|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

PBA_Button
cougar_multibaner
Продукти Asrock
Razer_Button
Вижте всички статии

Ryzen 7 3700x и Radeon 5700 са тук

Здравейте, хора,

нямам търпение да ви покажа как сглобих днешната конфигурация. Тя е много специална, защото в нея за първи път ще видите няколко нови неща. На първо място това е процесорът AMD Ryzen 7 3700x един представител на истинското трето поколение на Ryzen, създаден по 7 нанометрова транзисторна технология. Видео картата ни е също чисто новата AMD Radeon RX 5700 с 8GB GDDR6. Дъното е много специално, за него също ще поговорим, но най-важното е, че то е с най-новия чипсет на AMD, специално предназначен за новите процесори - Х570. И накрая, вслушвайки се в съветите на Вас феновете, реших за първи път да направя конфигурация, която по подразбиране ще бъде с SSD вместо с хард диск. Доста яко а? 

 

 

 

 

И  така, толкова много нови неща в една конфигурация направо се чудя откъде да започна. Може би най-важното са новата архитектура и новите процесори на AMD. Това е Zen 2 7 нанометрова архитектура.

 

 

 

 

 

 

 Процесорите са създадени по така наречената чиплет структура. Това са множество процесорни ядра създадени от многобройни  седем нанометрови чиплет слоеве. Всичко това е свързано в едно чрез новата infinite fabric. Това е нещо като вътрешна мрежа, която има два пъти по-голям капацитет в сравнение с предишното поколение. Всичко това води като резултат до много по-малък лаг във взаимовръзките с кеша и с оперативната памет. Говорейки си за оперативна памет, за първи път третото поколение Ryzen процесори поддържа по подразбиране 3200MHz-ова RAM. Тя дори е посочена като препоръчителна. 

 

 

 

 

 

 

 

Помня при първото поколение Ryzen процесори на беше истинска мъка да се подкара памет на 3200MHz и трябваше много да се внимава с избора на конкретните дъна и плочки рам. Сега вече рам-та автоматично си тръгва на 3200Mhz. 


 

Впрочем, за днешното видео, процесора, дъното и видео-картата ни бяха предоставени от представителите на AMD, като един общ ревюърски пакет, тъй че днес ще видите части, които обикновено не са включени в нормалните конфигурации. Например ето това дъно, то е на Asrock Taichi с чипсет  Х570.

 

 

 

 

 

 

 

Само това дъно струва около 650лв. Видео картата също е оригинален чипсет на AMD, такива дори не се продават в България. Ето защо в сайта на Йон Компютърс ще видите конфигурация, която има същите параметри, но видео е на Asrock, а дъното отново ще е висок клас, с чипсет Х570, но идващо на малко по-нормална цена, защото честно казно малко вероятно е някой да иска да даде 650лв. само за дъно. 


 

Макар, че новото поколение Ryzen процесори на теория трябва да се поддържат и от по-старите дъна, от AMD заявяват, че най-добър пърфомънс може да се очаква с техния най-нов чипсет X570. Той поддържа PCI 4, който дава възможност за много по-добра комуникация между чипсета и процесора, а също ще бъде от голяма полза за бъдещите видео карти, които ще се нуждаят от по-голям трансфер на информация. Различни устройства като Mvme SSD-та също биха се възползвали от увеличения трансфер на данни. Като страничен ефект от увеличения капацитет е повече акумулираната топлина, която се отделя от чипсета и това налага поставянето на активно охлаждане. Ето тези малки вентилаторчета, може да ги видите на всичките Х570 дъна.

 

 

 

 

Време е да отворим процесора. Виждаме доста масивното охлаждане, което е от типа за инсталиране с куки, а не с винтове.

 

 

 

 

Самият вентилатор свети в RGB и тук може да видите предназначените за свързване на RGB-то кабели.

 

 

 

 

 

Ето тук се намират малките букси за свързване. 


 

Поставям процесора по познатата процедура, тук няма нищо ново.

 

 

 

 

Слагам охлаждането като го прикрепям чрез куките за пластмасовите планки.

 

 

 

 

Инсталирам и двете плочки по 8GB DDR4 RAM работещи на 3200Mhz.

 

 

 

 

 

Според инструкциите на дъното трябва да се поставят на слотовете A2 и B2 и така и правим.


 

Накрая нека ви покажа как се свързва RGB вентилатора на охлаждането с RGB контролера на самото дъно.

 

 

 

 

 

По начало този кабел изглежда малко тъпо, така минавайки през средата на дъното, но това е само с демонстрационна цел. В последствие при инсталирането на самото дъно в кутията прекарах кабела да минава отзад и да излиза отдолу, той е достатъчно дълъг, тъй че изобщо не се вижда. 


 

Кутията, която сме избрали за днешния билд е RaidMax Enigma.

 

 

 

 

 

 

 

Тя има страничен панел от закалено стъкло и това което веднага ни прави впечатление има горно разположено захранване. 


Преминавам към инсталиране на дъното. 

 

 

 

 

Този път задната пластинка си е сложена като част от дъното и не се налага да я поставям предварително. Завинтвам винтчетата и сме готови. 


 

Време е и за нашето захранване. Както може да се досетите за конфигурация като тази, то също е от висок клас. Това е RaidMax Cobra, 800W модулно захранване със златен сертификат. Виждате всичките отделни кабели на захранването.

 

 

 

 

 

 

Сега е момента да преценим колко ще ни трябват и да ги включим преди да сме инсталирали самото захранване, защото иначе ще ни е много по-трудно. Трябва ми естествено основно 24 пиново захранване за дъното. След това ни трябва осем пинов кабел за процесора. Да не се бърка с тези за видео картата има си означение. След това ни трябва PCI кабел също осем пинов за захранване на видео картата. Обикновено би ни стигнал и един, но днешната ни карта има нужда от два кабела, тъй че ще свържа и двата. Слагам и един захранващ кабел със сата накрайници и обикновени молекси. Общо взето не спестихме кой знае колко кабели само тези двата останаха не-свързани.

 

 

Поставям захранването и го завинтвам. 

 

 

 

 

Преди да продължим с окабеляването имаме да направим още нещо. Нашата кутия както може би забелязахте си идва с един RGB вентилатор, но аз мисля че ще е по-добре да сложим още три, за да се получи по-добър въздушен поток. Ето защо смятам, че този комплект от три RGB вентилатора с контролер и дистанционно ще са много подходящи за случая.

 

 

 

 

 

 

Макар че предния ни панел не е прозрачен имаме доста широк страничен прозорец от закалено стъкло, който ще осигурява видимост, а отвътре всичко ще е осветено. Премахвам предния панел, за да мога да монтирам вентилаторите. Виждаме филтъра за прах, който също може да се откача и почиства.

 

 

 

 

Поставям два от вентилаторите отпред. Докато завинтвам първия виждате, че не стягам до край винтовете, за да може да мърда и после като сложа и втория и преценя точно как искам да стоят ги затягам всичките.

 

 

 

 

Ето тук искам да монтирам третия вентилатор, обаче все още няма да го правя.

 

 

 

 

Виждате точно тук се намират буксите за кабелите на кутията и първо мисля да ги свържа тях, а чак след това да монтирам вентилатора.

 

 

 

 

 

Иначе само ще си затрудня работата. 


 

И така започвам с окабеляването. 

 

 

 

 

 

Свързал съм и кабелите на кутията и е време да продължа с инсталирането на последния вентилатор. 


 

От трите вентилатора излизат три кабела със специални букси служещи хем за захранване хем за осветление. Трябва да ги прехвърля от задната част на кутията, където да ги свържа с този специален кабел идващ в комплекта. Той има три букси за вентилаторите в единия край, контролер по средата и обикновен захранващ молекс от другата страна.

 

 

 

 

 

Свързвам ги и включвам към захранването. Кутията пък си има собствен контролер за RGB вентилатора идващ с нея, само трябва да се свърже със SATA захранващ накрайник. 

 

Време е да монтирам нашето SSD. Това, което виждате е 480GB-ово SSD на ADATA. Това за мен е единственият приемлив вариант, при който не се налага непосредствено поставяне и на харддиск. SSD-то в момента върви на цена около 100лв, тоест горе долу колкото струва и един терабайтов харддиск, какъвто преди слагах. Всяко SSD по-малко от това например 250GB няма да е достатъчно за един геймърски компютър и ще бъде задължително да се вземе заедно с  хард диск. 


 

Кутията има специални плочици предназначени за завинтване на SSD. Взимам едната, завинтвам SSD-то с четири винта, след което лесно го поставям на мястото.

 

 

 

 

И така време е за дългоочаквания момент, разопаковането новата видео карта на AMD - Radeon RX 5700. Картата има характерния дизайн на Radeon, изчистена четвъртита форма с метален корпус и охлаждане от типа турбина.

 

 

 

 

 

 

 

Имаме също и двойно захранване с един осем пинов и втори шест пинов кабел. Портовете, които виждаме са един HDMI и три дисплей порта. 


 

За да монтираме видео картата първо трябва да развинтим няколко пластинки в задната част на кутията. Поставяме внимателно видеокартата в един от трите слота, докато щракне.

 

 

 

 

 

Завинтвам винтчетата, за да стои стабилно и ми остава да свържа двата захранващи кабела. 


 

Връщам обратно филтъра и предния панел и сме готови за тестово буутване!

Стартираме и цялата конфигурация светва.

 

 

 

 

Може да видите и специалното системно дисплейче. Изобщо цялата конфигурация има страхотен външен вид, а надявам се и пърформънс.

 

 

 

 

Колко добре тази страхотна машина ще се справи с игрите и бенчмарковете ще разберем следващата седмица, когато ще кача ревюто. Наистина нямам търпение да изпробвам машината.

 

 

 

 

А, ако това видео ви е харесало не забравяйте да се абонирате и да ударите камбанката, за да не пропуснете следващият клип. Нека също да благодарим на партньорите ми от Йон Компютърс, които предоставиха хардуера за днешното видео. Това беше всичко от мен за сега, ще се видим отново скоро - чао!

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора, преди няколко седмици ви показах един доста интересен експеримент. Взех това употребявано офис РС, с про...
    Здравейте, хора, наскоро от Intel оповестиха какви ще бъдат спецификациите за новото 10-то поколение десктоп процесори на...
    Здравейте хора, на 12-ти май, тоест преди няколко дни беше световната премиера на новите бюджетни процесори от третата ге...
    Здравейте, хора, както знаете в нашия блог обичаме да разглеждаме най-различна периферия. И днес съм ви подготвил нещо на...
    Здравейте, хора, днешното видео ще бъде малко по-различно. В него ще разгледаме, ето този офис компютър втора употреба и...
    Здравейте, хора, днес съм ви подготвил да разгледаме пълен комплект периферия от станалия вече доста популярен производит...