|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Колко добро е бюджетното AMD PC 2020

Колко добро е бюджетното AMD PC 2020

Здравейте, хора,

миналата седмица сглобих бюджетно РС изцяло от AMD компоненти, което се яви един вид алтернатива на предложеното по-рано РС базирано на Intel Core i3 9100F и GTX 1650 Super. В това алтернативно РС заложих на процесора Ryzen 5 1600 AF и RX 580 8GB. 

Получава се доста интересно сравнение, защото докато първият вариант са ентри левъл компоненти от последно поколение, то втория вариант са компоненти от среден клас, които обаче са две-три поколения по-стари.

Преди да започнем с тестовете искам да ви покажа, още едно устройство, с което се сдобих наскоро. Това е уред за измерване на нивата на шум.

 

 

 

 

 

Много съжалявам, че го нямах при тестването на предишното РС, за да можем да направим сравнение, но от сега нататък при всички конфигурации ще бъдат отчитани и нивата на шум при натоварване и при спокойно състояние. 

 

И така започвам с теста на Cinebench R 15. Имайте предвид, че всички тестове за момента са направени на 16 гигабайтовата версия на РС-то и са сравнявани също с 16 ГБ версия на другото РС. В края на клипа ще поговоря малко и за разликата, която се получава при премахване на едната плочка и ползване само на 8GB RAM и сингъл ченъл.

 

И така на Cinebench R15 може да видите разликите в резултатите между Ryzen 5 1600 AF и Core i 3 9100F.

 

 

 

 

 

Аз лично не съм изненадан на мулти кор теста очаквано Ryzen-ът, който има шест ядра и дванадесет треда изкарва доста по-висок резултат, в сравнение с Core i3 9100F, който разполага само с четири физически ядра и без хайпертрединг. При Single-core теста, обаче отново без изненади лично за мен i3-ката изкара значително по-висок резултат в сравнение с Ryzen-а. 


 

Подобни са и резултатите на по-новия бенчмарк Cinebench R20.

 

 

 

 

Моят извод е, че за почти всичко друго освен игри, Ryzen 5-цата би била по-добрия избор. Ако работите с програми възползващи се от мулти трединга – например, ако рендървате нещо - 3д модели, видео-рендъринг и други - многото ядра и тредове биха ви били от голяма полза. При игрите обаче, които рядко се възползват от повече от четири ядра, по-високия резултат от single-crore представянето би бил предимство. Но, нека видим нататък резултатите.


 

Първият ни тест е на Unigine Super Position. Тук се получиха интересни резултати. На High настройки тандемът Intel-Nvidia има сериозно предимство. 6600 точки срещу 6000.

 

 

 

 

Когато обаче увеличим натоварването и поставим на Extreme настройки, АМД конфигурацията изкара малко по-добри резултати около 2500 срещу 2300. 

 

 

 

 

Следващият ни тест е Кака Лара Крофт и Shadow of The Tomb Raider. При резолюция FULL HD и настройки на Highest Preset получихме много сходни резултати между двете конфигурации. AMD машината има лека преднина със 67 средни кадри за секунда срещу 63. 

 

 

 

 

Нещата, обаче претърпяват обрат при леката E-sport игра CS:GO. Тук на максимални настройки, използвайки специалната бенчмарк карта,  Intel-Nvidia имат леко преимущество получавайки средно 256 кадъра за секунда срещу 232 за АМD.

 

 

 

 

При GTA V PC-то базирано на Core i3 9100F и GTX 1650 Super отново има преимущество спрямо Ryzen 5 1600 и RX 580 изкарвайки средно с по десетина кадъра повече на петте сцени. 

 

 

 

 

По подобен начин стояха нещата и при Fortnite. Тук, Intel/Nvidia конфигурацията има известно предимство:

 

 

 

 

И накрая, последната игра, която тествах е и най-тежката Battlefield V при резолюцията FULL HD на ULTRA настройки. Тук AMD конфигурацията си възвръща преднината успявайки да закрепи средни 60 кадъра за секунда в сравнение с 47 при нашето бюджетно РС базирано на Core i3 и GTX 1650 Super. 

 

 

 

 

 

Извода - както очаквах няма драматична разлика в представянето между двете конфигурации. На някои заглавия имаме преимущество на Intel/Nvidia, на други то е за AMD. При всички положения разликите не са супер големи, така че да се правят някакви категорични изводи. 


 

Няколко неща, които останаха да се уточнят. Точно както и в предишното видео аз в извадих едната плочка рам и повторих тестовете, само че с 8 GB RAM и ползване само на единия канал. В крайна сметка и този път не установих значима разлика в резултатите, което даже ме изненада, защото очаквах при този процесор разликата да е по-сериозна. 


 

Температурите измерени при RX 580 бяха несравнимо по-големи. Докато GTX 1650 Super не вдигна повече от 67°С при предишните тестове, то RX 580 на Fortnite си държеше стабилно цели 89°С. Нещо обичайно за тази карта и друг път съм измервал подобни температури, освен ако не е някой от скъпите модели с огромни охлаждания. Този обаче е бюджетна версия, размера на самата карта и на охладителя не е особено голям, така че очаквано достигаме тези температури. 


 

За първи път имах възможността точно да измеря звука. Направих го като поставях шумо-измерващото устройство на точно 30 см от предния панел на кутията.

 

 

 

 

Това е нещо, което мисля да превърна в стандарт и да меря по този начин от сега нататък, за да може да има сравнение на резултатите, защото измерените показания се променят в зависимост от това колко близо до кутията разположите устройството. Така че винаги ще използвам тази линийка, за да поставям измервателния уред на едно и също разстояние. И така при спокойно състояние, тоест когато не играем и не пускаме бенчмаркове на компютъра, нивата на шума достигнаха около 41dB.

 

 

 

 

 

При максимално натоварване варираха между 49 и 52 dB. Важно е да уточним, че статичния шум, който уреда отчита при пълна тишина в стаята ми без никакви компютри включени и без да дишам даже е около 33 dB. 

Ами това беше всичко от мен за сега хора, надявам се статията да ви е харесала и да е бил полезна за вас. Надявам се също, тя да ви е улеснила в избора на бъдещо бюджетно РС.

 

 

 

 

А пък ако искате да бъдете винаги добре информирани в областта на хардуера и геймърската периферия, не забравяйте да следите редовно блога на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще ви запозная с 8 полезни съвети за работа с компютъра, които със сигурност не искате да пропуснете.
    Днес ще ви покажа 10 уебсайта, различни от обичайните социални мрежи, които са по някакъв начин или полезни или забавни или и...
    Днешното видео е посветено на най-тайнствената и митична част от интернета - така наречената “Тъмна мрежа” или “Тъмен интернет...
    Когато през далечната 1985г. Microsoft Windows се появява за първи път, той представлява истинска революция за начина по който...
    Здравейте, хора и добре дошли в това видео, в което ще ви дам порция от полезни съвети и трикове, които ще улеснят и подобрят...
    Наскоро помогнах на нашата приятелка Дара да сглоби своето супер яко геймърско РС, с видеокартата RTX 4070 и процесора Intel C...