|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Яко геймърско PC и две нови видео игри

 

 

Здравейте, хора,

отдавна не бях правил видео със сглобяване на РС и сега съм Ви подготвил нещо много специално.

 

И така за днес ще ви покажа как сглобих не просто някакво РС, ами едно истинско геймърско зверче. При това във следващото видео, когато тестваме РС-то ще имаме варианти с две различни видео карти. 

 

В основата на нашия билд е супер мощния процесор на AMD  - Ryzen 7 3800X.

 

 

 

 

 

Това е третото поколение на Ryzen. Процесор, който е създаден по 7nm архитектура, с невероятните за цената си осем физически и шестнадесет логически ядра, с 3.9GHz базова и 4,5 GHz буустова честота. 

 

Със сигурност, ако сте геймър и особено ако сте геймър и създател на съдържание - този процесор в пълна степен ще отговори на нуждите ви, защото не само, че няма да ботълнеква видеокартите, но също ще има достатъчно капацитет, за да може без проблеми да използвате софтуери за броудкастинг, за запис на геймплей и така нататък.

 

 

 

 

Този процесор не съм го тествал до сега, така че ще бъде интересно да видим как ще се справи, но има и нещо още по-интересно, което е фокус на това и на следващото видео - а именно графичните карти. В последните месеци излязоха нови графични карти, които не съм тествал и разбира се този пропуск трябваше да бъде поправен. С това РС ще тествам новата Radeon RX 5700 XT видео карта, както и Nvidia Geforce RTX 2060 Super. Двете карти спадат горе долу в една ценова категория, може би RX 5700XT e с една идея по-скъпа и ще бъде интересно да направим едно сравнение в пърформъсна. Но това ще се случи в следващото видео, а сега ни предстои първо да сглобим РС-то!


 

Днешният билд е Powered by Asus, което означава, че дъното както и двете видео карти са на Asus. Дъното, което ънбоксвам на снимката е Asus ROG Strix B450-E Gaming.

 

 

 

 

Освен всичко друго, то поддържа RGB и Addressable RGB, което както ще видим по-късно ще се окаже от значение. Също така видно е, че нашето дъно има предварително инсталирана задна пластина, заедно с голям светещ декоративен елемент. 

 

 

 

 

Първо отварям шината и поставям внимателно нашия страхотен процесор. 

 

 

 

 

Макар и доста изгоден в сравнение с конкурентните решения на Intel, той сам по себе си никак не е евтин, само процесорът на тази конфигурация струва около 900лв. Затваряме шината и е време да преминем към нашата оперативна памет. 


 

Това, което държа в ръцете си са комплект две по осем гигабайта DDR4 RAM на Corsair, работещи на 3000 MHz. 

 

 

 

 

Освен това двете плочки са и RGB, както много от компонентите в днешния билд. Виждаме дъното има четири DIMM слота, но на самата платка с миниатюрен надпис е отбелязано, че ако паметите са само две, те трябва да се сложат на  А2 и В2 слотовете. 

 

 

 

 

Никога не забравяйте да проверите това, ако не е отбелязано на самата платка, вижте в упътването на дъното, защото често пъти се получават проблеми, ако не сложите паметите в правилните слотове.  


 

Сега след като инсталирахме нашите шестнадесет гигабайта RAM е време за охладителя на процесора. Както виждате той е масивен, с предварително нанесена термо паста.

 

 

 

 

Супер много ме кефи при AMD, че дори високият им клас процесори, които са отключени идват със достатъчно добро стоково охлаждане, така че да не ви се налага да дадете още 100-200лв за охладител. Този тип охлаждане се закрепя с кукички, а не се завинтва, както някои други.

 

 

 

 

Свързвам захранването на вентилатора. Освен това охлаждането идва с два допълнителни кабела, за свързване на RGB подсветката. Единият кабел е четири пинов и е в случай, че дъното ви поддържа някоя от формите на RGB контрол - в нашия случай Aura Sync на Asus.

 

 

 

 

В случай, че нямате такава функция,  идва втория кабел, който се свързва в USB 2.0 слота на дъното и пак ще ви свети вентилатора. Избирам първия вариант, свързвам го първо в специалната малка буксичка на вентилатора и после в четири пиновия RGB контролер на дъното.

 

 

 

 

Сега след като поставихме нашия процесор, памет и охлаждане е време да разопаковаме кутията на компютъра ни. Този път съм се спрял на Fractal Design - модел Meshify C. 

 

 

 

 

Една кутия, която предразполага към много добро охлаждане, защото има гигантска предна решетка, с дунапренов филтър и голяма задна решетка с магнитна мрежичка. Кутията има прозорец от закалено стъкло от едната страна и нормален метален капак от другата. Има нормално отделение за захранване и две шасита за хард дискове. Като охлаждане тя идва с два 120 милиметрови вентилатора монтирани отпред и отзад. 

 

 

 

 

Тук обаче ще се наложи малко разместване, защото за този билд съм приготвил допълнително три addressable RGB вентилатора отново на Fractal Design.

 

 

 

 

Махам предния панел на кутията, за да си освободя място за работа. Премахвам временно стоковия вентилатор и го заменям с два от светещите вентилатори. 

 

 

 

 

Поставям ги в такава ориентация, че да вкарват въздух навътре. После монтирам стоковия вентилатор и третия светещ в горната част ориентирани така, че да изкарват въздух навън. 

 

 

 

 

След като приключих с монтажа на вентилаторите е време да подредя дистанционните втулки, тъй като на тази кутия, те идват отделно и не са предварително завинтени. 

 

 

 

 

 

 

Следва - монтаж на самото дъно.

 

 

 

 

 

Тъй като както казахме задната пластинка е вградена, не се налага да я слагаме предварително. Завинтвам дъното и е време за частично окабеляване.

 

 

 Тъй като кабел мениджмънта на тази конфигурация ще е малко по-сложен от обикновено - заради многото светещи вентилатори, реших първо да свържа и подредя малките кабели, а после да мисля за захранването. 

 

Започнах със сноповане на кабелите за предния панел на кутията използвайки малки свински опашки.

 

 

 

 

След това разпределих и сноповах кабелите на RGB вентилаторите. Те имат по два кабела, единият е за захранване на самия вентилатор, другия е за подсветката, като последните са направени с допълнителна връзка, с възможност да могат да се свържат една за друга.

 

 

 

 

 

Тук е момента да отбележа, че на дъното има два вида RGB връзки, едните са четири пинови, за обикновеното RGB. В един такъв слот свързах кабела за подсветката на процесорния вентилатор, както видяхте в началото. Има обаче и друг вид връзки и те са за Addressable RGB-то, каквито са вентилаторите, които монтирах и те са три пинови. Каква е разликата, Addressable RGB-то освен, че може да свети във всички цветове на дъгата,  също така отделни сектори на вентилатора могат да светят с различен цвят. И за двата вида RGB се налага съвсем различно свързване. 


 

Най-накрая е време да обърнем внимание на нашето захранване, а то като всяко нещо в тази конфигурация е необикновено. Това са 1000 вата от Be Quiet, моделът е Power Zone модулно захранване.

 

 

 

 

Ънбоксингът е много интересен, виждате кабелите идват в две отделни черни кутии.

 

 

 

 

Налага се да избера само нужните кабели, сред многото, които са предоставени.

 

 

 

 

 

Трябва ни естествено един за дъното, един за процесора, един с който да захраня SSD-то и един за видео картата. Едната от двете ни видео карти - тази на Radeon, изисква два осем пинови конектора, но PCI кабелите на това захранване така или иначе са двойни.


 

Монтажа на захранването е от типа, при който една пластинка предварително се маха и на нея се завинтва захранването преди да бъде монтирано.

 

 

 

 

В този билд положих особени усилия кабел мениджмънта да е като хората и може да видите до тук съм прибрал всичко доста прегледно, като вече съм монтирал и SSD-то. 

 

 

 

 

 

Тук имаме специална пластинка, на която могат да се закрепят до три 2,5 инчови SSD-та. Аз ще сложа нашето - 480GB на A-Data. 

 

И сега остана да монтираме само видео картата. Както казах с това РС, следващия път ще тествам не една, а две различни видео карти. Единият претендент е Radeon RX 5700 XT в изпълнение на Asus ROG Strix.

 

 

 

 

Тя е доста масивна графична карта и охлаждането ѝ идва с три вентилатора. Вторият претендент е Asus DUAL Nvidia GeForece RTX 2060 Super.

 

 

 

 

 

Както виждате тя е малко по-малка и има два вентилатора. 


 

Други две разлики, които могат да се установят от външния преглед на картите са броя и вида на портовете.

 

 

 

 

 

Докато 2060 Super има два HDMI, два Дисплей порта и един DVI порт, то при 5700 ХТ липсва DVI порт и има само един HDMI и цели три дисплей порта. 

Освен това 5700 XT се захранва с два осем пинови конектора, докато 2060 Super се нуждае само от един кабел.

 

 

 

 

В крайна сметка трябваше да избера една карта, за да завърша билда в това видео и реших да сложа RX 5700 XT, но в следващото видео ще видите тест и на двете карти.

 

 

 

 

И така време е за тестов буут. Всичко свети и тръгна нормално.

 

 

 

 

Може да видите секторната светлина на Addressable RGB вентилаторите и светещото с обикновено RGB охлаждане на процесора.

 

 

 

 

RAM-та ни също свети, като цяло се получи много яка и много красива конфигурация. Нямам търпение да я тествам и да видя колко добре ще се справи с игрите и бенчмарковете, и най-вече каква ще е разликата между 2060 Super и RX 5700XT. Ако и вие искате да разберете, не забравяйте редовно да следите блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

Версията с RTX 2060 Super Версията с RX 5700 XT

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, преди няколко седмици ви показах един доста интересен експеримент. Взех това употребявано офис РС, с про...
    Здравейте, хора, наскоро от Intel оповестиха какви ще бъдат спецификациите за новото 10-то поколение десктоп процесори на...
    Здравейте хора, на 12-ти май, тоест преди няколко дни беше световната премиера на новите бюджетни процесори от третата ге...
    Здравейте, хора, както знаете в нашия блог обичаме да разглеждаме най-различна периферия. И днес съм ви подготвил нещо на...
    Здравейте, хора, днешното видео ще бъде малко по-различно. В него ще разгледаме, ето този офис компютър втора употреба и...
    Здравейте, хора, днес съм ви подготвил да разгледаме пълен комплект периферия от станалия вече доста популярен производит...