|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Сглобявам AMD PC от среден клас

Здравейте, хора, наскоро се появиха двата нови процесора на AMD - Ryzen 3 3300x и Ryzen 3 3100. В едно от предишните клипчета ги тествах в конфигурация заедно с видеокартата Nvidia GTX 1660 Super. Мисля, че тогава се получи едно много добро като стойност и възможности РС от среден клас на цена около 1500лв. Днес съм ви подготвил нещо много подобно, само че ще бъде чисто нов билд, със същите два процесора, но този път видео картата ще бъде на AMD, това е Radeon RX 5600XT.

 

 

 

 

И така тук в ръцете си имам процесора Ryzen 3 3300X. Най-новото от AMD. Заедно с него ще тествам и малко по-евтиния му братовчед 3100.

 

 

 

 

 

Двата процесора със своята цена между 240 и 280лв. са доста подходящи за сглобяване както на бюджетни конфигурации така и на среден  клас. Поради тази причина тези два процесора в момента са доста популярни. Те са от третото поколение Ryzen процесори създадени по 7 нанометровата производствена технология на AMD.  Със своите четири ядра и осем треда те спокойно могат да поемат и малко по-силни карти каквато е днешната Radeon RX 5600XT. 


 

Дъното което съм подбрал за днешния билд е отново непретенциозно и по-скоро бюджетно с целта да не правим нещата по-скъпи от необходимото. Това е MSI разбира се с чипсет B450.

 

 

 

 

Развинтвам пластмасовите пластинки, защото охлаждането ни не се нуждае от тях.

 

 

 

 

Поставям процесора, ще започна с по-мощния 3300Х, но другата седмица, когато тествам машината ще включа в тестовете и 3100 разбира се.

 

 

 

 

След като поставих процесора е време да завинтя и охлаждането. Отдолу то има фабрично нанесена термо паста. Виждате как придържам пластинката с едната си ръка отдолу, докато завинтвам винтовете на кръст, първоначално по малко, а после ги дозатягам докрай. Включвам и захранването на вентилатора.

 

 

 

 

Какво избрах за оперативна памет? Това е RGB компект на T-Force - две плочки по осем гигабайта работещи на 3200Mhz.

 

 

 

 

 

В случая 3200Mhz си е изискване за най-новите процесори на AMD, ако погледнем в техния официален сайт, се вижда, че тази честота е препоръчителната. А пък предпочетох този път да имаме нещо малко по-така, за това се спрях на RGB плочки, цената им не се различава значително от не-светещите така или иначе.  Внимателно поставям плочките на единствените два слота, които дъното ни предлага. 


 

Време е да Ви представя и кутията за днешния билд. Тя отново е бюджетна, но има всичко необходимо. Това е Segotep Halo 1 познат модел, с червени светещи вентилатори. Когато я отворим виждаме, че вентилаторите са два и са сложени в предната част.

 

 

 

 

 

За съжаление няма заден вентилатор, който да идва в комплекта, но това е нещо което препоръчвам да се сложи допълнително, ако някога решите да си купите същата кутия. Иначе като цяло за цената си от 65лв. съм доста доволен от това което предлага кутията. 


 

Поставям задната пластинка и след това внимателно монтирам дъното върху предварително поставените дистанционни втулки.

 

 

 

 

Захранването е същото което използвах и в миналата конфигурация. Deep Cool 600W бронзов сертификат с 85% ефективност.

 

 

 

 

 

С цената си от около 106лв то идеално се вписва в бюджета на  нашата конфигурация. Свързвам 24 пиновото захранване на дъното и осем пиновото захранване на процесора и продължавам нататък с окабеляването. Може да видите къде съм свързал кабелите от предния панел на кутията. 


 

Ето това е мястото където е предвидено да се завинти и нашето 480 гигабайтово SSD на АDATA. 

 

 

 

 

Време е да отворим нашата видео карта. Radeon RX 5600XT в изпълнение на XFX.

 

 

 

 

Както може да забележите, това е доста масивна видео карта с много сериозно охлаждане, гигантски радиатор и три  вентилатора. Нормалната и консумация е от 105W, като препоръчителното захранване е минимум 550W. RX 5600XT e от най-новото поколение на AMD видео картите. Тя има 6 гигабайта GDDR6 памет, гейминг честота от 1375Mhz и буустова честота от 1560Mhz. Разполага с общо 2304 поточни процесора, което я отличава от обикновената 5600, която е само с 2048. Вижда се че картата има и два конектора за захранване единият е осем пинови  до него стои още един шест пинов.

 

 

 

 

Тук между другото възникна интересна дилема за разрешаването на която даже се допитах до Иво от Йон Компютърс, тъй като не бях сигурен как да постъпя. Както е видно захранването има два кабела за видео карта, но всеки кабел има по общо два накрайника.

 

 

 

 

По принцип можех да използвам само един кабел и да свържа двата накрайника към видео картата. Това би било по-лесния и по-естетически приятен начин защото ще има като цяло по-малко кабеляци, които да се виждат. Аз обаче се усъмних малко, че е добра идея и Иво потвърди съмненията ми. Според него по-надеждния вариант е да се свържат двата отделни кабела. И по двата начина би трябвало да работи, но ако се свържат двата отделни кабела, просто е по-сигурния начин, ето защо постъпих така, макар че както може да видите, сега имаме един гигантски сноп кабели излизащ от долу и свързващ се с видео картата, което от чисто естетическа гледна точка не е много приятно за гледане, но това е положението.

 

 

 

 

След като монтирах видео картата е време за тестов буут. Виждаме нашата конфигурация стартира нормално. Нямам търпение да тествам това зверче да видим как ще се справи с повечето игри и бенчмаркове.

 

 

 

 

Това ще разберем другата седмица. Както казах, ще тествам и в двата варианта с 3300Х и по-евтиния вариант с 3100. Не пропускайте следващото видео за да разберете как се е справила машината.

 

 

 

 

Надявам се че тази статия е била интересна и полезна за Вас. Ако искате да продъжлавате да бъдете информирани за новостите в областта на хардуера, не забравяйте да посещавате редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, вярвам повечето от вас вече са доста добре запознати с марката Marvo Scorpion, тъй като съм правил не едно...
    Здравейте, хора, миналата седмица сглобих една изцяло AMD базирана конфигурация с видео картата Radeon RX 5600 XT и проце...
    Днес съм ви подготвил нещо много подобно, само че ще бъде чисто нов билд, със същите два процесора, но този път видео картата...
    Здравейте, хора, последните седмици говорихме доста за хардуер и за компютърни конфигурации и в скоро време предстои да се вър...
    Здравейте, хора, преди няколко седмици ви показах един доста интересен експеримент. Взех това употребявано офис РС, с про...
    Здравейте, хора, наскоро от Intel оповестиха какви ще бъдат спецификациите за новото 10-то поколение десктоп процесори на...