|0700 20048|sales@ioncomputers.bg|
Категории

0

Вижте всички статии

Справи ли се новата Radeon RX 5700 с игрите?

Здравейте, хора,

миналата седмица сглобих едно уникално РС, в което имаше страшно много нови неща. Имахме новия процесор от трето поколение Ryzen 7 3700x, имахме новата видео карта на AMD - Radeon RX 5700 и всичко това инсталирано върху страхотно дъно с новия чипсет на AMD - X570.

 

 

 

 

Преди да видим игрите, искам да тестваме процесора и да разберем, колко силно е това ново поколение на Ryzen. Пускам първо мултикор теста на Cinebench R15, който е доста показателен.

 

 

 

 

 

 

 

Тук тези шестнадесет логически ядра направо изядоха бенчмарка достигайки астрономическите 2160 точки. С какво да го сравним, за да получим някаква перспектива? Последно от високия клас процесори бях тествал Intel Core i7 8700k, където получихме около 1400 точки, тоест виждате, колко огромна разлика. 


 

При сингълкор теста, нещата също изглеждат доста добре. Там получихме 204 точки. Тук разликата с 8700k. не е толкова феноменална, даже Интелът има символично предимство с 208 точки. 

 

Направих тест и с новия бенчмарк Cinebench R20.

 

 

 

 

 

Както знаете има нова версия от известно време насам, но в статиите по-често се спирам на старата просто, защото имам повече база за сравнения. Сега като се насъберат повечко тестове с R20 ще говоря повече за него. Резултатите на R20 за мулти и сингълкор пърформъсн са 4919 и 504 съответно. Няма с какво да ги сравня, само ще кажа, че и тук, ми направи впечатление, колко бързо се справи процесора на мултикор теста.

 

Следващият бенчмарк е Unigine Superposition. Сега за първи път ще натоварим истински видеокартата и ще видим колко добре ще се справи. Но и тук има нововъведение, за първи път отново по ваше настояване включих и 4K тест на графиката. Виждате резултатите първо на High и на Extreme настройки на Full HD.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Странно впечатление ми направи, че на 4К теста всъщност се получи по-висок резултат и повече средно FPS, отколкото на Extreme настройки при FULL HD, но наистина освен резолюцията не знам какви са точно настройките на тези категории. 


 

Първата игра, която реших да тествам е добрата стара и доста изискваща откъм графика  - GTA V. Тук за първи път направих тестове освен на HD, също на по-високи резолюции. Но нека първо видим обичайният тест на Full HD с максимални настройки и без Anti-Aliasing.

 

 

 

 

Виждате какви са средните кадри за секунда на различните сцени, над 130 във всички случаи, което е много силно. Но как се справи конфигурацията при същите настройки, но резолюцията вече беше 2560х1440 пиксела (още известна като 1440р)? 

 

 

 

 

Тук получихме средно малко под 30 кадри за секунда. Това показва, че дори за най-съвременните компютри,  GTA V си остава костелив орех и не може просто така да се подкара на по-висока резолюция от 1080р. Все пак в името на експеримента, реших да видя какво ще се случи на максималната възможна резолюция 4096х2160 още известна като 4К или като 2160р.

 

 

 

 

 

Тук имахме средни кадри за секунда в повечето случаи около 12 кадъра, което е наистина ниско. 


 

Е сега вече знаете, защо обикновено не правя 4К тестове. Първо, че много малко хора биха се интересували от това реално да играят игри на 4К и второ защото е непрактично и много малко компютри, дори от хубавите биха могли да поддържат такъв геймплей с добри кадри за секунда. Или поне това е така при GTA V.

 

Нека видим как стоят нещата при Shadow of The Tomb Raider. Първо тествахме Кака Лара Крофт на нормална Full HD резолюция с най-висок присет на графиката и изключен Anti-Aliasing. Получих доста впечатляващите 108 средни кадри за секунда при  16 908 общо рендърнати кадъра. 

 

 

 

 

Температурата на видео картата по време на теста достигна 78°С. До тук добре, това е си е много сериозен резултат, но нека видим как се промениха нещата, когато качих резолюцията до 1440р. Това беше и максималната резолюция, която ми излезе като възможна, нямам представа защо 4К не ми излезе като опция.

 

 

 

 

 

В този случай получихме също доста добрия резултат от 73 средни кадри за секунда и 11 486 общо рендърнати кадри. Тоест, това си е доста плейъбъл, мен ако питате и ако имате телевизор или монитор поддържащ такава резолюция спокойно можете да я играете на нея. 

 

Продължаваме с някои от най-популярните шутъри започвайки разбира се с CS:GO. Тази лека е-спорт игра при максимални настройки и резолюция FULL HD постигна 249 средни кадри за секунда при 166 минимални и 293 максимални.

 

 

 

 

 

При това положение, ако сте професионален CS:GO играч, можете да използвате и някой от онези ултра - бързи монитори работещи на 240 Hz, реално ще има резон от това. 

 

Следващата игра е разбира се Fortnite. На Epic настройки и резолюция Full HD получихме също много добрите 122 средни кадри за секунда при минимални 100 и максимални 157. 

 

 

 

 

 

Температурата на картата по време на игра достигна 79°С, доста топличко, но също така не е изненада. 

 

Apex Legends е също батъл роял игра с доста добра графика. Да видим как се справи при максимални настройки и Full HD. Получихме 140 средни кадри за секунда при 46 минимални и 146 максимални.

 

 

 

 

 

Тук се наблюдава нещо интересно, средните кадри за секунда са по-високи от тези при Fortnite 146 срещу 122, но за сметка на това минималните са доста по-ниски 46 срещу 100. 


 

И накрая последната игра, която тествах беше PUBG. При нея достигнахме до 125 средни кадри за секунда, при 97 минимални и 156 максимални - т.е. Почти същите като при Fortnite. Настройките бяха на максимум при резолюция FULL HD.

 

 

 

 

Имах доброто желание да тествам и играта Battlefield 5, даже щеше да ми е много интересно да видя как би се справила на 4К резолюция, но за съжаление не можах да я тествам. Играта поради някаква причина крашваше при стартиране. Това не е толкова необичайно, когато хардуера е съвсем наскоро излязъл някои приложения могат да дават грешки. Предполагам, че с бъдещи ъпдейти на драйверите и на самата игра това би се оправило. 


 

В едно нещо обаче нямам никаква грешка и то е че тук в блогът на Йон Компютърс може да се информирате най-добре за новостите в хардуера. Надявам се, че статията ви е харесала и е била полезна за вас. Ще се видим отново скоро, чао!

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, днес ще поговоря за една много съществена част от създаването на нов РС, а именно избора на кутия.
    Днешната статия ще е малко по-различна, ще направя ревю на ето този интересен продукт това е преносимият проектор Benq GV1.
    Преди да видим игрите, искам да тестваме процесора и да разберем, колко силно е това ново поколение на Ryzen. Пускам първо мул...
    Днес обаче ще стигнем до “дъното” на нещата и ще отговорим на въпроса какво трябва да знаем, когато си избираме дънна платка?...
    Здравейте, хора, нямам търпение да ви покажа как сглобих днешната конфигурация. Тя е много специална, защото в нея за първи...
    Колко добри са новите процесори Ryzen 3400G и 3200G?