|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Най-странната мишка? Вертикална мишка от Canyon.

Здравейте, хора,

както знаете в нашия блог обичаме да разглеждаме най-различна периферия. И днес съм ви подготвил нещо наистина интересно и необичайно. Това са два модела геймърски мишки от Canyon, които изглеждат наистина различно от всичко, което съм тествал до сега. Ако отворим продуктовата гама на Canyon, ще открием, че това всъщност са двата най-скъпи модели. Не че са толкова скъпи де, едната струва 39лв, a другата 49лв. 


 

В какво обаче се състои техния нестандартен дизайн. Ами главно във формата и разположението на бутоните. Започвам с по-особената от двете, това е EMISAT - SGM 14 RGB.

 

 

 

 

Тази мишка сякаш е дошла от алтернативна действителност, където хората държат мишките по съвсем различен начин. А може би този начин е по-добър, но ние просто не сме знаели до сега и сме го правили погрешно през цялото това време? 


 

Ако погледнем от едната страна виждаме, че дизайнът не е чак толкова по-различен. Имаме двата познати - ляв и десен бутони на мишката и сркол по средата.

 

 

 

 

 

Те се натискат със същите пръсти - показалец и среден, както сме свикнали. Самата мишка обаче се държи подобно на лост, вместо по обичайния начин. 


 

Предимствата - според създателите на мишката е, че по този начин китката ви не се усуква толкова, докато я държите на масата през дългите часове работа или игра с мишката. На теория, това би трябвало да е по-ергономично и полезно за ставата на китката ви. До колко това е така, аз лично не се наемам да дам оценка. Мога обаче да дам своето мнение за това колко е удобна мишката и как се справя по време на игра.

 

 

 

 

Тествах я цъкайки класическия шутър CS:GO и останах доста приятно изненадан. Честно казано, тъй като никога до сега не съм ползвал подобна мишка, очаквах да ми е супер неудобно и да не мога нищо да уцелвам, все едно за първи път хващам да играя шутър. Но не беше така. Всъщност, успях да прицеля няколко доста точни хедшотове, и като цяло представянето ми не се различаваше много от обичайното. Добрата прецизност може би се дължи донякъде и на PIXART PAW 3212 сензорът, с който е снабдена мишката.

 

 

 

 

 

Поради характерното разположение на бутоните, когато стреляте, чувството е все едно наистина дърпате спусъка на оръжие. 


 

Разбира се има неизбежна нужда от привикване. Не се чувствах на 100% уверен с тази нова ергономия, след като цял живот съм свикнал да играя с хоризонтална мишка. Тук липсва толкова добре изградена мускулна памет, но както казах процесът на адаптация не е толкова труден и според мен лесно може да се свикне. 

На външен вид мишката изглежда страхотно.

 

 

 

 

Тя има висококачествено матово покритие имитиращо гумирана повърхност на захвата. В горната част имаме LED лампичка индикираща с различен цвят, на колко DPI сме.

 

 

 

 

 

DPI режимът се сменя чрез натискане на DPI бутон, намиращ се тук долу, като стандартните режими са 500/100/2000/3000/4000 и 4800. Отделните стъпки също могат да бъдат със зададена от вас стойност в специалния софтуер, който ще разгледаме след малко. 


 

В долната част имам тази минаваща по цялата обиколка на основата светеща линия.

 

 

 

 

 

Тя представлява Addressable RGB подсветка, която може да бъде настроена да свети с различни ефекти, но по подразбиране е сложена плавното преливане на цветовете. 


 

В долната част точно до DPI бутона се намират два допълнителни бутони. 

Това, което прави може би най-силно впечатление, е ето този джойстик.

 

 

 

 

 

Първоначално си помислих, че той може да се използва за алтернативно по-фино местене на курсора, но това не се оказа така. Джойстика просто ви дава възможността да си програмирате още пет допълнителни бутона за всяка от четирите страни на мърдане плюс натискане навътре.


 

За да използвате пълната функционалност на мишката, от Canyon са предвидили специално приложение, което може да инсталирате на компютъра си. То всъщност има доста всеобхватни функции и изглежда добре направено.

 

 

 

 

Може би най-важното е, че имате възможност да програмирате всеки един от бутоните какво точно да прави и да си запазвате няколко различни профила. Можете, както споменах да променяте DPI настройките, като различните степени да отговарят на различни стойности на DPI-я, както и да променяте цвета, който индикира съответната стойност. Можете да променяте режима на светене на подсветката, като изберете статичен цвят, дишащ режим или някой друг от многото режими. Полинг рейта (или опресняването) на мишката също има няколко настройки, най-бързата, от които е 1000MHz. 

Изобщо приложението позволява много детайлна къстъмизация на мишока, което е чудесно, ако си падате по тези неща. На мен лично ми харесва, че продукта може да се използва абсолютно нормално, без инсталирането на този софтуер, а само със свързване към USB-то - всичко работи перфектно. 

 

 


 

Сега нека се прехвърлим към другата, също доста необичайно изглеждаща мишка, макар, че в сравнение с вертикалната тази има почти стандартен вид.

 

 

 

 

Ако се абстрахираме от това сравнение,  APSTAR CND-SGM12RGB e много различна от всичко, с което съм се сблъсквал до момента. Това, което веднага прави впечатление, е нейната форма. Основните два бутона и целия гръб на мишката са под наклон от почти 45° спрямо равнината на масата.

 

 

 

 

Това прави мишката полу-вертикална, както аз бих я нарекъл. Усещането при държане не е толкова различно и се чувства по-скоро като нормална мишка. В допълнение към интересния дизайн имаме специални извивки за по-стабилно закрепяне на палеца от едната страна и безимения и кутрето от другата.

 

 

 

 

Радикалният дизайн на гърба на мишката го е лишил от наличието на скрол, тъй че имам само двата широки бутона с тази светеща линия по средата. Скролът се намира от страната на палеца. На същото място се намират и двата допълнителни бутони и DPI бутонът.

 

 

 

 

 

Цялостно мишката изглежда супер, много нестандартно и много готино и освен това лично аз я намирам за удобна. 


 

Малко за спецификациите - тя е снабдена с Sunplus SPCP6651B сензор, който е по-евтин от PIXART-a на EMISAT мишката, но все пак е достатъчно добър особено за цената, на която идва продукта.

 

 

 

 

 

Също като при другата мишка имам шест програмируеми нива на DPI, като максималното този път е 6400. И тук имаме поддръжка на до 1000MHz полинг рейт. Основните два бутона са разчетени да издържат до 3 милиона кликвания, което не е лошо за мишка от този клас. APSTAR мишката има вътрешна памет, което означава, че настройките, които направите с приложението се запазват, дори да се преместите на друг компютър. 


 

И сега няколко думи за самото приложение.

 

 

 

 

 

То изглежда по-различно, но също като при другата мишка ви позволява пълна къстъмизация, като се започне от всичките бутони, премине се през неща като полинг рейта, скоростта на двойното кликване, различните степени на DPI, възможност за запаметяване на макроси,  режима на подсветката и така нататък.

 


Самата подсветка е доста интересна и включва тази централна разделителна линия.

 

 

 

 

Тя също е с Addressable RGB и може да има няколко различни режима.  Интересно решение имаме тук за индикиране на различните степени на DPI и как това същевременно да не пречи на подсветката. Както знаете производителите много често се спират на варианта, подсветката да се определя от степента на DPI. Хубавото тогава е, че лесно разпознавате на какъв DPI сте. Лошото е, че ако искате да промените режима на светене няма как да го направите без да превключите на друг DPI. Тук от Canyon са намерили много умно решение. При натискане на DPI бутона, средната разделителна линия светва в съответния цвят.

 

 

 

 

 

След се спрете на една степен, съответния цвят премигва няколко пъти и после подсветката се връща към нормалния си режим на светене. Наистина доста добро решение.


 

Ами хора, като това са моите впечатления от двете мишки на Canyon, които разгледахме днес. Определено два много интересни продукта, които аз имах истинско удоволствие да тествам. И макар че са най-скъпите мишки на Canyon, те всъщност идват на една много добра цена. А пък ако искате да не пропускате най-актуалните новости в областта на геймърската периферия, следете редовно блога на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес продължаваме да разглеждаме премиум периферия на Marvo - Marvo Pro. Това, което държа в ръцете си са...
    Здравейте, хора, днес ще продължа със серията ми ревюта на периферия от премиум серията на Marvo - Marvo Pro. Мишката, която щ...
    Здравейте, хора, вярвам повечето от вас вече са доста добре запознати с марката Marvo Scorpion, тъй като съм правил не едно...
    Здравейте, хора, миналата седмица сглобих една изцяло AMD базирана конфигурация с видео картата Radeon RX 5600 XT и проце...
    Днес съм ви подготвил нещо много подобно, само че ще бъде чисто нов билд, със същите два процесора, но този път видео картата...
    Здравейте, хора, последните седмици говорихме доста за хардуер и за компютърни конфигурации и в скоро време предстои да се вър...