|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

RADEON RX5600XT – Картата, която надскочи класа си

Здравейте, хора

в момента държа в ръцете си новата, доста обсъждана вече карта Radeon RX 5600XT, която е обявена от AMD като ултимативната FULL HD карта. 

 

 

 

 

Получих тази карта малко след официалната премиера, за разлика от по-малката ѝ сестра 5500ХТ, която както ви се похвалих миналия път я докопах още преди премиерата ѝ. Всъщност обаче се радвам, че стана така, защото по този начин си спестих един цял куп главоболия, свързани с премиерата на тази карта, за които ще говоря по-натам. Нека първо видим по-важните неща.

Статистиката показва, че в световен мащаб болшинството от геймърите продължават да играят на монитори поддържащи FULL HD. Най-масово използваната карта в света e GTX 1060 6GB, от десетото поколение на Nvidia.

 

 

 

 

 

Ето защо, битката за именно този пазар е от решаващо значение за производителите на видео карти. До момента хегемонията във високия клас - FULL HD карти се държеше от триото на Nvidia - GXT 1660, 1660 super и 1660Ti. Именно срещу тях беше предназначена да се изправи и новата Radeon RX 5600XT.


 

По същество, тази карта притежава същия графичен процесор, като по-високия клас на Radeon - RX 5700, която главно се цели в 2К гейминга. 

Графичният процесор е създаден по новата 7нм “Navi” архитектура, притежава същите 36 изчислителни единици и 2304 поточни процесора като RX5700. Разликите идват в тактовата честота, която е леко даунклокната с 1375Mhz базаова и 1560Mhz буустова честота, докато при 5700 са 1465Mhz базова и 1725Mhz буустова.

 

 

 

 

 

Разлика има и в паметта - RX 5700 идва с 8GB GDDR6 и 256 битова шина на паметта, докато настоящата RX 5600XT се придържа към достатъчните за FULL HD гейминг 6GB  и 256 битова шина. 

Официалната световна цена на 5600ХТ е 280$.

 

Всичко, което казах, до тук обаче претърпя лека трансформация в последната минута преди премиерата на новата карта и това именно е драмата, за която споменах в началото. Работата е там, че дни преди официалния лонч на 5600XT от Nvidia решиха рязко да намалят цената на тяхната RTX 2060 от 350 на 300$. 

 

 

 

 

 

Този ход, постави новата RX 5600XT, с цена 280$ изненадващо в позицията да се конкурира вече не с 1660-ките, а с доста по мощната RTX 2060. За да спасят положението, от АМД предприеха необичаен ход. Те пуснаха в последния момент фърмуер ъпдейт за някои модели на RX 5600XT. Тази, която държа в момента Sapphire Pulse е сред картите, които се възползват от този нов ъпдейт. Отново, тук не става дума за обикновен ъпдейт на драйверите, а за ъпдейт на самия фърмуер, на така наречения VBIOS на видео картата. Този нов BIOS повишава тактовите честоти възползвайки се от факта, че много от производителите на карти се престарават с охлаждането и могат да си го позволят. 


 

Цялостният резултат е повишаване - грубо казано - с около 10% на производителността на картата след инсталиране на новия BIOS. Това хвърли в работен ужас, всички ревюъри, които бяха получили картата по-рано, защото те тъкмо бяха приключили с тестовете и ревютата си, когато нещата тотално се промениха, ето защо в началото ви казах, че се радвам, че всъщност получих тази карта по-късно. На мен лично картата ми беше дадена с вече инсталиран ъпдейт, но много от хората получили първата партида карти ще трябва сами да си ъпдейтнат BIOS-a. Разбира се това важи само за тези първи бройки, всички появили се след това ще излизат фабрично с новия ъпдейт. 

 

И така след толкова много приказки, нека видим действително как се справи картата с игрите и бенчмарковете. С партньорите ми от Йон Компютърс решихме за целта да сглобим една добра конфигурация от среден клас, с която картата да се предлага. Тя е ориентирана по такъв начин, че хем да предлага нужната мощност, хем да идва на разумна цена. За целта избрахме процесора на AMD Ryzen 5 2600X с две плочки по осем GB RAM клокната на 3000 Mhz. 

Да избрахме Ryzen 5-ца от второто поколение не от третото с цел да оптимизираме цената, но повече за самата конфигурация ще си приказваме в следващото видео, където ще Ви покажа как я сглобих. 


 

Започваме с тест на Unigine Super Position. Виждате резултатите на High и на Extreme при резолюция Full HD. Доста добре бих казал.

 

 

 

 

 

 

Първата игра, която тестваме е разбира се CS:GO на максимални настройки и картата Nuke при резолюция FULL HD. Получихме 214 средни кадри за секунда, при 135 минимални и 291 максимални.

 

 

 

 

Определено ако имаме монитор с високо опресняване, тук можем да се възползваме, даже и при максимални настройки на играта. 

Следваща в списъка е Кака Лара Крофт, с играта Shadow of the Tomb Raider. На Highest Preset без Anti-Alisasing получих 99 средни кадри за секунда при 81 минимални и 125 максимални. 

 

 

 

 

 

Това е наистина много добър резултат за това три пъти “А” заглавие, определено до тук картата се справя с поставената задача да предостави ултимативното FULL HD изживяване. 

Продължавам с теста на GTA V. Тук при максимални настройки и без Anti - Aliasing получихме следните резултати за среден FPS на различните сцени. Виждате те варират около 70 до близо 100 кадъра за секунда.

 

 

 

 

Няма как да минем без Fortnite. Една популярна E-sport игра, чиято графика обаче не е толкова лека колкото мнозина си представят. Все пак и тук при всички настройки на EPIC получихме много добри резултати от 129 средни кадри за секунда при 41 минимални и 162 максимални.

 

 

 

 

И накрая може би най-тежкия тест - играта Battlefield V. При всички настройки на Ultra и резолюция  FULL HD разбира се, получих средно 110 кадъра за секунда, 58 минимални и 163 максимални. Един наистина впечатляващ резултат за карта под 300$.

 

 

 

 

В заключение какво мога да кажа. Radeon RX 5600XT е една много силна карта за FULL HD гейминг, която стана дори още по-силна след неочакваният BIOS ъпдейт в последния момент. По този начин тя се доближи още повече като пърформънс до своята по-голяма сестра RX 5700, с която споделят голяма част от хардуера си. Същевременно новата карта успява да прескочи своя клас, като успешно се конкурира не само с трите 1660-ки, но и с по-високия клас RTX 2060.Tова беше моето ревю на новата карта на AMD - Radeon RX 5600XT в изпълнение на Saphire Pulse. Надявам се да ви е харесало и да е било полезно. Не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс, ако искате да сте в течение на всички новости в областта на хардуера и геймърските продукти!

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, дойде моментът, в който ще ви представя новото бюджетно РС за 2020 година! Много се радвам, защото тази...

Acer KG271 ревю

17 Фев 2020
    Често пъти обсъждаме неща като видео карти, процесори, ботълнек, кадри за секунда. Сглобяваме машини и ги тестваме. Но нещо съ...
    Здравейте хора, миналата седмица направих видео, в което тествах най-новата видео карта на AMD - това е Radeon RX 56...
    Здравейте, хора в момента държа в ръцете си новата, доста обсъждана вече карта Radeon RX 5600XT, която е обявена от AMD кат...

Canyon Leonof Game set

16 Яну 2020
    Здравейте хора, време е за първото ревю на периферия за тази година. И какво имаме тук, това е един геймърски компле...
    Здравейте, хора, време е да ви представя новото Ултра-бюджетно РС за 2020г. Защо го наричам ултра-бюджетно, а не просто б...