|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Intel 10-то поколение – първи впечатления

Здравейте, хора,

наскоро от Intel оповестиха какви ще бъдат спецификациите за новото 10-то поколение десктоп процесори на компанията и в тази статия мисля да изкажа моите първи впечатления.

Десетото поколение на Intel най-сетне е тук, то носи названието Comet Lake (Comet като „Комета“ в превод на български).

 

 

 

 

 

Ще започна с нещата, които ме разочароваха. На първо място, това е най-очевидната причина, новото поколение отново е създадено по старата 14 нанометрова производствена технология. Новите десет нанометрови процесори трябваше да излязат още през 2019г., но бяха отложени за 2020г. Сега очевидно ще ги видим най-рано през 2021г. Реално, като технология, новото 10-то поколение е всъщност поредната ревизия на Coffe Lake процесорите с увеличен брой тредове, ядра и тактови честоти. 

 

Ситуацията много напомня на тази преди появата на Ryzen процесорите, когато AMD изоставаше дълги години с производствената си технология пред Intel и се налагаше да поддържа конкурентно представяне на процесорите си за сметка на енергийната ефективност и температурните показатели. Горе долу същото виждаме и в момента, но този път ролите са разменени. 

 

Новите процесори идват с чисто нов сокет LGA 1200. Това означава, че никое от старите дъна със сокет 1151, няма да стане и ако искате да ъпгрейтнете ще трябва да си купите ново дъно.

 

Ако сте от хората, които са се надявали новото Comet Lake поколение на Intel да поддържа PIC Express 4.0, както това прави третото Ryzen поколение, то тук също ще останете разочаровани. Оставаме си на PCI Express 3.0

 

След всичко казано, обаче, новото 10-то поколение на Intel ни носи и някои много добри новини, които аз лично съм щастлив да чуя и които според мен връщат синия отбор в играта.

 

 

 

 

Най-очевидната огромна крачка в правилната посока според мен е включването на Hyper-Threading за цялата серия Intel Core процесори. Да, това означава, че всички включително i3-ките и i5-ците даже и Pentium-ите ще имат двоен брой тредове на броя физически ядра. Както знаем, Intel бяха доста стиснати на тема Hyper Threading, но силния конкурентен натиск, от страна на AMD, ги накара най-сетне да направят процесорите, така както трябваше да са винаги. Нека си припомним, че  при 9-тата серия Coffee Lake,  Intel направиха голяма крачка назад, като премахнаха Hyper-Threading-а за Core i7 процесорите. Така Core i7-9700K, например се оказа само с осем физически ядра и осем треда, докато върховия модел Core i9 9900K имаше осем ядра и шестнадесет треда. Сега ще имаме Core i7-10700K с осем физически ядра и шестнадесет треда, което вече твърдо навлиза в територията на Ryzen 7 процесорите, а пък i9-ките, като например върховият модел Intel Core i9-10900K ще бъдат с 10 ядра и 20 треда.  Това все пак е по-малко от Ryzen 9 3900X, който е с 12 ядра и 24 треда, но тук идваме до следващото голямо предимство на новите Intel процесори и това е тактовата честота.

 

 

 

 

 

 В това отношение, Intel винаги са държали известно предимство и тук успяват да го запазят. Върховите модели Core i9-10900K и i9-10900KF достигат до 4.9GHz турбо бууст на всички ядра и до 5.3GHz турбо бууст на само едно ядро, благодарение на така наречената Thermal Velocity Boost Technology. Тази технология е запазена само за i9-ките, но те заедно с i7-ците могат да се възползват от Turbo Boost 3.0 технологията, която избира двете най-добри ядра и може да ги буустне едновременно до 5.1GHz при i7-ците и до 5.2GHz при i9-ките, без нужда от увеличаване на волтажа. Такива заводски честоти, до над 5 GHz са нещо, което наистина виждаме за първи път. Те идват, разбира се, на своята цена, TDP-то на върховите модели от всяка серия достигат до 125W. На останалите, то си остава в рамките на 65W.  За тези от вас, които се чудите TDP означава, Thermal Design Power или Thermal Design point или Profil в зависимост от това кого питате. За сравнение при последното Coffee Lake поколение върховите модели на i9 бяха с TDP 127W, но при Core i7-ците не надвишаваш 95W. Също така върховия модел на AMD – Ryzen 9 3900X има TDP от 105W при максимален турбо бууст ди 4.6GHz на едно ядро. 

 

Нека кажем няколко думи за по-бюджетните процесори. I3-ките и i5-ците вече имат Hyper-Threading, което както вече казах е голяма крачка напред. Така например бюджетният Core i3-10100 вече ще бъде с четири ядра и  осем треда, а средния клас Intel Core i5-10400 ще идва с шест ядра и дванадесет треда. Брей, това конкуренцията било хубаво нещо. Разбира се те са орязани малко откъм най-новите технологии запазени за по-горните класове, така те не поддържат Turbo Boost 3.0, а само 2.0, което означава, че максималния бууст е само на едно, а не на две ядра. Особено внимание отделям на бюджетния Core i3 10100 процесор, който когато се появи след 27-ми май ще влезне в директен сблъсък с наскоро появилите се бюджетни процесори на AMD - Ryzen 3 3100 и 3300Х. Тези процесори също са четириядрени с осем треда и идват на цени от 99$ за 3100 и 120$ за 3300Х. Очаквайте съвсем скоро бюджетно РС с тези процесори, а когато се появи официално и 10-тото поколение на Intel веднага ще направим сравнение с Core i3 10100, чиято премиерна цена трябва да бъде също около 120$.

 

Още една функция, която новото поколение Intel процесори поддържа е Wi-Fi 6, което е цяла една отделна тема.

 

Най-общо казано Wi-fi 6 предоставя доста по-бърза и надеждна връзка и което е по-важно на по-голям брой устройства. Това се налага, защото устройствата които ползват Wi-fi в едно средностатистическо домакинство от година на година. И се очаква броя им да продължава да се увеличава в бъдеще. Ето защо новите устройства ще се предлагат с Wi-fi 6, както и предполагам новите модели рутери. 

 

Още малко разочарования, новото 10-то поколение запазва старата UHD-630 вградена Intel HD графика. Тъй че, ако сте се надявали на подобрено представяне на вградените видео-карти на Intel, ще се наложи да почакате.

 

Имаме и лек, но не много решителен напредък в тактовите честоти на оперативната памет. При високите класове Core i9 и Core i7 вече е включена поддръжка на 2933MHz DDR4 RAM. Пир i5-ците и i3-ките обаче си оставаме на добре познатите 2666MHz, което е малко разочароващо. 

 


По отношение на възможността за овърклок, Intel остават верни на  традицията си, тъй че повечето процесори остават заключени и само върховите модели на всеки клас, тези които носят буквичката “К” в названието си, са с отключен множител.

 

Това са според мен най-важните неща, които трябва да знаем за предстоящото десето поколение на Intel процесорите. Когато след 27-ми май те се появят на пазара, можете да очаквате редица конфигурации тестове и така нататък, както си му е реда. За да не пропуснете нищо важно в областта на хардуера, не забравяйте редовно да посещавате блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес продължаваме да разглеждаме премиум периферия на Marvo - Marvo Pro. Това, което държа в ръцете си са...
    Здравейте, хора, днес ще продължа със серията ми ревюта на периферия от премиум серията на Marvo - Marvo Pro. Мишката, която щ...
    Здравейте, хора, вярвам повечето от вас вече са доста добре запознати с марката Marvo Scorpion, тъй като съм правил не едно...
    Здравейте, хора, миналата седмица сглобих една изцяло AMD базирана конфигурация с видео картата Radeon RX 5600 XT и проце...
    Днес съм ви подготвил нещо много подобно, само че ще бъде чисто нов билд, със същите два процесора, но този път видео картата...
    Здравейте, хора, последните седмици говорихме доста за хардуер и за компютърни конфигурации и в скоро време предстои да се вър...