|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

HyperX Alloy FPS PRO

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Здравейте, хора,

днес ще направя ревю на една премиум клавиатура, това е HyperX Alloy FPS PRO. Тя представлява компактна, безрамкова клавиатура с оригинални червени Cherry MX суичове. 

 

 

Да започнем с бърз ънбоксинг. Тук не може да се каже нещо кой знае какво, клавиатурата е пакетирана в целофанена опаковка.

 

 

 

 

Това, което веднага ни прави впечатление след изваждането ѝ от кутията е, че тя няма кабел. Кабелът е отделно и той се включва посредством USB Мини. 

 

 

 

 

И тук възниква първият въпрос –  защо, тъй като това не е безжична клавиатура, която само да се зарежда с кабела, а той трябва да е постоянно включен. И отговора според мен е, че всичко в този продукт е направено с мисъл за професионалния гейминг, включително и такива малки детайли като кабела.

 

 

 

 

 

Знаете професионалните геймъри често пъти използват собствена периферия по време на  турнирите и с цел по-лесно пренасяне и опаковане, кабелът е направен да може да се вади. Също така входът за кабела не се намира в средата, както е при повечето клавиатури, а е в дясно, за да позволи по-лесното изместване на клавиатурата в ляво, ако кабела се опира в основата на монитора. Всичко това, както ще видим след малко е част от оптимизирането на дизайна с цел улесняване на професионалните FPS играчи. 


 

Клавиатурата е ултра-компактна, от типа без допълнителният нъмпад от дясно и без никакви допълнителни бутони.

 

 

 

 

Медийните клавиши са интегрирани в “F” бутоните, като се използват, в комбинация с FN бутона. Както си личи от самото име на FPS PRO всичко е насочено към професионалния гейминг и то за игри като CS:GO, Valorant  и други шутъри. Късият размер ви дава повече пространство за опериране с мишката.

 

 

 

 

Професионалните шутър играчи играят често пъти на много ниска чувствителност на мишката и трябва да правят големи движения, така че всяко допълнително пространство е добре дошло. Може да видите сравнение между това колко място на бюрото ми заема FPS PRO и собствената ми пълноразмерна клавиатура Roccat ISKU.

 

 

 

 

В допълнение, много професионални играчи предпочитат да завъртят клавиатурата си леко под ъгъл или дори почти на 90° спрямо бюрото. Това може да се постигне само с една компактна клавиатура, тъй че FPS PRО е направена точна с такава цел. 

 

 

 

 

Alloy FPS PRO е безрамкова, което означава, че клавишите са разположени директно върху плоска повърхност без рамка около тях, в която да потъват.

 

 

 

 

Този дизайн както и друг път съм отбелязвал има своите предимства и недостатъци. Предимство е постигането на максимално компактен дизайн, както и по-лесното почистване. Основният недостатък лично за мен е, че поради липсата на рамка, лесно може инцидентно да натиснете някой от намиращите се по ръба бутони. Случва се без да искам да натискам левия контрол с дланта си, докато пиша или играя. Самите клавиши, са високопрофилни и имат значителен ход при натискане.

 

 

 

 

 

Някои от задължителните геймърски функции - клавиатурата има пълен анти-гоустинг на всички бутони. Т.е. Можете да натискате по колкото си искате клавиши едновременно. 


 

На бутона F12 има специален символ, означаващ “Гейминг” защото изобразява нещо като мерник. В комбинация с FN бутона изключвате  Windows клавиша, а тук светва един индикатор напомнящ ви, че сте в този режим. 

 

 

 

 

 

Това е доста важно, за да не ви изхвърля от играта, при инцидентно натискане на Windows клавиша. 


 

Корпуса на клавиатурата е стоманен с черно матово покритие. Това я прави доста тежка и в допълнение с гумираните крачета ѝ позволява да стои стабилно на масата.

 

 

 

 

 

Цялостното усещане е, като за много високо качество на изработката. Задните крачета могат да се повдигат, като също са гумирани. 


 

И сега нека поговорим за може би най-важното нещо в една клавиатура - самите клавиши техните механични превключватели и как точно се усещат. 

 

 

 

 

Първо, пластмасовите капачки  на клавишите са стабилно захванати за суичовете и са изработени от качествена пластмаса. Това допълва усещането за качество на изработката. Когато ги извадите се вижда, че отдолу те са бели и това не е случайно. Целта е да отразяват по-добре червената светлина от диодите на подсветката и по този начин да усилят сиянието под клавишите.

 

 

 

 

Самите превключватели са оригинални червени на еталона в индустрията Cherry MX.

 

 

 

 

За първи път попадам на червени суичове и характерно за тях е, че са плавни и безшумни. Какво ще рече това - липсва характерното при сините ключове щракване в момента, в който се активират. Т.е. липсва физическото усещане за кликане на бутона. В интерес на истината, дори при мембранните бутони го има момента, в който мембраната поддава и вече сте натиснали клавиша. Тук не е така и натискането от началото до края е еднакво плавно.

 

 

 

 

Всичко това прави клавиатурата много по-тиха. Изобщо го няма това щракане както при сините суичове. И тук идва момента с личното предпочитание, аз например оценявам тишината, защото макар и класическото механично щракане да ми харесва за кратко, то в дългосрочен план по-скоро би ме дразнило.

 

 

 

 

 

Би било много неподходящо, ако сте стриймър като мен, тъй като този звук ще се хваща много от микрофона. Общо взето за мен тези бутони съчетават положителните страни на механичните ключове и тишината на мембранната клавиатура. Ако обаче сте от хората, които държат на щракането, тогава се насочете към клавиатура със сини ключове. 


 

Няколко думи за подсветката.  Тя свети само в червен цвят. Някои хора биха възразили, че в този ценови диапазон от около 160лв. би трябвало да предлага RGB, но според мен тук от HyperX са търсили точно определена естетика, гравитираща около червения цвят. Както казах по-горе, бялата вътрешна повърхност на клавишите им позволява да отразяват по-добре червената светлина и да създадат по-силно сияние около бутоните, което допълва усещането от светещите букви.

 

 

 

 

 

За да регулирате подсветката не ви е нужен никакъв специален софтуер или драйвери. С помощта на бутона FN и стрелките нагоре и надолу можете да увеличавате или намалявате яркостта на подсветката, а чрез FN и бутоните наляво и надясно, да сменяте различни режими. Аз лично обаче предпочитам статичното светене, мисля че така клавиатурата е най-красива, а също мога по-лесно да разпознавам бутоните, които ако не светят са доста тъмни. 


 

И така хора, в обобщение мога да кажа, че HyperX Alloy FPS PRO e един наистина качествен продукт. Аз лично имам опит в ползването на HyperX периферия, тъй като собствените ми слушалки са Kingston HyperX Cloud Alpha Red (https://www.ioncomputers.bg/product/16333/geymarski-slushalki-kingston-hyperx-cloud-alpha-red.html ) и съм изключително доволен от качеството на изработка и здравината им. Мисля, че същите стандарти са приложени и при изработката на тази клавиатура.

 

 

 

 

 

Тя е изключително характерна с това, че е компактна, безрамкова и без допълнителни бутони. Този минималистичен дизайн е насочен към професионалната FPS сцена, където се ценят именно тези особености. Механичните червени суичове позволяват мигновена реакция, надеждност и са тихи и приятни при натискане. 


 

Надявам се, че това ревю ви е харесало и е било полезно за вас. Ако искате винаги да сте информирани за новостите в областта на геймърската периферия не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс!

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днешната статия е от поредицата, в която аз ъпгрейтвам моя сетъп. Миналата седмиица ви показах новия си мо...
    Въпреки летните горещини и характерните за тях летни активности, днес ще отделим малко време да поговорим за добрия стар компю...

Go Pro Hero 9

21 Юни 2021
    Здравейте хора, днес ще разгледаме екшън камерата Go Pro Hero 9.
    144Hz, при една милисекунда време за реакция на матрицата. Това са заветните цифри, когато става дума за геймърски монитори. И...
    Здравейте, хора, в тази статия няма да правя ревю на един продукт, а на почти цялата продуктова гама мишки и слушалки от ед...
    Здравейте, хора, днес ще си поговорим за онази част от хардуера, която не се отнася до процесорна мощ, кадри за секунда и в...