|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Новата серия монитори Acer Nitro QG1

 Ако днес трябваше да си купя геимърски монитор, без да дам цяло състояние, сериозно бих се замислил за двата монитора на Acer, които ми попаднаха наскоро. Те са от новата Nitro QG1 серия на Acer.  Нека не се бърка с Acer Nitro VGO, на които също направих ревю преди около една година. 


 

Това, което имам днес са практически два напълно еднакви монитора, единствената разлика е в размера имаме модел QG241Y, който е по-малкия 24 инчов и QG271, който е 27 инчовия.

 

 

 

 

 

Нека започнем с най-характерното за тези монитори те са FULL HD, което означава, че поддържат 1920х1080 резолюция. Работят на 75Hz при опресняване от една милисекунда, което ги класифицира, като съвременни геймърски монитори с доста бързо опресняване. До тук ще си кажете - е нищо кой знае какво, не са 144Hz, не поддържат 4К, но тук идва и най-интересната част, двата монитора идват на доста по-добра цена. Малкият 24” идва за около 250лв. а по-големият 27” се продава за около 340лв., което никак не е зле, особено като се има предвид, че малко хора всъщност биха цъкали игрите на 4К или на 2К. 


 

И така нека разопаковам единия от мониторите, за да видим какво се крие в кутията.

 

 

 

 

 

 

Ето го и самия монитор. 

 

 

 

 

Изглежда доста красив с много тънка рамка, нещо което ще си проличи повече, когато го включим. Тук съм подредил пълния комплект който идва в кутията.

 

 

 

 

 

Виждате елементите на стойката, книжката с инструкции, кабел за английски контакти, нещо което няма да ни трябва, до него имаме VGA кабел, после нормален европейски кабел за захранване и най-отгоре - HDMI кабел. Това е всичко.


 

Сега ще ви покажа как сглобих стойката на монитора, така че той да може да застане изправен. Виждате първо отзад нещата са доста опростени.

 

 

 

 

 

Имаме само два HDMI порта и един VGA порт, както и буксата за захранването. Нямаме никакви излишни неща, нямаме дисплей портове, нямаме USB-та и така нататък. Просто трябва да свържем HDMI кабела с компютъра си и това е. 


 

И така поставям опората на стойката с единия ѝ край в ето този специален слот и с малко натискане тя си щраква и застава стабилно на мястото си. 

 

 

 

 

После е време да монтирам и основата, тя виждате има характерна трапецовидна вдлъбнатина там, където трябва да се напасне с края на опората, която има същата форма. Свързваме двете части и притягаме този болт в долната част. Правят ни впечатление гумираните крачета на стойката, на определени места.

 

 

 

 

 

 

Това е направено с цел, мониторът да не се плъзга лесно по масата. 


 

Ето го и самия монитор вече сглобен и стабилно стъпил на краката си.

 

 

 

 

Самата стойка няма особено много функции, както това е при по-скъпите монитори. Не може да нагласяме височината, нито да въртим странично, нито да завъртим монитора да застане във вертикална позиция. Единственото механично движение, което стойката може да прави е да накланя монитора назад и леко напред (от -5° до 25° наклон).

 

 

 

 

Функцията за нагласяне на височината, както и възможността за обръщане на монитора в портретен режим са доста полезни и е жалко че не присъстват, но отново тук говорим за монитор, който в единия случай струва само 250лв. а неговия по-голям 27 инчов брат 340лв. При това положение е обяснимо отсъствието на някои по-премиум функции.

 

 

 

 

И така след като разгледахме повечето козметични особености на двата монитора, нека видим как се справят с основната си функция да предават картината от нашето РС.

 

 

 

 

 

Както казах в началото това са геймърски монитори работещи на честота от 75Hz, което е по-добре от стандартните 60Hz. В допълнение те имат  време за опресняване на матрицата от една милисекунда. Мониторите поддържат AMD FreeSync технологията, от която ще може да се възползвате, ако сте с видео карта на Радеон. Аз лично съм с такава на Nvidia така, че за мен е без значение, знаем че технологията на Nvidia G-sync е по-скъпа и обикновено се поддържа само високите класове монитори. 


 

В момента ще се опитам да ви демонстрирам зрителният ъгъл на мониторите, който достига 178° благодарение на технологията на Acer - Zero Frame. 

 

 

 

 

 

 

 

Като цяло нямам критики по отношение на изображението на двата монитора. Те са създадени по технологията на VA (Vertical Aligment)  панелите, които са разновидност на LED панелите. Имат страхотни цветове и благодарение на Flikerless и BluelightShield технологиите дразнят очите по-малко. 


 

Както на повечето монитори на Acer, на които съм попадал и тук имаме характерните копчета в задната дясна част съчетани с малък джойстик.

 

 

 

 

С тяхна помощ можем лесно да браузваме из менютата и там да избираме между различните настройки и профили на монитора. Този път от Acer са решили да ни улеснят още повече създавайки специалното приложение Acer Display Widget, чрез което можем да бърникаме в настройките през компютъра си без да трябва да ползваме копчетата. Аз лично обаче нямах проблем да използвам бутоните и джойстика. 

 

 

 

 

Мониторите идват с няколко вградени цветови профила за Action, Racing и Sport игри, като с помощта на специалния Widget, можете да запаметявате коя игра с кой профил да бъде и така профилите да се сменят автоматично.  


 

Много добро впечатление ми направи тънката рамка на мониторите, която ги прави да изглеждат изключително красиви.

 

 

 

 

 

В сравнение с конкурентни модели от същия ценови клас, мониторите на Acer Nitro QG1 изглеждат изключително съвременно и готино. 


 

И така хора, в обобщение мога да кажа, че ако се оглеждате за добър бюджетен геймърски монитор, който да има бързо опресняване, съвременен външен вид и качествено изображение, то новата Nitro QG1 серия е много сериозен кандидат. Разбира в случай, че не ви интересуват резолюции над Full HD, разбира се ако сте ок и не търсите честота повече от 75Hz. За тези си параметри двата монитора, които разгледах днес на цена 250 и 340лв. са повече от добра идея.

 

Ако искате още добри идеи за вашия хардуер и периферия, не забравяйте да следите нашите ревюта в блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте хора, винаги е вълнуващо и интересно, когато на пазара се появи нова марка геймърска периферия. Днес съм ви подго...
    Здравейте хора,  време е да сглобим нашия първи геймърски компютър с новото десето поколение на Интел - Comet Lake!&nb...
    Здравейте хора, дойде време да разберем колко добре ще се справи геймърския компютър с процесор от новото 10-то поколение н...
    Здравейте, хора, днес продължаваме да разглеждаме премиум периферия на Marvo - Marvo Pro. Това, което държа в ръцете си са...
    Здравейте, хора, днес ще продължа със серията ми ревюта на периферия от премиум серията на Marvo - Marvo Pro. Мишката, която щ...
    Здравейте, хора, вярвам повечето от вас вече са доста добре запознати с марката Marvo Scorpion, тъй като съм правил не едно...