|0700 20048|[email protected]s.bg|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Новите процесори на AMD Ryzen 3 3100 и 3300X са тук

Здравейте хора,

на 12-ти май, тоест преди няколко дни беше световната премиера на новите бюджетни процесори от третата генерация на Ryzen, Ryzen 3 3100 и Ryzen 3 3300X. Както винаги, благодарение на партньорите ми от Йон Компютърс, аз бях един от първите хора, които имаха възможността да се докоснат до този нов хардуер и да го тестват и днес ще представя пред вас резултатите от тези мои тестове. 

 

 

 

 

Очаквайте скоро!

 

 

 

Новите бюджетни процесори на AMD идват с четири физически ядра и осем треда, те са направени по 7 нанометровата производствена технология и поддържат PCIe 4.0, което е характерно за 3000 серията на Ryzen. 

Ryzen 3 3100 има базова честота от 3.6GHz и буустова на едно ядро достигаща до 3.9GHz. По-мощната версия 3300Х има базова честота от 3.8GHz на всички ядра и достига до буустова от 4.3GHz за едно ядро. 

Тяхната премиерна цена е обявена за 99$ за 3100 и 120$ за 3300Х, което съвпада с премиерната цена на новата i3-ка от 10-тото поколение на Intel i3-10100, която трябва да се появи също за около 120$. Към момента, двата процесора все още не са внесени на българския пазар, така че аз нямам точна информация за левовото изражение на тези цени, но предполагам че може би още в деня на излизане на статията вече са се появили. 

И така стига суха информация, важното за нас геймърите е да разберем, колко добре тези два процесора могат да се справят като основа за една гейминг машина. За да разберем това трябваше разбира се да сглобим една такава. За днешния билд съм подбрал дъно на MSI естествено с чипсет B450.

 

 

 

 

 

 

Новите B550 предстои да излязат, някъде средата на юни месец,  тъй че за момента си оставаме с B450. Имаме две по осем гигабайта RAM на 3200Mhz от Kingston Hyper X. 

 

 

 

 

 

 

Захранването на нашата машина ще бъде 600W от Deep Cool с бронзов сертификат. 

 

 

 

 

 

 

И може би най-важното видео картата, с която ще тестваме двата процесора трябва да бъде достатъчно силна, за да може те да покажат пълния си потенциал и дори да успее да се види разликата, ако има такава при игрите между двата процесора. Ето защото избрах GTX 1660 Super в изпълнение на Gigabyte. 

 

 

 

 

 

 

Всичко  това ще бъде монтирано в ето тази кутия - Raidmax GAMA. Тя има прозрачен панел от закалено стъкло. 

 

 

 

 

Нашият тестов компютър е сглобен и успешно премина тестовото буутване. След инсталиране на Windows, драйвери и всички игри е време да видим как точно новите процесори се справиха с бенчмарковете и игрите.

 

 

 

 

 

 

 

Започваме с може би най-важните  тестове в нашия случай - двата на Cinebench –  R15 и R20, тъй като те са специфично предназначени да измерват силата на процесорите. 

От AMD твърдят, че новият Ryzen 3 3300X дава по-добри резултати от Core i5 9400F, един от най-популярните процесори среден клас на Intel, а пък Ryzen 3 3100 би трябвало да даде по-добри резултати от Core i3 9100F. Хубавото е, че аз съм тествал вече тези два процесора на Intel и пазя резултатите, така че лесно можем да направим сравнение. 

Нека погледнем първо резултатите за R15, какво можем да коментираме.

 

 

 

 

 

На Multi-core определено имаме преимущество на 3300Х, който определено удря над 1000 точки. Виждате почти 1100 - 1096 е точния резултат в сравнение с 957 на Core i5 9400F. Всъщност, дори по-слабия 3100 преминава бариерата от 1000 точки, т.е. дава по-добър резултат от 9400Ф. Имайки предвид цената му, това е доста впечатляващо. Core i3 9100F, който е четириядрен процесор с четири треда, очаквано е далеч в класацията за Multi-core пърформънса достигайки около 650 точки. 

Резултатите за Single-core са малко по-изравнени.

 

 

 

 

Ryzen 3 3300X отново е първенец с цели 200 точки. Ryzen 3 3100, както и двата Интела се представят в рамките на около 170-180 точки. Доста сходни резултати дават, с леко преимущество на по-евтиния Ryzen. 

 

За да сме напълно справедливи, трябва да отбележим, че тук правим сравнение на чисто новите процесори на AMD със старото 9-то поколение на Intel. След по-малко от две седмици на 27-ми май излиза новото десето поколение, където Core i3 10100 ще дойде с четири ядра и осем треда, Core i5-10400 ще дойде с шест ядра и 12 треда, така че силите ще бъдат малко по-изравнени. 

 

При Cinebench R20 получихме сходни резултати и разликата общо взето се запазва същата.

 

 

 

 

 

 

Нататък продължаваме с тестване и сравняване на двата процесора 3100 и 3300Х в съчетание с една и съща графична карта - Nvidia GTX 1660 Super. Нека видим получи ли се разлика при бенчмаркът Unigine Superposition? Отговорът е Не. Практически се получиха еднакви резултати и за двата процесора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но това не ни учудва, този бенчмарк се повлиява относително малко от процесора и е главно предназначен да тества графичните възможности на видео картите, което не е основен фокус на днешното видео.

 

Тъй че продължаваме с първата игра GTA V, резолюция FULL HD,  на максимални настройки, но без Anti-aliasing. Опитът ни показва, че резултатите на нея доста се повлияват от CPU-то. И в случая имаме видима макар и не много драстична разлика.

 

 

 

 

 

Резултатите на 3100 са видимо по-ниски отколкото на 3300Х. 


 

Подозренията ми бяха, че същото ще се получи и при CS:GO това е игра повлияваща се доста от тактовата честота на процесора и особено от  Single-core пърформънса, знаем че 3300X достига до буустова честота от 4.3GHz колко голямо предимство ще се окаже това. Ами не малко.

 

 

 

 

 

При резолюция FULL HD и максимални настройки,  средният FPS виждате е 347 за 3300Х срещу 299 за 3100, т.е. близо 50 средни кадъра за секунда разлика, което не е съвсем без значение. 

 

Не така стоят нещата при Shadow of the Tomb Raider. При нея, главно нещата се решават от видео картата и трябва да има голяма разлика в процесорите за да се усети.

 

 

 

 

 

 

 

Тук между 3100 и 3300Х изобщо не се усеща разлика имаме даже с един кадър за секунда по-добър резултат за 3100, което е в рамките на статистическата грешка. Практически резултатът е равен. 


 

Продължаваме с Fortnite една игра, която продължава да бъде много популярна и да се играе от милиони геймъри по целия свят. Нейната графика макар и не много претенциозна все пак има своите изисквания, още повече, че всичко в света на Fortnite може да се троши, разрушава и строи.

 

 

 

 

 

Това неминуемо натоварва процесорите. Разлика между 3300Х и 3100 тук се усети, виждате 116 срещу 102 средни кадри за секунда, но не много значително. Настройките бяха на EPIC. 


 

Следващата игра много напомня на  CS:GO, разбира се говоря за Valorant и резултатите при нея много напомниха на тези при CS:GO.

 

 

 

 

 

При всички настройки на максимум имаме 306 средни кадри за секунда срещу 257, тоест отново около 50 кадъра разлика, най-значимата разлика отчетена до тук е при тези две игри, CS:GO и Valorant. 


 

Точно обратното е при три пъти "А" заглавията - видяхме при Кака Лара Крофт нямаше никаква разлика и сега при последната игра, която ще тествам BFV на Ultra настройки, отново имаме само един кадър разлика, което е трудно да бъде определено изобщо като такава.

 

 

 

 

 

Така че, изводите които мога да направя, новите бюджетни процесори от 3-тото поколение на Ryzen, a именно 3100 и 3300Х предлагат много добра стойност за цената си. Те са идеални за тези от вас, които се стремят да сглобят евтини машини от начален до среден клас, със своите четири ядра и осем треда и не лоши тактови честоти. Тези процесори превъзхождат техните преки конкуренти от 9-тото поколение на Intel, но в момента предстои премиерата на 10-тото, така че тогава пак ще говорим. 


А пък, ако искате да сте добре информирани за всичко в областта на геймърския хардуер, не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс, където тестваме и проверяваме процесорите и видео-картите които се появяват на пазара, така че вие да може да направите своя информиран избор.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес продължаваме да разглеждаме премиум периферия на Marvo - Marvo Pro. Това, което държа в ръцете си са...
    Здравейте, хора, днес ще продължа със серията ми ревюта на периферия от премиум серията на Marvo - Marvo Pro. Мишката, която щ...
    Здравейте, хора, вярвам повечето от вас вече са доста добре запознати с марката Marvo Scorpion, тъй като съм правил не едно...
    Здравейте, хора, миналата седмица сглобих една изцяло AMD базирана конфигурация с видео картата Radeon RX 5600 XT и проце...
    Днес съм ви подготвил нещо много подобно, само че ще бъде чисто нов билд, със същите два процесора, но този път видео картата...
    Здравейте, хора, последните седмици говорихме доста за хардуер и за компютърни конфигурации и в скоро време предстои да се вър...