|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Слагам нова видео карта на старо PC

Здравейте, хора,

преди няколко седмици ви показах един доста интересен експеримент. Взех това употребявано офис РС, с процесор Core i3-4160, струващо само 239лв. Добавих му още 4GB рам, така че да станат 8 и му сложих SSD. След това го тествах с две супер бюджетни видео-карти GT 1030 и RX 550 в опит да направя едно ултра бюджетно геймърско РС за цена малко над 500лв. И действително се получи нещо много интересно, за цената си останах доста впечатлен от резултатите, които получих.

 

 

 

 

Днес съм намислил нещо още по-щуро. Донякъде повлиян от коментарите в предишното видео реших да тествам същото това, старо офис РС, само че вече с наистина мощна видео карта. Или поне относително мощна в сравнение със самото РС и с другите две карти, които тествахме. Става дума за GTX 1650. Самата карта на MSI Ventus със своята цена от 354лв е почти толкова скъпа колкото самото РС.

 

 

 

 

 

Това не е нещо, което препоръчвам, ами го правим чисто с цел експеримент, ще е интересно да се види как тази карта би се представила в тези условия, ще тестваме на практика теорията за ботълнека и ще е интересно да се види дали при това положение 1650-ката ще изкара много по-добри резултати от далеч по-слабите GT 1030 и RX 550.
 

И така, сложих картата, инсталирах най-новите драйвери. Някои от вас може да попитат, но Андро защо не сложи още по-мощна карта? Тук донякъде се съобразяваме с допустимия размер, заради специфичното дъно на HP, както и захранването. GTX 1650 е доста малка карта, доста икономична, захранва се само от слота на дъното без необходимост от допълнителен кабел, същевременно тя е най-ново поколение видео карта, с около 20% по-силна от 1050Ti, така че със сигурност се постига търсения ефект да тестваме много по-мощна карта на много по-слабо РС.
 

В миналата статия го тествахме на Cinebench R15, така че сега няма да си губим времето с това, ами нека направо започнем с тест на графичното представяне с Unigine Superpositonon. На High настройки получих 4716. Това е много повече от 1677 с GT 1030 и 1315 с RX 550.

 

 

 

 

 

При Extreme настройки получихме сходни резултати, отново смазващо превъзходство за GTX 1650. Това не бива да ни изненадва, защото Unigine Superposition бенчмаркът е специфично предназначен да тества видео картите. Той доста малко се повлиява от процесора и от потенциалния ботълнек. Дали това ще е така, обаче при тестовете с реални игри. Подозирам, че не, и че при някои игри особено нашата 1650-ка ще бъде значително спъната. 

 

Една такава игра е GTA V. Както знаем тя е много CPU intensive. Пуснах бенчмаркът на резолюция FULL HD при минимални настройки и без Anti-alisasing. Виждате получиха се много близки резултати, на три толкова различни карти. 

 

 

 

 

 

Нещо повече, противно на всяка логика GTX 1650 даже на определени моменти вади по-малко FPS от 1030-ката. Тоест, лимитиращ фактор тука се явява процесора и въпреки че в единия случай имаме много по-мощна карта, получаваме на практика същия резултат. 

 

Дали ще са така нещата и при CS:GO? Отново сме на минимални настройки и резолюция FULL HD.

 

 

 

 

 

Със своите 177 средни кадри за секунда GTX 1650 успява да дръпне пред GT1030, която изкарва 154 и RX550 с нейните 131. И въпреки, че този път много по-скъпата и по-мощна карта изкара видимо по-добър резултат, все пак, заради ботълнека разликата не е чак толкова значителна. 

 

Следващата игра е Shadow of the tomb Raider. При три пъти “А” заглавията очаквам доста по-малко влияние на ботълнека, тоест по-голяма разлика.

 

 

 

 

 

Нека видим, при Low preset имаме 56 средни кадри за секунда за 1650 което е близо двойно в сравнение с 33-35 за 1030-ката и 550-ката. 

 

Продължаваме с батъл роял играта Fortnite. Там също имаме значително превъзходство за GTX1650, която държи над 100 средни кадри за секунда, докато Gt 1030 и RX 550 поддържат около 70-80.

 

 

 

 

 

Настройките са на Competitive и все пак смятам, че GTX 1650 би трябвало да държи доста по-висок FPS, ако не беше ботълнеквана от процесора. 


 

Valorant е друга лека е-спорт игра. Тук се получиха доста интересни резултати. Имаме над 111  средни FPS при GTX 1650 и 100fps при RX 550.

 

 

 

 

 

Тоест почти еднакъв резултат на две толкова различни карти, явно става дума за масивен ботълнек от страна на процесора и 1650-ката работи много, много под възможностите си в този случай. 


 

Накрая тествах и играта Battlefield V. Тук нямам сравнение, защото тази игра не я пробвах с GT 1030 и RX 550. Все пак е доста интересно да видим как това три пъти “А” заглавие ще се представи. Изкарахме средни 51 кадри за секунда при ниски настройки и резолюция  FULL HD, което всъщност не е толкова лошо, играта беше напълно playable.

 

 

 

 

 

И така, какви са изводите, какво интересно научихме от този експеримент?

Първо доказахме очевидното - че ботълнекът съществува, той е истински, и че в зависимост от играта, той се проявява в по-малка или по-голяма степен. По-важното, обаче е друго и то може да се окаже от полза за всички тези от вас, които притежават доста стари РС-та и се обръщат към мен с въпроси как могат да започнат постепенно да билдват новото си РС. И днешния пример беше много добър, защото тук имаме една машина базирана на 4-то поколение Intel процесори. Те са напълно несъвместими с модерните Intel или AMD процесори. Дъната са съвсем различни, дори оперативната памет е DDR 3, а не DDR4, тъй че много малко неща от това РС биха могли да се използват. Това, което може да направите, ако нямате финансовата възможност наведнъж да си купите чисто нов компютър, е си вземете видео картата, която планирате за бъдещето си РС.  Да, тя ще бъде ботълнеквана и ще представя само част от възможностите си, но въпреки това за значителна част от игрите ще получите видимо подобрение на геймърското ви изживяване. Ще може да продължите да ползвате още известно време стария си хардуер, докато спестите за нов.

Ботълнекът сам по себе си не е нещо опасно, на видео картата нищо няма да и се случи, докато я ползвате със стария си компютър, а когато най-сетне си купите ново дъно, процесор и рам ще може да прехвърлите видео картата си и вече да я ползвате в пълните ѝ възможности. 


 

Единствена пречка в този план може да е захранването на стария ви компютър, ако то е много слабо. В случая ние ползвахме една много икономична карта, каквато е GTX 1650, но ако искате нещо по-лакомо, може да се наложи да купите и ново захранване заедно с нея, но това все пак е една относително малка инвестиция на фона на всичко останало, а пък и новото захранване ще бъде ползвано заедно с бъдещия ви нов компютър.


 

С това, нашият малък експеримент приключи. Ако искате да научавате повече интересни факти от света на хардуера, не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, вярвам повечето от вас вече са доста добре запознати с марката Marvo Scorpion, тъй като съм правил не едно...
    Здравейте, хора, миналата седмица сглобих една изцяло AMD базирана конфигурация с видео картата Radeon RX 5600 XT и проце...
    Днес съм ви подготвил нещо много подобно, само че ще бъде чисто нов билд, със същите два процесора, но този път видео картата...
    Здравейте, хора, последните седмици говорихме доста за хардуер и за компютърни конфигурации и в скоро време предстои да се вър...
    Здравейте, хора, преди няколко седмици ви показах един доста интересен експеримент. Взех това употребявано офис РС, с про...
    Здравейте, хора, наскоро от Intel оповестиха какви ще бъдат спецификациите за новото 10-то поколение десктоп процесори на...