|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Ревю на преносим проектор Benq GV1

Здравейте, хора,

днешната статия ще е малко по-различна, ще направя ревю на ето този интересен продукт това е преносимият проектор Benq GV1. Преносимите проектори са много интересен сегмент  и това ще е второто ревю на подобен продукт, който правя.

 

 

 

 

И така нека започнем с ънбоксинг. Вътре в опаковката имаме няколко кутии, две по-малки и в третата най-голяма се намира и самото тяло на проектора. В останалите кутии се намира зарядното заедно с комплект от три различни приставки за европейски, британски и американски стандарт контакти. Имаме кабел USB Tipe-C, специално калъфче, в което да прибираме проектора, докато го пренасяме, дистанционното управление и разбира се книжка с инструкции.

 

 

 

 

Веднага ми прави впечатление, че външният вид е много красив. Пластмасата изглежда солидно и с премиум качество, което ми харесва. Самият проектор е направен да стои на основата си, доста стабилно не са необходими крачета или някаква специална стойка. Отделно от това обаче долу имаме резба даваща възможност проектора да се закрепи на стандартен фотографски статив, нещо, което значително увеличава възможностите, а също така виждаме и гумирана повърхност, която помага за доброто закрепване на устройството върху гладка повърхност.

 

 

 

 

 

 

Главата на проектора може да се накланя леко назад, което също увеличава възможностите за разполагане на проектора.

 

 

 

 

Отгоре виждаме бутона за включване, който трябва да се задържи за 3 секунди, за да включим или изключим устройството. Имаме бутони за увеличаване и намаляване на звука, както и бутон за преминаване в блутут режим, за който ще обясня по-късно. 

 

 

 

 

Проектора си има собствена батерия, но може да работи и като включите адаптера. Аз лично предпочитам да включа адаптера, защото тогава образа е по-ярък, иначе се включва икономичния режим, който прави картината малко по-бледа.  Отзад се намира входа за адаптера и за USB Tipe C, които са единствените входове на устройството.

 

 

 

 

Отзад и от двете страни на главата имаме широка мрежа от въздух отводни отвори предназначени за охлаждане на лампата, за което се грижи и вентилатор. От едната страна имаме въртящ бутон за фокусиране на картината.

 

 

 

 

Лампата е най-важната част за един проектор. В нашия случай при нормална употреба е разчетена за 20 000 часа, но ако се ползва в ЕКО режим, с намалена яркост, може да издържи и до 30 000 часа.

 

 

 

 

 

 

Пускайки проектора виждам, че картината му има не лоша яркост с контраст от 100 000 : 1. Въпреки, че се вижда и на светло, все пак бих препоръчал да се ползва в затъмнено помещение.

 

 

 

 

Резолюцията на самия екран е 854х480 пиксела, известна още като 480р. Сега някои хора може да се разочароват, че не е Full HD, но всъщност имайки предвид че самия образ от проектора не е толкова ярък и контрастен колкото един монитор, то детайлността също няма смисъл да бъде супер висока. Все пак проекторът приема като източник сигнал с Full HD, тъй че няма да имате проблем да го съвместите с компютъра си например. 


 

За мен обаче най-интересното е, че този проектор представлява на първо място самостоятелно андроид устройство. Веднага след като го включите, то изисква от вас да го свържете с Wi-fi мрежа. Писането на паролата е малко досадна задача, защото единствения начин е чрез ползване на дистанционното и виртуална клавиатура. 

 

След като сетъпнах  устройството чрез свързване с Wi-fi и избор на часова зона, реших да проуча самостоятелните му възможности влизайки в приложението Aptoide TV.

 

 

 

 

Това е нещо като гугъл плей, откъдето можете да си сваляте приложения. Естествено свалих си youtube приложението, за да видя как мога да си пусна клип. Сърчването, подобно на писането на парола е малко спъната задача, защото можете да го направите само с дистанционното, но иначе гледането на клипове в youtube не е никакъв проблем.

 

 

 

 

 

Звукът също не е лош идвайки от 5 ватов говорител, намиращ се в задната част на устройството. 

 

Спокойно устройството може да се използва като преносимо домашно кино. 

 

Виждате новоинсталираното приложение youtube се появи като иконка ето тук в начални екран. 

 

 

 

 

Друг, бих казал по-лесен начин за ползване на проектора е обичайния, като го свържете чрез друго устройство - компютър, андроид или iOS. За да го свържете към РС, необходимо е и двете да са свързани към една и съща WI-fi мрежа. При андроид устройството също е много лесно, свързвам телефона си към Wi-fi-я и активирам споделяне на екрана. Телефона ми веднага откри устройството и за няколко секунди вече екрана на телефона ми се споделя на проектора.

 

 

 

 

 

Отново тук можем да пускаме youtube клипове без проблем, да правим презентации и така нататък и изобщо да показваме всичко, което можем да покажем и на телефона си.


 

Тази леснота на споделянето донякъде е и причината да отсъстват някои традиционни възможности за свързване. Липсва входове за HDMI кабел, мрежов кабел и обикновено USB. 


 

Някои особености на устройството, които го отличават от други подобни портативни проектори - имаме ето този Блутут бутон, който споменах в началото. Когато го натиснете лампата отпред угасва и проектора се превръща в блутут колонка. Може да си го свържете по стандартния начин и да пускате през телефона си песни, които звучат доста добре от 5 ватовия говорител.

 

 

 

 

Много готино е, че може да закрепите проектора на фотографски статив и това може да се окаже голямо улеснение в някои случаи. 

 

 

 

 

Друга интересна особеност е, че лещите могат автоматично да компенсират ъгъла на наклон, под който проектирате образа и да го изправят. Те могат да коригират ъгъл до 40° във вертикално направление.

 

 

 

 

Проектора има една много яка функция и тя е за обръщане на картината. Помислено е, че той може да бъде използван за така наречения риър проджекшън, това е когато проекторът се намира зад специален бял екран, а не пред него. В този случай обаче образът трябва да е огледален. Помислено е и за случай, в който проекторът е монтиран на тавана надолу с главата, тогава образът трябва да се обърне, а пък ако е надолу с главата  и се ползва за риър проджекшън трябва да е хем обърнат, хем огледален.

 

 

 

 

 

Всички тези варианти ги има в опциите, което отново спомага за многофункционалността на устройството. 


 

В заключение мога да кажа, че Benq GV1 e едно много компактно и удобно устройство. То едва ли ще замести вашият 40 инчов телевизор или система за домашно кино, но според мен е добра алтернатива на големите и тежки проектори, които поради размерите си  и задължителната необходимост от захранване са доста по-ограничени, като възможност за употреба.

 

А пък вие, ако искате да останете информирани за всички новости в областта на технологиите не забравяйте да посещавате редовно блогът на Йон Компютърс.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, последните седмици говорихме доста за хардуер и за компютърни конфигурации и в скоро време предстои да се вър...
    Здравейте, хора, преди няколко седмици ви показах един доста интересен експеримент. Взех това употребявано офис РС, с про...
    Здравейте, хора, наскоро от Intel оповестиха какви ще бъдат спецификациите за новото 10-то поколение десктоп процесори на...
    Здравейте хора, на 12-ти май, тоест преди няколко дни беше световната премиера на новите бюджетни процесори от третата ге...
    Здравейте, хора, както знаете в нашия блог обичаме да разглеждаме най-различна периферия. И днес съм ви подготвил нещо на...
    Здравейте, хора, днешното видео ще бъде малко по-различно. В него ще разгледаме, ето този офис компютър втора употреба и...