|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Колко добро е PC-то с Ryzen 3 3300X/3100 и RX 5600XT

Здравейте, хора,

миналата седмица сглобих една изцяло AMD базирана конфигурация с видео картата Radeon RX 5600 XT и процесор Ryzen 3 3300X и уговорката, че ще я тестваме и с Ryzen 3 3100. Днес е време да разберем колко добре се справи тази геймърска машина с бенчмарковете и игрите.
 

Това е втората конфигурация, която сглобявам с двата нови процесора на AMD - 3300X и 3100. Предишната, ако помните беше с видео картата GTX 1660 Super. Ето защо няма смисъл да тествам отново процесорите на Cinebench. Сега директно преминаваме към тестовете отнасящи се до видео картата RX 5600XT и нейното взаимодействие с двата процесора. Ще показвам паралелно резултатите, като главно искаме да видим има ли голяма разлика между представянето на картата с 3300Х и с 3100Х. 

 

Нека обаче първо кажем няколко думи за картата с която извършваме теста това е Radeon RX 5600XT. Тя е среден, клонящ към висок клас видео карта, предназначена основно за игра на максимални настройки при резолюция FULL HD, но също така поддържаща 2К и 4К резолюция в зависимост от натоварването. 5600ХТ е подобрена версия на излязлата по-рано RX 5600 и притежава повече на брой изчислителни единици (compute Units) 36 в сравнение с 32. Базовите и буустовите честоти на двете карти са еднакви 1375 и 1560Mhz съответно, както и броя на транзисторите 10,3 милиарда. Поточните процесори на 5600ХТ обаче са повече 2304 в сравнение с 2048 при 5600. Текстурните единици също са повече при ХТ версията, 144 спрямо 128. И двете карти са доста лакоми откъм енергийни нужди с типична консумация от около 150W и минимално изискване от 550W захранване. Аз лично бих препоръчал минимум 600W и то от надеждна марка. Картата се захранва с два кабела един с осем пинов накрайник и втори с шест пина. Нека видим как тя се представи в комбинация с двата процесора Ryzen 3 3300X и 3100.

 

Започвам с Unigine Superposition. Това е бенчмарк основно измерващ силата на видео картата и той традиционно не се повлиява толкова много от разликите в процесорите. Да видим дали и сега ще се получат подобни резултати. Както и очаквахме резултатите на картата с двата процесора са на практика еднакви.

 

 

 

 

Те са в рамките на статистическата грешка, като даже на Extreme настройката версията с 3100 e изкарала с няколко точки повече. 

 

 

 

 

GTA V от своя страна е тъкмо обратното, това е игра, чието представяне се повлиява от разликата в процесорите. И този път също не е изключение. Виждаме при една и съща видео карта имаме ясно изразена, макар и не много голяма разлика между двете версии на конфигурацията.

 

 

 

 

 

Все пак трябва да отбележим, че това са настройки на максимум без Anti-aliasing и че всъщност и двете версии поддържат стабилно над 100 средни кадри за секунда, което е един много добър резултат. 


 

Сега преди да продължим искам да кажа няколко думи за избора на игри, които ползвам в тестовете си и както може би сте забелязали той е доста консервативен. Използвам някои от игрите като споменатата GTA V, които са доста стари, както и някои по-нови заглавия, но гледам да не ги сменям много. Причините за избора ми са две. Първата причина е, че ако има последователност в тестването - например във всички тестове от години насам ползвам GTA V, която между другото и до ден днешен си остава стабилно предизвикателство за повечето машини, това ни дава възможност да правим сравнение между отделни видео карти и комбинации от компоненти и да си дадем сметка за това колко да кажем една видео карта е по-добра от две поколения по-стара такава. Т.е. последователното ползване на едни и същи заглавия ни дава по-добра перспектива. Разбира се новите заглавия идват със своите нови предизвикателства, за това винаги гледам да имам относително актуални три пъти “А” заглавия каквито са BFV, SOTR и т.н. 

 

Другата причина да използвам дадени заглавия няма нищо общо с това колко стари са и колко натоварват компютъра. Тествам игри като CS:GO, Fortnyte, Valorant и да, дори GTA V не защото са супер нови или защото са супер натоварващи, а поради простата причина, че това са едни от най-популярните игри. И не ме интересува, че някои ще критикува, че тествам 10 годишна игра, когато толкова много хора продължават да я цъкат и съответно да се интересуват как и с колко FPS би вървяла тя на дадена конфигурация. Както се казва - пазара определя. 


 

В този ред на мисли, продължавам със следващия тест, който е на класиката CS:GO. Тук тествах на максимални настройки и получихме очаквано много силни резултати и за двете версии на конфигурацията. Виждате при 3300X имаме 363 средни кадри за секунда, което е страшно много.

 

 

 

 

 

Макар че 294, колкото изкарахме при 3100 пак е невероятно добър резултат, все пак виждаме, че при CS:GO се отчита една доста голяма разлика между двата процесора. 


 

Продължаваме нататък с кака Лара Крофт и Shadow of the Tomb Raider. Тук пък тъкмо обратното имаме много незначителна разлика между двата процесора. При максимален присет на настройките и без Anti-aliasing получаваме точно 100 средни кадри за секунда са 3300Х и с два по-малко 98 при 3100.

 

 

 

 

 

 

 

При всички положения обаче това си е един доста добър резултат. 

 

 

При Fortnite също нямаме драстична разлика в резултатите при двата процесора. Настройките, този път реших да ги сложа на EPIC, а не компетитив, защото RX 5600XT е една среден-към висок клас видео карта и си заслужава да се набримчи всичко на максимум.

 

 

 

 

 

Въпреки това, получихме около 130 средни кадъра за секунда при двете версии на конфигурацията, което е впечатляващо. 


 

Следва лекото E-sport заглавие Valorant, която е и най-новата игра в списъка. Както се и очакваше, тук се справяме много добре, но също като при CS:GO имаме осезаема разлика между двата процесора.

 

 

 

 

 

242 средни кадри за секунда при 3300Х, срещу 203 при 3100.


 

И последната игра, която ще включа в днешния тест е Battlefield V. При всички настройки на Ultra имахме около 80 средни кадри за секунда виждате почти никаква разлика в представянето на двата процесора, даже 3100 има с два кадъра повече в средните. Като цяло резултатът е много добър. 

 

 

 

 

 

Преди да завършим е редно да обърна внимание на още нещо и вниманието ми към него беше насочено от коментар във видеото, където тествах предишната конфигурация с тези два процесора, а именно охлаждането и температурите. От АМД са създали два наистина мощни за цената и класа си процесори, но са им оставили по-малките охлаждания в следствие, на което при натоварване особено 3300Х достига до едни доста високи температури. 


 

При Valorant температурата на CPU-то достигна 83°С, при CS:GO варираше между 77 и 85, при Fortnite достигна до 96-97°С, а при Battlefield V 96°С. При клокнатия на малко по-ниски честоти 3100 на същите игри температурите се държаха в порядъка на 70-75°С.


 

Не че съм усетил някаква разлика в представянето. Машината си работеше много добре, но все пак тези температури са на границата на допустимото и когато планирате купуване на тези процесори, особено на 3300Х според мен трябва да предвидите и по-силно охлаждане. 


 

Ами хора, това беше всичко от мен за сега, надявам се, че статията е била интересна и полезна за вас. Не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс, за да не изпускате подобни материали, където разискваме и демонстрираме тестове на актуален хардуер.


 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах първите ми тестове на новия процесор на AMD Ryzen 5 5600x. За целта трябваше...
    Здравейте, хора, на 5-ти Ноември тази година AMD пуснаха първите няколко процесора, от най-новата си 5000 серия на Ryzen. К...
    Преди няколко седмици направих едно ултра-бюджетно РС за 500лв, с всички части купени чисто нови. Този компютър базиран на нов...
    Здравейте хора, преди няколко месеца ви показах как превръщам едно старо офис РС в геймърска машина, като му добавих видео...
    Представям ви BenQ TH585.

HyperX Alloy FPS PRO

05 Окт 2020
    Здравейте, хора, днес ще направя ревю на една премиум клавиатура, това е HyperX Alloy FPS PRO. Тя представлява компактна, б...