|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Колко добре се справя ново PC LGA1200 за 500лв.

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Преди няколко седмици направих едно ултра-бюджетно РС за 500лв, с всички части купени чисто нови. Този компютър базиран на новия модел процесор Intel Pentium G6400 на сокет LGA1200, 8GB рам памет и SSD диск, по-скоро влиза в категорията “Офис РС”, отколкото геймърски. Въпреки това обаче, ще е интересно да видим как би се справил с някои от по-леките популярни заглавия, а също и с обичайните бенчмаркове. 

 

 

 

 

И за да направим нещата още по-интересни, след като приключих с тестовете реших да му добавя и една бюджетна видео карта - GTX 1650. Тъй като тази карта струва 300лв, с нея цената на РС-то би нараснала на 800лв. Ще е интересно да разберем колко добре би се справило едно РС с подобен бюджет и съвременни части първа ръка.


 

Нека разбира се да започнем с тест на самия процесор на Cinebench R15. Тук, очаквано получихме доста скромен резултат от 430 точки, на Multi-core теста.

 

 

 

 

 

За да погледнем нещата в перспектива ще дам сравнение с процесора AMD RYZEN 3 PRO 4350G MPK, който тествах наскоро, той изкара цели 970 точки на Multi-core.  Все пак нашето процесорче има едва две физически ядра с четири треда. Silgle-core теста даде резултат от 169, което вече доста го приближава до 4350G, който е изкарал 175 точки. Имайте предвид, че все пак това сравнение го давам само информативно, за да може да се направи някакво сравнение, иначе двата процесора са в различни класове и 4350G струва около 300лв, докато Пентиума е едва 120лв. Така, че е нормално да има съществена разлика, особено при Multi-core. 


 

На Cinebench R20, нашият процесор изкара 973 точки на Multi-core и 372 на Single - Core.

 

 

 

 

 

Отново, ако решим да го сравним с Ryzen 3 4350G получаваме по-голяма разлика на Multi-core отколкото на Single.


 

Сега, нека видим как нашето РС, все още във варианта си за 500лв, само с вградената UHD

 610 Интелска графика, ще се справи с някои популярни игри.  Започвам с може би най-популярната и най-лека от изброените - League of Legends. Както ще видите, това е една от малкото игри, които реално могат да бъдат играни с тази графика. На средни настройки лигата вървеше с 68 средни кадри за секунда, при спадане до 0,5 (интересено) минимални и качване до 82 максимални кадри за секунда.

 

 

 

 

 

Следващата игра, която реших да пробвам естествено е CS:GO. На минимални настройки получихме резултати, които според мен са под минимума за тази игра. На бенчмарк картата се получиха средни 27 кадъра за секунда, т.е. под 30fps, което е нещо като минимума, за да кажем, че играта е плейъбъл. Според мен през по-голямата част от времето се движеше с повече кадри за секунда, но при димките спадаше до 2-3 кадъра, което се отрази на крайната оценка доста значително. 


 

Друга игра, която искахте да пробвам беше Euro Truck Simulator 2. И това беше втората игра, която всъщност успя да се играе нормално. Макар и на минимални настройки играта вървеше стабилно с 31 средни при 30 минимални и 37 максимални кадри за секунда. 

 

 

 

 

 

Тук нямаме сериозни спадове, което е добре. 


 

GTA V е друго заглавие, което реших да пробвам само с научна цел. Не че съм се надявал на някакъв приемлив резултат. При резолюция FULL HD и минимални настройки, средните кадри за секунда на различните сцени варираха от порядъка на 15-16 кадъра. 

 

 

 

 

Което е много под минималното, за да кажем, че играта може да върви нормално. Пробвах при резолюция 720р и тогава получихме вече резултати близки до 30.

 

 

 

 

 

Все пак ми е трудно да кажа, че играта би се играла нормално дори при тази резолюция. 

 

И накрая на този експеримент реших да пусна и Unigine Superposition и тук на High настройка получихме само 323 точки.

 

 

 

 

Самата картина върви с 2-3 кадъра за секунда. Реших да пробвам и на още по-ниска настройка - medium и тук нещата не се подобриха кой знае колко, но резултата вече беше 458.

 

 

 

 

 

Както виждате РС-то в този му вид общо взето ще види зор даже и с CS. Единствено лигата и Euro Truck Simulator 2 може да се каже, че вървяха като хората. Какво обаче би станало, ако добавим една съвременна бюджетна видео-карта каквато е Nvidia GTX 1650?  С нея, общата стойност на РС-то както казах в началото, става около 800лв. Но тук вече възможностите му да влезе в ролята на геймърска машина значително нарастват. 


 

На Superposition вече изкарахме 5175 точки на High и 1886 точки на Extreme.

 

 

 

 

 

 

 

На CS:GO получихме чудесните резултати от 263 средни кадри за секунда при ниски настройки и 212 средни кадри при високи настройки. Това са си вече резултати достойни за Е-спор. 


 

На GTA V изкарахме средни кадри между 90 и 70 при резолюция Full HD и максимални настройки, без Anti-Aliasing.

 

 

 

 

Euro Truck Simulator 2 “летеше” със 100 средни кадри за секунда при 76 минимални и 580 максимални при това графичните настройки бяха сложени на максимум.

 

 

 

 

 

Ето и няколко игри, които не бяха тествани на вградената графика.


 

SnowRunner. Още една игра с камиони, която освен всичко друго в последните месеци цъкам на стрийма ми. За разлика от Euro Truck Simulator, SnowRunner има сериозна графика, която аз тествах на максимум с изключен Anti-aliasing. Получиха се 58 средни кадри за секунда при 41 минимални и 136 максимални.

 

 

 

 

 

Все пак тези детайлни природни картини искат своето и аз бих намалил графичните настройки с една идея за стабилни над 60 кадъра в секунда. 


 

Fortnite е супер популярната Battle Royale игра, която е добре ако може да върви с повечко кадри в секунда. Тествах на Competitive настройки - за тези, които не знаят, това е всичко на минимални с изключение на viewing distance, която е на максимални настройки. Получихме не лош резултат от 123 средни кадри за секунда, 28 минимални и 193 максимални.

 

 

 

 

Като изключим, че спада ни е бил доста голям, като цяло резултата изглежда ок. 


 

И накрая играх малко и Battlefield V. При настройки на Ultra без Anti-aliasing, получих средни 42 кадъра за секунда при 31 минимални и 52 максимални.

 

 

 

 

 

Не е лошо, като за компютър струващ 800лв.


 

И така хора, това беше моят тест на компютърчето, което сглобих миналия път, с и без един сериозен ъпгрейт - видео картата GTX 1650. Надявам се статията да ви е харесала и да е била полезна за вас. Ако е така не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс, откъдето можете да се информирате за всички новости в областта на хардуера и гейминга.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес ще си поговорим за онази част от хардуера, която не се отнася до процесорна мощ, кадри за секунда и в...
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах теста на най-новата видео карта на AMD от 6000-та серия Radeon RX 6700XT 12GB....
    Здравейте, хора, днес ще си поговорим видео картата Radeon RX 6700XT, която специално за днешния тест комбинирах с чисто но...
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах, как сглобих компютър с новата видео карта от среден клас на Nvidia - RTX 3060...
    Здравейте, хора, след дълга пауза е време най-сетне да сглобим нова компютърна конфигурация. Този път във фокуса на нещата,...
    Днес ще ви представя един проектор, който се опитва да съчетае предимствата и на двата вида - BenQ GS2