|0700 20048|[email protected]|
Категории

0

Вижте всички статии

Бюджетно PC с новите процесори на AMD

Здравейте хора,

голямата новина в света на хардуера от последните седмици е, че най-сетне третото поколение Ryzen процесори, така наречената 3000 серия, вече е на пазара. Това включва високия клас процесори, като Ryzen 9 3900X и Ryzen 7 3800X, но също така и бюджетните варианти с вградена Vega графика, каквито са Ryzen 5 3400G и Ryzen 3 3200G. И тъй като няма как да разгледаме всичко наведнъж, днес ще започнем именно с това, което интересува най-голям брой хора - бюджетните процесори.


 

Това, което имаме пред себе си са двата нови процесора с вградена графика - Ryzen 5 3400G и Ryzen 3 3200G.

 

 

 

 

 

Те идват за да заместят добре познатите 2400G и 2200G, които дълго време бяха спасение за тези геймъри, които нямат първоначален бюджет позволяващ закупуването на конфигурация с добра видео карта. 


 

Какво трябва да знаем за тях. Те също като процесорите от предишните Ryzen поколения използват AM4 сокет. Притежават 12nm микротранзисторна архитектура, известна още като Ryzen+. Тук настъпва малко объркване, тъй като по-високия клас процесори от третото поколение са създадени по новата 7nm технология, за която много се говореше известна като Ryzen 2. T.e. Ryzen 3-то поколение са направени по Ryzen 2 архитектура, с изключение на тези двата, които са по Ryzen+. OK? 


 

Каква е разликата поне на хартия между двата нови 3400G и 3200G в сравнение с добре познатите 2400G и 2200G? Краткият отговор е следният: 3400G е четириядрен процесор с осем треда, също като своя предшественик 2400G, 3200G е само четириядрен процесор без хайпертрединг, също както 2200G преди него. Броят на Vega ядрата във вградените графики на двата процесора също не са променени спрямо предишното поколение, 11 ядра за 3400G и 8 ядра за 3200G. Има леко повишение на тактовите честоти.

 

 

 

 

Ryzen 5 3400G има базова честота от 3.7 GHz и достига буустова честота от 4,2 GHz, за сравнение старото поколение 2400G имаше 3.6 и 3.9GHz съответно.

 

 

 

 

 

 При Ryzen 3 3200G по същия начин имаме леко увеличаване на честотите спрямо 2200G – 3.6GHz базова срещу 3.5 и 4.0GHz буустова честота срещу 3.7GHz. 


 

Същото е в сила и за вградените графики, които макар и да са съставени от същия брой ядра са получили леко увеличение на честотата.

 

 

При Ryzen 5 3400G честотата на вградената Vega 11 графика е 1400MHz, докато при 2400G тя е 1250MHz. 

 

 

 

 

Имаме едни 150MHz отгоре.

 

 

 

 

При Ryzen 3 3200G, Vega 8 е на честота от 1250MHz, докато при по-стария 2200G, тя е на 1100MHz, отново разлика от 150MHz. 


 

С две думи, от това което виждам, аз лично не очаквам някаква драстична разлика в пърформънса между новите и старите бюджетни процесори. В следващото видео ще подложа на подробен тест двата нови процесора и ще видим какви са им възможностите, но за сега нека видим каква конфигурация сглобих. 


 

Идеята на днешното РС беше да е бюджетно без видео карта, разчитащо първоначално само на вградените видео ядра на нашите два процесора.

 

 

 

 

Желанието ми да запазя цената ниска, обаче срещна някои предизвикателства. Първото, от които беше избора на дънна платка. Спрях се на Asrock B450 Pro4. Причината, е че новите процесори на AMD, макар и да са със сокет AM4, като досегашните, всъщност се поддържат само от дъна с чипсет B450 и нагоре. Към момента тези дъна не са от най-евтините в нашия случай дъното е около 175лв. Надеждата, е че ще излязат нови чипсети, и че B450 дъната ще поевтинеят, но за момента това е положението. 


 

Разопаковах по-силния от двата процесора Ryzen 5 3400G и го поставих внимателно в сокета на дъното, след което затворих шината.

 

 

 

 

Следващото предизвикателство беше избора на оперативна памет. С желание да поддържам цената ниска първоначално, както ще видите на видеото сложих една плочка от 8 GB RAM на Kingston с тактова честота от 2933MHz, каквото е изискването на самия процесор.

 

 

 

 

 

При първоначалните тестове обаче установих, че само със сингъл ченъл пърформънса е доста слаб и за това във видеото, което ще видите следващата седмица тестовете бяха проведени с активиран дуъл ченъл и в сайта на Йон Компютърс конфигурацията я има във вариант с 2х4 GB RAM поддържащи 3000MHz. Моята лична препоръка е вземете си машината с 2 плочки по 8 GB, макар че така излиза малко по-скъпо, защото вграденото видео ви заделя едно 2 GB рам за неговите нужди. Така от при 8 инсталирани оставате всъщност само с 6 GB RAM, които компютъра може да ползва. 


 

Продължаваме нататък със сглобяването. Останах впечатлен от огромния охладител, с който пристига 3400G. Виждате и предварително нанесената термопаста.

 

 

 

 

Махам пластмасовите пластинки, които служат за инсталация на охлажданията на Атлон процесорите, и завинтвам масивното охлаждане на Райзена.

 

 

 

 

Това става по познатия метод чрез завинтване на кръст.

 

 

 

 

Кутията, която избрах е относително бюджетна за около 80лв, същевременно има красив външен вид.

 

 

 

 

В предната ѝ част има място за три вентилатора, които може да си добавите в последствие, но дори без тях тя има RGB подсветка, която ще видите при стартовото буутване.

 

 

 

 

Поставям задната пластинка и е време да монтираме нашето захранване.

 

 

 

 

 

Слагаме 600W на Cougar, едно захранване под 100лв, но то ще е напълно достатъчно, ако след време решим да поставим хубава видео карта до среден клас ще може да се захрани без проблеми. 


 

Време е да поставя и завинтя дъното. Дистанционните втулки си бяха предварително поставени, така че директно преминавам към монтажа.

 

 

 

 

След това монтирам и хард дискът - стандартен 1TВ.

 

 

 

 

И тъй като нямаме видео карта нататък ни остава само да свържем малко кабели. Първо захранването на процесора, 24 пиновото захранване на дъното.

 

 

 

 

Свързваме и кабелите от кутията. И общо взето сме готови за тестово буутване. Всичко тръгна нормално и виждате как кутията ни свети отпред. Имаме дистанционно, с което можем да задаваме различни режими на светене.

 

 

 

 

 

Като цяло днешния билд идва в две версии, този който сглобих току що, само че с 2х4 GB RAM и процесора Ryzen 5 3400G виждате идва на цена малко под 1000лв. От падащото меню имате опция за добавяне на още 8GB рам. И за всички, които питат за SSD имаме и опция за поставяне на SSD.

Другата по-бюджетна версия с Ryzen 3 3200G е значително под 1000лв, около 800лв и малко. Същите опции за рам-та и за SSD-то са налични и при нея. В следващата  статия ще видите подробни тестове и на двете версии на конфигурацията с двата процесора за да прецените сами, дали си заслужават. 


 

Ами хора, надявам се статията ви е харесала, ако е така не забравяйте да следвате редовно блогът на Йон Компютърс, за да сте винаги в течение с новостите в света на хардуера!

 

 

 

 

Конфигурация с Ryzen 5 3400G Конфигурация с Ryzen 3 3200G

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
    Здравейте, хора миналата седмица Ви показах как сглобявам РС с новата видео карта на Nvidia - GTX 1660Ti и процесора Intel Cor...
    Здравейте, хора,  в днешната статия ще ви представя една конфигурация, която намирам за доста важна и интересна, защот...
    Здравейте, хора,  макар Коледа все още да изглежда далеч, не е рано да започнем да се оглеждаме за подходящи коледни п...
    Здравейте хора, преди две седмици сглобих едно много яко РС с новия процесор на AMD от третото поколение на Ryzen това беше...
    Здравейте, хора, отдавна не бях правил видео със сглобяване на РС и сега съм Ви подготвил нещо много специално.
    Днешната статия ще бъде доста специална, защото няма да бъде просто ревю на слушалки.