|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Как да сменим кутията на компютъра си

Най-добрия начин да подобрим външния вид на компютърната си конфигураця е като заменим остарялата кутия с нещо по-свежо. Моите партньори от Йон Компютърс ми подариха новата кутия Cooler Master - Master Box MB 511 RGB и днес ще ви покажа как пренесох всичките си компоненти от новата в старата кутия.

 

 

 

 

Първо нека видим как изглеждаше РС-то ми до момента. Това е кутията, с която е от 2013г. насам. 

 

 

 

 

Доста ретро изглежа вече. Премахвам страничния панел и може да видите колко много драскотини има по плексигласовия прозорец.

 

 

 

 

 

Ето защо панелите от закалено стъкло са по-добри, ако искте да имате видимост към вътрешността на компютъра си.

Започвам с разглобяване на РС-то си.

Първо вадя видео картата. 

 

 

 

 

 

Тя е най-новият компонент на моето РС, Nvidia GeForce GTX 1070 G1 Gaming на Gigabyte.

Налага се да отвинтя единия вентилаор, за да мога да махна захранването на процесора. 

 

 

 

 

 

 

 

След това махам захранването на дъното и всички други кабели свързани към дъното.

Отвинтвам винтчетата крепящи дъното, но тук се натъкнах на неочакван проблем. Едно от винтчетата беше заяло в дистанционната втулка, така че вместо то да се върти, превърташе самата втулка. Същевременно беше невъзможно да я отвъртя от ламаритната на кутията. Така, за да освобядя дъното се наложи да използвам бормашина и да разпробия мястото, където втулката се крепеше в ламарината. 

 

 

 

 

 

Направих го много внимателно, за да не засегна случайно самото дъно.

Отстраних захранвнато и чак тогава успях да измъкна дъното. 

 

 

 

 

 

Ето целият асемблаж на процесора (Intel Core i5 4570 3.2GHz), заедно с охлаждането и двете плочки по 8GB DDR3 RAM. По принцип е удобно в такива случай да сменим термопастата на процесора, но аз наскоро я сменях, така че ще оставя нещата така.

Откачам захранващите кабели от четирите ми хард диска и SSD-то и вече мога напълно да извадя захранването.

 

 

 

 

 

Време е да демонтирам един по един и хард дисковете.

Като създател на съдържание аз се нуждая от доста пространство. За това с годините натрупах четири хард диска 1ТВ, 1.5ТВ, 2ТВ и един 4ТВ, всичките на Seagate. 

 

 

 

 

 

Ето как изглежда старата ми кутия, почти напълно опразнена. Едно от нещата, които няма да мога да взема в новата си кутия е DVD записвачката, но така или иначе не съм я ползвал от години.

 

И така започвам сглобяването в новата кутия с монтаж на моето 600W захранване на Cooler Master. 

 

 

 

 

 

Вече шест години то не ми е създавало никакви главоболия, така че съм много доволен от него.

Преди да поставя дъното се наложи да завинтя дистанционните втулки, които идват с кутията, но не са предварително инсталирани. 

 

 

 

 

Поставям вече и дъното, гледайки този път да завинтя винтчетата правилно, за да не се налага следващият път отново да ги махам с бормашината.

 

 

 

 

 

 

 

Свързвам кабелите на захранването и на кутията. Новата кутия позволява много по-добър кабел мениджмънт и всичко изглежда прибрано и красиво.

Време е да сложа хард дисковете. Един от малкото недостатъци на новата ми кутия е, че има място за само два хард диска. 

 

 

 

 

Поставям двата най-големи, пък ще видя какво да правя с другите два. Отпред имаме пластинка за прикрепяне на 2,5 инчово SSD и ще се възползвам от нея. 

 

 

 

 

Реших да използвам и 3-те RGB вентилатори на RaidMax от старата ми кутия. Монтирам ги в Push-pull конфигурация спрямо предните – предните вкарват, а задните ще изкарват въздуха.

 

 

 

 

Новата ми кутия, също така има пластинки в задната част, които се отвинтват, а не се отчупват.

 

 

 

 

Това ще ви предпази, ако махнете по погрешка не, която трябва пластинка. А не като при старата ми кутия, където допуснах тази грешка и си остана дупка. Поставям видеокартата и я свързвам със захранването.

 

 

 

 

Време е за тестов буут.

 

 

 

 

Всичко тръгва нормално и аз мога да се насладя на новият изглед на компютърната ми конфигурация.

 

 

 

 

Сега вече знаете как можете да смените кутията на компютъра си. Ако искате да получавате още полезни съвети в областта на хардуера, не забравяйте да следите редовно блога на Йон Компютърс.

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, миналата седмица ви показах първите ми тестове на новия процесор на AMD Ryzen 5 5600x. За целта трябваше...
    Здравейте, хора, на 5-ти Ноември тази година AMD пуснаха първите няколко процесора, от най-новата си 5000 серия на Ryzen. К...
    Преди няколко седмици направих едно ултра-бюджетно РС за 500лв, с всички части купени чисто нови. Този компютър базиран на нов...
    Здравейте хора, преди няколко месеца ви показах как превръщам едно старо офис РС в геймърска машина, като му добавих видео...
    Представям ви BenQ TH585.

HyperX Alloy FPS PRO

05 Окт 2020
    Здравейте, хора, днес ще направя ревю на една премиум клавиатура, това е HyperX Alloy FPS PRO. Тя представлява компактна, б...