|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

PC за 500лв. (Първа ръка)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Здравейте хора,

преди няколко месеца ви показах как превръщам едно старо офис РС в геймърска машина, като му добавих видео карта за относително нисък бюджет и цялото нещо излезе около 400-500лв в зависимост от видео картата. Днес искам да ви покажа, какво може да се постигне с бюджет от само 500лв, ако обаче купим всичко ново. 

При всички положения, един такъв билд е предназначен да служи като офис РС, това не претендира по никакъв начин да бъде геймърска машина, но това не ни пречи все пак да го тестваме, колко добре може да подкара някои игрички. 

 

В основата на днешния супер-бюджетен билд е процесорът на Intel новият модел Pentium G6400.

 

 

 

 

Той идва на цена от около 120лв и  както всички процесори от последните няколко поколения на компанията е направен по 14 нанометрова технология. Процесорът има само две физически ядра и четири треда. Да има хипертрединг. Тактовата му честота не е никак лоша 4,00GHz при TDP от само 58W.

 

 

 

 

Ето го и нашето дъно, то е на MSI - с чипсет H410. 

 

 

 

 

Цената му също е около 120лв. Това е мъничко бюджетно дъно, с два слота за РАМ памет, но това, което ми харесва е, че все пак има m.2 слот, така че може да сложим такова SSD или Wi-fi карта, ако поискаме.

 

 

 

 

 

 Дъната платка е с подсилен слот за видео карта с метална обшивка … ако някой ден решим да сложим. 


 

Отварям шината и поставям нашето процесорче по познатия начин.

 

 

 

 

Слагам и охлаждането на Интел. 

 

 

 

 

 

Много хора се съмняват в качествата на интелските охлаждания и тук ще кажа още веднъж, ако бъдат коректно инсталирани, те могат да изкарат години без никакъв проблем особено на такива процесори с TDP от само 58W, няма никакъв проблем. 

 

За оперативна памет ще използваме една плочка от 8GB RAM на Crucial с тактова честота от 2666MHz. Както виждате това си е една обикновена платка, нямаме ги декоративните окраски, които присъстват на геймърските плочки рам. Тази плочка струва само 80лв. Поставяме я в слота и сме готови с инсталацията на паметта.

 

 

 

 

Време е да ви представя кутията за днешния билд, тя е  на Trendsonic.

 

 

 

 

Има съвсем непретенциозен вид, като за офис РС. Цената и е 61лв., което включва и предварително инсталирано захранване от 550W, също на Trendsonic.

 

 

 

 

 

Захранването се намира горе, което е малко необичайно и ще представлява предизвикателство за кабелния мениджмънт, но вярвам че ще се справим.


 

Поставям задната пластинка.

 

 

 

 

Монтирам дъното, което се закрепя с шест винтчета.

 

 

 

 

Време е да свържем захранващите кабели. Първата ми работа е да преместя всички кабели отзад. За да стане като хората бих искал да прекарам захранването на процесора през ето тази дупчица, предназначена за тази работа, но предварително инсталираното захранване ми пречи.

 

 

 

 

Ето защо го развинтвам леко колкото да успея да прекарам кабела и после го завинтвам отново.

 

 

 

 

Свързвам кабела за захранване на процесора, а след това и 24 пиновото захранване на дъното.

 

 

 

 

Може да видите как съм свързал и различните кабели от кутията на компютъра.

 

 

 

 

Идва време за SSD-то. То е само 240 GB, да знам,  не са много, но идва на цена от около 60лв., а за офис приложения ще бъде напълно достатъчно. 

 

 

 

 

В крайна сметка най-лесно може да се добави още едно SSD или хард диск, ако капацитетът на това в един момент не ни достигне.

 

 

 

 

Завинтвам SSD-то на специално определеното за това място в шасито на кутията и свързвам SATA кабела и захранващия кабел.

 

 

 

 

Вярвате или не, вече сме готови с този относително простичък билд. Време е за тестово буутване. Всичко тръгва нормално.

 

 

 

 

 

Както казах в началото, това не е по никакъв начин геймърско РС, но с чисто научна цел, възнамерявам в следващото видео да тествам тази машинка и да видим кои игри,  как биха тръгнали с вградената Intel UHD Graphics 610, на този Pentium процесор. Ще бъде интересно да се види. 

 

Това беше днешният билд хора, относително кратък и бюджетен,  а пък ако искате винаги да сте в течение с най-новото от света на хардуера, не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес ще си поговорим за онази част от хардуера, която не се отнася до процесорна мощ, кадри за секунда и в...
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах теста на най-новата видео карта на AMD от 6000-та серия Radeon RX 6700XT 12GB....
    Здравейте, хора, днес ще си поговорим видео картата Radeon RX 6700XT, която специално за днешния тест комбинирах с чисто но...
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах, как сглобих компютър с новата видео карта от среден клас на Nvidia - RTX 3060...
    Здравейте, хора, след дълга пауза е време най-сетне да сглобим нова компютърна конфигурация. Този път във фокуса на нещата,...
    Днес ще ви представя един проектор, който се опитва да съчетае предимствата и на двата вида - BenQ GS2