|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Сглобяване на конфигурация с видео карта RX 5600 XT

Здравейте, хора,

миналата седмица направих видео, в което тествах най-новата видео карта на AMD - това е Radeon RX 5600 XT в изпълнение на Saphire Pulse. Днес както обещах, че ви покажа как сглобих и ще поговорим малко повече за конфигурацията, с която тествах тази видео карта.

 

 

 

 

Тъй като RX 5600XT беше анонсирана като ултимативната HD карта, идваща да се конкурира пряко с най-популярните модели на Nvidia GTX 1060, GTX 1660, 1660 Super и 1660Ti, с партньорите ми от Йон Компютърс решихме, че най-подходящо е да разработим мощна геймърска конфигурация, но от среден клас, стремейки се да не натоварваме излишно бюджета. И така на какво се спряхме? Като процесор изборът падна на AMD Ryzen 5 2600x.

 

 

 

 

Това е един много добър и не толкова скъп процесор от второто поколение Ryzen. Той има шест физически ядра и дванадесет треда и идва са базова клок честота от 3,6GHz, която достига до 4,2GHz буустова честота. 

Дъното на Asrock е едно бюджетно решение, което обаче е с чипсет B450. 

 

 

 

 

 

Това означава, че потенциално това дъно може да поддържа и процесор от третото поколение на Ryzen, ако решим да ъпгрейтнем. 

 

И така инсталирах нашия процесор, без особени затруднения.

 

 

 

 

Следващата стъпка е да инсталирам охлаждането. Използвам боксовото охлаждане, виждате, то има предварително нанесена фабрична термо паста, така че няма да се занимаваме с нанасяне. Внимателно поставям охлаждането, така че винтовете да съвпаднат с резбите и след това ги завинтвам, един по един.

 

 

 

 

 

В началото не ги затягам до край, за да може и четирите винта да се затегнат равномерно и едновременно. Включвам захранването на вентилатора към специално предназначения за целта пин на дъното. 


 

Следващата стъпка е да инсталирам оперативната памет. В случая съм избрал две плочки на Kingston HyperX Fury по 8GB с тактова честота от 3000 MHz. Така имаме общо 16 GB RAM, но нещо също много важно ще можем да ползваме дуъл ченъла на дъното, което е важно особено за конфигурации с AMD. Тъй като дъното ни има само два слота, в случая няма какво да му мислим, отваряме слотовете и поставяме една след друга двете идентични плочки RAM. Забележете, как придържам и отдолу дъното докато се опитвам да натисна плочката, за да влезе в слота.

 

 

 

 

Това изисква прилагането на малко сила, но ползвайки тази техника не рискувам да повредя дъното, огъвайки го твърде много. 


 

До тук приключихме с инсталацията на процесора, охлаждането и оперативната памет на дъното. Време е да монтираме всичко това в кутията, но нека първо ви я представя и нея. 


 

Това е AeroCool Cylon PRO-RGB. Тя е от същия производител и много напомня на Cylon Mini, кутията използвана в ултрабюджетното РС, което беше предишната конфигурация, която сглобих. Тази кутия обаче е доста по-голяма и с около 30лв по-скъпа.

 

 

 

 

 

Има прозрачен страничен панел, но интересното тук е, че той е от плексиглас, докато при по-малката Cylon Mini беше от стъкло. 


 

Ако погледнем отзад виждаме доста интересна вратичка предназначена да улесни и да направи по-прегледен кабел мениджмънта. 

 

 

 

 

Имаме две висящи пластини предназначени за монтаж на SSD-та, както и чекмеджета за хард дискове в долната част. Кутията идва само с един заден 120 милиметров вентилатор, но с възможност за монтаж на още три отпред и два отгоре.

 

 

 

 

Поставям, задната пластина на дъното и след това е ред за монтаж на самото дъно.

 

 

 

 

Хубаво е, че имам предварително завинтени дистанционни втулки. Общо шест винта са необходими за монтажа на дънната платка.

 

 

 

 

Идва, може би най-трудната за демонстриране част от всеки билд, а именно окабеляването. В нашия случай избрах първо да свържа кабелите на кутията, преди изобщо да разопаковам захранването.  Виждате подред, къде съм свързал аудио кабела за буксите на кутията, малките кабелчета за старт и рестарт бутона и LED индикаторите, кабела за USB 2.0 и този за USB 3.0 портовете на кутията.

 

 

 

 

Следва да монтирам и свържа захранването. Това добре познатото ни и едно от най-използваните захранвания  - TrendSonic 600W.

 

 

 

 

 

Със своята достъпна цена около 70лв и надеждност доказана в практиката, то е предпочитания избор, когато гоним бюджет. 


 

Отиваме отново в задната част на кутията, за да поставим захранването.

 

 

 

 

 

Завинтвам го, след което прехвърлям отпред големия 24 пинов кабел за захранване на дъното и по-малкия за процесора. 
 

Отново от вътрешността на кутията, виждате как свързвам 24 пиновия кабел на захранването, отново стараейки се да придържам отдолу дъното, така че да намаля в максимална степен огъването

 

 

 

 

Тук в тясното, се опитвам да ви покажа, как свързвам допълнителното захранване за процесора, специално за това дъно то е 4, а не 8 пиново.

 

 

 

 

Накрая свързвам и информационния SATA кабел от SSD-то към един от SATA портовете на дъното. 

 

 

 

 

 

Тук може да видите финалния вариант на окабеляването, всички кабели и кабелчета са свързани към съответните места. 


 

Идва ред и за звездата на днешния билд, видео картата Radeon RX 5600XT. 

 

 

 

 

 

Това е една наистина страхотна карта, аз лично я тествах миналата седмица, но със своята цена от почти 800лв за България, тя честно казано ме изненада. Много хора и в коментарите под миналото видео се оплакаха от цената. Но в крайна сметка, цените на компонентите са нещо, което постоянно варира, така че с напредване на времето тя може да се промени.


 

Няколко неща, които пропуснах да кажа в миналото видео специално посветено на картата. Тя има три Display и един HDMI порт, което е съвременната тенденция следвана от повечето ново-излизащи карти. Липсва DVI-D порт. Картата, също така разполага със специален суич за превключване между два вида BIOSа. Единият е нормалният, насочен към добър пърформънс, а другия включва така наречения “Тих” BIOS, при който картата стои по-хладна, вентилаторите не се включват или работят на много ниски обороти и разбира се всичко това идва за сметка на част от производителността. 


 

Картата поддържа най-новите функции на Adrenalin 2020 софтуера. Това са Radeon Sharpening - която подобрява остротата на картината, Radeon Anti-lag, функция която твърди че подобрява времето за реакция между натискането на клавиш или мърдане на контролер от страна на потребителя и отразяването на това действие на екрана и може би най-интересната функция това е Radeon Boost. Когато той е включен, драйверът на видео картата има възможността да контролира динамично не само FPS-a, но също и резолюцията на картината. Така при рязко ползване на мишката в динамични моменти от геймплея, резолюцията може да бъде намалявана в реално време, което да допринесе за по-висок FPS точно в тези моменти.

Интересна идея, аз разбира се не съм използвал тази функция, докато тествах картата, защото това би компрометирало резултатите.


 

И така монтирам видео картата, свързвам единственият осем пинов захранващ кабел и е време за тестов буут на конфигурацията.  

 

 

 

 

Всичко тръгва нормално. 

 

 

 

 

Характерно за нашата кутия е че имаме един отделен бутон за контрол на RGB LED осветлението. Тази линия минаваща през средата на предния панел. С цъкане на бутона можем да сменяме различни цветове и режими на светене.

 

 

 

 

Ами, хора, сега знаете как сглобих конфигурацията, на която тествах новата RX 5600XT. Надявам се статията да е била полезна и забавна за вас. Ако е така не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс, където ще продължавам да поствам интересна информация от света на хардуера. 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, дойде моментът, в който ще ви представя новото бюджетно РС за 2020 година! Много се радвам, защото тази...

Acer KG271 ревю

17 Фев 2020
    Често пъти обсъждаме неща като видео карти, процесори, ботълнек, кадри за секунда. Сглобяваме машини и ги тестваме. Но нещо съ...
    Здравейте хора, миналата седмица направих видео, в което тествах най-новата видео карта на AMD - това е Radeon RX 56...
    Здравейте, хора в момента държа в ръцете си новата, доста обсъждана вече карта Radeon RX 5600XT, която е обявена от AMD кат...

Canyon Leonof Game set

16 Яну 2020
    Здравейте хора, време е за първото ревю на периферия за тази година. И какво имаме тук, това е един геймърски компле...
    Здравейте, хора, време е да ви представя новото Ултра-бюджетно РС за 2020г. Защо го наричам ултра-бюджетно, а не просто б...