|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Най-новия бюджетен трепач - Radeon RX 5500 XT | Ексклузивно ревю

Здравейте, хора,

днешната статия е един от тези случаи, в които от AMD предоставят на мен и партньорите ми от Йон Компютърс техен нов продукт дни преди официалната премиера на продукта. Днес, става дума за една от двете дългоочаквани бюджетни видео карти на AMD това е Radeon RX 5500XT, чиято премиера е на 12-ти декември 2019г. И така вие, ще бъдете едни от първите, които ще могат да разберат от първа ръка какви са възможностите на новата видео карта. 

 

 

 

 

 

RX 5500XT е по-мощната от двете карти, защото има и версия, която не е XT. Самата карта, би трябвало също да идва в две версии с 4 и с 8 GB GDDR6 памет. Настоящата карта, която ще тествам е 4 GB версия. Като цена към момента, в който правя теста нямам точна представа, защото картите не се бяха появили на пазара, но би трябвали 5500 XT да влиза в ценовия клас на Nvidia GTX 1650 Super, докато 5500 да се конкурира с GTX 1650. В момента, в който статията вече е излязла, картите би трябвало вече да са се появили на пазара, така че може да видите и конкретни цени. 

 

Нека обаче продължим с  някои технически данни за новата карта - тя е създадена по най-новата 7nm микро процесорна архитектура на AMD, което означава, че може да извършва повече изчисления хабейки по-малко енергия. Картата съдържа 1408 поточни процесора, което като термин е същото като Cuda ядрата в Nvidia картите, за които говорим всеки път, когато правим ревю на нова карта. Тактовата “Гейминг” честота е 1717mhz, a буустовата честота достига до 1845Mhz. 

 

 

 

 

 

Картата е със 128 битов интерфейс на паметта със скорост от 224 GB/S.

 

От значение е да се спомене, че това е една от първите карти разработени за работа с новите PCIe 4.0 слотове, което разбира се не означава, че тя не е съвместима и с PCIe 3.0 каквито все още са преобладаващия брой дънни платки. 

 

Най-важното, което трябва да знаем е че Radeon RX 5500 XT е лансирана като карта, която има амбицията да осигури достъпен гейминг на резолюция FULL HD включително и на ААА заглавия. 

Дали това наистина е така ще разберем сега, като подложим картата на редица тестове.

 

За тестова платформа ще използвам последното РС, което сглобих и на което тествахме видео картата GTX 1660 Super. 

 

 

 

 

 

То е с процесора Intel Core i5 9400F и 16 GB RAM, мисля че е напълно достатъчно, за да поеме теста на една такава карта като RX 5500 XT. 

 

Започвам с традиционния бенчмарк на Unigine Super Position. При теста на High настройки получихме 6618 точки, а на Extreme 2713 точки. 

 

 

 

 

 

 

При бенчмаркът на GTA 5 използвах максимални настройки без Anti-aliasing естествено при резолюция FULL HD. Ето средните резултати за петте сцени, виждате че те варират между малко над 60 до над 90 кадъра за секунда.

 

 

 

 

 

Това наистина е доста добър резултат. 


 

Следва Кака Лара Крофт и Shadow of the Tomb Raider. Едно ААА заглавие и да видим как нашата карта ще се справи при резолюция FULL HD и Highest Preset настройки без Anti-aliasing. Получихме впечатляващите 59 средни кадри за секунда при 49 минимални и 68 максимални кадри за секунда.

 

 

 

 

 

Играта се играеше абсолютно гладко и графиката изглеждаше страхотно, направо не е за вярване, че това вече може да се постигне с бюджетен клас видео карти.

 

Следващите няколко теста са на няколко e-sport заглавия, където графиката не е толкова изискваща, но за сметка на това високият FPS е ценен от геймърите. Всички тестове са на FULL HD и максимални настройки.

 

Започваме разбира се с доайена на E-спортовете CS:GO. Там получихме феноменалните 228 средни кадри за секунда при 150 минимални и 275 максимални. 

 

 

 

 

 

Казвам, че резултата е феноменален, защото надминава, това което преди две седмици получих на същата машина с 1660 super. На другите игри не е така, но специално при CS:GO получаваме малко по-висок резултат. 


 

При Fortnite - една изключително популярна игра в момента - при всички настройки на EPIC имаме 79 средни кадри за секунда, 58 минимални и 114 максимални. Отново много добре. 

 

 

 

 

 

Много добри бяха и резултатите на Apex Legends. Тук само трябва да уточня, че настройките не бяха съвсем на максимум. Настройката за паметта беше зададена на 4GB, колкото е нашата карта и също настройката за Spot Shadow Detail беше преместена от максимална с една степен по-надолу на High. Това е, защото поради някаква причина, на максимум играта буквално не вървеше изобщо, докато намалявайки само тази настройка на High, нещата си дойдоха на мястото. Всички други настройки, както може да видите са на абсолютния максимум. 

И така при Apex Legends получихме 87 средни кадри за секунда при 56 минимални и 135 максимални, което отново е един много добър резултат. 

 

 

 

 

 

 

           И накрая ултимативния тест, за графичните възможности на нашата карта - играта Battlefield V на резолюция FULL HD при всички настройки на Ultra. Успяхме да държим средни 64 кадъра за секунда, минималните бяха 32, а максималните 91. 

 

 

 

 

Това е един чудесен резултат и той, както и резултатите от Shadow of the Tomb Raider показват, че даже и на максимални настройки, ААА заглавията спокойно се играят с това ново поколение бюджетни (entry level) геймърски видео карти на Radeon. 

Няколко думи и за температурите, данните от MSI Afterburner показаха, че дори при максимално натоварване, картата не превиши 64°С, което е много радващо.           


 

Извода:  за всички вас хора, които се оглеждат за бюджетна видео карта или за конфигурация на достъпна цена, новата RX 5500XT е един страхотен вариант. С нея при резолюция FULL HD спокойно може да играете всички съвременни игри, включително и тези с най-яката графика, а също така ще получавате много добър FPS на тези е-sport заглавия, където това е от решаващо значение. 

 

Аз лично се надявам в скоро време да имам възможността да тествам и по-малката сестра на RX 5500 XT, това е RX 5500, която идва на дори още по-достъпна цена, но ще видим.

 

А пък ако вие търсите хардуер на достъпна цена или се интересувате от новостите в областта на геймърските технологии, не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес ще разберем колко добре се справя не едно, а цели две нови APU от AMD. APU, e съкращение за Accelerat...
    Здравейте, хора, днес ще ви представя два варианта на компютър с бюджет около 1000лв. базиран на процесори с вградено видео...
    Здравейте, хора, днес имам да ви представя не един, а цели два чифта слушалки от вече добре позната марка геймърска перифер...
    Здравейте хора, винаги е вълнуващо и интересно, когато на пазара се появи нова марка геймърска периферия. Днес съм ви подго...
    Здравейте хора,  време е да сглобим нашия първи геймърски компютър с новото десето поколение на Интел - Comet Lake!&nb...
    Здравейте хора, дойде време да разберем колко добре ще се справи геймърския компютър с процесор от новото 10-то поколение н...