|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Колко добро е PC-то с Ryzen 3 3300X/3100 и RX 5600XT

Здравейте, хора,

миналата седмица сглобих една изцяло AMD базирана конфигурация с видео картата Radeon RX 5600 XT и процесор Ryzen 3 3300X и уговорката, че ще я тестваме и с Ryzen 3 3100. Днес е време да разберем колко добре се справи тази геймърска машина с бенчмарковете и игрите.
 

Това е втората конфигурация, която сглобявам с двата нови процесора на AMD - 3300X и 3100. Предишната, ако помните беше с видео картата GTX 1660 Super. Ето защо няма смисъл да тествам отново процесорите на Cinebench. Сега директно преминаваме към тестовете отнасящи се до видео картата RX 5600XT и нейното взаимодействие с двата процесора. Ще показвам паралелно резултатите, като главно искаме да видим има ли голяма разлика между представянето на картата с 3300Х и с 3100Х. 

 

Нека обаче първо кажем няколко думи за картата с която извършваме теста това е Radeon RX 5600XT. Тя е среден, клонящ към висок клас видео карта, предназначена основно за игра на максимални настройки при резолюция FULL HD, но също така поддържаща 2К и 4К резолюция в зависимост от натоварването. 5600ХТ е подобрена версия на излязлата по-рано RX 5600 и притежава повече на брой изчислителни единици (compute Units) 36 в сравнение с 32. Базовите и буустовите честоти на двете карти са еднакви 1375 и 1560Mhz съответно, както и броя на транзисторите 10,3 милиарда. Поточните процесори на 5600ХТ обаче са повече 2304 в сравнение с 2048 при 5600. Текстурните единици също са повече при ХТ версията, 144 спрямо 128. И двете карти са доста лакоми откъм енергийни нужди с типична консумация от около 150W и минимално изискване от 550W захранване. Аз лично бих препоръчал минимум 600W и то от надеждна марка. Картата се захранва с два кабела един с осем пинов накрайник и втори с шест пина. Нека видим как тя се представи в комбинация с двата процесора Ryzen 3 3300X и 3100.

 

Започвам с Unigine Superposition. Това е бенчмарк основно измерващ силата на видео картата и той традиционно не се повлиява толкова много от разликите в процесорите. Да видим дали и сега ще се получат подобни резултати. Както и очаквахме резултатите на картата с двата процесора са на практика еднакви.

 

 

 

 

Те са в рамките на статистическата грешка, като даже на Extreme настройката версията с 3100 e изкарала с няколко точки повече. 

 

 

 

 

GTA V от своя страна е тъкмо обратното, това е игра, чието представяне се повлиява от разликата в процесорите. И този път също не е изключение. Виждаме при една и съща видео карта имаме ясно изразена, макар и не много голяма разлика между двете версии на конфигурацията.

 

 

 

 

 

Все пак трябва да отбележим, че това са настройки на максимум без Anti-aliasing и че всъщност и двете версии поддържат стабилно над 100 средни кадри за секунда, което е един много добър резултат. 


 

Сега преди да продължим искам да кажа няколко думи за избора на игри, които ползвам в тестовете си и както може би сте забелязали той е доста консервативен. Използвам някои от игрите като споменатата GTA V, които са доста стари, както и някои по-нови заглавия, но гледам да не ги сменям много. Причините за избора ми са две. Първата причина е, че ако има последователност в тестването - например във всички тестове от години насам ползвам GTA V, която между другото и до ден днешен си остава стабилно предизвикателство за повечето машини, това ни дава възможност да правим сравнение между отделни видео карти и комбинации от компоненти и да си дадем сметка за това колко да кажем една видео карта е по-добра от две поколения по-стара такава. Т.е. последователното ползване на едни и същи заглавия ни дава по-добра перспектива. Разбира се новите заглавия идват със своите нови предизвикателства, за това винаги гледам да имам относително актуални три пъти “А” заглавия каквито са BFV, SOTR и т.н. 

 

Другата причина да използвам дадени заглавия няма нищо общо с това колко стари са и колко натоварват компютъра. Тествам игри като CS:GO, Fortnyte, Valorant и да, дори GTA V не защото са супер нови или защото са супер натоварващи, а поради простата причина, че това са едни от най-популярните игри. И не ме интересува, че някои ще критикува, че тествам 10 годишна игра, когато толкова много хора продължават да я цъкат и съответно да се интересуват как и с колко FPS би вървяла тя на дадена конфигурация. Както се казва - пазара определя. 


 

В този ред на мисли, продължавам със следващия тест, който е на класиката CS:GO. Тук тествах на максимални настройки и получихме очаквано много силни резултати и за двете версии на конфигурацията. Виждате при 3300X имаме 363 средни кадри за секунда, което е страшно много.

 

 

 

 

 

Макар че 294, колкото изкарахме при 3100 пак е невероятно добър резултат, все пак виждаме, че при CS:GO се отчита една доста голяма разлика между двата процесора. 


 

Продължаваме нататък с кака Лара Крофт и Shadow of the Tomb Raider. Тук пък тъкмо обратното имаме много незначителна разлика между двата процесора. При максимален присет на настройките и без Anti-aliasing получаваме точно 100 средни кадри за секунда са 3300Х и с два по-малко 98 при 3100.

 

 

 

 

 

 

 

При всички положения обаче това си е един доста добър резултат. 

 

 

При Fortnite също нямаме драстична разлика в резултатите при двата процесора. Настройките, този път реших да ги сложа на EPIC, а не компетитив, защото RX 5600XT е една среден-към висок клас видео карта и си заслужава да се набримчи всичко на максимум.

 

 

 

 

 

Въпреки това, получихме около 130 средни кадъра за секунда при двете версии на конфигурацията, което е впечатляващо. 


 

Следва лекото E-sport заглавие Valorant, която е и най-новата игра в списъка. Както се и очакваше, тук се справяме много добре, но също като при CS:GO имаме осезаема разлика между двата процесора.

 

 

 

 

 

242 средни кадри за секунда при 3300Х, срещу 203 при 3100.


 

И последната игра, която ще включа в днешния тест е Battlefield V. При всички настройки на Ultra имахме около 80 средни кадри за секунда виждате почти никаква разлика в представянето на двата процесора, даже 3100 има с два кадъра повече в средните. Като цяло резултатът е много добър. 

 

 

 

 

 

Преди да завършим е редно да обърна внимание на още нещо и вниманието ми към него беше насочено от коментар във видеото, където тествах предишната конфигурация с тези два процесора, а именно охлаждането и температурите. От АМД са създали два наистина мощни за цената и класа си процесори, но са им оставили по-малките охлаждания в следствие, на което при натоварване особено 3300Х достига до едни доста високи температури. 


 

При Valorant температурата на CPU-то достигна 83°С, при CS:GO варираше между 77 и 85, при Fortnite достигна до 96-97°С, а при Battlefield V 96°С. При клокнатия на малко по-ниски честоти 3100 на същите игри температурите се държаха в порядъка на 70-75°С.


 

Не че съм усетил някаква разлика в представянето. Машината си работеше много добре, но все пак тези температури са на границата на допустимото и когато планирате купуване на тези процесори, особено на 3300Х според мен трябва да предвидите и по-силно охлаждане. 


 

Ами хора, това беше всичко от мен за сега, надявам се, че статията е била интересна и полезна за вас. Не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс, за да не изпускате подобни материали, където разискваме и демонстрираме тестове на актуален хардуер.


 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, вярвам повечето от вас вече са доста добре запознати с марката Marvo Scorpion, тъй като съм правил не едно...
    Здравейте, хора, миналата седмица сглобих една изцяло AMD базирана конфигурация с видео картата Radeon RX 5600 XT и проце...
    Днес съм ви подготвил нещо много подобно, само че ще бъде чисто нов билд, със същите два процесора, но този път видео картата...
    Здравейте, хора, последните седмици говорихме доста за хардуер и за компютърни конфигурации и в скоро време предстои да се вър...
    Здравейте, хора, преди няколко седмици ви показах един доста интересен експеримент. Взех това употребявано офис РС, с про...
    Здравейте, хора, наскоро от Intel оповестиха какви ще бъдат спецификациите за новото 10-то поколение десктоп процесори на...