се повиши, защото днес ще ви покажа, как сглобих едно много, много як геймърски компютър. Това няма да е типичният бюджетен билд или нещо, което гледаме да е на разумна цена, тук ще си имаме работа с компоненти от много висок клас. 

 

 

 

 

Днес ще сглобим РС, което първо ще бъде използвано, за да тестваме новия процесор на AMD - Ryzen 9 5950x. Това е върховият процесор от петата серия на Ryzen процесори и аз ще имам шанса да тествам невероятните му възможности.

 

 

 

 

 

С този процесор ще имам удоволствието да тествам две страхотни видео карти, едната е Nvidia RTX 3070, а другата е AMD Radeon RX 6900XT. Последната пък е върховия модел от излязлата до момента 6000-на серия на Radeon.

Ето как ще процедираме, в днешното видео ще ви покажа как сглобих тази невероятна конфигурация, а в следващите клипове ще ви покажа как тя се справи с игрите и бенчмарковете с двете видео карти. Нека да започнем.


 

Първо разопаковаме нашия невероятен процесор. Ryzen 9 5950X притежава цели шестнадесет физически ядра и 32 треда.

 

 

 

 

Работи на тактова честота от 3.4GHz, с максимална буустова честота достигаща до 4.9GHz на единично ядро. Всичко това се достига при TDP от 105W при фабрични настройки. 

 

 


 

За нашия процесор използвам дъно разбира се с X570 чипсет.

 

 

 

 

Дъното е на производителя Asrock и е от Phantom Gaming серията, а именно AsRock X570 Phantom Gaming 4S. Развинтвам винтовете държащи пластмасовите скоби служещи за монтиране на някои видове охлаждания. За днес,те няма да ни трябват.

 

 

 

 

Поставям процесора в сокета. 

 

 

 

 

 

 

Преди да се захвана с охлаждането, предпочитам да инсталирам оперативната памет. За постигане на оптимални резултати съм приготвил две плочки по 8GB на Kingston HyperX Fury работещи на цели 3600MHz - Kingston HyperX Fury 16GB(2x8GB) 3600MHz - HX436C17FB3K2/16.

 

 

 

 

Поставяме ги в A2 и В2 слотовете на дъното.

 

 

 

 

 

Винаги проверявайте в инструкциите на дъното, в кои слотове трябва да сложите рам-та, когато имате една или две плочки, а слотовете са повече на брой.

 

 

 

 

Охлаждането за днешния билд няма да бъде стандартното боксово, защото такова просто няма. Процесора Ryzen 9 5950X не се продава с охлаждане и със сигурност трябва да си предвидите бюджет за такова. Изборът за днес е Arctic Freezer 34 eSport DUO.

 

 

 

 

Доста стабилно въздушно охлаждане с голям радиатор и два 120 милиметрови вентилатори.

 

 

 

 

На оригиналната пластина на дъното завинтвам тези специални винтове с горна и долна резба, които са няколко размера и имат за целта да създадат необходимата дистанция от дъното съобразно модела процесор.

 

 

 

 

След това премахнах временно вентилаторите от радиатора, за да завинтя страничните скоби за закрепване. 

 

 

 

 

В нашия случай те ще са в тази конфигурация, но могат да се поставят различно в зависимост от типа процесор. Поставих термопаста върху процесора.

 

 

 

 

Започнах с монтажа на охлаждането, както виждате скобата идеално съвпада с резбите на винтовете.

 

 

 

 

Остава само да се завинтят тези прикрепящи гайки. Те могат да се завият на ръка, но все пак предпочитам да ги затегна и с отвертка.

 

 

 

 

Накрая връщам обратно вентилаторите, включвам общото им захранване в съответния пин и може да видите нашето охлаждане е идеално инсталирано и готово да отведе всяка топлина, която се произведе от супер мощния ни процесор.

 

 

 

 

 

 

Сега е момента да представя нашата кутия. Спрял съм се на един модел, който много ми харесва и го препоръчвам, защото едновременно осигурява много добра въздушна циркулация,  изглежда добре и идва на една много разумна цена. Ето за какво говоря това е кутия на производителя FSP, модел CMT211A.

 

 

 

 

 

Тя общо взето покрива всичките ми изисквания. Има три предни вентилатора и един заден. Предният панел е решетка позволяваща добър приток на въздух, отгоре има допълнителна решетка с магнитен филтър, ако искаме да монтираме още вентилатори. В предната част вентилаторите се осветени с Addressable  RGB LED лента за по-добра геймърска естетика. Кутията идва със собствен контролер, но може да се свърже и към дъното, ако искате. И накрая страничният капак е от закалено стъкло, което е още един бонус в актива на кутията. 

Поставям задната пластинка и след нея монтирам дъното без никакъв проблем. 

 

 

 

 

Свързвам кабелите на кутията към дъното. Нищо необичайно тук.

 

 

 

 

 

 

Захранването, което ще използвам за днешния билд е същото, което ползвах при предишната ми конфигурация с Ryzen 5 5600X. Това са 800W на RaidMax модел Vampire Power с бронзов сертификат. 

 

 

 

 

 

Захранването е модулно, като този път ще включа предварително всички необходими кабели.

 

Поставям захранването и се захващам с окабеляването.

 

 

 

 

Ред е да обърнем внимание на нашето 480 GB SSD на А-DATA и по-конкретно на неговия интересен монтаж. Мястото за монтаж е тази метална кутийка, която както може да видите е стабилно закрепена чрез четири винта. 

 

 

 

 

Отвинтваме винтовете на долната част от кутията и изваждаме металното контейнерче. Поставям SSD-то в него и го завинтвам с четири винтчета. 

 

 

 

 

Накрая връщам металната кутия и я закрепвам обратно с винтовете. 

 

 

 

 

Време е за малко свързване на кабели в задната част на кутията. Свързвам молексите за захранване на вентилаторите, сата захранващия кабел за контролера на RGB-то и още един за SSD-то. И накрая включвам и SATA информационния кабел. 

 

 

 

 

 

 

Остана ни единствено да монтираме видеокартата. Към момента на сглобяване на конфигурацията още нямах при мен новата RX 6900XT, така че инсталирах RTX 3070.

 

 

 

 

И двете карти са много нови и двете карти са много интересни, за да разберем как ще се представят, а нашия процесор Ryzen 9 5950X бидейки на върха на хранителната верига със сигурност ще осигури идеалните условия, за да може двете карти да покажат пълния си потенциал. Това ще го видим в предстоящите клипове. А сега нека довършим билда.


 

Премахвам пластинката чрез отвинтване на винтче и отваряне на тази малка скоба на гърба на кутията.

 

 

 

 

Поставям видео картата в слота, единственото, което ми направи лошо впечатление е разположението на буксите за захранването, които са в средата на видео картата. Това затруднява свързването на захранващите кабели.

 

 

 

 

 

 

 

Те едвам успяха да стигнат като дължина и стоят опънати през половината от ширината на дънната платка, което не изглежда много добре чисто естетически, а също така леко се допират до огромното ни охлаждане. 


Като изключим този дребен недостатък съм много доволен от видеокартата и представянето на цялата конфигурация. Официалните тестове още не са проведени и ще ги видите в следващото видео, но аз имах удоволствието да пробвам компютъра на най-новата хитова игра Cyberpunk 2077 на максимални настройки и с Ray Tracing. И не само това, за премиерният пет часов стрийм на тази игра в Twitch канала ми, използвах именно тази конфигурация и тя се справи зашеметяващо, нямаше никакво насичане, никакви загуби на кадри, а само отлично качество на стрийма при високи настройки. Наистина няма какво повече да се желае.

Ами хора, надявам се статията да е била забавна и полезна за Вас. Очаквайте в скоро време тестовете с картата RTX 3070 и Radeon RX 6900XT. Не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс, където редовно публикуваме интересни материали свързани с хардуер и гейминг.

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, днес ще направя ревю и ще ви покажа как инсталирах стойката за монитор от Makki, модел GL 501 Black.
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах как сглобявам едно супер РС с процесора Ryzen 9 5950X - върховия процесор от...
    Здравейте, хора, Първо Честита Нова 2021 Година. Какъв по-добър начин да навлезем в новата година от това да тестваме най...
    Здравейте хора, време е нивото на хардуерен ентусиазъм да се повиши, защото днес ще ви покажа, как сглобих едно много, мн...
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах първите ми тестове на новия процесор на AMD Ryzen 5 5600x. За целта трябваше...
    Здравейте, хора, на 5-ти Ноември тази година AMD пуснаха първите няколко процесора, от най-новата си 5000 серия на Ryzen. К...