|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

PC за 1000лв. с 4-то поколение Ryzen

Здравейте, хора,

днес ще ви представя два варианта на компютър с бюджет около 1000лв. базиран на процесори с вградено видео от 4-тото Ryzen поколение. Говоря разбира се за Ryzen 3 PRO 4350G и Ryzen  5 PRO 4650G. 

 

 

 

 

След малко ще стане дума за самите процесори, но първо, нека обясним за кого е предназначена тази конфигурация? Версията с по-евтиния процесор 4350G струва около 950лв, a тази с 4650G около 1050лв. (цените динамично се променят), тоест и двете лавират около относително тясната бюджетна рамка от 1000лв. Ако гледаме на тези конфигурации в контекста на гейминг машините, те са предназначени за хора, които планират бъдещо надграждане, но нямат необходимия бюджет, като същевременно не искат да правят компромиси.

 

 

 

 

 

Какво искам да кажа? Определено за 1000лв можем да направим конфигурация с външна видео карта, която би имала по-добър пърформънс от тази с вградено видео. Тя обаче ще има като цяло по-слаб процесор, по-евтина външна видео карта и по-малко памет, с компромис на захранването без сертификат. Тук имаме два доста хубави процесора и си оставяме възможност след време да добавим мощна външна видео карта. 

 

Няколко думи за самите процесори. Това са 4-то поколение Ryzen направени по 7нм технология. Може би ви прави впечатление, че процесорите идват в тези странни пластмасови поставки  и охлаждания в отделни кутии, без познатите лъскави опаковки.

 

 

 

 

 

Това е така защото PRO-серията процесори от четвъртото Ryzen поколение са предназначени за професионални асемблаторски фирми, които предлагат готови конфигурации и за това с цел спестяване от цената опаковка не е включена. Процесорите се доставят на големи тарелки и охлажданията идват отделно. Може да видите двете кутии на вентилаторите са с различен размер защото 4650G има нужда от по-силно охлаждане от 4350G. Обикновено този вид процесори без оригинална опаковка се водят от AMD с абревиатурата MPK в наименованието или кода на продукта.
 

Ryzen 3 PRO 4350G e четири ядрен процесор с осем  треда, а по-големият му брат Ryzen 5 PRO 4650G е шест ядрен с дванадесет треда. В това те си приличат с предишното поколение Ryzen 3 3200G и Ryzen 5 3400G, които обаче са по 12нм технология. Това, което ме изненада е, че новите процесори имат по-малко на брой видео ядра в тяхната вградена графика от старото поколение. Ryzen 3 PRO 4350G има шест ядра, докато при Ryzen 3 3200G те са осем. Ryzen 5 PRO 4650G пък има седем видео ядра, докато Ryzen 5 3400G те са цели 11.

 

 

 

 

Тактовите честоти са доста близки до предишното поколение Ryzen 3 pro 4350G работи на базова честота от 3.8GHz, което е само с 200MHz повече от предишното поколение и достига до същата буустова честота от 4.0GHz, като 3200g. Ryzen 5 PRO4650G пък има точно същите честоти като 3400G - 3.7GHz базова и 4.2GHz буустова честота. Нека не забравяме, обаче че новите процесори са по 7nm архитектура, което им дава по-добра производителност при същите честоти. 

 

 

AMD Ryzen 3 PRO 4350G

 

 

 

 

Работната честота на вградените графики на новото поколение обаче са доста по-високи. За 4350G, тя е 1700MHz. За сравнение при 3200G, тя е едва 1250MHz. 4650G пък предлага цели 1900MHz честота на вградената графика, докато при старото поколение 3400G, тя е само 1400MHz.

 

 

 

AMD Ryzen 5 PRO 4650G


 

Може би това е обяснението, как новите вградени графики макар и с по-малък брой графични ядра все пак би трябвало да дават по-добри резултати от старото. Иначе не би имало смисъл. Това разбира се ще го разберем следващата седмица, когато ще тествам двете версии на днешната конфигурация на редица игри и бенчмаркове.


 

 А сега нека преминем към сглобяването на днешната машина и също да видим останалите части, които съм подбрал.

 

 

 

 

За основа на конфигурацията взимам тази относително бюджетна дънна платка Asrock с чипсет B550. 

 

 

 

 

Отвинтвам пластмасовите крепежни елементи и внимателно поставям по-мощния от двата процесора – Ryzen 5 4650G. 

 

 

 

 

Разопаковам нашия комплект от две по осем гигабайта DDR4 RAM на Patriot Viper, работеща на 3200MHz.

 

 

 

 

Тъй като дъното ни има само два слота, няма какво да го мислим, ами инсталираме двете плочки RAM.

 

 

 

 

Следва монтаж на нашето охлаждане за процесора. Взимам по-голямото, за 4650G.

 

 

 

 

 

Завинтвам винтовете на кръст, като първоначално съвсем леко завинтвам първия винт колкото да хване. В противен случай става много трудно да се хванат другите винтове. 


 

Време е да ви представя нашата кутия. Този път, тя е на корейската марка Zalman.

 

 

 

 

 

Моделът е Zalman N5 OF White LED с два светещи в бяло предни и един заден вентилатори. Кутията има всички очаквани характеристики, включително и прозрачен капак, който е от плексиглас. Изключително удобна за монтаж. С решетка на предния панел – нова тенденция, която се налага на пазара за производство на кутии. Така наречения Mesh – позволява на по-добрата циркулация на въздух в кутията и така, по-ефективно охлаждане на все по-мощните елементи в геймърките конфигурации. Тази кутията, за разлика от повечето, кутии в този ценови обхват идва с включени три вентилатора, което всъщност я прави един изключително добър и изгоден избор за новата ви кутия.


 

Поставям задната пластинка.

 

 

 

 

Завинтвам внимателно дъното.

 

 

 

 

 

Кутията е Mid Tower като размер, а дъното ни също не е много голямо, така че добре се пасват чисто естетически. 


 

Време е за нашето захранване. Спрял съм се на 600 ватовото захранване на Zalman - моделът е MegaMax ZM600 с 86,5% ефективност.

 

 

 

 

Поставям захранването в долния отдел на кутията, където имаме и място за два хард диска.

 

 

 

 

Завинтвам го и е време да прехвърля отпред кабелите за захранване на процесора и 24 пиновото захранване на дъното.

 

 

 

 

 

Свързвам и кабелите на кутията към дъното.


 

За този билд няма да използваме хард диск, а обичайното 480 гигабайтово SSD на ADATA. Него ще монтираме ето тук в задната част на кутията.

 

 

 

 

 

Свързваме го с информационен SATA кабел и захранващ кабел. 


 

И с това общо взето нашият билд е приключен. Нямаме да инсталираме видео карта, но ако решим да го направим захранването ни ще е достатъчно мощно, за да я поддържа. Като цяло компютърът е много добре подготвен за една хубава видео карта от среден към висок клас, защото имаме доста мощен процесор с шест ядра и дванадесет треда, имаме 16 GB RAM, имаме достатъчно силно 600W захранване със сертификат, така че на тази машина съвсем добре би си паснала една 1660 Super, RX 5600 XT примерно или нещо подобно. 


 

Сега обаче е време за тестов буут. Машината тръгва нормално.

 

 

 

 

До сега не помня да съм правил конфигурация с вентилатори светещи в бяло. Мисля, че цялостната черно-бяла естетика е много привлекателна.

 

 

 

 

И така, в следващата статия ще ви покажа как тествам тази машина в двете ѝ версии с процесора Ryzen 5 4650G, който видяхте как инсталирам, но също и с Ryzen 3 4350G. Наистина ще ми бъде интересно да разбера как вградените графики на тези процесори ще се справят с някои от най-популярните игри и бенчмаркове. 

 

 

 

 

За да не пропуснете това, а и други интересни новини от света на хардуера, не забравяйте редовно да посещавате блогът на Йон Компютърс. 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес ще разберем колко добре се справя не едно, а цели две нови APU от AMD. APU, e съкращение за Accelerat...
    Здравейте, хора, днес ще ви представя два варианта на компютър с бюджет около 1000лв. базиран на процесори с вградено видео...
    Здравейте, хора, днес имам да ви представя не един, а цели два чифта слушалки от вече добре позната марка геймърска перифер...
    Здравейте хора, винаги е вълнуващо и интересно, когато на пазара се появи нова марка геймърска периферия. Днес съм ви подго...
    Здравейте хора,  време е да сглобим нашия първи геймърски компютър с новото десето поколение на Интел - Comet Lake!&nb...
    Здравейте хора, дойде време да разберем колко добре ще се справи геймърския компютър с процесор от новото 10-то поколение н...