|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Сглобяване на конфигурация с видео карта RX 5600 XT

Здравейте, хора,

миналата седмица направих видео, в което тествах най-новата видео карта на AMD - това е Radeon RX 5600 XT в изпълнение на Saphire Pulse. Днес както обещах, че ви покажа как сглобих и ще поговорим малко повече за конфигурацията, с която тествах тази видео карта.

 

 

 

 

Тъй като RX 5600XT беше анонсирана като ултимативната HD карта, идваща да се конкурира пряко с най-популярните модели на Nvidia GTX 1060, GTX 1660, 1660 Super и 1660Ti, с партньорите ми от Йон Компютърс решихме, че най-подходящо е да разработим мощна геймърска конфигурация, но от среден клас, стремейки се да не натоварваме излишно бюджета. И така на какво се спряхме? Като процесор изборът падна на AMD Ryzen 5 2600x.

 

 

 

 

Това е един много добър и не толкова скъп процесор от второто поколение Ryzen. Той има шест физически ядра и дванадесет треда и идва са базова клок честота от 3,6GHz, която достига до 4,2GHz буустова честота. 

Дъното на Asrock е едно бюджетно решение, което обаче е с чипсет B450. 

 

 

 

 

 

Това означава, че потенциално това дъно може да поддържа и процесор от третото поколение на Ryzen, ако решим да ъпгрейтнем. 

 

И така инсталирах нашия процесор, без особени затруднения.

 

 

 

 

Следващата стъпка е да инсталирам охлаждането. Използвам боксовото охлаждане, виждате, то има предварително нанесена фабрична термо паста, така че няма да се занимаваме с нанасяне. Внимателно поставям охлаждането, така че винтовете да съвпаднат с резбите и след това ги завинтвам, един по един.

 

 

 

 

 

В началото не ги затягам до край, за да може и четирите винта да се затегнат равномерно и едновременно. Включвам захранването на вентилатора към специално предназначения за целта пин на дъното. 


 

Следващата стъпка е да инсталирам оперативната памет. В случая съм избрал две плочки на Kingston HyperX Fury по 8GB с тактова честота от 3000 MHz. Така имаме общо 16 GB RAM, но нещо също много важно ще можем да ползваме дуъл ченъла на дъното, което е важно особено за конфигурации с AMD. Тъй като дъното ни има само два слота, в случая няма какво да му мислим, отваряме слотовете и поставяме една след друга двете идентични плочки RAM. Забележете, как придържам и отдолу дъното докато се опитвам да натисна плочката, за да влезе в слота.

 

 

 

 

Това изисква прилагането на малко сила, но ползвайки тази техника не рискувам да повредя дъното, огъвайки го твърде много. 


 

До тук приключихме с инсталацията на процесора, охлаждането и оперативната памет на дъното. Време е да монтираме всичко това в кутията, но нека първо ви я представя и нея. 


 

Това е AeroCool Cylon PRO-RGB. Тя е от същия производител и много напомня на Cylon Mini, кутията използвана в ултрабюджетното РС, което беше предишната конфигурация, която сглобих. Тази кутия обаче е доста по-голяма и с около 30лв по-скъпа.

 

 

 

 

 

Има прозрачен страничен панел, но интересното тук е, че той е от плексиглас, докато при по-малката Cylon Mini беше от стъкло. 


 

Ако погледнем отзад виждаме доста интересна вратичка предназначена да улесни и да направи по-прегледен кабел мениджмънта. 

 

 

 

 

Имаме две висящи пластини предназначени за монтаж на SSD-та, както и чекмеджета за хард дискове в долната част. Кутията идва само с един заден 120 милиметров вентилатор, но с възможност за монтаж на още три отпред и два отгоре.

 

 

 

 

Поставям, задната пластина на дъното и след това е ред за монтаж на самото дъно.

 

 

 

 

Хубаво е, че имам предварително завинтени дистанционни втулки. Общо шест винта са необходими за монтажа на дънната платка.

 

 

 

 

Идва, може би най-трудната за демонстриране част от всеки билд, а именно окабеляването. В нашия случай избрах първо да свържа кабелите на кутията, преди изобщо да разопаковам захранването.  Виждате подред, къде съм свързал аудио кабела за буксите на кутията, малките кабелчета за старт и рестарт бутона и LED индикаторите, кабела за USB 2.0 и този за USB 3.0 портовете на кутията.

 

 

 

 

Следва да монтирам и свържа захранването. Това добре познатото ни и едно от най-използваните захранвания  - TrendSonic 600W.

 

 

 

 

 

Със своята достъпна цена около 70лв и надеждност доказана в практиката, то е предпочитания избор, когато гоним бюджет. 


 

Отиваме отново в задната част на кутията, за да поставим захранването.

 

 

 

 

 

Завинтвам го, след което прехвърлям отпред големия 24 пинов кабел за захранване на дъното и по-малкия за процесора. 
 

Отново от вътрешността на кутията, виждате как свързвам 24 пиновия кабел на захранването, отново стараейки се да придържам отдолу дъното, така че да намаля в максимална степен огъването

 

 

 

 

Тук в тясното, се опитвам да ви покажа, как свързвам допълнителното захранване за процесора, специално за това дъно то е 4, а не 8 пиново.

 

 

 

 

Накрая свързвам и информационния SATA кабел от SSD-то към един от SATA портовете на дъното. 

 

 

 

 

 

Тук може да видите финалния вариант на окабеляването, всички кабели и кабелчета са свързани към съответните места. 


 

Идва ред и за звездата на днешния билд, видео картата Radeon RX 5600XT. 

 

 

 

 

 

Това е една наистина страхотна карта, аз лично я тествах миналата седмица, но със своята цена от почти 800лв за България, тя честно казано ме изненада. Много хора и в коментарите под миналото видео се оплакаха от цената. Но в крайна сметка, цените на компонентите са нещо, което постоянно варира, така че с напредване на времето тя може да се промени.


 

Няколко неща, които пропуснах да кажа в миналото видео специално посветено на картата. Тя има три Display и един HDMI порт, което е съвременната тенденция следвана от повечето ново-излизащи карти. Липсва DVI-D порт. Картата, също така разполага със специален суич за превключване между два вида BIOSа. Единият е нормалният, насочен към добър пърформънс, а другия включва така наречения “Тих” BIOS, при който картата стои по-хладна, вентилаторите не се включват или работят на много ниски обороти и разбира се всичко това идва за сметка на част от производителността. 


 

Картата поддържа най-новите функции на Adrenalin 2020 софтуера. Това са Radeon Sharpening - която подобрява остротата на картината, Radeon Anti-lag, функция която твърди че подобрява времето за реакция между натискането на клавиш или мърдане на контролер от страна на потребителя и отразяването на това действие на екрана и може би най-интересната функция това е Radeon Boost. Когато той е включен, драйверът на видео картата има възможността да контролира динамично не само FPS-a, но също и резолюцията на картината. Така при рязко ползване на мишката в динамични моменти от геймплея, резолюцията може да бъде намалявана в реално време, което да допринесе за по-висок FPS точно в тези моменти.

Интересна идея, аз разбира се не съм използвал тази функция, докато тествах картата, защото това би компрометирало резултатите.


 

И така монтирам видео картата, свързвам единственият осем пинов захранващ кабел и е време за тестов буут на конфигурацията.  

 

 

 

 

Всичко тръгва нормално. 

 

 

 

 

Характерно за нашата кутия е че имаме един отделен бутон за контрол на RGB LED осветлението. Тази линия минаваща през средата на предния панел. С цъкане на бутона можем да сменяме различни цветове и режими на светене.

 

 

 

 

Ами, хора, сега знаете как сглобих конфигурацията, на която тествах новата RX 5600XT. Надявам се статията да е била полезна и забавна за вас. Ако е така не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс, където ще продължавам да поствам интересна информация от света на хардуера. 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес ще разберем колко добре се справя не едно, а цели две нови APU от AMD. APU, e съкращение за Accelerat...
    Здравейте, хора, днес ще ви представя два варианта на компютър с бюджет около 1000лв. базиран на процесори с вградено видео...
    Здравейте, хора, днес имам да ви представя не един, а цели два чифта слушалки от вече добре позната марка геймърска перифер...
    Здравейте хора, винаги е вълнуващо и интересно, когато на пазара се появи нова марка геймърска периферия. Днес съм ви подго...
    Здравейте хора,  време е да сглобим нашия първи геймърски компютър с новото десето поколение на Интел - Comet Lake!&nb...
    Здравейте хора, дойде време да разберем колко добре ще се справи геймърския компютър с процесор от новото 10-то поколение н...