|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Превръщам старо офис PC в геймърска машина

Здравейте, хора,

днешното видео ще бъде малко по-различно. В него ще разгледаме, ето този офис компютър втора употреба и ще видим може ли срещу скромна инвестиция да го превърнем  в бюджетна геймърска машина? 

 

 

 

 

Това е офис РС на HP - Pro Desk, което се продава за едва 239лв. За първи път имам възможността да разгледам отблизо и отвътре една такава професионална маркова конфигурация и веднага някои неща ми правят впечатление. Може да видите, кутията освен обичайните долни крачета, има също и тези странични крачета, ако искате да я поставите хоризонтално. 

 

 

 

 

Отваряме капака с помощта на солидно изглеждащ заключваш механизъм.

 

 

 

 

Оригинално конфигурацията идва без видео карта, само с 4 GB DDR3 RAM на 1600Mhz и процесор Intel Core i3 4160. Това е двуядрен процесор, излязъл през третото тримесечие на 2014г. И е от Haswell поколението на Intel, направено по 22 нанометрова архитектура. Работи на 3.6GHz и с DDR3 RAM както вече отбелязах.

 

 

 

 

 

Впечатление ми прави охлаждането, което са сложили от НР, това не е нормалното охлаждане, което сме свикнали да виждаме на Intel, а повече напомня на AMD. Тук в предната част на кутията имаме малко говорителче, което всъщност е достатъчно, за да изкара някакъв звук, ако нямате нищо друго свързано към компютъра.

 

Преминаваме към рам-та, това е първото нещо, което модифицирах, добавяйки втора плочка от 4 GB DDR3 RAM. На сайта на Йон Компютърс при добавяне на втора плочка рам цената става 308лв, което продължава да бъде изключително евтино.  В случая, за да са еднакви плочките съм сложил тези две сини на Hyper X, иначе оригинално РС-то дойде с обикновено изглеждаща плочка без тези декоративни охладители, но с цел да имаме еднакви плочки рам, предпочетох да сложа тези двете.

 

 

 

 

 

Добавих също и SSD, освен оригиналния 500GB хард диск на Western Digital. В случая аз съм сложил 480GB SSD, защото такова имах под ръка, но вие може да сложите например едно 120 GB, колкото да се инсталира Windows-a. Наистина го препоръчвам и мисля че си заслужава, цената продължава да бъде под 400лв. 

 

Накрая идва най-важната модификация и тя вече не се предлага втора ръка в сайта, а може да се вземе само нова. Говоря, разбира се, за видео картата. За да се придържам към ултра нисък бюджет, се спрях на тези два модела: от зеления отбор избрах Nvidia GT 1030 в изпълнение на Palit и от червения RX 550 в изпълнение на Saphire Pulse.

 

 

 

 

      

 

 

 

За да разберем колко точно се получава бюджета на нашето РС добавям отделно картата в кошница и виждаме: 531лв с 1030-ката и 515лв с RX 550. 

 

Използвам тези две карти, защото са относително еднакви като цена и искам да задоволя любопитството, както на феновете на Nvidia така и на тези на AMD. 

Общо между двете карти освен цената е, че имат по 2GB GDDR5 памет и имат много малък размер, не се нуждаят от допълнително захранване с кабел. Малкият размер всъщност е от значение, защото както виждате тук,  поради специфичния дизайн на дъното, няма да имаме възможност да монтираме много голяма карта.

 

 

 

 

 

 

И така, знам, че това скромно на външен вид, РС е прекарало години в някой офис или държавно учреждение, където от сутрин до вечер са играли пасианс на него. Но сега то се събужда за своя истински живот. След малки модификации от моя страна е време то да се прероди, като истинска геймърска машина. 

 

Първото заглавие, което ще тествам днес е и най-новата и най-популярна в последно време игра - Valorant. Тя се доказа, като изключително лека и добре оптимизирана игра. Впечатлен съм от начина, по който се държеше на нашето ултра бюджетно РС. При резолюция FULL HD и настройки на Low,  направих общо четири експеримента, по един с всяка от двете карти и 8GB RAM и, по един във оригиналния вариант само с 4 GB RAM. Точно така исках да видя как ще се държат игрите, ако имаме само 4 GB RAM. Имайте предвид, че при зареждане на Widnows бяха заети над 50% от системните ресурси в този вариант. 

 

Ето как ще представям резултатите днес. В зелено виждате представянето на Nvidia картата, като по-тъмния цвят е резултата за 8GB RAM, а по-светлия само с 4. По същия начин с тъмно и светло червено представям резултатите на RX 550. 

 

 

 

 

 

Виждаме RX 550 има около петнадесетина фрейма преимущество спрямо GT 1030. Прави ни впечатление също, че пърформънса не спада драматично много при премахване на едната плочка рам. Честно казано, преди началото на този експеримент, очаквах версията с 4GB да е напълно неспособна да играе по приемлив начин повечето игри. Както ще се види обаче, това съвсем не е така. 

 

Следващият ни тест е добрата стара  CS:GO. На минимални настройки и резолюция FULL HD. Този път преимуществото е на страната на зеления отбор.

 

 

 

 

 

И отново имаме спад с около 10 средни кадъра за секунда при премахване на едната плочка RAM, но като цяло аз не усетих някаква разлика в играта.

 

Изводите до тук? Това употребявано, офис РС, с добавена супер бюджетна видео карта се държи учудващо добре на двете от най-популярните Е-спорт заглавия и дори вади завидно добър FPS - над 120. 

 

Следващата игра е GTAV, отново на минимални настройки при резолюция  FULL HD.

 

 

 

 

 

Имаме леко предимство за GT 1030, която държеше между 70 и 90 кадъра за секунда на отделните сцени, докато RX 550 беше по-скоро около 60-70 fps. Лек спад отново в 4ГБ версия на конфигурацията. 

 

Време е да направим нещата малко по-сериозни и да тестваме поне едно три пъти “А” заглавие, говоря разбира се за Кака Лара Крофт и Shadow of the Tomb Raider. Да, играта вървеше с около тридесетина кадъра за секунда на минимални настройки и при двете карти.

 

 

 

 

 

Не бих казал, че е идеалният вариант, но 30 кадъра все пак си е допустимо за игра. Имайте предвид обаче, че първият път, когато тествах с 4 GB версия на конфигурацията, бенчмаркът крашна и ме изхвърли. При последвал рестарт успях да го пусна до край и да получа тези резултати, но крашването показа, че при 4 GB системата явно не е достатъчно стабилна, за да играе такова заглавие като Shadow of the Tomb Raider. 

 

Тествах също и Fortnite. Също много популярна Battle Royale игра, която е лека, но не чак толкова колкото някои хора си представят. Проведох теста на Competitive настройки, което означава всичко на Low, с изключение на Viewing Distance, която е на максимум.

 

 

 

 

 

Виждате получиха се не лоши резултати. Все пак обаче, длъжен съм да споделя с вас, нещо което няма как да се разбере от резултатите на теста. При версиите с 4GB RAM имаше доста сериозно засичане. Включително от време на време се наблюдаваше и прекъсване във звука. Изглежда, недостига на оперативна памет, не позволява на игра с такъв голям отворен свят да се рендърва нормално, тъй че тук осемте гигабайта са си задължителни според мен. 

 

И накрая имам два синтетични теста. Първият е на Unigine Superposition. Тук виждаме преимущество на Nvidia и почти никакво повлияване от липсата на оперативна памет. 

 

 

 

 

 

Даже парадоксално при тестовете с 1030, сме изкарали по-висок резултат при 4 GB отколкото при 8. 

 

Тествах също и процесора със Cinebench R 15. По-стария бенчмарк тука е по-подходящ. 350 точки на Multi-core и 137 на Single-core са много далеч от съвременните стандарти, но какво да се прави. 

 

Измерих и нивата на шум, на нашето РС, с новата ми машинка за измерване на звука.

 

 

 

 

 

Кутията ни има един вентилатор отзад и един на захранването, плюс вентилатора на процесора и тези на видео картите. Като цяло компютъра беше изключително тих. При спокойно състояние държа около 33 DB, което е близко до нивата на статичния шум измерван при абсолютна тишина от уреда. След това при максимално натоварване, шума се увеличи едва с около 2DB до 34. Двете видео карти са много тихи и достигат до ниски температури. 1030-ката се държеше при натоварване около 46-48°С, като най-висока температура беше измерена при Fortnite 56°С. RX 550 държеше средно малко по-високи температури около 52-54°С, но и тя достигна максимум от 56°С при Fortnite. 

 

И така хора, няколко извода могат да се направят от този интересен експеримент. Първо видяхме, колко добре можем да играем на едно старо офис PC, ако му прибавим едни от най-евтините видео карти на пазара. Направихме и сравнение в представянето между GT 1030 и RX 550. Понякога едната имаше предимство, друг път другата. Нещо, което е хубаво да го знаете, GT 1030 не поддържа запис на геймплей посредством Shadow Play, докато RX 550 се поддържа от Radeon ReLive и целия геймплей, който видяхте днес е записан именно с тази карта.

 

 

 

 

Ами хора, видяхте как превърнахме едно стария офис компютър втора употреба в бюджетна геймърска конфигурация, която даде не лоши резултати на някои от най-популярните леки заглавия. Ако искате да продължавате да бъдете добре информирани за света на хардуера, не забравяйте да следвате блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес продължаваме да разглеждаме премиум периферия на Marvo - Marvo Pro. Това, което държа в ръцете си са...
    Здравейте, хора, днес ще продължа със серията ми ревюта на периферия от премиум серията на Marvo - Marvo Pro. Мишката, която щ...
    Здравейте, хора, вярвам повечето от вас вече са доста добре запознати с марката Marvo Scorpion, тъй като съм правил не едно...
    Здравейте, хора, миналата седмица сглобих една изцяло AMD базирана конфигурация с видео картата Radeon RX 5600 XT и проце...
    Днес съм ви подготвил нещо много подобно, само че ще бъде чисто нов билд, със същите два процесора, но този път видео картата...
    Здравейте, хора, последните седмици говорихме доста за хардуер и за компютърни конфигурации и в скоро време предстои да се вър...