|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Проектор за домашно кино – Benq TK810

Здравейте, хора, последните седмици говорихме доста за хардуер и за компютърни конфигурации и в скоро време предстои да се върнем към тази тема. Но днес ще говорим за нещо малко по-различно. Днес ще ви представя един 4К проектор от Benq носещ названието TK810. Това устройство е представено като 4К смарт система за домашно забавление. Тоест в случая акцента са по-скоро към домашната употреба, отколкото използването за корпоративни цели, макар че както ще се види по-нататък проекторът е доста подходящ и за второто.

 

BenQ TK 810 идва в картонена непретенциозна опаковка.

 

 

 

 

Вярвате или не за цената си около 2500лв, той всъщност е бюджетно решение в категорията на 4К смарт проекторите. Нека видим какво има в кутията.

 

 

 

 

 

Най-отгоре намираме захранващ кабел, USB донгъл, дистанционно управление и пликче с документация. Самият проектор се намира отдолу и  е стабилно опакован. 

 

Първоначално ми прави впечатление добрата естетика на външния вид, като TK 810 определено се отличава като един от най-красивите които съм виждал.

 

 

 

 

Той е издържан изцяло в бяло с изключение на черната лицева част. В горната част имаме това плъзгащо се капаче отварящо достъп до рингът за фокусиране на лещите и лостчето с което се и контролира зуумването. 

 

 

 

 

По-надолу имаме стандартните бутони за управление, които се откриват и на дистанционното. То от своя страна също е издържано в бяло и има доста приятен външен вид съчетан с удобен достъп до всичките бутони, държейки дистанционното в една ръка.

 

 

 

 

За разлика от портативните проектори на които бях правил ревюта до сега, TK 810 не е малък като размери. Широк е 38 сантиметра, с 26 сантиметра дълбочина и 13 сантиметра височина. Тежи 4,2 килограма.

 

 

 

 

В долната си част проектора има три крачета, които могат да се въртят на винт и по този начин да контролират височината си позволявайки лесно нивелиране.

 

 

 

 

 

И така BenQ TK810 е една многофункционална система за 4К забавление, като максималния размер на екрана може да достигне до впечатляващите 100 инча, ако успеете да разположите проектора на 3,29 метра от екрана. Необходимо ви е само една голяма бяла стена. С помощта на специалното лостче имаме лек контрол върху размера на картината, като можем да зуумваме и аутзуумваме, но тази функция е относително ограничена. Зуумът е само в отношение 1,1. 

 

Нека кажем няколко думи за спецификациите преди да преминем към функциите на проектора. Едно от най-важните неща за един проектор това е яркостта и живота на неговата лампа. BenQ TK810 е сертифициран за сила на светене от 3200 лумена, което му позволява да постигне достатъчно добра яркост и контраст на картината при леко осветено помещение.

 

 

 

 

 

И действителност, всичките ми тестове бяха проведени, в собствената ми стая през деня, без да взимам допълнителни мерки за затъмняване, като пускане на завеси и т.н. Това го прави подходящ за правене на презентации в леко осветени помещения и за домашна употреба. Все пак яркостта не би била достатъчна, ако се използва на открито при директна слънчева светлина или в помещение, където слънцето директно свети през прозореца. В такива условия могат да се справят само проектори с яркост над 5000 лумена, но те спадат и към доста по-високата ценова категория. 


 

Лампата има живот 4000 часа при нормална употреба, която може да се увеличи на 10 000 при еко-режим и до 15 000 часа при Смарт-еко режим.

 

 

 

 

При нормална употреба лампата създава значително количество топлина, която трябва да бъде изкарана по най-бързия начин  от корпуса на проектора през широките странични въздухоотводни отвори. Движението на топлия въздух се подпомага от три мощни вентилатора. Два от едната страна и един от другата.

 

 

 

 

Това прави проектора не точно тих, но не и чак толкова шумен, че да отвлича вниманието от презентацията или от съдържанието което се прожектира в момента. 

 

 

 

 

Говорейки си за звук в задната си част корпуса е снабден с не лош 5 ватов говорител.

 

 

 

 

 

Това позволява гледане на филми и видео-клипове със звук без необходимостта от допълнителни устройства. Все пак ако искате да създадете истинско аудио и визуално преживяване, можете да свържете тонколони или слушалки през 3,5 милиметровия извод. 

 

BenQ TK 810 е 4K проектор, който използва технологията XPR pixel shifting, която по детайлност на картината почти не се различава от естествената 4К резолюция. 

 

И последно за хардуерните спецификации, трябва да отбележим, че за разлика от портативните проектори на които бях правил ревюта до сега, TK 810 има доволно количество портове в задната си част позволявайки свързване на широк спектър от устройства.

 

 

 

 

 

Това включва RS-232 връзка, USB mini и USB 3.0 порт, както и USB 2.0 захранващ порт с капацитет 2,5 Ампера, който може да се ползва за зареждане на телефони. Имаме два HDMI порта позволяващи 4К сигнал. Вече споменахме и за 3,5 милиметровия аудио извод, който според мен е доста важен. 


Проекторът идва с USB Wi-fi и блутут донгъл. Истината е че не осъзнах точното му предназначение преди да включа проектора. Първоначално си помислих, че трябва да свържете донгъла с РС-то за да осъществите по-лесна връзка.

 

 

 

 

Оказа се обаче, че това не е така, ами донгъла трябва да се свърже със самия проектор иначе няма да имате Wi-fi, което напълно обезсмисля всичките смарт функции на проектора. Аз лично не претендирам да съм експерт и да имам голям опит с точно този вид продукти, но според скромното ми мнение не разбирам причината Wi-fi адаптера да не е вграден в устройството, а се налага да идва отделно. В инструкциите пише, че за инсталирането му трябва да се премахне горния капак и да се включи в USB порт вътре. Развъртях ето това странично болтче и много внимателно опитах да отворя капака.

 

 

 

 

Притеснявах се да не счупя нещо за това не го доотворих, ами през така получения процеп успях да монтирам донгъла, след което върнах капака на мястото му и завинтих винтчето.

 

 

 

 

 

С изключение на това, инсталацията на проектора беше изключително проста и в няколко лесни стъпки. След като го свързах с домашния Wi-fi нямах никакъв проблем да каствам съдържание от телефона си. Гледането на снимки и евентуално представянето на презентация чрез андроид или IOS е абсолютно лесно. Имате опцията за свързване и на Windows PC стига то да е свързано в същия Wi-fi и да имате инсталиран Google Chrome. 


 

Кастването на видео-клипове от youtube чрез Wi-fi е с приемливо качество, но не е перфектно откъм кадри за секунда.

 

 

 

 

 

Доста по-добре беше по старомодния начин,  когато директно включих HDMI кабела от РС-то си. 

 

Иначе както казах в началото тази 3200 луменова лампа създава чудесна яркост и контраст на изображението. За разлика от монитора то се отличава с известна мекота, напомняща на усещането за прожектиране на стара филмова лента. Чудесно е за гледане на филми създава кинематографично усещане.

 

 

 

 

 

В тази връзка устройството съдържа 4GB вътрешна памет, а USB порта позволява свързването на външна памет, като източник. Така бихте могли на една флашка да качите купища свалени филми и да ги гледате с приятели без необходимостта за свързване на допълнително устройство. Смарт проектора разполага с широк спектър от декодери за различни формати, включително и за 4К филми. 

 

Както повечето смарт проектори които съм разглеждал, BenQ TK810 е андроид устройство сам по себе си. Разполага с Apptoid TV откъдето можете да свалите различни приложения, като Youtube, Netflix, Prime Videos и други.

 

 

 

 

 

С тяхна помощ и само чрез интернет връзка проектора се превръща в самостоятелно устройство за забавление. 

Проектора поддържа и 3Д функция, но за да я използвате са ви необходими специални очила, които не идват в комплекта, така че аз лично не тествах тази функция и не мога да я коментирам. Според описанието обаче при 3Д резолюцията се намалява до 1080р. 

 

Като цяло хора извода ми е че BenQ TK 810 е един доста добре позициониран, като цена/качество продукт в нишата на 4К проекторите с добра яркост от 3200 лумена. Подходящ е както за домашна употреба, така и за корпоративна, като единствен недостатък е малкият оптичен зуум. Последното намалява гъвкавостта при избора на място за монтаж на проектора, така че да пасва на екрана. Иначе картината е много добра и ярка, което позволява използването му без нуждата на специално затъмнено помещение, стига слънчевата светлина да не грее директно. Проектора е изключително лесен за употреба и лесно се свързва със всякакъв вид устройства, което би улеснило ползването му за презентации при различни условия и без необходимост от много време за предварителна подготовка. Наличието на 4GB вътрешно пространство и възможността за свързване на външен носител чрез USB 3.0 пък създава още по-лесен начин за презентиране или забавление без необходимост от свързване с други устройства.


 

Надявам се че това ревю ви хареса и беше полезно за вас. Ако е така не забравяйте да следвате редовно блогът на Йон Компютърс, за да сте винаги запознати с най-новите тек-джаджи.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, вярвам повечето от вас вече са доста добре запознати с марката Marvo Scorpion, тъй като съм правил не едно...
    Здравейте, хора, миналата седмица сглобих една изцяло AMD базирана конфигурация с видео картата Radeon RX 5600 XT и проце...
    Днес съм ви подготвил нещо много подобно, само че ще бъде чисто нов билд, със същите два процесора, но този път видео картата...
    Здравейте, хора, последните седмици говорихме доста за хардуер и за компютърни конфигурации и в скоро време предстои да се вър...
    Здравейте, хора, преди няколко седмици ви показах един доста интересен експеримент. Взех това употребявано офис РС, с про...
    Здравейте, хора, наскоро от Intel оповестиха какви ще бъдат спецификациите за новото 10-то поколение десктоп процесори на...