|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Как да изберем компютърна кутия?

Здравейте, хора,

днес ще поговоря за една много съществена част от създаването на нов РС, а именно избора на кутия. Преди около две години написах статия по този въпрос и доста подробно се спрях на всички технически харакеристики, които трябва да имате предвид при избора на кутия. Днес обаче гледам на въпроса донякъде от личен интерес. Все по остаряващото ми РС, което сглобих през 2013г. скоро ще се нуждае от пълна подмняна с изключение на видео картата GTX 1070, която си купих относително скоро. Така че едно от нещата, за които се оглеждам е и подходящ модел компютърна кутия, която аз самия бих си купи. И като стана дума за покупка на ново РС – Този клип е направен със съдействието на Йон Компютърс. Най-доброто място, където може да сглобите вашата нова машина, естествено с код за отстъпка AndroVlog.


 

И така мислейки за бъдещата си кутия, аз прехвърлих в главата си различни варианти за това, каква трябва да бъде тя. На първо място тя трябва да изглежда супер яко. Външният вид е от решаващо значение за мен, защото аз държа компютъра си на видно място и искам той да е красив. Не съм от хората обаче, които биха дали твърде много пари за кутия, все пак по-голямата част от бюджета ще бъде съсредоточена върху купуването на компоненти осигуряващи колкото се може по-добър пърформънс. Това, което съм забелязал при сглобяването на толкова много конфигурации в моя канал е, че за цена около 150лв. може да се купят наистина хубави кутии. 


 

Друго нещо, което за мен лично е много важно, освен външния вид и цената, това е охлаждането. Харесвам кутии, които имат широка предна решетка и възможност за инсталиране на вентилатори, както отпред, така и отгоре и отдолу. Тук за много хора от значение ще бъде и възможността за монтаж на радиатор за водно охлаждане. Аз лично не съм фен на водните охлаждания, така е по-скоро бих се спрял за новия си компютър на някое огромно въздушно охлаждане на процесора. В този случай от значение ще бъде максималната височина на охлаждането, което се поддържа от кутията.  

И така днес ще ви представя пет модела кутии с повечето, от които съм работил и съм правил клипове и ще споделя мислите си защо бих или не бих се спрял на тях като избор за бъдещия ми комп. 


 

Започвам с кутията, която дълго време бе моя фаворит. Това е CoolerMaster Master Box K500 RGB.

 

 

 

 

Вижда ли сте тази кутия в няколко мои конфигурации от висок клас. Това, което ме кефи е външния и вид и факта, че покрива всичките ми критерии. Има добра предна решетка с два RGB вентилатора. Някои хора биха възразили, че ромбоидната форма на решетката намалява въздушния поток, но според мен той е достатъчно широк.

 

 

 

 

Имаме също възможност за монтаж на два допълнителни вентилатори в горната част на кутията, където освен всичко имаме и този филтър за прах, който се държи на магнит и много лесно може да се маха и поставя.

 

 

 

 

 

Целият страничен панел е от закалено стъкло, което ще осигурява чудесна видимост към вътрешността на кутията. Същевременно предимство на стъклените панели пред по-евтините плексигласови е, че не се издраскват толкова лесно. 


 

Един от недостатъците на кутията е, че ако искате да поставите водно охлаждане, радиаторът може да се сложи само отпред, но не и отгоре. 


 

Иначе кутията си е доста стандартна, имаме долно разположение на захранването, както и две подвижни чекмеджета за монтиране на хард дискове.

 

 

 

 

Кутията идва с два предни RGB вентилатори, които могат да се свържат, както с контролера идващ с кутията, така и с дъното ако то поддържа RGB header. С цената си от 150лв Masterbox K500 се вписваше идеално в това, което исках в една кутия.

 

 

 

 

 

И това беше така до момента, в който не се появи новият модел наречен Masterbox MB 511 RGB.

 

 

 

 

В общи линии това е същата кутия, но с променен преден панел. Липсва ромбоидната решетка и агресивното лице, за сметка на това имаме широка предна решетка заемаща целия лицев панел от горе до долу. Вместо два имаме три предни RGB вентилатора.

 

 

 

 

 

Всичко останало, като разположение, е същото. Имаме същия страничен панел от закалено стъкло, имаме отвори за горни вентилатори с магнитен филтър, заден вентилатор и същите чекмеджета за хард дискове.

Тук аз лично се вкарах в сериозни колебания, защото честно казано MasterBox K500 чисто външно ми харесва повече, но пък охлаждането на MB 511 ще е доста по-добро с тази огромна решетка и три вентилатора, ще създава доста по-силен въздушен поток. Като цена двете кутии са еднакви. 

 

 


 

Следващите кутии, които ще представя са интересни, но по една или друга причина не биха представлявали моя избор и сега ще Ви обясня защо.


 

Това е Raidmax Enigma.

 

 

 

 

 

Първото, което ни прави впечатление е нейният изчистен дизайн, който може да се хареса на много хора. Ползвах същата кутия при последната си конфигурация с най-новия Ryzen 7 процесор и видеокартата RX 5700. Цената на тази кутия е малко по-ниска около 130лв. 


 

Независимо, дали изчистения лицев панел ви харесва чисто естетически или не, въздушният поток ще е доста по-затруднен.

 

 

 

 

Отпред имаме гнезда за два вентилатора, но те ще трябва да смучат въздух от странични решетки, което значително ще затрудни въздушния поток. Нямаме гнезда за горни вентилатори, но за сметка на това можем да сложим три долни. Кутията е интересна с това, че има горно разположено захранване, което ще намали запрашването му.

 

 

 

 

Тя идва с един единствен RGB вентилатор, който се предвижда да дойде в задната част. Отвътре може да видите вградения RGB контролер, към който в предишното видео вързах също и допълнителните три вентилатора. В предната част имаме филтър за прах, който обаче може да се махне само след премахване на предния панел, защото иначе нямаме достъп до него.

 

 

 

 

 

 

Следващата кутия е отново на Raidmax, но е пълна противоположност. Тя има съвсем различен, бих казал радикален дизайн.

 

 

 

 

Представлява от онзи тип отворени кутии, които са по-скоро скеле, върху което може да монтирате вашите компоненти. Трябва да призная, че това е най-яко изглеждащата кутия, с която съм работил.

 

 

 

 

Интересен факт е, че преди време, когато излезе видео картата RTX 2080 и с партньорите ми от Йон Компютърс подготвяхме конфигурацията, с която да я представим, първоначално се спряхме именно на тази кутия.

 

 

 

 

Аз дори имам цяло заснето и никога не показвано клипче на първата версия на това РС с тази кутия. По време на билдването обаче се сблъсках с някои непредвидени трудности. Например дъното от висок клас на Asus, не можа да се побере в кутията.

 

 

 

 

Причината е, че една от опорните греди е твърде близо до мястото, където се монтира дънната платка. Тя от своя страна имаше този извънгабаритен пластмасов декоративен елемент, както и предварително монтирана задна пластина. Тези елементи трябваше да бъдат махнати, за да може дъното да се монтира. По нататък срещнах и други трудности, като например нестандартното разстояние между захранването и дъното, така че захранващия кабел нямаше да стигне да се прекара отзад и можеше да дойде единствено отгоре, като го привързах към една от тези пластини със свински опашки.

 

 

 

 

 

 

В крайна сметка, това никога не показвано до момента РС стана може би най-красивото, което съм сглобявал някога, но с партньорите ми от Йон Компютърс след като изгледахме целия клип преценихме, че поради многото проблеми не отговаря на нашите стандарти и решихме да направим конфигурацията наново, този път във вида, в който я видяхте с тази кутия на Кугър – Couger Panzer. 

 

 

 

 

 

 

 

Освен радикалния дизайн, за който трябва да внимавате при подбора на компоненти, кутията Raidmax X08 също така идва и на не малка цена от 319лв., което лично за мен идва над предпочитания бюджет. 

И като стана дума за бюджет, следващата кутия е подходяща за тези от вас, които искат да вложат минимум средства в тази част от компютъра. Makki Gaming 8801BR струва само 53лв. и за тези пари предлага преден червен 120 милиметров вентилатор, прозрачен лицев панел от плексиглас, както и страничен капак с плексигласов прозорец.

 

 

 

 

Кутията има възможност за монтаж на допълнителни четири вентилатора, включително два горе, където разполага с магнитна мрежичка, точно като по-скъпите модели.

 

 

 

 

Кутията е супер лека, защото е направена от пластмаса и доста тънка ламарина. Предният плексиглас позволява на червения вентилатор да се вижда, но аз лично бих предпочел да беше мрежичка или решетка, за да може въздуха да преминава по-безпроблемно.

 

 

 

 

 

 

 

Иначе Makki Ganing 8801 е доста стандартна с долно разположение на захранването, както и отделение за хард дисковете.  

Ами хора това бяха моите съвети относно избора на кутия, както и преглед на пет доста актуални предложения. A пък ако искате да бъдете винаги добре осведомени за новостите в областта на хардуера, не забравяйте да следите редовно блогът на Йон Компютърс.
 

 

ВИЖ ВСИЧКИ КУТИИ

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, последните седмици говорихме доста за хардуер и за компютърни конфигурации и в скоро време предстои да се вър...
    Здравейте, хора, преди няколко седмици ви показах един доста интересен експеримент. Взех това употребявано офис РС, с про...
    Здравейте, хора, наскоро от Intel оповестиха какви ще бъдат спецификациите за новото 10-то поколение десктоп процесори на...
    Здравейте хора, на 12-ти май, тоест преди няколко дни беше световната премиера на новите бюджетни процесори от третата ге...
    Здравейте, хора, както знаете в нашия блог обичаме да разглеждаме най-различна периферия. И днес съм ви подготвил нещо на...
    Здравейте, хора, днешното видео ще бъде малко по-различно. В него ще разгледаме, ето този офис компютър втора употреба и...