|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

RADEON RX5600XT – Картата, която надскочи класа си

Здравейте, хора

в момента държа в ръцете си новата, доста обсъждана вече карта Radeon RX 5600XT, която е обявена от AMD като ултимативната FULL HD карта. 

 

 

 

 

Получих тази карта малко след официалната премиера, за разлика от по-малката ѝ сестра 5500ХТ, която както ви се похвалих миналия път я докопах още преди премиерата ѝ. Всъщност обаче се радвам, че стана така, защото по този начин си спестих един цял куп главоболия, свързани с премиерата на тази карта, за които ще говоря по-натам. Нека първо видим по-важните неща.

Статистиката показва, че в световен мащаб болшинството от геймърите продължават да играят на монитори поддържащи FULL HD. Най-масово използваната карта в света e GTX 1060 6GB, от десетото поколение на Nvidia.

 

 

 

 

 

Ето защо, битката за именно този пазар е от решаващо значение за производителите на видео карти. До момента хегемонията във високия клас - FULL HD карти се държеше от триото на Nvidia - GXT 1660, 1660 super и 1660Ti. Именно срещу тях беше предназначена да се изправи и новата Radeon RX 5600XT.


 

По същество, тази карта притежава същия графичен процесор, като по-високия клас на Radeon - RX 5700, която главно се цели в 2К гейминга. 

Графичният процесор е създаден по новата 7нм “Navi” архитектура, притежава същите 36 изчислителни единици и 2304 поточни процесора като RX5700. Разликите идват в тактовата честота, която е леко даунклокната с 1375Mhz базаова и 1560Mhz буустова честота, докато при 5700 са 1465Mhz базова и 1725Mhz буустова.

 

 

 

 

 

Разлика има и в паметта - RX 5700 идва с 8GB GDDR6 и 256 битова шина на паметта, докато настоящата RX 5600XT се придържа към достатъчните за FULL HD гейминг 6GB  и 256 битова шина. 

Официалната световна цена на 5600ХТ е 280$.

 

Всичко, което казах, до тук обаче претърпя лека трансформация в последната минута преди премиерата на новата карта и това именно е драмата, за която споменах в началото. Работата е там, че дни преди официалния лонч на 5600XT от Nvidia решиха рязко да намалят цената на тяхната RTX 2060 от 350 на 300$. 

 

 

 

 

 

Този ход, постави новата RX 5600XT, с цена 280$ изненадващо в позицията да се конкурира вече не с 1660-ките, а с доста по мощната RTX 2060. За да спасят положението, от АМД предприеха необичаен ход. Те пуснаха в последния момент фърмуер ъпдейт за някои модели на RX 5600XT. Тази, която държа в момента Sapphire Pulse е сред картите, които се възползват от този нов ъпдейт. Отново, тук не става дума за обикновен ъпдейт на драйверите, а за ъпдейт на самия фърмуер, на така наречения VBIOS на видео картата. Този нов BIOS повишава тактовите честоти възползвайки се от факта, че много от производителите на карти се престарават с охлаждането и могат да си го позволят. 


 

Цялостният резултат е повишаване - грубо казано - с около 10% на производителността на картата след инсталиране на новия BIOS. Това хвърли в работен ужас, всички ревюъри, които бяха получили картата по-рано, защото те тъкмо бяха приключили с тестовете и ревютата си, когато нещата тотално се промениха, ето защо в началото ви казах, че се радвам, че всъщност получих тази карта по-късно. На мен лично картата ми беше дадена с вече инсталиран ъпдейт, но много от хората получили първата партида карти ще трябва сами да си ъпдейтнат BIOS-a. Разбира се това важи само за тези първи бройки, всички появили се след това ще излизат фабрично с новия ъпдейт. 

 

И така след толкова много приказки, нека видим действително как се справи картата с игрите и бенчмарковете. С партньорите ми от Йон Компютърс решихме за целта да сглобим една добра конфигурация от среден клас, с която картата да се предлага. Тя е ориентирана по такъв начин, че хем да предлага нужната мощност, хем да идва на разумна цена. За целта избрахме процесора на AMD Ryzen 5 2600X с две плочки по осем GB RAM клокната на 3000 Mhz. 

Да избрахме Ryzen 5-ца от второто поколение не от третото с цел да оптимизираме цената, но повече за самата конфигурация ще си приказваме в следващото видео, където ще Ви покажа как я сглобих. 


 

Започваме с тест на Unigine Super Position. Виждате резултатите на High и на Extreme при резолюция Full HD. Доста добре бих казал.

 

 

 

 

 

 

Първата игра, която тестваме е разбира се CS:GO на максимални настройки и картата Nuke при резолюция FULL HD. Получихме 214 средни кадри за секунда, при 135 минимални и 291 максимални.

 

 

 

 

Определено ако имаме монитор с високо опресняване, тук можем да се възползваме, даже и при максимални настройки на играта. 

Следваща в списъка е Кака Лара Крофт, с играта Shadow of the Tomb Raider. На Highest Preset без Anti-Alisasing получих 99 средни кадри за секунда при 81 минимални и 125 максимални. 

 

 

 

 

 

Това е наистина много добър резултат за това три пъти “А” заглавие, определено до тук картата се справя с поставената задача да предостави ултимативното FULL HD изживяване. 

Продължавам с теста на GTA V. Тук при максимални настройки и без Anti - Aliasing получихме следните резултати за среден FPS на различните сцени. Виждате те варират около 70 до близо 100 кадъра за секунда.

 

 

 

 

Няма как да минем без Fortnite. Една популярна E-sport игра, чиято графика обаче не е толкова лека колкото мнозина си представят. Все пак и тук при всички настройки на EPIC получихме много добри резултати от 129 средни кадри за секунда при 41 минимални и 162 максимални.

 

 

 

 

И накрая може би най-тежкия тест - играта Battlefield V. При всички настройки на Ultra и резолюция  FULL HD разбира се, получих средно 110 кадъра за секунда, 58 минимални и 163 максимални. Един наистина впечатляващ резултат за карта под 300$.

 

 

 

 

В заключение какво мога да кажа. Radeon RX 5600XT е една много силна карта за FULL HD гейминг, която стана дори още по-силна след неочакваният BIOS ъпдейт в последния момент. По този начин тя се доближи още повече като пърформънс до своята по-голяма сестра RX 5700, с която споделят голяма част от хардуера си. Същевременно новата карта успява да прескочи своя клас, като успешно се конкурира не само с трите 1660-ки, но и с по-високия клас RTX 2060.Tова беше моето ревю на новата карта на AMD - Radeon RX 5600XT в изпълнение на Saphire Pulse. Надявам се да ви е харесало и да е било полезно. Не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс, ако искате да сте в течение на всички новости в областта на хардуера и геймърските продукти!

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес ще разберем колко добре се справя не едно, а цели две нови APU от AMD. APU, e съкращение за Accelerat...
    Здравейте, хора, днес ще ви представя два варианта на компютър с бюджет около 1000лв. базиран на процесори с вградено видео...
    Здравейте, хора, днес имам да ви представя не един, а цели два чифта слушалки от вече добре позната марка геймърска перифер...
    Здравейте хора, винаги е вълнуващо и интересно, когато на пазара се появи нова марка геймърска периферия. Днес съм ви подго...
    Здравейте хора,  време е да сглобим нашия първи геймърски компютър с новото десето поколение на Интел - Comet Lake!&nb...
    Здравейте хора, дойде време да разберем колко добре ще се справи геймърския компютър с процесор от новото 10-то поколение н...