|070020048|0886151184|[email protected]|[email protected]| viber/whatsapp 0882517522
Категории

0

Вижте всички статии

Бюджетно РС 2020

Бюджетно РС 2020

Здравейте, хора,

дойде моментът, в който ще ви представя новото бюджетно РС за 2020 година! Много се радвам, защото тази година това ще е едно наистина много добро РС. Ако играете на FULL HD наистина няма да имате никакъв проблем с никое заглавие и дори според мен ще можете да стриймвате някои по-леки игри, ако това е желанието Ви. Удивително е как се развиха нещата, преди години с бюджетно РС можеха да се играят спокойно само леки игри, докато сега вече нещата постепенно се изтеглят към 2К и 4К гейминга и за нормалната HD резолюция, на която все още цъкат повечето хора, можете да постигнете добро качество дори с доста нисък бюджет. А нашият бюджет тази година съм го фиксирал на около 1200лв. Наистина можеше да се отиде и по-ниско, но според мен за 50-100лв не си заслужава да се прави този компромис. Предпочитам да създам геймърска машина, която ще е отлична за игри, а също ще има и добър външен вид, охлаждане и така нататък.

 

И така, днешната бюджетна конфигурация направо пари! Започвам с процесора, това е Core i3 9100F.

 

 

 

 

 

Буквичката “F” означава, че процесорът няма вградена графика, но това за нас е без значение, защото сглобяваме геймърско РС и ще имам външна видео карта. От значение обаче е цената. Intel Core i3-9100F е значително по-евтин. Към момента на снимане на това видео идва на едва 177лв. за разлика от обикновения Core i3-9100, който е на практика същия процесор, но се предлага за близо 300лв. 9100F също така има по-добро представяне поне що се отнася до игрите спрямо възможните алтернативи на AMD идващи на приблизително същата цена - Ryzen 3 2200G, Ryzen 3 3200G. 


 

Дъното, което избрах е на Asrock H310 CM.

 

 

 

 

 

Обратно на очакваното, това не е възможно най-евтиното дъно, което можеше да се намери. Този път, исках дъното да покрива някои минимални изисквания, например исках да има осем пинов конектор за захранване на процесора, наистина не харесвам четири пиновите и което е по-важно, исках дъното да поддържа поне един M.2 слот. Наистина в тази конфигурация няма да слагаме  MVME SSD, но не е лошо да го имате като опция за в бъдеще. Нашето дъно идващо на цена от около 130лв покрива тези изисквания, а е само с 20-тина лева по-скъпо от най-евтините модели, които ги нямат тези неща, така че мисля, че си заслужава. 

Разопаковам и процесора и е време да го поставя в сокета.

 

 

 

 

 

Това става без особени проблеми, затварям шината и виждате как капачето се катапултира. 


 

Следващият важен въпрос е оперативната памет. Избрал съм и ще тествам РС-то с две плочки по 8GB DDR4 RAM на Kingston HyperX Fury работещи на 2666MHz. 

 

 

 

 

 

Стандартната честота за повечето интелски процесори. Тук обаче малко надскачаме бюджета. Ако последвате линка в описанието ще видите, че по подразбиране, конфигурацията в сайта на Йон Компютърс се продава с една плочка RAM и струва 1155лв. Ако добавите втора плочка от 8GB вече става 1250лв. 

Аз лично бих инвестирал тези 100лв, за да имам шестнадесет гигабайта рам и да мога да ползвам дуъл ченъла, но ако сте притиснати откъм бюджет, добавянето на рам е най-лесното нещо, може да си вземете с една плочка и винаги да добавите втората, когато решите.  


 

Двете плочки са инсталирани. 

 

 

 

 

 

Тук имаме само два DIMM слота, така че нямаме никакви въпросителни относно, кое къде трябва да се инсталира. 


Идва ред на охлаждането и естествено ще ползваме боксовото на Интел. За процесор като този, наистина няма някаква необходимост от по-силно охлаждане.

 

 

 

 

 

Поставяме го и внимателно натискаме специалните щифтчета, които щракват при достигане до крайното положение. Натискаме ги на кръст едно по едно. И накрая свързваме кабела за захранване на вентилатора, към съответния пин на дъното. 


И така достигнахме до момента, в който нашия процесор, рам и охлаждане са инсталирани, това е сърцевината на нашето геймърско РС.

 

 

 

 

Време е да представим друг важен компонент, а именно кутията на нашето РС. Тук няма да бъдем оригинални, кутията Segotep LUX II съм я ползвал в поне няколко конфигурации.

 

 

 

 

 

Но говорете каквото искате за марката Segotep, за мен този модел е един от най-заслужаващите си, като стойност, която получавате срещу парите си. За цена от 99лв. получавате всичко, необходимо за вашия билд, плюс четири броя светещи в синьо 120 милиметрови вентилатори и прозрачен плексигласов капак. Кутията има също горен прахов филтър, който се закрепя с магнит и като цяло дизайнът ми харесва.

 

И така, първо поставям пластинката за дъното.

 

 

 

 

След това внимателно намествам самото дъно и завинтвам едно по едно общо шестте винтчета.

 

 

 

 

Реших, че първо искам да свържа кабелите на кутията и после да продължа със захранването. Свързвам USB 2,0 и USB 3.0 кабелите, след това аудио буксите и накрая малките кабелчета за предния панел. 

Време е за захранването. Мисля, че никого няма да учудя, като кажа, че за този бюджетен билд съм се спрял отново на захранването Trendsonic 600W Gaming Beast.

 

 

 

 

Поставям го в отделението за захранване и внимателно завинтвам винтовете. 

 

 

 

 

Прехвърлям кабелите за дъното и процесора отпред. Докато все още сме отзад, виждате как съм навързал четирите вентилатора на кутията и сега ги свързвам към молекс на захранването. 

 

 

 

 

Вече от вътрешната страна свързвам първо 24 пиновия кабел на захранването. Натискам го докато влезе докрай, като същевременно се старая да подпирам дъното отдолу, така че да не се криви много под натиска. 

 

 

 

 

По същия начин свързвам и осем пиновото захранване на процесора. 

 

Преди да преминем към инсталиране на най-важния компонент - видео картата имаме още една малка подробност. Нашето 480 гигабайтово SSD на ADATA. Виждате кутията разполага със специален държач, който се намира от вътрешната страна. Закрепям SSD-то вътре в него, чрез завинтване на тези четири винтчета.

 

 

 

 

Сега прикрепям самия държач и SSD-то. Свързвам информационния и захранващия SATA кабел и сме готови.

 

 

 

 

И сега време е за нашата видео карта. Спрях се на Nvidia GTX 1650 Super. 

 

 

 

 

Това e карта, която за мое най-голямо учудване всъщност не бях тествал до момента. Тя е значително подобрена спрямо оригиналната 1650. Всъщност си е съвсем различна карта, с по-голям брой куда ядра - 1280 спрямо 896, има по-високи татктови честоти и също така е с GDDR6 памет за разлика от GDDR5, с която е обикновената 1650-ка. Разликата в цената между 1650 и 1650 Super, в зависимост от производителя, е около 50-тина лева, тъй че според мен тотално си заслужава да вземем по-хубавата. 

 

В случая съм се спрял на един много хубав модел, това е MSI Ventus OC Edition.

 

 

 

 

 

Със своето солидно охлаждане, буустовата честота на тази карта е малко по-висока от оригинала - 1740Mhz срещу 1725. 

 

И така поставяме видео картата в слота на дъното и завинтваме прикрепящото винтче. 

 

 

 

 

 

Картата се захранва с един шест пинов кабел, тя е доста икономична карта. 

 

Време е за тестов буут. Всичко тръгва нормално. 

 

 

 

 

Вижте колко красиво изглежда нашата бюджетна конфигурация. Изобщо не изглежда като бюджетна мен ако питате. 

 

 

 

 

 

Тези четири светещи вентилатори, освен че допринасят за естетиката на машината, ще осигурят много добър въздушен поток вътре в кутията, което е и целта.

 

И така хора, много се кефя от това как се получи новата бюджетна конфигурация за 2020г. Мисля, че още дълго време тя ще бъде актуална. Аз лично нямам търпение да тествам тази страхотна и доста евтина машина. Това ще стане в следващото видео. Ще тестваме както леки Е-спорт заглавия така и три пъти “А” игри и ще видим колко добре ще се справи.

 

А пък вие, ако искате да сте винаги информирани за новостите в областта на геймърския харудер, не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс. Ще се видим отново скоро!

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Днес ще ви запозная с 8 полезни съвети за работа с компютъра, които със сигурност не искате да пропуснете.
    Днес ще ви покажа 10 уебсайта, различни от обичайните социални мрежи, които са по някакъв начин или полезни или забавни или и...
    Днешното видео е посветено на най-тайнствената и митична част от интернета - така наречената “Тъмна мрежа” или “Тъмен интернет...
    Когато през далечната 1985г. Microsoft Windows се появява за първи път, той представлява истинска революция за начина по който...
    Здравейте, хора и добре дошли в това видео, в което ще ви дам порция от полезни съвети и трикове, които ще улеснят и подобрят...
    Наскоро помогнах на нашата приятелка Дара да сглоби своето супер яко геймърско РС, с видеокартата RTX 4070 и процесора Intel C...